Foceni v hale?

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod krakor 14. 1. 2007 13:45

Vážení kolegové, rád bych vás poprosil o radu. Jaké vybavení a techniku na focení sportu v hale, kde světla moc není a umělé osvětlení je nažloutlé? V současné době fotím s Canon 300D a Sigma 70-300 /4-5,6 APO Macro Super. Takže by mě zajímalo, doporučujete koupit lepší objektiv (L-ko?) nebo přikoupit blesk nebo něco jiného? :-) Díky za rady.
krakor
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 14. 1. 2007 13:52

Blesk je ti na nic, pokud nefotíš zblízka, max. z nějakých 10 m.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod krakor 14. 1. 2007 14:06

No...hřiště má 20 m na šířku, takže je to zhruba půlka :-) Když blesk ne, tak co jiného?
krakor
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod USER47 14. 1. 2007 14:09

nějaký světelný tele a velká citlivost...
Glory to the flesh. Glory to the mass.
USER47
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pety 14. 1. 2007 15:24

Mluvíš o hřišti, jde tedy zřejmě o sport, v němž se dění pohybuje ze strany na stranu , takže chvíli potřebuješ fotit na blízko a hned na dálku. To je problém přezoomovávat a přeostřovat i s dobrým světelným zoom objektivem, natož ještě čekat, až ti přezoomuje blesk - a blesk bez zoomování reflektoru se hodí tak do 4-5 metrů...
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Petr1968 14. 1. 2007 16:52

To by musel být blesk,přímo z nebe :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Smrt je pouhý okamžik, kdežto hanba trvá navěky.
Petr1968
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod russianblue 17. 1. 2007 13:29

v prvé řadě záleží jaký chceš mít výsledky (hobby / profi)
krakor píše:kde světla moc není a umělé osvětlení je nažloutlé?l/quote]

proto vypadává ze hry blesk, protože jedna bílá by byla vždy studená/teplá. dalo by se to řešit filtrem na blesk co srovnává barevný teploty světla, ale ten zase bere trochu výkonu...atd. Navíc blejskání není moc příjemné pro sportovce (vzpomínám si, že mě jeden opravdu poděkoval, když sem mu dal sérku přímo před brankou).



russianblue
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod goodoldalex 17. 1. 2007 20:33

Ja som minule fotil volejbal v hale s bleskom Nikon SB-800. Inej cesty niet. Potreboval som dosahovat casy okolo 1/200 (sport je IMHO o akcii, nie o portretoch a detailoch), pritom bez blesku som aj pri ISO 1600 dosahoval casy tak 1/20 - 1/40 pri clone 3,5-4,5. Tu fakt ziadne svetelne tele nepomoze.

Blesk pritom v pohode stihal blesknut 3-4 krat za sebou na vzdialenost do 10 metrov pri ISO 400-800. Mal som nasadeny difuzer (taky ponozkovity), cim sa dosiahne lepsie nasvetlenie a navyse svetlo blesku tak hracov skoro vobec nerusi.

Co sa tyka osvetlenia miestnosti, na blesk sa da nasadit farebny filter aby sa jeho farba zosuladila s okolitym svetlom.

Najdolezitejsie je ale aj tak mat postreh a byt v spravnom case na spravnom mieste.

Blesk (aspon Nikon) mimochodom zoomuje velmi rychlo, ked sa aj nestihne prezoomovat uplne tak osvetli aspon nieco.
goodoldalex
Návštěvník

Odeslat příspěvekod russianblue 18. 1. 2007 02:27

goodoldalex píše:...Mal som nasadeny difuzer (taky ponozkovity), cim sa dosiahne lepsie nasvetlenie a navyse svetlo blesku tak hracov skoro vobec nerusi.


můžeš ten difuzor víc popsat?

mám tady tento, a vůbec ho nepoužvám
http://www.bhphotovideo.com/bnh/control ... ory_detail
russianblue
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod golem2 18. 1. 2007 19:45

Fotografovanie s bleskom v sále, to je jedno jedno či koncertnej, divadelnej, alebo športovej je tým najhorším spôsobom fotografovania. Jednak tých co fotíš neustále blýsknie vyvádza z koncentrácie a výsledok s bleskom nestojí za veľa. Pri čase 1/200 je veľká pravdepodobnosť, že objekt bude ostrý a bleskom správne exponovaný, ale bude obklopený tmavým okolím, fotografia stratí atmosféru. Nemusí byť všetko do bezvedomia ostré. Ja by som to riešil svetelnými objektívmi, buď pevné ohniská, alebo svetelny zoom.
golem2
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod goodoldalex 18. 1. 2007 22:54

russianblue píše:můžeš ten difuzor víc popsat?

mám tady tento, a vůbec ho nepoužvám
http://www.bhphotovideo.com/bnh/control ... aily/quote]

Pozri sa sem: http://www.anestore.com/images/acess/di ... me/pos.jpg

Ma to viac vlastnosti softboxu nez difuzera. Nerozptyluje svetlo az tak radikalne, ale dost na to aby bola distribucia svetla ovela rovnomernejsia. Na vrchnej strane zvnutra je strieborna vrstva ktora sa chova ako softbox.

golem2 píše:Pri čase 1/200 je veľká pravdepodobnosť, že objekt bude ostrý a bleskom správne exponovaný, ale bude obklopený tmavým okolím, fotografia stratí atmosféru. Nemusí byť všetko do bezvedomia ostré. Ja by som to riešil svetelnými objektívmi, buď pevné ohniská, alebo svetelny zoom.
goodoldalex
Návštěvník

Odeslat příspěvekod golem2 19. 1. 2007 00:15

No nič moc. Teraz hovorim o výkone blesku. Ale potvrdzuje sa to, čo som písal. Na spodnej fotke blesk pravdepodobne exponoval na piesok pred hráčmi. Fotky sú sivé, bez šťavy, hráči vyzerajú ostrí, ale "zmrazení". Mne sa páčia viac dynamické fotky, hoci aj rozhýbané, ale to je vec vkusu. Nabudúce skús blysknúť do dlhšieho času. Fotografie síce nebudú smrtelne ostré, ale získajú na živote. Pravdu máš v jednom, že pri ťažkých svetelných podmienkach je blesk na dokumentovanie tréningu alebo priateľského stretnutia výhodný. Len sa musí ovládať. V prípade nejakých oficialnych stretnutí by ťa s bleskom hnali vieš asi kam. A pretože nevieme na akých podujatiach bude krakor pôsobiť, je ťažké mu radiť či svetelné objektívy, alebo blesk.
golem2
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 19. 1. 2007 11:48

Ja bych doporucil opacnou cestu - fotit bez blesku, svetelnym objektivem a pak delat vyrezy. Dokonale detaily se s tim moc delat nedaji, ale treba na volejbal se mi to osvedcilo. Ukazka je treba tady:
http://www.vejrazka.name/Bristol/Volley ... index.html

Pomaha telo, ktere malo sumi. 300D by mela byt v poradku. Tyhle fotky jsou focene vestinou pevnou padesatkou (EF 50/1.8 stoji pomerne male penize :)
JirkaVejrazka
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Hark 19. 1. 2007 11:55

blesk má pochopitelně svoje opodstatnění v hale pokud zvýšíš citlivost, směrové číslo a tím dosah blesku kvadraticky roste
viz. http://www.photozone.de/3Technology/flashtec3.htm
nicméně nejde na to spolíhat a spíš radím koupit nějaký cenově dostupný tele-cům se světlostí 2.8
Hark
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pety 19. 1. 2007 12:04

Sorry, "kvadraticky roste" by znamenalo s druhou mocninou. tedy při zvýšení ISO ze 100 na 200 čtyřikrát. Ve skutečnosti roste s druhou odmocninou, což je poněkud rozdíl - jenom 1,4x. Příčinou je to, že intenzita světla klesá s třetí mocninou vzdálenosti od zdroje - při zvětšení vzdálenosti z jednoho metru na dva klesne intenzita osvětlení osmkrát! Systémové blesky to částečně dohánějí zoomováním reflektoru.

Edit: Tady jsem napsal nesmysl - intenzita světla klesá s druhou mocninou vzdálenosti, ne s třetí.
Naposledy upravil Pety dne 19. 1. 2007 15:25, celkově upraveno 1
Pety
VIP uživatel

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků