Pomoc s výběrem zrcadlovky naprostému amatérovi

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Tomáš Vrabec 15. 4. 2011 09:17

Já věděl že Olympusáci se ozvou :)

Neříkám, že není použitelný, ale já osobně na něm vidím jen negativa.

To že má 600 mm ohnisko při nízkých nákladech je sice krásné, ale i při wildlife fotografii je potřeba mít fotografovaný objekt odpíchnutý od pozadí. Což setová třístovka nezvládne ani náhodou /vyzkoušeno s jeleny/.

Narážet na cenovou dostupnost je holý nesmysl. Pokud chci jezdit závody formule jedna, těžko mi na okruhu projde Oktávie RS s odůvodnění, že má čtyři kola, volant jede a je cenově dostupná.

Věřím, že Oly má své uplatnění, ale je určen mnohem užší skupině lidí než konkurenti. Já osobně raději více zacloním, než "jéé já už více odclonit nemůžu".

A k té sopce - Vždyť tohle není jen o tělu ;) Půlka objetivů všech značek jsou vysavače. Třeba takový Canon 100-400L se dá použít jako čistička vzduchu v domácnosti.
Tomáš Vrabec
Redaktor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod irmo 15. 4. 2011 10:02

600mm f5.6 a nebolo dost separovane? :oops: no nikto ti nebrani siahnut po f2.8 .... konkurencia neponuka a tich 600 f5.8 do tej ceny/kvality ....
Tu v robote nemam po ruke Jelena na 600mm tak aspon takto na ukazku HO
Obrázek
e510+zuiko 70-300mm

Tomáš Vrabec píše:Narážet na cenovou dostupnost je holý nesmysl. Pokud chci jezdit závody formule jedna, těžko mi na okruhu projde Oktávie RS s odůvodnění, že má čtyři kola, volant jede a je cenově dostupná.

:tleskani :oboze

Tak vacsiu blbost som uz dlho nepocul ..... Tu nikdo nechce zavodit formulu 1 (teda si to myslim) Niesom profesionalny fotograf a nikdy nebudem! Kazdy normalny clovek ma svoj cenovy limit a hlada to najlepsie co moze dostat za dane peniaze a tam hold canon/nikon najme v nizsej triede hodne pokulhava.

A hlavne ked nemas nemas brat do ohladu cenu tak preco si toho jelena fotil so setakom 70-300 a nie s 50-250 zuikom f2.8 ci 300mm f2.8 zuiko atd ?????

Tomáš Vrabec píše:Věřím, že Oly má své uplatnění, ale je určen mnohem užší skupině lidí než konkurenti. Já osobně raději více zacloním, než "jéé já už více odclonit nemůžu".

A tu je to kde sa podlamna mylis najviac .... vacsina tichto low-end zrkadloviek je pouzivana na plnej automatike uzivatelmi, ktory ani poriadne nevedia co HO je a jednoducho chcu mat peknu fotku (a tu je dalsia velka vyhoda olympusu a to kvalita JPG...)
Prave naopak myslim si ze ta skupina, ktorej si clenom je v low-end zrkadlovkach mensinova.

Tomáš Vrabec píše:A k té sopce - Vždyť tohle není jen o tělu ;) Půlka objetivů všech značek jsou vysavače. Třeba takový Canon 100-400L se dá použít jako čistička vzduchu v domácnosti.


njn nieje to len o tele ale aj o tele .... no vidis a canon ma aj vysavac objektiv aj nanic odstranovanie spiny zo senzoru, urcite vyherena kombinacia do extremnich podmienok :-D
A to tu hovorime o "L"-ku skle!!! Zatial co olympus to prezije pri obstaravacej cene 7 000kc....(telo +setak) aha sry zabudol som pre cloveka ako teba nieje cena rozhodujuca :-))

Ked nemas cenovy limit atd, tak nekupuj olympus .... suhlasim kupuj canon 1D mark atd ....
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DUDISKO 15. 4. 2011 11:31

čo toto..
http://proomo.sk/inshop/foto/foto/digit ... dx-vr.html

na naučenie a pre amatéra slušné a nepovedal si cenu?
do koľko??

ale v tej hladine je to jedno.. ak do toho nechceš viac investovať tak ti stačia základné modely (telo je už skoro spotrebák) a stabilizovaná objektív s trochu dlhším ohniskom.. na bežné fotenie to stačí a rozdiel oproti kompaktom bude aj tak dosť výrazný..

ale ak chceš viac fotiť - rozhodni sa medzi C a N do budúcnosti asi najlepšie canon pre lepší výber skiel.. ale aj to je len jednostranný náhľad "canonistu".. telá má nicon asi lepšia (čip,..)
DUDISKO
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fojťan 15. 4. 2011 11:36

samozrejme, ze i oly ma nejake vyhody, na kterych se da postavit smysluplna obhajoba. To bysme si mohli posilat :roll: do vecera.

jde ale o to, ze zakladatel tematu se ptal na doporuceni zrcadlovky. A jelikoz jsou i jine znacky nez oly, ktere maji navic v mnoha aspektech lepsi vlastnosti nez prave oly, tak zkratka vetsina lidi doporuci ostatni znacky a oly zkritizuje.

ja osobne olympus neodsuzuji, mam s nim velice kratkou osobni zkusenost. Nicmene ta pravi, ze low-endove modely jsou proti konkurenci plastacky, ktere se ani nedaji poradne drzet v ruce. Pak jsem mel kratce v ruce E-3, ktera za cenu stejnou jako canon/nikon nabizi navic... co presne? Krome celkem robustniho tela kratkou vydrz baterii a mensi senzor? 4/3 senzor je jinak jednoznacne nevyhoda, byt umoznuje "delsi" prepocet ohniska. Kdyby to byla vyhoda, tak by se nedelal full frame.
learnin' to fly
Fojťan
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ganec 15. 4. 2011 11:58

Dudisko, jedina vyhoda tej D3000 je stabilizovany setak, inak je 450-ka cosi podobne (senzor) alebo lepsie (objektiv, JPG spracovanie) a za tu cenu mas u 450-ky DZ kit (teda teleobjektiv zadarmo)

A ten objektiv nema dlhsie ohnisko, po prepocitani je to to iste:
olympus 14-42 (x2) => 28 - 84
nikon 18-55 (x1.5) => 27 - 82.5

Fojťan píše:Kdyby to byla vyhoda, tak by se nedelal full frame.
kolko fullfrejmov firmy vydali tento alebo minuly rok? ;-)
Naposledy upravil Ganec dne 15. 4. 2011 12:16, celkově upraveno 1
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DUDISKO 15. 4. 2011 12:03

oki
to som nedomyslel..
možno toto pomôže vo výbere.. študuj..
http://www.dpreview.com/reviews/
DUDISKO
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fojťan 15. 4. 2011 12:58

Ganec píše:
Fojťan píše:Kdyby to byla vyhoda, tak by se nedelal full frame.
kolko fullfrejmov firmy vydali tento alebo minuly rok? ;-)

full framovych zrcadlovek je malo z toho duvodu, ze neni kdo by je kupoval vzhledem k jejichy vysoke cene a nutne velikosti tel.

co se vsak tyka technickych kvalit fotografii z full framu, jsou mnohem dale pred jakymkoli aps-c, nerku-li 4/3. A rovnou pominu ruzne testy rozliseni, kdy aps-c 16mpx nikon porazil FF 12mpx; ty nemaji zadny prakticky uzitek.

fotka z full framu vypada uplne jinak, nez fotka z jakehokoli mensiho formatu, stejne jako fotka ze stredoformatu vypada mnohem lip nez z ff. Ano, da se to castecne dohnat ultrasvetelnymi ojektivy, ale...

Jakekoli zmenseni snimace prinasi pouze nevyhody (zmenseni plochy pixelu, zvyseni hloubky ostrosti). Prepocet ohnisek pomijim - muzu si udelat zrovna vyrez z 12 mpx na 6 mpx a pri fotce do A4 to stejne nikdo nepozna.
Naposledy upravil Fojťan dne 15. 4. 2011 15:06, celkově upraveno 1
learnin' to fly
Fojťan
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod OndraFF 15. 4. 2011 13:14

T-Lama: Píšu o Olympusu z vlastní zkušenosti, nepotřebuji, abys mi okomentoval každou mou kritiku ke 410. Jednoduše píšu to, co si myslím. Je pravda, že ostření od 1,5 metru jsem si spletl se 40-150, ale 14-42 mi rozhodně od 30cm neostřila a fotky z ní jednoduše hezké a ostré nebyly. Navíc foťák s ní ostřil opravdu, ale opravdu, špatně a pomalu. Vím, že foťák má soustavu zrcátek a ne hranol a to je jeden z důvodů, proč je hledáček tmavý. Ale to nic nemění na tom, že prostě tmavý je. To, že je tělo bez gripu mi ale paradoxně ani moc nevadilo, člověk si na to zvykne a dá se s tím v klidu žít...
OndraFF
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 15. 4. 2011 14:22

OndraFF píše:fotky z ní jednoduše hezké a ostré nebyly.
OndraFF .. vola sa to "prehane ocakavanie".
Je to bezna vec: realne zabery sa odlisuju od tych testovacich (napr. na dpreview)
Zazil to isto kazdy kto nie je zaslepeny a dokaze sa aspon trosku kriticky pozriet na svoj fotak.

Stava sa to koli 3 veciam:
- testovacie zabery su na statickych scenach - tie pohyblive (bez stativu) su jednoducho vzdy menej ostre
- testy fotakov sa robia zvycajne na tych najkvalitnejsich objektivoch - zvycajne pevne 50-ky
- zabery su najcastejsie na clonach pri ktorych maju dane objektivy najlepsiu krezbu - zvycajne F9-11
Ostrost zaberov na dpreview proste v praxi dosiahnes len velmi tazko, bez ohladu na to aku zrkadlovku pouzijes.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bez_nicku 15. 4. 2011 16:10

Koukám, že se tady rozhořela bitva mezi zastánci různých značek. Chtěl bych upozornit, že nemám nějaké přehnané očekávání od foťáku v téhle cenové kategorii. Pokud je to opravdu takový bazmek, jak tu spousta lidí píše, vybral bych něco jiného. Nechci do přístroje ale vrážet zbytečně moc, když ani nevím, jestli mi bude zrcadlo vyhovovat. U Olympusu mi navíc vyhovovaly rozměry (na výšlap se člověku nechce tahat obří brašnu a X kilo). Pomohl bych si tedy moc např. s Nikonem D5000/D3100 nebo Canonem EOS 1000D? Netuším jak staré ty modely jsou a ani co znamená většina parametrů které tu rozebíráte. Díky
bez_nicku
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod irmo 16. 4. 2011 08:48

Skusim ti to takto povedat. Vacsina tu pritomnich sa ti bude hrat o grafi, skumat fotky 1:1 a porovnavat fotaky (tela) z najlepsie dostupnimi objektivmy. Co je podlamna pre laika uplne hovadina.

Olympus ma najlepsie spracovanie JPG. (pokial upravujes fotky v PC nieje to velka vyhoda)
Olympus ma dobre odstranovanie spiny zo senzoru, moja e-510 narobila velaaaa fotiek a precostavala od puste, cez sopky az po dzungle, padla do kaluze bahna s ext. bleskom obuchala sa o skali atd atd a stale ide a ani 1. krat nebol v servise a stale foti tak ako na zaciatku..... fotrova spadol z bicykla a zalahol e-520 o asfalt! Toto e-520 nevydrzala uplne, ale olympus to opravil ZADARMO aj ked ocividne to bolo mechanicky poskodene (tzv zaruka sa nato nevztahuje). Skus si precita nejake vlakna o servise Nikon, Canon ;). Samozrejme pokial si profi fotograf tak jedine co ta trapi je "top" kvalita servisu a nato olympus nema... to ze to opcas musis dat fotak na precistenie senzora, alebo to retusujes na fotke flaky beres ako dan za tu "top" kvalitu. (a v review kde testuju nove fotaky sa stim nestretnes).
Velkost.. pre profika nehra rolu, napr. na Borneu v dzungli som stretol profi fotografa National Geografic mal zosebou 2x nosica len na fotovybavu .... Velkost proste hra svoju rolu .... a tu sa nejedna len o velkost tela ale aj objektivov.
Dalsia pekna vec premna u olympusu je to, ze od najnisich tiel ma dialkovy odpal ext. bleskov. (ale toto asi ti nepotrebujes)

Problemi olympusu (preco nie), by som vobec nevidel v tich nahananiach sa za pixelmi ci trochu vacsim sumom. To co naozaj ako amater podlamna pocitis je:
1. Nepouzitelne C-AF. (continuose AF, stale ostrenie) pouziva sa na rychlo pohybujuce sa objekty.
2. 4/3 uz nepokracuje, ziadne nove objektivy atd.... takze vyhliadky do buducna su zle, cize ak budes chciest napredovat = vymena znacky.
3. Nie je to znacka do krcmi "pozri co to mam"

Tieto 3 dovody su podlamna natolko zavazne, ze nedokaze odporucit olympus (4/3). Napriek jeho podlamna vela nespornim vyhodam. ( a vobec to nieje "opticka kvalita snimkou")

Pokial to ma byt fotak na "vyslap" tak by som urcite zvazoval m4/3 olympus e-pl1,panasonic GF2 atd..... (konkretne nech ti poradia iny ...., bohuzial nemam presny prehlad o ich cene dostupnosti atd)

Ci si polepsis s d5000 ci 1000D ...ako laik ani nie. Ani neviem ci sa 1000d dodava s 18-55 IS ten bez IS nestoji zanic!! Nikon v lacnich telach ma tak sklamal ze ich uz vobec nesledujem :P (problemi s kompatibilitou objektivou, prilis okresane funkcie atd atd)

OndraFF: a nepomilil si si este aj rozsah? Totizto existoval este aj super lacni 17.5-45 zuiko ktory sa dodaval s e-410,e-510 atd a ten naozaj neostril od 30cm a ani obrazuvu kvalitu nemal dobru.... Samozrejme nedasa vilucit ani zly kus 14-42. Ved stale sa jedna o lacni plastak.
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod THeBaNDiT 16. 4. 2011 12:37

Hmm, viem, že D5000 nepatrí medzi drahé Nikony, ale rozhodne sa nedá porovnávať s 1000D, kvalitatívne rovnocenným súperom je tu obstarožnejšia D3000.

Podľa mňa D5000/D3100 sú dobrými zrkadlovkami pre niekoho, kto prechádza z kompaktu, ktorý mu prestal postačovať kvôli kvalite fotografií (šum pri >ISO200, veľká hĺbka ostrosti, malá sila blesku, neostrosť a i.)
"Daňou" za lepší výstup je oproti kompaktu vyššia cena, väčšie rozmery a hmotnosť, časom ďalšie investície do výbavy...

Ja som prechádzal z kompaktu na D5000 so setovým 18-55VR a v pohode, som šťastný. V akcii som si dokúpil tele Nikon 55-300VR a nateraz mi objektívy stačia.
zive: HP Envy x360 Conv. 13" (Ryzen5 4500U, RAM 8GB, GF AMD Radeon)
digiarena: Nikon D5000 + 18-105mm DX VR + 55-300 DX VRII + SB-700
avmania: Samsung QE55Q80T + Nvidia Shield TV 2017 + ONKYO TX-NR414 + Jamo S426 HCS3
mobilmania: Samsung Galaxy S22U
THeBaNDiT
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod T-Lama 16. 4. 2011 16:13

irmo: Co se týče C-AF, to platí možná právě u nižších modelů, na E-1 jsem s ním byl spokojený i při focení sportu a to mám převážně standartní skla (40-150/3.5-4.5, 70-300), na forech si na to stěžovali i někteří uživatelé E-3, která by měla ostřit rychleji.. ale otázkou je, co fotili a za jakých situací - například za špatných světelných podmínek bude určitě ostření pomalejší a horší než za slunečného dne.
Konec 4/3 je zatím jen často zmiňovaná spekulace, oficiálně nijak nepotvrzená. Na první pohled tomu sice nasvědčuje zmizení většiny nižších modelů z prodeje (nechápu proč zmizela E-620 a E-450 zůstává, když E-620 má jasně navrch.. zřejmě proto, že je dražší), nicméně E-5 uvedená koncem minulého roku potvrzuje, že 4/3 má stále co nabídnout.
Nové objektivy - je třeba si uvědomit, že všechny tři řady Zuiko Digital nabízí rozsah od velmi širokých po velmi dlouhá ohniska (konkrétně standart 18-600,HG 22-400 a SHG 14-600mm EFL (když počítám jen objektivy stále v nabídce, jinak Sigma šla až na 1000 a 1600mm EFL),navíc jsou k dispozici konvertory 1.4x a 2x) a oproti jiným značkám, jako je třeba Canon, nemá Olympus potřebu udělat několik verzí se stabilizátorem a bez, kde člověk zacvaká za stabilizátor třeba deset tisíc navíc.
Možná že by bylo fajn udělat novou verzi 35-100/2 s SWD ostřenim, těžko říct. Každopádně podle toho co vím, by měl být ve vývoji nový objektiv, který už byl dříve ohlášen a později stažen z plánu, jedná se o tele-makro s ohniskovou vzdáleností kolem 100mm a světelností pravděpodobně 2. Kdy se ho uživatelé dočkají je ale ve hvězdách, protože se zatím intenzivně pracovalo jen na objektivech pro m4/3 (Olympus i Panasonic se snaží mít plně pokrytý rozsah stejně jako u 4/3), což samozřejmě odsunulo cokoliv nového na vedlejší kolej.


bez_nicku: Pokud budeš vybírat ze současně prodavaných modelů, není nic jednoduššího, než si určit cenovou hranici, vytipovat si několik (2-3 celkem) modelů různých značek a nechat si je předvíst na prodejně. Zjistíš tak jak se ti drží, můžeš si tam pohrát s ovládáním a uvidíš, který ti bude sympatičtější (například mě osobně přijde, že objektivy od Nikonu mají zbytečně velký kroutící moment potřebný k otočení zoomovacího prstence, někomu to může vyhovovat).
Když tě bude prodavač moc cpát do nějaký značky, řekni, že si to rozmyslíš a zkus ještě jiný obchod, abys měl srovnání ;-) . Stejně tak pokud ti nebude schopen zodpovědět základní otázky třeba ohledně ovládání.
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 18. 4. 2011 03:26

Pokud někdo mermomocí chce bokeh na Olympusu, tak existuje třeba Leica 25mm/f1.4, nicméně ne zrovna levně. Jinak na to jde přes redukci víceméně cokoliv. Olympus aktuálně nemá problémy s objektivy a víceméně je nikdy neměl, problém je přesně opačný a to, že sensory v jejich foťákách mají v případě E-5 pomalu problém se šumem i na základním ISO.

Co se hloupého megapixelového lovu týká, tak díky 12 mpix také nic moc (byť mě osobně by tohle vadilo jako poslední).

No pokud vím, měli by v budoucnu mít 16 mpix od Panasonicu co bude teď v G3, tak by se to mohlo zlepšit. Otázkou je jestli někdy nějakou zrcadlovku ještě vůbec vyrobí, nebo to bude vše m4/3. Prakticky vzato, možná by bylo lepší, aby začali vyrábět m4/3 na kvalitativní úrovni jejich E-5. :)

Jinak dneska bych si koupil od Olympusu právě spíš m4/3 než zrcadlovku, nějak v tom nevidim žádnou výhodu kupovat si klasický 4/3 systém.
Daemonius
VIP uživatel

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků