Poraďte prosím - Zapnutí LCD na Nikon D3000

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Tomo291 2. 9. 2010 11:31

Dobrý den,
prosím o radu. Jak zapnu LCD na fotoaparátu Nikon D3000, tak aby zmizela ta obrazovka s ISO apod a aby mi tam skočil obraz toho co fotím tak abych nemusel stále koukat pouze do hledáčku??
Moc díky.
Tomo291
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kozakm 2. 9. 2010 11:47

Nijak, D3000 neumí živý náhled
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Tomo291 2. 9. 2010 14:13

Co?!!! Tak to je pěkně v pytli, je to u zrcadlovek normální a nebo je to neduha jen tohoto modelu? A já měl takovou radost z koupě tohoto přístroje. Dost onen živý náhled využívám a bez něj u mě tento přístroj klesl o 50% dolů, to je fakt k ničemu. Ten velký zobrazovač je tam pak téměř k ničemu pokud je člověk spíše rekreační fotograf jaký zatím já jsem. Zobrazuje se na něm spousty věcí a samozřejmě že i užitečných, ale pokud si přístroj přiložíte k oku, tak na ně stejně nevidíte, k čemu tam pak tedy potom je?!
Tomo291
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod irmo 2. 9. 2010 14:23

najme nato aby si vedel vyhodnotit uz urobenu fotku ci je dobre vsetko nastavene + rychle nastavovanie atd. atd.

Aj tie co maju "liveView" tak to nieje zrovna vyhra az na nejake vynimky (su tu pomerne velke rozdieli medzi fotakmi...)

u DSLR na LV idem iba v tedy ked to krkolomna pozicia nedovoluje alebo som lenivy sa zohnut :-P.
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chlapcisko 2. 9. 2010 14:25

Živý náhľad nie je často používanou funkciou pri zrkadlovkách. Ešte možno pri makre alebo fotení štúdiového charakteru sa dá používať, ale ak ti môžem poradiť, zvykni si používať hľadáčik :)
chlapcisko
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kelav 2. 9. 2010 15:38

Vzhledem k tomu, že D3000 nemá stavový displej, tak stavový displej nahrazuje právě velký displej vzadu, mám pocit, že D3000 má tlačítko Info pro zobrazení hodnot, je to tak? Zvykni si ale na to, že si na zadním displeji zkontroluješ nastavené hodnoty, pak přiložíš oko k hledáčku a fotíš. Takhle se běžně fotí u zrcadlovek. Nevím jaké hodnoty v hledáčku potřebuješ vidět, ale ty nejdůležitější, clona a čas + stupnice expozimetru (která ti ukazuje jestli fotka bude přepálená, nebo tmavá) tam jsou.

Režim pro focení pomocí zadního displeje, LiveView, je u zrcadlovek daleko horší než u kompaktů a to z principu věci, jak je zrcadlovka sestrojena a jak putuje světlo na snímač. Při režimu LiveView světlo směřuje přímo na snímač, který na základě kontrastu výsledného snímku zaostřuje. Světlo vůbec neputuje na AF senzor, který je několikanásobně rychlejší, a proto je ostření se zrcadlovkou tak pomalé a prakticky málo využitelné.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 2. 9. 2010 15:45

Tomo291 píše:Ten velký zobrazovač je tam pak téměř k ničemu pokud je člověk spíše rekreační fotograf jaký zatím já jsem. Zobrazuje se na něm spousty věcí a samozřejmě že i užitečných, ale pokud si přístroj přiložíte k oku, tak na ně stejně nevidíte, k čemu tam pak tedy potom je?!


Které strašně důležité věci nevidíš v hledáčku? Je tam čas, clona expozimetr / korekce expozice, ostřící body, ... Možná tak ISO tam chybí, ale předpokládám, že to rekreační fotograf moc nepotřebuje a hlavně, předpokládám, takový fotograf fotí hlavně ve "scénických" módech a tam jsou stejně důležité tak maximálně ty ostřící body, zbytek ovládá automatika.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Alesh.Rocker 2. 9. 2010 20:09

Živý náhled má až D3100. Z toho, že ho D3000 nemá bych nedělal tragédii 8-) . Osobně jsem viděl někoho tu funkci použít pouze 2x, z čehož jednou to byla zřejmě zkouška jak to funguje :-) .
Dell E6410
Alesh.Rocker
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod BoBo2sk 4. 9. 2010 09:10

Alesh.Rocker píše:Živý náhled má až D3100. Z toho, že ho D3000 nemá bych nedělal tragédii 8-) . Osobně jsem viděl někoho tu funkci použít pouze 2x, z čehož jednou to byla zřejmě zkouška jak to funguje :-) .


No... 2x nie. Pri makre alebo snimani nad hlavou je LV super,ale kde som ho dokazal najviac ocenit je ked bol stativ v potoku a ja na brehu. Vtedy do hladacika nepozres

V kazdom pripade, bez LV sa da prezit a 99% fotiek aj tak clovek robi cez hladacik. A to jedno zvysne percento? Ako tu uz niekto spominal, autofocus pri LV je hrozny a nikon ma este specialitu, na D90tke sa neda zmenit pocas LV ani iso a neda sa zobrazit uz nafotene foto
BoBo2sk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Honza729 5. 9. 2010 06:14

Tomo291 píše:Co?!!! Tak to je pěkně v pytli, je to u zrcadlovek normální a nebo je to neduha jen tohoto modelu? A já měl takovou radost z koupě tohoto přístroje. Dost onen živý náhled využívám a bez něj u mě tento přístroj klesl o 50% dolů, to je fakt k ničemu. Ten velký zobrazovač je tam pak téměř k ničemu pokud je člověk spíše rekreační fotograf jaký zatím já jsem. Zobrazuje se na něm spousty věcí a samozřejmě že i užitečných, ale pokud si přístroj přiložíte k oku, tak na ně stejně nevidíte, k čemu tam pak tedy potom je?!

Rád bych pochopil, proč sis koupil zrcadlovku a ne kompakt nebo UZ. Tohle mi fakt hlava nebere :D :-D 8-D
Honza729
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pety 5. 9. 2010 06:45

Honza729 píše:Rád bych pochopil, proč sis koupil zrcadlovku a ne kompakt nebo UZ. Tohle mi fakt hlava nebere :D :-D 8-D


Třeba proto, že ho do toho navrkali maximalisti na nějakém fóru?
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod víík 5. 9. 2010 14:53

Při focení nad hlavou má LV smysl jen když je LCD výklopný . I při focení makra u země by měl smysl opět ten výklopný. Fotit zrcadlovkou s předpaženýma rukama fakt nemá smysl. Zrcadlovka se drží oběma rukama. Přitiskne se k nadočnicovému oblouku, zaostří se, zkontrolují se nastavené parametry, zoomem či nohami se upraví kompozice, zadrží se dech a doostří se a cvak.

Jednou jsem viděl ve fotobazaru takového nabušeného frajera, který si nechal vyndat z vitríny Nikon F65. Tvářil se, že všemu rozumí a tento stroj je jasná volba. Asi půl hodiny ho studoval. Prodejce mu vše ochotně vysvětlil. Na závěr se zeptal kde to má LCD. A bylo po kšeftu...
víík
Návštěvník


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků