Zrcadlovka z druhé ruky?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod ri.va 25. 12. 2010 22:57

Je možné cca do 8000 +/- pořídit použitou zrcadlovku (tělo + objektiv) pro začátečníka? (Ne úplného začátečníka ve fotografii, ale se zrcadlovkama jo). Případně jaká? Na inzerát nebo v aukci se dá, koukala jsem, slušně pořídit třeba EOS 350D, NIKON D80, D50, D70... ale nevím, zda to má cenu.
ri.va
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 25. 12. 2010 23:16

Určiě dá, ale ohlížel bych se po nějaké vyrobené pro větší zátěž. Canon 30D třeba. D80 možná taky. Momentálně dobrá šance pořídit Pentax K10D - hodně jejích majitelů kupuje nové K-5 a počty jejich nabídek se za poslední 2 měsíce ztrojnásobily což tlačí cenu dolů.
Já tu mojí mám už 4 roky, závěrka na půlce životnosti, ale funguje naprosto spolehlivě - neprodávám, spolehlivé záložní tělo se hodí. Canon 30D u nás v rodině žije přibližně stejně dlouho, zlobí mu jedno kolečko, ale cvaká pořád pěkně.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kelav 26. 12. 2010 09:41

Ahoj, záleží na preferencích a na tom, která značka ti je sympatičtější, ale samozřejmě za nějakých +- 8.000,- Kč se dá bez problému sehnat. A teď co, že? :-)
Já osobně bych šel do něčeho jako je Canon 450D, kdyby byly kačky navíc (cca 12 - 15 tisíc) tak Canon 40D.
V případě Nikonu bych bral například D80, což je příjemná zrcadlovka pro amatéry s pokročilejšíma funkcema. Ale... pokud jsi začátečnice, tak ale i klidně něco jako je D5000.
U Pentaxu onen zmiňovaný K10D, ale ve značce Pentax a jejich objektivech se nevyznám.

PS: Nezapomeň na jednu vlastnost u Nikon foťáků. Základní modely nemají v těle motorek pro ostření, týká se to modelů D40, D40x, D60, D3000, D5000 a D3100. U těchto těl je pak potřeba kupovat objektivy s motorkem v těle (AF-S verze) - dneska už není problém. Objektivy starší výroby (a kolikrát hodně kvalitní za prima peníze), které ostří pomocí hřídelky motorku z těla foťáku, nejsou schopny automaticky ostřit, je nutné ostřit manuálně. To už ale asi hodně matu :-) Amatér tohle moc neřeší.

Každopádně zkus bazar na serveru Paladix, spíš než Aukro: http://www.paladix.cz/bazar/
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod E-Ryc 26. 12. 2010 12:08

kelav píše:PS: Nezapomeň na jednu vlastnost u Nikon foťáků. Základní modely nemají v těle motorek pro ostření


U Canonu myslim totez totez, ti snad dokonce zmenili bajonet, takze stare objektivy leda na policku (kdyztak me nekdo z canonistu opravte).
E-Ryc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tex086 26. 12. 2010 12:11

z toho výběru, co jsi napsala jednoznačně Nikon D80, je o třídu výš, než ostatní zmiňované modely. Není problém s objektivy, má pentaprismu hledáček a umí všechno, co slušná zrcadlovka umět má. Taky ho sám mám :-)
tex086
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 26. 12. 2010 17:34

E-Ryc píše:U Canonu myslim totez totez, ti snad dokonce zmenili bajonet, takze stare objektivy leda na policku (kdyztak me nekdo z canonistu opravte).


Jenze Canon ten bajonet zmenil pred ctvrt stoletim. A ty nove objektivy maji nejlepsi ostrici motorky vubec (ring USM).
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Flyee 3. 2. 2011 10:56

Zdar, zrcadlovku mám taky z druhé ruky, určitě se to vyplatí po 2 letech skoro 1/3 ceny. Zatím už rok bez problému. Kámoš má všechno z druhé ruky a ještě nenarazil. Za cenu 8000 se dá už vybrat, bohužel z těh nejlevnějších. Vždycky je ale nejdůležitější objektiv a je zároveň nejdražší, takže doporučuji vybírat systém. Já jsem přestoupil z Nikona na Canon kvůli celkem drsné drobnosti, se kterou jsem se nedokázal sžít a to bylo to, že nikon má všechno naopak jak Canon a to dokonce i stupnice expozimetrů, kde + je vlevo. Je to snad pro tatary, takže jsem vždycky točil kolečkem naopak, chtěl jsem ubrat EV, místo toho jsem přidal, to stejný se clonou a tak mi utíkali záběry. Bohužel zrovna toto v žádné recenzi nepíší. Vůbec ovládání Canonů mě osobně přijde víc pohodlnější- v Nikonech se vždycky ztrácím. Ale co člověk to jiný názor. Dál když vidím, kolik chceš investovat tak tuším, že pak asi na další objektivy nezbydou peníze. No další alternativou jsou starý kovový skla M42, který teda nefungují na Nikonech-mají jinou vzdálenost čipu od objektivu. Navíc levnější Nikony neměří expozici s těmito skly. Každopádně bych si před koupí tělo ošahal, většinou po roce až dvou na těle nejde skoro najít stopy používání, pokud s tím někdo nefotí nějak hodně. A hlavně si pak prohlídnul fotky který z toho lezou. Jo ještě něco na nikon D60 se nedá koupit drátová spoušt, jen IR která neumí namáčknou spoušt-dá se to řešit předzaostřením a přepnutí do manuálního ostření, ale je to uhozený prostě :-D
Flyee
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Daf 3. 2. 2011 11:24

Na nikonu se dá ta stupnice přepnout, konkrétně na D90 určitě. Jde to převrátit v kledáčku, a jde změnit i smysl otáčení rollerů ;)
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flyee 3. 2. 2011 13:52

Daf píše:Na nikonu se dá ta stupnice přepnout, konkrétně na D90 určitě. Jde to převrátit v kledáčku, a jde změnit i smysl otáčení rollerů ;)


To jsem nevěděl :-D D90 jsem měl jen jednou v ruce. Ale u D80 to nejde ne? Každopádně supr věc, že to jde. Říkal jsem si, že to není možný takhle dělat. Každopádně se stejně snaží Nikon a Canon spolu bojovat jak jen můžou, aby jsi neměl s sebou tělo nikonu a canonu zaráz a mezi nima měnil, to prostě nejde, to ovládání je úplně jiný. Třeba zajímavý je, že i ovládání zoomu mají objektivy naopak.

Každopádně ještě bych tady doplnil, že je u Nikonů se může hodit, že mají přisvětlovací diodu. Ostření pomocí stroboskopu vestavěnýho blesku u Canonu je o dost horší. Nevýhoda samozřejmně mizí pokud máte externí blesk, ten už si přisvětluje sám.
Flyee
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod never 3. 2. 2011 17:07

Hmmm zase vedle, i u Canonu se da prepnout na ostrici diodu a stroboskop vypnout ... ;-]
Canon EOS 6D...víc na webu :-)
never
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 3. 2. 2011 17:51

Daf píše:Na nikonu se dá ta stupnice přepnout, konkrétně na D90 určitě. Jde to převrátit v kledáčku, a jde změnit i smysl otáčení rollerů ;)


Tak to bych poprosil o podrobny navod, jak toho docilit, nebot me se u D90 nepodarilo v zadnem z nastaveni docilit toho, aby byla hodnota korekce expozice do plusu nastavovana otacenim doprava, coz mi prijde logicke.

Na druhou stranu vse ostatni ma Nikon stejne, jako valna vetsina znacek, takze jestli ma nekdo neco naopak, pak je to prave Canon. Napriklad obracene zoomovani u objektivu.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Flyee 3. 2. 2011 18:27

never píše:Hmmm zase vedle, i u Canonu se da prepnout na ostrici diodu a stroboskop vypnout ... ;-]


To že se dá ten stroboskop vypnout to vím. Ale na 350D-x a 10D-40D je ta dioda jen, aby svítila do očí a minimalizovala červený oči. A ten foták s ní zaostří tak do 20cm max. naproti tomu Nikon svítí tak do 3 metrů v pohodě a zaostří i v úplné tmě. Nevím jestli u 60D to nějak změnily a místo té bludičky je tam pořádná ledka. Ale to je každopádně tělo v jiné cenové katogorii a to sem nepatří. za těh 8000 může koupit tak od té 350D po 450D, nebo 30D a to přisvětlovací diodu nemá. Je ale pravda že s Canonem 40D a světelným objektivem 2,8 na prostřední bod, kterej je nejcitlivější zaostří skoro úplně po tmě, ale není to ono, občas hledá. Ten nikon to měl líp vyfachčený, protože exterňák třeba nemáš pořád u sebe.
Flyee
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Daf 3. 2. 2011 20:35

To Player: Menu f5 a F7
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 3. 2. 2011 21:39

Daf: napisu to jeste jednou. Jak se da u D90 docilit toho, aby se kdyz tocim zadnim rollerem doprava, korekce expozice pridavala do kladnych hodnot?
Pokud toho docilit lze, poprosil bych o ukazkove video.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Jan_Tomanek 4. 2. 2011 07:56

player píše:Daf: napisu to jeste jednou. Jak se da u D90 docilit toho, aby se kdyz tocim zadnim rollerem doprava, korekce expozice pridavala do kladnych hodnot?
Pokud toho docilit lze, poprosil bych o ukazkove video.
nejak nechapu proc by ti to mel hledat, ty jsi majitelem D90 nebo se mylim?
Nikon D3 prodano -> Hasselblad 503 CX, D300 + nejaka skla, Mamiya 645, Fujifilm Neopan 100 Acros, Fujifim Velvia 50
Jan_Tomanek
Návštěvník

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků