PENTAX - Obsáhlejší téma

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Filip Radosta photography 11. 10. 2010 20:26

Zdravím!

Jaký mají názor zdejší fotografové a odborníci, na fotoaparáty značky PENTAX?

V čem jsou lepší než CANONy, nebo NIKONy?
V čem jsou naopak horší?
Poměr cena, výkon?

Nebudu sám, kdo poděkuje, protože PENTAX zajímá.. ;-)
Filip Radosta photography
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kozakm 11. 10. 2010 20:52

Výhoda Canonu a Nikonu je podle mě v tom, že jsou mezi veřejností nejvíce rozšířené - tudíž není problém dopátrat se rady, půjčit si příslušenství od kamaráda, sehnat bazarovou výbavu apod. Stejně tak mají C i N nejširší škálu přístrojů od začátečníků po profesionály, vybere se každý a vždy je kam postoupit.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 11. 10. 2010 21:25

neee, prosim znovu uz neee

-- 11. 10. 2010 22:30 --

Ale k tematu, driv byl pentax pro lidi, co chteli dostat za sve penize co nejvic. V praxi to znamenalo, ze v urcite fazi sice ziskali dobre vybaveny fotak, ale pak zjistili, ze neni kam rust. Celkove Pentax pridrazil techniku(K5,KR) a tak dnes nenabizi skoro zadne pozitivum vztazene k dane cene jako driv.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 11. 10. 2010 22:06

Aktuálně je to úplně stejný a v podstatě s K-5 i včetně ceny. Senzor v K-5 je Sony, takže to bude poměrně kvalitní, podle toho co sem viděl, na úrovni Nikonu. Tedy prostě světový standart.

Pentaxu akorát "chybí" full-frame. A naopak "přebývá" unikátní 645D.

Osobně o K-5 vcelku i uvažuju.. umí to všechno co bych chtěl. Jen to neni FF, ale kromě A900 (v rámci cenově dostupných FF), mě nic moc neláká..

Osobně bych řek, že dneska je Canon, Nikon, Pentax v rámci APS-C prakticky na stejné úrovni. Sony taky, když pominu ujetou českou cenovou politiku.

Doby dřívější minuly, na druhou stranu i dneska se dá sehnat třeba K20D. :)
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ggrand 11. 10. 2010 22:22

Daemonius: k-5 muze byt na urovni s 7D od canonu jenom pro lidi, co s takovoudle tridou nikdy nefotili. A to myslim hodne vazne. On treba Martin Kozak ti to vysvetli.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 11. 10. 2010 22:46

Já 7D v ruce nikdy neměl, ale určitě je to dobrej foťák :)
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 12. 10. 2010 06:51

Ahoj, nevím jak teď, ale dřív Pentax, alespoň ta střední třída, nehorázně zaostávala v systému ostření za konkurencí. Před lety jsem si totiž půjčil na odfocení jedné reportáže z klubové akce Pentax K100D s 2.8 objektivem a externím bleskem. Způsob jakým Pentax ostřil znemožňoval použití této značky pro jakékoliv reportážní foto, kde bylo potřeba rychle zaostřit a exponovat. Po namáčknutí spouště se totiž rozjela "sekvence ostření" - foťák ostřil hned třikrát (asi se ubezpečoval :-) ) a až poté bylo možné exponovat. A nejhorší bylo, že to nešlo změnit v menu.

Pravda je ta, že venku to fotilo hezky, lezly z toho přirozeně barevné fotky. A to se mi líbí na Pentaxu do teď. Barevné podání fotek už v továrním nastavení JPGu.
Dneska myslím, že handicap s ostřením je dávno minulostí a nemít žádnou výbavu, tak bych Pentax zařadil do výběru :-) Takový K-7, K-5 nemusí vůbec být špatný.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 12. 10. 2010 06:58

V současné době považuji Pentax za rovnocenného soupeře pro Nikon i Canon. Tedy v amatérské třídě zrcadlovek. Nikon s Canonem mají obrovské množství příslušenství, ale pokud se běžný spotřebitel spokojí s bleskem a třemi objektivy, tak podle mě není důvod při výběru foťáku Pentax do výběru nezahrnout. Poslední modely se Pentaxu povedly. Co se kompaktů týče, tam Bohužel Pentax nestíhá.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod moravluk 12. 10. 2010 07:34

Pentax ma kolega z prace, s nimz velmi casto fotime spolecne. Pentax je fajn, co se tyce fotaku jako takovych, tak jsou pomerne kvalitni a cenove dostupne. Horsi je to s dostupnosti objektivu. Kdyz ale clovek vi, co potrebuje, tak se tomu prizpusobi. 99 ze 100 fotografu nepotrebuje pokryt ohniska od 20 do 300mm, ackoliv si to mysli... :)

Lukas Moravek
http://www.flickr.com/photos/fotolukyn/
moravluk
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Alesh.Rocker 12. 10. 2010 08:35

Pantax je na tom podobně jako Olympus.. foťáky od amatérů po pokročilé, kvalitní skla.. akorát profi třída chybí..
Dell E6410
Alesh.Rocker
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod moravluk 12. 10. 2010 09:05

Co je to profi trida? Jsou jenom profi fotografove. Profi fotaky neexistuji...
moravluk
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod maraou 12. 10. 2010 10:59

Solidní foťáky... solidní skla... jak konstrukcí, tak vlastnostmi.
Mají možná trochu horší výběr příslušenství, ale vybrat se dá. Ergonomie někomu sedne, jinému míň. Mě moc.
Chybí jim FF, 11ti bodový AF se nemůže měřit s 51 body z D300 atd. No a není to pro lidi, co se raději dívají na MTF křivky, než na fotky na zdi.
Mě se s ním fotí dobře.
maraou
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 12. 10. 2010 11:16

Sú to dobré fotoaparáty nižšej a strednej triedy. Oproti C/N/S im chýba komplet rada profesionálnych objektívov + blesky a aspoň jedno telo určené na prácu (rýchly a odolný fotoaparát s väčším snímačom a slušným AF - ten nemá /zatiaľ/ ani Sony) - často budúcim fotografom pri výbere značky pomôže istota, že ak ich fotenie začne baviť alebo živiť, tak majú možnosť vybrať si neskôr výrazný upgrade...
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod irmo 12. 10. 2010 14:28

ja som vzdy vyberal podla celeho setu ... tzv sklo+telo ... C/N natom boli zalostne zle najme C v tej najnizsej triede, ale to sa im uz ciastocne podarilo dobehnut a tak im uz zostali najme vyhodi ako najvacsi sortiment, najrozsirenejsie, profi trieda atd.
V najnizsich triedach to C/N trochu dokafrali podlamna ;), takze tam si viem predstavit priestor pre Pentax.

Ale u strednich vyssich tiel, nevidim momentalne dovod preco by som mal ist do Pentaxu, bohuzial. Ale ani netvrdim ze je horsi. Ako ma iste vyhodi (voduodolnost, spolupraca so starsimi objektivmi atd) ale tie bohuzial nevykompenzuju ten mensi sortiment a absenciu "profi" triedy a teda ani pozicat sa neda....

Olympus ma aspon zaujimave objektivy (14-35 f2.0 35-100 f2.0 ci 90-250mm) na pozicanie na akcie, drzi si mierni naskok od C/N vo funkcionalite tela najnizsej triedy (wireless blesk, mapovanie pixelov, filtre ci ine novinky) a kvalita JPG vystupu je tiez lepsia ako konkurencia...

Sony zas ma peniaze a napreduje velmi rychlo... a vymysla (NEC, ostrenie A33/A55).

Ale ako som sa vyjadril uz inde, pri pohlade nato ako rychlo ostri GH2, koniec DSLR sa blizi tak ci tak (ako masovka pre laikov). :-D

tolko moj nazor, subjektivny a urcite nie objektivny :P
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Alesh.Rocker 12. 10. 2010 16:56

moravluk píše:Co je to profi trida? Jsou jenom profi fotografove. Profi fotaky neexistuji...


Profi foťáky jsou třeba N D3, D3x, D3s nebo C 1D Mk IV, III, II..
Dell E6410
Alesh.Rocker
Návštěvník
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků