Leica M9 vs. iPhone 4

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod kaeo 13. 6. 2011 21:56

Poznáte co fotila Leica a co iPhone? Já ne.

http://www.stevehuffphoto.com/2011/06/1 ... nual-show-–-leica-m9-vs-iphone-4-your-hometown-by-roy-strutt/

Na rozdíl od Leicy, iPhone umožní udělat jednoduchý postprocessing a poslat fotky na web. A můžete si s ním zatelefonovat.

Osobně bych stále radši tu Leicu. Ale odteď, až nebudu mít po ruce fotoaparát, nebudu váhat jestli použít mobil…

-- 13. 6. 2011 23:02 --

A takhle nějak to vypadá když fotí na mobil profesionál:
http://www.flickr.com/photos/nickturpin/tags/pixon/
kaeo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 13. 6. 2011 22:44

hmm, super 570x412px, toho se dá ale poznat... to není ani VGA rozlišení. Na některých fotkách je kontrast z Ifounu brutální, na jiných zmenšený a pak přijdou fotky z M9, nesmyslně upravované na menší dyn.rozsah než fotky Ifounu.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 13. 6. 2011 22:48

Ne poznat to opravdu nejde, tak mizernej fotograf s M9 se totiž jen tak nevidí.. Leica by to měla dělat jako Ferrari se svými top modely, prodat jen určitým zákazníkům kteří nebudou "hanobit" značku. Ale když si vemu jak jsem viděl rodinné momentky focené 1Ds MK3, tak je tenhle výkon ještě docela dobrý..

Volba 25mm Zeisse mi přijde mírně podivná.. dost tomu chybí klasickej Leica rendering jako má třeba 35mm f1.4 ASPH.

Jinak iPhone 4 je dobré cvakátko, na mobilní foťáky silně nadprůměrné, řekl bych bez problémů srovnatelné i se slušným množstvím kompaktů. Nicméně na nějaký bokeh se dá zapomenout. Je to jen nouzovka nebo náhražka..

Osobně bych takovou akci fotil spíš na R6.2, 35mm f2 a Kodak TRI-X 400. Pak by to mělo aspoň nějakou atmosféru..

-- 13. 6. 2011 23:49 --

http://forums.dpreview.com/forums/read. ... e=32528480

Tak objektivem to neni. :D
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod T-Lama 14. 6. 2011 00:01

Za tohle srovnání bych jakožto občasný uživatel Leicy (nebojte se, né té digitální ;-) ) někoho opravdu rád postavil ke zdi. Už jen dát vedle sebe kvalitní foťák od jednoho z předních výrobců optiky a nechutnou placku pro metrosexuály s logem nahnilýho jablka a PŘEDSTÍRAT, že jsou si tyto dvě věci rovny, je hodno upálení na hranici z celuloidových pásů... ]:-<
Obrázky v těchto rozměrech (o jejich kompozičních kvalitách nemluvě) jsou vypovídající asi tolik, že bych foťák ze svého letitého PDA mohl klidně srovnávat s PHASE ONE.
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kaeo 14. 6. 2011 07:46

Mně z toho vychází, že když to bude jenom pro web (nízké rozlišení), za dobrých světelných podmínek a stejně bych fotil na clonu od f/5 výše, tak běžný člověk nepozná jestli jsem fotil na fotomobil, zrcadlovku anebo i tu Leicu. Postnul jsem to tady, protože mě to docela zarazilo.

Za tú Leicu si klidně dosadte třeba Canon 550D, anebo jakýkoliv jiný foťák, objektiv taky podle libosti (konkrétně iPhone má po přepočtu na FF ekvivalent ohniskové vzdálenosti kolem 30-35mm).

Docela často se mi stává, že vidím hezký záběr, ale nestisknu to, protože mám u sebe jenom telefon a říkám si, že mizerná technická kvalita by to stejně zabila. Asi dělám chybu.

Padl tady argument, že kompozice nestojí za nic. Ale to se dá i obrátit - když fotograf zvládne kompozici a má dobré světlo, tak bude mít hezké fotky i z telefonu, byť to nebude pro výtisk na A4. Tohle osobně považuji za povedenou fotografii. A taky bych nikdy netipoval že je to z mobilu:
http://www.flickr.com/photos/nickturpin/3021608689/
kaeo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 14. 6. 2011 09:01

Ak sa foti troska inak - napr. aby bolo poznat hlbku ostrosti (portrety tvare, ludi, male, stredne a velke predmety), fotky s teleobjektivom, sport, siroke zabery (idealne kobinovane s mensou HO), tilt-shift, horsie svetlo a pod, tak je pomerne lahko rozonatelny lepsi fotak od cohokolvek aj pri velkosti fotiek "na web"... (ak do toho niekto nezasahuje na pocitaci)

...v pripade, ze sa podmienky upravia v prospech horsieho fotoaparatu, tak moze byt vitaz nejasny (okrem konzistentnejsich vysledkov M9)
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pety 14. 6. 2011 09:28

Některé ty obrázky mají hodně křiklavé barvy - IMHO Leica takhle nefotí.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod odklizec 14. 6. 2011 10:50

Prvnich 8 fotek je ip4, zbytek M9. Podle mne to neni az tak uplne od veci porovnani? Jasne, je to srovnani jablek s hruskama. Ale clovek s sebou nemuze vsude tahat velky fotak a v pripade M9 navic jeste pomerne drahy. Pokud clovek neni jelito, i s telefonem se da udelat dobra fotka, zatim co bez fotaku neudelas nic. O to vetsi plus je, kdyz ten telefon foti jako iP4.

Jakkoliv se to nekomu nemusi libit, iP4 produkuje docela slusne fotky, ktere neurazi ani vytistene do domaciho alba. Ano, fotky jsou casto presaturovane, ale presne proto budou vypadat dobre po vytisteni (podotykam v bezne velikosti do domaciho alba, ne plakaty A0), bez nutnosti dalsich uprav.

Co je na iP4 fotaku myslim skvele, ze na rozdil od jinych mobilu tolik nerozpatlava detaily! On totiz slusne odstranuje barevny sum a ponechava luminancni sum pomerne netknuty. Fotky v 1:1 muzou pusobit docela zasumene, ale aspon maji zachovane detaily. Takze i kdyz iP4 nevlastnim, davam za jeho fotak palec nahoru! Na pouhy mobil, je to myslim velmi slusny fotak na bezne pouziti?
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 14. 6. 2011 17:59

iPhone 4 je dobrej na focení (on je takovej divně fotocentrickej) o tom žádná. Jen to srovnání je uhozené. :/ Navíc degradované tím, že dotyčný by měl mít maximálně ten iPhone a k Leice zakázáno přiblížit se na 100 m. Soudně! :D

Kvalitní fotky jdou obojím.. tohle je bohužel varianta, kdy to není kvalitně ani jedním. A pokud mu šlo o porovnání toho, že stejně mizerně se dá fotit vším, tak to už víme. :D
Daemonius
VIP uživatel


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků