Odraz v světla v očích

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod MirekE 30. 9. 2005 14:52

Jak dosáhnout nejlepšího výsledku, pokud je mým záměrem zachytit odraz světla v očích fotografované osoby. V domácích podmínkách, tedy jako světelný zdroj přichází v úvahu pouze lustr, lapička a blesk Canon Speedlite 580 EX

Díky
MirekE
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Šéba 30. 9. 2005 14:57

Ahoj,

podle mých zkušeností dosáhneš požadovaného výsledku s blekem, za který zasuneš odraznou kartičku. Blesk odrazit o strop, pokud možno v místnosti bez lustru, aby nevznikly stíny.
Šéba

Odeslat příspěvekod MirekE 30. 9. 2005 15:00

To jsem zkoušel, ale nic extra z toho nevylezlo... neměl bych svítit ještě něčím do těch očí???
MirekE
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jan Novák - DIGIfoto 3. 10. 2005 07:23

Vzhledem k tomu, že oči jsou vypouklé, není snadné na ně nasadit odraz v podobě odlesku světelného zdroje – vše totiž zmenšují a i z velkého lustru jsou v očích jen tečky. Profesionální fotografové používají k odleskům velké plošné nástavce na blesková světla – tzv. softboxy neboli „kvadra“. Pokud chcete dosáhnout podobného výsledku, nezbývá vám, než tento postup napodobit. Jako plošný zdroj světla může posloužit okno nebo bílá zeď, na kterou namíříte blesk a portrétovaná osoba bude osvícena odrazem. Pomoci si také můžete zakoupením velké bílé polystyrénové desky nebo originální odrazky od některé z firem nabízející ateliérové příslušenství. Záleží také na vzdálenosti zdroje světla od portrétovaného. Platí, že čím blíže a čím větší plochu k osvětlení osoby použijete, tím budou odlesky větší.
Jan Novák - DIGIfoto

Odeslat příspěvekod MirekE 3. 10. 2005 08:04

Děkuji za odpověď. Kdyby se daly odpovědi nějak hodnotit, tato odpověď má plný počet bodů.
MirekE
Návštěvník


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků