Focení jako přivýdělek

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod kaeo 16. 6. 2011 23:00

Focení je pro mne jenom hobby. Ale docela drahé hobby. Proto uvažuji, že bych mohl svoje fotografické vybavení (spíš to budoucí, než to co mám teď) použít i ke komerčním účelům a pokrýt tak část nákladů.

Mám hodně nápadů, ale potřebuji to vytřídit: co se vyplatí/o co je zájem a co je pitomost…, co zvládne nováček a co už ne…

Tady je můj seznam a těším se na komentáře:
1) Produktové foto (převážně pro e-shopy a letáky)
2) Propagační foto (hotely, hospody, různé akce – výstavy, koncerty, PR akce)
3) Focení akcí (svatby, PR akce, firemní večírky…)
4) Portrétní foto (fotky co jim předchází líčení, možná nasvícení a skončí někde na Faceboku, tablu nebo jako dárek manželovi/manželce)
5) Specializace na speciální portréty (domácí mazlíčci, děti…)
6) Focení reportáží pro noviny nebo web (ne na plný úvazek, jenom příležitostně)
7) Procestovat Evropu a vydat cestopis, prodat fotky do časopisu
8 ) Prodej výtisků („umělecké“ fotky, plakáty, kalendáře…)
9) Prodej foto do fotobanky – velice specifické oblasti, jako např. české motivy, medicínské vybavení…
10) Pořádaní kurzu focení

Máte jakékoliv další nápady?
kaeo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod T-Lama 17. 6. 2011 04:15

Myslím, že každý kdo fotí pro radost by rád nějak kompenzoval nemalé náklady na vybavení (kterého NIKDY není dost ;-) ), ale fotografů je až nezdravě hodně a snímků tím pádem ještě víc, takže ne každému se toto přání může splnit.

Podle mě:

1. a 2.) Pokud si člověk dokáže zajistit klienty, proč ne.

3.) Svatby jsou velmi specifická disciplína, kde jsou nutné zkušenosti. Navíc svatebních fotografů je poměrně dost a svatby nejsou v posledních letech v této zemi zrovna častá událost.

4. a 5.) Většina lidí co chce fotku mazlíčka popadne COKOLIV, co dokáže udělat obrázek a prostě ho nějak cvakne. Málokomu přitom jde o technickou či kompoziční kvalitu snímku a lidé neradí platí za to, co si mohou udělat sami, takže tady bych moc zájemců nehledal.
Na focení portrétů (například rodinné fotky s dítětem) je třeba prostor (ateliér) a nějaké to vybavení k tomu (světla, eventuelně pozadí) - což jsou další pořizovací náklady a otázka je, jestli je možné úspěšně konkurovat již zavedeným fotografům.

6.) Tohle by zajímalo i mne, pokud má někdo víc zkušeností, jak se chytit nějaké agentury či jak nabídnout novinám snímky "na vlastní pěst".

7.) Výdělečnost této varianty je značně nepravděpodobná, vstupní náklady by zřejmě několikanásobně převýšily možný výdělek.

8.) Pokud má člověk nějaké portfolio k prohlédnutí například na webu (nejlépe propojené s možností objednávky přímo na webu) a dá o sobě vědět, proč ne.

9.) To je možné zkusit vždy, ale moc peněz z toho člověk nezíská, pokud vůbec nějaké.

10.) Pokud nejsi fotografický guru, který navíc umí srozumitelně předávat informace lidem, pak i tuhle možnost vyškrtni. Nevím jestli bys chtěl konkurovat třeba kurzům pořádaným IDIFem (na které jsem četl poněkud rozporuplné reakce), ale já osobně bych byl poněkud nedůvěřivý vůči kurzům nabízeným soukromníkem.
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod stehlikt 17. 6. 2011 06:38

T-Lama řekl hodně jen bych dodal:

2) přesně...jsou potřeba zkušenosti, takže nabízej známým zadarmo a po pár svatbách zkus rozdávat vizitky a vtírat se:) ..určitě udělat WEBOVKY!!;) ale je to fajn a dá se tím taky přivydělat:)
5) za děti si rodiče rádi zaplatí,ale často chtějí ateliér, ale určitě se tím přivydělat dá:) já to praktikuju:)
6) U tohodle jsou platy tak malé, že po pokrytí nákladů jste rádi, že Vám něco zbyde ...u příležitostného focení se většinou platí za uveřejněnou fotku a rozhodně to zlatý důl není..

jinak souhlasím s příspěvkem nade mnou..:)
stehlikt
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod never 17. 6. 2011 07:03

Nalajnovaný to máš pěkně no...

Bohužel se to mnohem snáž píše, než uplatňuje, napiš nám za pár let, jak jsi skončil.. ;-)
Canon EOS 6D...víc na webu :-)
never
Návštěvník

Odeslat příspěvekod E-Ryc 17. 6. 2011 07:15

7/ nedavno jsem cetl rozhovor se Sibikem a stezoval si tam, ze uz ho skoro nikam nechteji posilat a radsi koupi fotky od domorodcu za pakatel.... Cestopis asi jedine, ze bys k tomu foceni udelal jeste neco obskurniho, co neudelal jeste nikdo (treba jako obeplazil Evropu po brise) - cyklo uz tu bylo, pes ve voziku, autem, pesky, motorkou, proste musel by ses sakra snazit

Obecne bych rekl, ze vydelat penize na foceni jde mnohem snaz jinak nez focenim (zvlast kdyz jsi neznamy zacatecnik).
E-Ryc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kaeo 17. 6. 2011 08:43

stehlikt píše:5) za děti si rodiče rádi zaplatí,ale často chtějí ateliér, ale určitě se tím přivydělat dá:) já to praktikuju:)



Máš svůj vlastní fotoateliér, anebo si pronajímáš?
kaeo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 17. 6. 2011 16:27

6) cenu má jedině bulvár :)
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 17. 6. 2011 18:06

Přidej si položku paparazzi. :D

V ČR by se možná vyplatilo fotit jednu společenskou akci.. rozvody. :D
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod oldbas 17. 6. 2011 23:24

Jsem také pouze amatér, ale něco podobného mi už několikrát napadlo. Nechtěl bych se tím živit(a určitě na to nemám), ale jak píšeš "pokrýt tak část nákladů" na techniku.
Jde asi o to, jaké máš možnosti a kolik času tomu můžeš věnovat. Já bych se např. nerad stal otrokem fotoaparátu jenom proto, abych ho zaplatil. To raději pořídím kompakt a budu se více věnovat přítelkyni. Mezi amatérem a profesionálem je jeden zásadní rozdíl. Jaký? Amatér může, ale profesionál musí. Dostal, nebo dostane za to zaplaceno.
Použitelný mi přijde bod 1. Z části 2. Když někoho ukecáš, nebo máš známé. 3 a 4 pokud jsi dostatečně zkušený. Začal bych u přátel a známích a doufal, že mě doporučí i neznámím za "něco do kapsi". Na zbytek bych raději zapoměl, na to jsou tady jiní, vesměs profesionálové, nebo lidi, co opravdu "UMÍ". Ve fotobance se asi moc vidělat nedá, navíc tvé fotky nemusí vůbec přijmout a nabízet k prodeji.
Určitě bych zřídil webové stránky. Ukázat se světu je v době wedu základ. Vyplatí se jim věnovat dostatek času při navrhování a hlavně zvolit zkušeného, nebo šikovného programátora a spolehlivého poskytovatele domény. Nezanedbatelnou roli hraje i název stránek. Určitě se vyplatí doména prvního řádu. Např.www.kaeo.com. Něco to stojí, ale stojí to za to.
Jinak jsem stejného názoru jako E-Ryc.
Na fototechniku si raději přividělám jinde. Já to dělám tak, že chodím do práce pokud to jde v sobotu( tak 2-3x za měsíc na 6hod.). S příplatkem za přezčas to dělá 800-1000kč neto(prostě nic moc, ale makám rukama). To mi pokryje náklady za techniku a výletování za focením až až. Bohužel to má i druhou stránku. Sobotní rána, která bych mohl věnovat focení jsou pro mě pracovní. Ale jinak to prostě nejde.
Chci jen naznačit, že dobrých fotografů je víc než nadbytek a většina amatérů se prostě nechytne. Ať jsou dobří jak chtí. Fotografování zabere obrovské množství času a nálokdo ho dneska má. Nelámal bych to přes koleno.
Uvažuji asi tak, že nás stejně politici prožerou. A budeme mít dofoceno.
Ale vážně. Když vezmu cenu průměrné amatérské fotovýbavy čítající : tělo, 2-3 objektivy, stativ, filtr-y, stativ, blesk, brašna, batoh, PC a monitor, software, bavíme se o nějakých 50-70 tis.kč. Skoro každý z nás má auto. Jeho cena klesá každým rokem o nějakých 20-30tis.kč. Samozřejmě než dosáhne "své" ceny, která se už tolika nemění a náklady na provoz prevyšují cenu vozu. Pokud přemýšlím o prodeji a výměně vozu za novější, řeknu si" vydrží mi ještě 2-3 roky?" odpovím si sám. Musí. Rozvodový řemen, brzdy, pneumatiky, svíčky, baterie, povinné ručení. To všechno, pokud koupím ojetinu budu muset během roku vyměnit. V tom lepším případě. V tom horším se auto za 3-4 měs. zastaví a oprava bude hoodně drahá. Nebo zjistím, že je kradené a zabaví mi ho,....Raději si dám do pořádku své stávající a za ušetřené peníze si pořídím fotovýbavu. Manželka, nebo přítelkyně to musí pochopit. Pokud ne, nemá to s ní cenu, protože z Vás sedře kůži. Ale protože jsou mezi námi i fotografující ženy a dívky( mnohdy velice šikovné), pro ty platí opak toho všeho. Hučet do manžela, nebo přítele, ať si nechá svojí popelnice ještě chvíly a za ušetřené peníze udělá radost Vám. Za to mu ho pusťte na pivo, nebo po něm pár let nechtějte aby se neotáčel za jinejma kočkama a všichni si zafotíme až nás to nebude bavit.
Dost jsem vykolejil, ale připadá mi to související s tématem. Je to jen jedna z možností, jak ušetřit. Nebo přestaňte žrát, jsme stejně národ obézních tvorů a za dietu si nakoupíme fotovýbyvu :-) .A ještě udělám něco pro zdraví.
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod decibel 18. 6. 2011 21:59

všetko čo tu zakladateľ vymenoval sa oplatí a fotkou sa dá živiť ale nie je to ľahké. Lepšie je montovať klimy a vzduchotechniku, prípadne byť automechanikom či zubárom, kozmetičkou alebo kaderíčkou. Sú to jednoduchšie a lepšie platené povolania. Ak chceš byť fotograf tak potrebuješ veľa chuti a mega času aby si sa ako tak zabehol a aj potom prídu hluché mesiace bez koruny. Aj privyrobiť si je jednoduchšie si trochu inak ako fotením. A čo zvládneš ako amatér hádam vieš ty sám nie nie? Nebudem sa napr. hrabať na fotenie architektúry ked viem že kolega to robí špičkovo a neurobím si hanbu... zostane pri horšie platených portrétoch či lepšie platených svadbách:)

A ešte k foteniu detí v aťase - to je IMHO v 99% prípadov čistý grc, rovnako ako sv. foto v aťase. Treba na to koncept a citlivý prístup a to má asi tak 1% fotografov (a zákazníkov - to je dolezité)čo osobne poznám.
Canon EOS 5D MkIII, 24-70/2,8L, 70-200/2,8L, 35/1,4 Sigma, 50/1,4 Sigma, 85/1,8 Canon, 100/2,8 Macro

OM-D E-M10, 14/2,5 Panasonic, 20/1,7 Panasonic, 45/1,8 Olympus, 40-150/4-5,6 Olympus, (na backup + zábava)
viacej na: http://jozefpeniak.blogspot.com/
decibel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod stehlikt 19. 6. 2011 14:56

kaeo píše:Máš svůj vlastní fotoateliér, anebo si pronajímáš?


ateliér mám svůj v pronajatých prostorách.
stehlikt
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Benitto 20. 6. 2011 11:09

T-Lama píše:10.) Pokud nejsi fotografický guru, který navíc umí srozumitelně předávat informace lidem, pak i tuhle možnost vyškrtni. Nevím jestli bys chtěl konkurovat třeba kurzům pořádaným IDIFem (na které jsem četl poněkud rozporuplné reakce), ale já osobně bych byl poněkud nedůvěřivý vůči kurzům nabízeným soukromníkem.


A můžu vědět, kde se k těmto reakcím mohu dostat? Docela by mě to zajímalo.
Benitto
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tinkao 20. 6. 2011 13:39

Je fakt, že IDIF to má dost drahé, a za tu cenu člověk očekává vysokou kvalitu, což ne vždy je. Já jsem byla v IDIFu na Photoshopu (lektor Petr Cába) a velká chvála, hodně jsem se toho dozvěděla. Na druhou stranu vím, že všem každý kurz sedne, je to i o tom, co kdo očekává, jaké už má zkušenosti. Co už jsem zavrhla, jsou přednášky na Digifóru, přišlo mi, že za 600 - 900 Kč se tam člověk toho moc nového nedozví.
tinkao
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pota 13. 11. 2011 19:31

Decibel: s tou kosmetičkou, kadeřnicí...atd. si dovolím nesouhlasit. Já si jedním focením produktovek dokážu vydělat denně 7-10 tisíc, za maturák se platí 4-6k, focení v aťasu (1-3h) kolem litra. V tom samozřejmě není "zaúčtovaná" doba editace fotek, ale ta se po čase zrychluje a zrychluje. Takže práce jako fotograf je dost výdělečná. Samozřejmě dobře situovaná kadeřnice (na Václaváku s 1000kč za oholením na ježka) si vydělá to samé i víc, ale chtěl jsem dát příklad, jak to mám já.
pota
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod cabovera 5. 1. 2012 14:18

9)fotografování mám jako hobby, při častém cestování mám velké množství tématických fotografií a tak mně napadlo vyzkoušet si na fotografiích i přivydělat. a ono to hodí docela slušné peníze. je to individuální, něco vydělávám přes istock.com ale největší provizky jsou v dollarphotostock.com
cabovera
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků