Problém s Canon S95

Diskuze o přístrojích s max. sedminásobným optickým zoomem

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Workless 8. 2. 2011 17:43

Dobrý den, po dlouhém váhání jsem si koupil kompakt Canon S95. Již dříve jsem si jej vyzkoušel v prodejnách a na veletrhu, ale po zakoupení jsem se poněkud zděsil. Na displeji vypadají fotky velmi dobře, avšak po přenesení do PC je na fotografii naprosto diametrální zkreslení barev, jasu i kontrastu. Monitor mám dobře kalibrován, běžně fotím s EOS zrcadlovkami. Je také znatelný velký šum a to i při ISO 80. Možná jsem jen zmlsaný zrcadlovkou, ale přeci jen bych od kompaktu za 9500 čekal trochu více. Prosím podělte se se zkušenostmi. Díky, Honza
Workless
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod zuzkys 8. 2. 2011 18:31

Tak pokud máš viditelný šum i na 80 a zkreslení barev tak podle mě máš jedinou možnost hodit to na reklamaci.. to není normální.
zuzkys
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 8. 2. 2011 18:31

Šum by velký být neměl - nemáš to podexponované a pak zesvětlené?

Máš správně barevné prostory (sRGB, AdobeRGB)?

Samozřejmě, že na zrcadlovku to nikdy mít nebude.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod odklizec 8. 2. 2011 19:01

Bez ukazkove fotky tezko rict? Sum je ale oproti fotaku s APSC cipem vice mene ocekavany. Co chces od cipu velikosti nehtu? Ovsem co je pro nekoho "velky" sum, nekdo jiny neresi. Mimochodem, podival se pred koupi na nejake ukazkove fotky na internetu? ;)
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 8. 2. 2011 19:46

A nemáš nastavené prosvětlování stínů? Teď přesně nevím jak se ta funkce jmenuje ale fotoaparát ji má. Ze zesvětlených míst samozřejmě může šum vylézt i na nejnižší ISO. Jinak S95 fotí na základní ISO velmi dobře. Potíže se šumem by tam být neměly.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 9. 2. 2011 10:26

Takto vyzerajú dobre exponované fotky z S95: http://www.dpreview.com/galleries/revie ... /slideshow

Tu je fotka na ISO80: http://masters.galleries.dpreview.com.s ... y%2frGM%3d - podľa mňa je to na kompakt vynikajúci výsledok, lebo väčšina riadne rozpatlá obraz už na základnej citlivosti, ale tento je na tom celkom dobre ;-)
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Workless 9. 2. 2011 11:37

Díky za odpovědi, následující fotografie je exponovaná na manuální režim, je vyplý systém i-contrast, ISO je 80, přesto mi šum přijde velmi silný a to i na horší světelné podmínky ve kterých jsem fotil:

http://exchange.vostrej.net/IMG_0159.JPG

Přesně takové fotografie jako jsou v předchozím příspěvku jsem viděl jako ukázkové a to i od amatérských fotografů a v prodejnách, nevím tedy zda je problém v přístroji, nebo v ovladači :)
Workless
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 9. 2. 2011 12:17

tu moze byt problem napr. aj dlhsia expozicia... nejaku "normalnu" fotku cez den nemas?
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Daf 9. 2. 2011 12:36

Bylo to foceno dlouhým časem a fotka je neostrá. Otázka je, jestli foťák při lelší expozici šumí. Možná také foťák vzhledem k ostrosti fotky zvolil silnější doostření které vytváří šum. Ale to čistě spekuluji. S95 mám, resp moje přítelkyně a fotky z něj jsou pěkný. Zkus vyfotit něco za denního světla, nebo zkus fotit současně do RAW a porovnat fotky.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Workless 9. 2. 2011 13:41

Tady je fotografie za deního světla, ISO 80. Šum je nižší, přesto mi kresba přijde horší, vím, nic co by se RAWem nedohnalo, ale připadá mi že objektiv trpí velkou náchylností na moiré, viz obrysy budov.

http://exchange.vostrej.net/IMG_0165.JPG

Jen mi jde o to, zda je to u tohoto fotoaparátu normální, nebo zda se jedná o vadu, s kompakty takovou zkušenost nemám.
Workless
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Daf 9. 2. 2011 14:13

Mě tato fotka přijde OK. Dokonce ani na těch budovách nic nevidím. Jinak doporučuju nastavit barvy na neutral jsou podle mě přirozenější. Popř. nejmenší kompresi JPEG, ale to předpokládám že máš. Trochu šumu na tech JPEG fotkách vždycky bude kvůli jednoduchému doostření které fotoaparát používá. Ale ten je patrný i u zrcadlovky pokud to člověk zkoumá 1:1. O něco víc se dá dostat z RAW při doostření přes unsharp mask kde se doostří jen kontrastní hrany, takže na plochách nevyleze šum. Pokud budeš fotky zkoumat cca. na 50% velikosti tak žádné chyby neuvidíš. Stejně jako při tisku do A4. Ale jestli tě to přecijen trochu drásá, zkus si stáhnou nějakou fotku v plném rozlišení z obyčejnějšího kompaktu a porovnat to. To člověka uklidní ;)
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 9. 2. 2011 14:45

s dlho expoziciou stupa teplota snimaca a tym razantne stupa sum ...... daj fotak do tmavej miestnosti (tak aby fotky boli cierne) urob 1x fotku na ISO800 1/1000 a druhu fotku na ISO800 1s a porovnaj ich....
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 9. 2. 2011 14:56

Workless: Mně taky přijde ona fotka normální. Samozřejmě nečekej kresbu v zobrazení 1:1 jako u zrcadlovek. Kompakty už mají dlouhá léta přemegapixelované snímače, výsledkem je takováto "olejomalba" s nízkou hladinou detailů. Přesto si myslím, že v rámci kategorie je to dobrý výsledek. Doporučil bych ti zkusit něco od konkurence a pak zjistíš, že Canon je na tom s odšumováním a rozpatláváním detailů v rámci stejné třídy kompaktů ještě hodně dobře.

Kdyby onen foťák měl 3,4 Mpixely hned by výsledná kvalita byla o třídu lepší, co se množství detailů týká. Bohužel marketing tlačí výrobce do, podle mě, bizardních rozlišení, které stejnak většina lidí nepotřebuje.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod odklizec 9. 2. 2011 16:58

No tak ja vidim hned prvni problem(u te prvni fotky)... F8 = zapomen! ;) Na kompaktech s cipem velikosti 1/1.7 je maximalne pouzitelna clona, kde je vsechno jakz takz ostre, cca f4/f4.5. F8 na kompaktu s podobnym cipem, je vice mene jistota, jak vyrobit krasne neostrou fotku, jakoby v oparu. Diffrakce zkratka napusti. Co se tyka sumu, nevidim problem? Je presne jaky bych od kompaktu s podobnym cipem a za podobnych podminek ocekaval.

Bohuzel, musis si uvedomit, ze ackoliv je cip vetsi nez v 90% dnesnich kompaktu, porad je to prcek, ktery sumi a kde JPEG engine zehli sum do nepoznani. To same plati o druhe fotce, kde je redukce sumu jasne videt na vetvich a podobne jemnych detailech. Fot do RAW, vysledky budou pracnejsi, ale lepsi.

On ten S90/95 objektiv neni zaden zazrak, jako ostatne kazdy zoom, ktery zacina na f2.0 nebo podobne. To je holt dan za zoom a svetelnost. Momentalne se nejlip (co do svetelneho zoom objektivu) jevi ten novy Oly XZ-1, za nim Samsung EX1 a az pak LX5/3 a S90/95. Alespon tak nejak se mi to zdalo, kdyz jsem koukal na studiove fotky (RAW) na dpreview. Samozrjeme, muze se to lisit kus od kusu, ale velke rozdily tam nebudou.
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Workless 9. 2. 2011 17:13

Díky moc za názory, je mi jasný, že takhle malý čip nedovede zázraky, srovnávat to přímo se zrcadlovkou ani nechci, jen jsem se chtěl uklidnit jestli ten šum neni extrémní v porovnání se zkušenostmi ostatních. Ještě jednou díky.
Workless
Kolemjdoucí

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků