Kolik si rict za fotku a jestli vubec neco chtit?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod 4daPeace 10. 12. 2010 02:23

Dobry den, mam nasledujici "problem," se kterym se setkal zrejme kazdy zacinajici profesionalni fotograf. Doposud jsem za uplatu fotil pouze predem objednane akce (plesy apod).

V miste meho bydliste mela probehnout velka studentska sportovni udalost. Jelikoz jsem si chtel doplnit portfolio, pozadal jsem organizatory o fotoakreditaci a obdrzel ji. Nastal den D, ja jsem akci nafotil a zjistil, ze jedna z fotek je opravdu vyborna. Fotky vcetne teto vyjimecne jsem poskytl, v nizkem rozliseni, ucastnikum akce.

Vyjimecna fotka se setkala s velkym a kladnym ohlasem. Ucastnici by ji chteli v plnem rozliseni, udelat z ni plakat apod.

Fotku rad poskytnu, ale za jakou cenu? Zadarmo? Vzdyt jsou na ni zachyceni samotni ucastnici akce. Nemel bych mit jejich souhlas s pripadnym prodejem? Co kdyz si ji jeden koupi a rozesle ostatnim? Tyto a dalsi podobne otazky se mi ted honi hlavou.

Diky za rady zkusenejsich.
4daPeace
Návštěvník

Odeslat příspěvekod stehlikt 10. 12. 2010 09:33

Určitě neposkytuj zadarmo, povolení mít nemusíš;)
Je jednoduché sepsat s nimi krátkou smlouvu, kde bude cena a hlavně JAKÁ PRÁVA má kupující....můžeš tam dát, že je může použít třeba jen na vlastní vytisknutí,ale nesmí je dál šířit a nebo se domluvit na reklamním využití (plakáty, kampaně atd.). Můžeš je taky upozornit na autorský zákon a připomenout jim, že fotku jen tak rozesílat nemůžou.
Od použití fotky se samozřejmě odvíjí cena. Ceny se dost liší, zkus se domluvit s těmi zájemci, uvidíš:)
stehlikt
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 10. 12. 2010 11:44

10-15€ a nik sa neurazi.... dufam:D
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod lupven 10. 12. 2010 20:06

Jen pro zajmavost, mohl by si prosim hodit odkaz na danou fotografii? Docela mne zajma za co se uz da ric o penize.
lupven
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Daemonius 10. 12. 2010 23:16

Jj.. též by mě zajímalo co vlastně prodáváš. :) Samozřejmě, malou verzi..
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod 4daPeace 11. 12. 2010 17:43

Fotku mate v PM/SZ.

Jinak diky za rady, nabidl jsem jim vytvoreni plakatu (ceny podle rozmeru u Fotolabu + moje prirazka).
4daPeace
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 11. 12. 2010 22:58

Tak to je fakt "cool photo". A to logo fakt ruší. :) Ale předpokládám, že na tisku bude jinde, nebo vůbec..
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod never 12. 12. 2010 19:16

Se přidám s podobným problémem. Byl jsem požádán o nafocení podobných fotek:

http://www.pixmac.cz/fotka/%C5%A1%C5%A5 ... 0016712343

http://www.pixmac.cz/fotka/fitness+s%C3 ... 0053511671

Bohužel né pro fitnesscentrum, ale pouze pro jednu slečnu. Je to dá se říci známá, ale cenu mi ji problém říct nedělá. Jde mi spíš o to, kolik si za to vzít? Vážně totiž nemám tušení,...

Za kolik se podobny fotky foti a tak.. :)

Jednalo by se o sadu 10-15 fotek...

Moc díky za rady..
Canon EOS 6D...víc na webu :-)
never
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 12. 12. 2010 23:11

Ahoj, ja nedavno fotil podobny fotky, akorat se jednalo o nafoceni rocniho spunta, vzniklo 30 peknych fotek a sest se jich dalo tisknout (to uz si zarizoval kamarad sam). Za tu praci (nafoceni, uprava povedenych fotek + extra uprava sesti fotek pro tisk do A4) jsem si rekl 500,- a to jen, ze jsem to delal kamaradovi. Pro ciziho cloveka bych nasadil minimalne 2x vyssi cenu. Ono preci jen to zpracovani fotek u pocitace zabere dost casu, a kdyz do toho clovek zapocita zpotrebovanou energii, benzin do auta... No, ja jen tak pro predstavu. Myslim, ze profi fotograf by si rekl jeste mnohem vic :-)
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 12. 12. 2010 23:11

Ukaž výsledky.. :)

Cena podle toho jak jsi dobrej.. nebo jak si myslíš, že jsi dobrej.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod kelav 12. 12. 2010 23:25

No mas pravdu, cena odpovida umu. No vzhledem k tomu, ze nemam atelier, nemam externi svetla a fotilo se doma, tak podle toho vypadaji i vysledky, necekej umelecke fotky, nafotil jsem spunta doma v byte kamarda, odfoceno pevnou 50 s externim bleskem. Musim rict, ze byla sranda, klucina byl jak pytel blech :-) v atelieru by znej asi meli radost :-D Tady je par fotek, ktere se libi predevsim mne :-) http://www.bretavalek.eu/2010/12/11/kubik/
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Janapol 9. 1. 2014 11:36

Dobrý den,
já mám zase problém si určit cenu za fotku, která bude sloužit jako obal na knihu.
Janapol
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 9. 1. 2014 12:30

S tim těžko někdo pomůže, protože rozptyl "odpovídající ceny" může bejt u obálky obrovskej. Pokud vůbec netušíš, tak můžeš zkusit nenápadně zjistit, kolik si tak zákazník představuje a nabídnout mu to... Tak to dělám obvykle já, když netušim :-D A nebo zkusit napsat o tý zakázce víc (počet výtisků, typ knihy, třeba i rozsah focení, typ zákazníka) a třeba tu bude někdo, kdo má s podobnou zakázkou zkušenosti.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 9. 1. 2014 13:12

Pokud už to máš předjednané, tak bych si sedl s autorem na kafe a probral, co že to tam vlastně chce mít. A nenápadně bych se pokusil zjistit finanční limity a taky náročnost toho co budeš fotit.

Pokud to nemáš předjednané a jenom ses k tomu nachomítl, tak bych zjistil jaká je představa nacenil podle hodin a a přidal tzv. lenostní položku. Chce se mi to dělat, bude to zajímavé focení -20%. Je mi to vlastně celkem jedno klidně to vyfotím 0. Je to pakárna, vlastně se mi to nechce moc dělat, než to bude vypadat tak se s tím natrápím + 20%.

Edit: tohle je pohled amatéra, který si focením občas přivydělá :)
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 9. 1. 2014 17:19

Nikdy jsem to nedělal, ale kdybych takovou nabídku dostal, nebál bych se cenu dostat hodně nahoru. Chtěl bych vědět předpokládaný počet výtisků a záleželo by, co je to za knížku. Podle toho by se cena pohybovala.
Takže řekněme 1000ks, chci 15tis. kč za foto. Při ceně 250kč za knížku je to 6% z ceny, to je myslím hodně pod cenou. Jestli nechceš, jdi do fotobanky a kup si co chceš.
Tak bych to viděl. Hlavně se neprodávat pod cenou. A je úplně jedno, že jsi amatér. Chceš moji fotku, zaplať. Jinak táhni :-)
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků