Odrazná deska

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod MurphyL6 10. 7. 2010 00:01

Chci si pořídit na focení portrétů venku nějaký zdroj světla nebo něco tak. Přemýšlím nad odraznou deskou. Objevil jsem pár nabídek, ale neumím se rozhodnout. Co dělá polopropustná odrazná deska (bílá) ? Nějak si nedovedu teď vybavit nebo přestavit, jak by mohla fotka vyfocená s pomocí téthle desky vypadat. Stříbrná deska mi příde, že možná až moc odráží světlo, tak se chci zeptat, jak vypadají fotky s pomocí té bílé. Nebo jestli ne desku, tak blesk s bílým deštníkem, ale to je už větší investice. :nenapadne
MurphyL6
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod never 10. 7. 2010 11:52

Odtaznou desku koupíš na aukru za pár stovek. Většinou se prodávají jako 3v1. Tedy deska je základní ( bílá, trochu průsvitná) působí spíš jako difusér a jako odrazná plocha se moc často nepoužívá.

Na tu základní desku máš návlek. Buďto stříbrný, nebo zlatý. Na focení portrérů se používá stříbrná plocha. Intenzita " síly " odrazné desky je spíše o cviku a není vždy dobré mít desku uplne natlacenou na fotografovaným člověku...

Zlatou desku jsem zatím ještě nepoužil, dělá z lidí dokonalý černochy, ale máme tady víc zkušenějších odborníků, takže ti třeba poradí.. :)

Nicméně odrazná deska je super věc, investice tří, čtyř stovek se vážně vyplatí.. ;-)
Canon EOS 6D...víc na webu :-)
never
Návštěvník

Odeslat příspěvekod BoBo2sk 10. 7. 2010 14:17

Prave nedavno som skusal odraznu dosku 5v1

http://www.fotopl.cz/produkt,805,2084.html

Je to jedna doska s obratitelnym potahom a zakladom pouzitelnym ako difuzor, dalej tam su cierna. Tam som neprisiel na to ako funguje... mozno by sa tym dalo zaclonit slnko,len neviem na co by to bolo dobre. Biela mi pripadala ze nefunguje. Bolo to skusane pri poludnajsom slnku na presvietenie tienov a doska bola skoro pritlacena na model. Strieborna mala velku nevyhodu tu,ze odrazala az prilis. Presvietila krasne ALE model sa neprijemne tvaril,bo z jeho pohladu doska vyzerala ako druhe slnko,co mu svieti do oci. A ked som isiel s tym dalej,tak som zasa nevidel ucinok. Zlata bola jedina co sa mi videla... pri foteni ked bolo zatiahnute to celkom pekne vyfarbilo pletovku do zlatista.
Samemu sa ti bude tazko s tym manipulovat, treba este jedneho a hlavne sa s tym naucit robit.
Zatial som to zavrhol,kedze vetsinou fotim krajinky,ale stale mam v hlave chrobaka,ktory mi vravi,ze by sa doska dala vyuzit na dosvietenie makier ale aj.... ze chyba mohla byt na mojej strane.

PS: Prisiel som na super vyuzitie... pouzival som to ako odraznu plochu na blesk,ked sa nedalo triafat od stropu :) Paradne to rozptylilo svetlo...
BoBo2sk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Tom4-8 10. 7. 2010 16:24

No, využití polopropustné bílé už byla vysvětlena :) tak dodám info k té zlaté - často se používá jako imitace zapadajícího slunce ale ne tak, že se s ní osvicuje tvář. Spíš je dobré zamířit třeba na vlasy a klidně dát desku za focenou osobu. Chce to cvik, ale pak to dělá fajn efekty.

-- 10. 7. 2010 17:25 --

Jinak nejlepší je mít desky rovnou dvě. Osobně používám difůzní na odstrnění tvrdých stínů a pak tvář osvítím stříbrnou deskou. Tak je to dokonalé :)
Tom4-8
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MurphyL6 10. 7. 2010 21:27

stejně by mě zajímalo, jak vypadá fotka s tou bílou, když říkáte že to moc vliv nemá, já bych jen tak na projasnění těch stínů, úplně ostré světlo jako dělá stříbrná zas moc nechci, tak nevím.
MurphyL6
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod golem2 10. 7. 2010 22:05

http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia ... -exterier/
Najdeš tam pár ukážok, ako posobia odrazky.
Canon 6D, 17-40, 24-105,70-200/2,8,100/2,8 IS,
golem2
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MurphyL6 11. 7. 2010 09:39

Děkuju :-)
MurphyL6
Návštěvník
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků