Budou bezzrcadlovky Canon a Nikon?

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Pety 3. 6. 2010 07:49

Právě jsem si přečetl článek pana Dobrovodského o bezzrcadlovkách na fotoaparat.cz.

Cituji:
"Do souboje se zatím nezapojili dva významní hráči na poli zrcadlovek: Canon a Nikon. Pokud by tyto firmy představily své fotoaparáty kompatibilní se stávajícími objektivy, měly by konkurenční výhodu. Zase je tu ale problém s velikostí. Objektivy pro fullframe DSLR na "bezzrcadlovce" by byly nesmyslně veliké a mezi objektivy pro APS-C není takový výběr a často bohužel ani kvalita. Je však pravděpodobné, že Canon a Nikon si nenechají tuto příležitost ujít. Můžeme se tedy těšit, co nám přichystají."

Při čtení toho odstavce mi došlo, že pan Dobrovodský zatím nechápe, o co jde - pokud by někdo budoval bezzrcadlovkový systém pomocí stávajících skel pro APS-C, přišel by o základní výhodu, tedy o minimalizaci vzdálenosti mezi posledním optickým členem a čipem - a zachoval všechny nevýhody, které bezzrcadlovky proti DSLR mají.

A napadla mě ještě jedna věc - proč se Canon a Nikon do bezzrcadlovek nijak nehrnou? Vzhledem k tomu, kolik mají typů objektivů - a kolik kusů prodaných mezi fotografy - se jejich šéfům musí pěkně zvedat kufr při představě zavádění jiného systému skel...

Jaký je váš názor? Proč ještě nejsou na světě alespoň prototypy nebo ohlášení bezzrcadlovek C + N? Mají tito lídři trhu s DSLR stejné, podobné nebo rozdílné důvody k tomuto váhání? Jak to, že je gigant Sony v tomhle pružnější, než menší firmy C + N?
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 3. 6. 2010 09:29

Hlavně už žádný další systém objektivů. Bajonetů je hromada. osobně moc nechápu tady tuhle módu malých bezzrdcadlých těl s velkým chipem.
Pokud na to namontujete jakýkoli kvalitnější světelný objektiv nebo nedejbože tele, tak bude ten foťák stejně velký jako kráva. Navíc to bude vypadat komicky.

Takhle jsou majitelé těchto "hybridů" odkázáni na různé pancaky a malé setové objektivy. Pokud chci malý foťák, tak si koupím kompakt ne?
_DAVE_
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pety 3. 6. 2010 09:59

Jenže s kompaktem uděláš fotky zase jen jako z kompaktu. :) Velký čip ti dá mnohem větší možnosti.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 3. 6. 2010 10:04

Ale no já rozumím. Nicméně pokud budeš chtít zachovat rozumné rozměry, je nutné na tom mít pouze pancake nebo seťák z podprůměrnou světelností a konečným ohniskem 55mm. Cokoli dalšího z toho dělá "velký" foťák.
_DAVE_
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod odklizec 3. 6. 2010 10:16

To je prave to Dave, zaden soucasny kompakt (snad az na DP1/2) se kvalitou vystupu nemuzu rovnat bezrcadlovkam s jejich velkym cipem. I takovy 4/3 hybrid, je kvalitou vystupu daleko pred nejblizsim lepsim kompaktem, se senzorem 1/1.7". Ja jen porad cekam, kdy se Oly/Pana vzpamatujou a udelaji skutecny kompakt na zpusob DP1/2, ale misto maleho senzoru pouzijou 4/3. Vymenne objektivy jsou fajn, ale zvetsujou velikost fotaku, ktere pak porad nejsou az tak male, jak by mohly byt. NEX je blizko, ale svyma obludnyma objektivama je to zase o nicem. Porad mi tak nejak chybi kompakt s DSLR vystupem, ktery dam do kapsy a mam porad u sebe.

Co se tyka Canon/Nikon hybridu, holt ujel jim trosku vlak. Asi tomu nejdriv moc neverili, nebo nechteli at jim to kanibalizuje na zrcadlovkach. Kdo vi? Nikon nema poradny kompakt uz leta a neni to tak davno, co Canon zabil v jejich kompaktech RAW a v podstate omezil celou G-ckovou radu. Aby ji pak po letech s velkou slavou ozivil v podobe obrovske obludnosti typu G9 a vys. Kde jsou ty casy relativni kapesni velikosti a ultrasvetelnych objektivu, pro ktere byla Gckova rada znama?

Muj nazor je, ze na letosni Photokine se dozvime od obou nejake novinky. Novy mount to asi dostane, ale urcite budou dostupne i redukce pro stavajici DSLR skla. Ja osobne temhle hybridum vemi fandim, protoze to je konecne cesta, jak dostat do "kompkatu" slusne cipy s rozumnym dymanickym rozsahem a bez velkeho rozpatlavani od redukce sumu. Konecne smer, ktery dava smysl a opravdu zvysi kvalitu fotek, na rozdil od navysovani poctu MP na uz tak premegapixelovanych destickach velikosti nehtu. Kdyz jsem ted cetl o nejnovejsi Sony inovaci se zdvojenyma microlenses, aby se dalo dosahnout jeste vetsi hustoty pixelu, tak se mi otvirala kudla v kapse ;)
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod file12 3. 6. 2010 10:23

Já to teda chápu a asi pořídím NEX. Nebudem-li koukat na cenu tak je výhoda určitě ve větším čipu a vlastnostni zrcadlovky (až na ostření). Samozřejmě je blbost dávat na tenhle typ těl světelná skla. Někdo kouká také na video, které se s tím natočí lepší než s kdejakou kamerou.
Chci to na nošení pořád. Do kapsy se to sice nevejde, ale do minibrašny na opasek nebo na dlouhou tůru primárně nezaměřenou na focení taky. Další výhoda je pro streetfoto- zrcadla si každej všimne, s tímhle zapadnete.

Každej si výhody a nevýhody najde sám. já si pro tento typ fotoaparátů výhodu najdu.


na závěr přidám fotku která se mi velmi líbila...foceno 6 snímků za sebou a spojené. Když neni po ruce stativ přijde mi to výborné.
http://www.imaging-resource.com/PRODS/N ... 04_HHT.HTM

-- 3. 6. 2010 11:31 --

Odklízeč: nejsem si jist, zda se vůbec ten objektiv zmenší když nebude vyměnitelný. Podle mě na aps-c čip se to už moc zmenšit nedá.
D7000; 18-105; 35/1,8G; Sigma 70-200/2,8 HSM Macro II
MacBook Pro,2,26ghz,4GB RAM,SSD, foto zpracovávam v Aperture,GIMP
file12
Návštěvník

Odeslat příspěvekod odklizec 3. 6. 2010 10:39

file12...
Podivej se na DP1/2. To prece neni vubec velke? Klidne by to mohlo byt jeste o kousek vetsi a porad by to bylo kapesni. Se 4/3 senzorem si myslim nebude problem udelat 28/f2.8 s velikosti ne vetsi nez DP1/2.

Jinak drive lidi bezne nosili nejruznejsi ultrazoomy a napriklad uz drive zmineny Canon G9 a vys se teda za kapesni fotak neda povazovat ani omylem. Pri tehle velikosti je naprosto neodpustitelne, ze to nema alespon APSC cip. Myslim si, ze lidi klidne i zkousnou kapku vetsi nez kapesni fotak a nakonec si zvyknou i na mensi nebo zaden zoom. Vsak kolik mobilu ma zoom a jak si lidi oblibili foceni s nima? A GF1 nebo Pen s pancake 40 se pordava vic nez dobre. Lidi proste chteji mensi velikost fotaku a lepsi kvalitu fotek, i za cenu urcitych kompromisu ohledne objektivu.
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 3. 6. 2010 10:49

Fakt je, že v dobách kinofilmu drtivá většina lidí nosila obyčejný foťák s centrální závěrkou a pevným zaostřením. Často se světelností 8, co si budeme povídat... Tahat kvůli odpovídající kvalitě snímků batoh s DSLR výbavou touží málokdo. Takže když si budu moci koupit malý foťák s kvalitním výstupem a s malým pevným sklem na běžné nošení a případně k tomu nějaký zoom na "lepší" práci - ten nemusím mít s sebou kromě fotovýprav - proč ne? Na focení špičkovou zrcadlovkou mi nestačí ani kapsa, ani umělecké vlohy, ani stupeň ochoty cestovat s báglem. A na focení malým kompaktem se 14 MPx mi vadí úplně všechno...
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod kozakm 3. 6. 2010 11:42

Canon i Nikon svoje EVIL foťáky chystají, Canon podle spekulací už na září.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 3. 6. 2010 11:47

No, už se těšíme. Jako všechno, i tohle potřebuje konkurenci.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Ganec 3. 6. 2010 11:48

Nikon uz kvalitne kompakty nerobi (a nemyslim ze sa mu teraz v zrkadlovkach az tak moc dari), tak sa niecoho isto coskoro dockame...

Canon bude urcite posledny co zavedie bezzrkadlovky .. ich G11 a zrkadlovky sa este stale predavaju ako "teple rozky" (nedavno oslavovali 40-milionov predanych EOS-ov) .. tradicia je tradicia.

Su este stale taki, ktori si myslia ze ked je cosi mensie, tak to nemoze byt kvalitne.
Nepriamy dokaz je aj v tom clanku (trosku preformulujem a na konci zacitujem):
az ked Samsung uviedol NX10, tak sa bezzrkadlovky stali zaujimave aj pre majitelov DSLR, lebo ma Větší snímač = kvalitnější snímky s menším množstvím šumu
(ako by medzi NX10 a Lumix G/PEN bol v tom daky citelny rozdiel...)

-- 3. 6. 2010 13:13 --

odklizec píše:Porad mi tak nejak chybi kompakt s DSLR vystupem, ktery dam do kapsy a mam porad u sebe.

mas Leica X1, Sigma DP1/DP2 .. na pokus s tym ako sa to bude predavat si myslim ze to ostatnym vyrobcom stacilo a nevyrobia vlastnu alternativu...

Nemyslim ze daky taky fotak este vznikne .. tieto vymenovane nemaju stabilizaciu .. a na to asi treba u vacsieho chipu trosku viac miesta. Asi preto v NEX-och nie je...
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod file12 3. 6. 2010 12:27

Odklizec: jo já je znam. Ale přeci jen bych nějaký zoom chtěl a když už ne tak člověk nahodí Třeba pevnou 16,20 nebo tak. Mě problém nex,pen,gf velikost nedělaj. Popravdě menší už bych ani nechtěl kvůli držení. Já jen říkám že mi nedělá problém brašnička s nexem či penem plus nějakou palačinkou. člověk to hodí bud na sebe nebo do batohu. A velikostí a váhou to prostě je velikej rozdíl oproti zrcadlovce.

Ganec: ta sigma se neprodává podle mě hlavně že je to sigma a u nás je těžké jí sehnat. udělat to C nebo N tak se to prodává. Myslím že hodně zrcadlovkářů by si to koupilo
D7000; 18-105; 35/1,8G; Sigma 70-200/2,8 HSM Macro II
MacBook Pro,2,26ghz,4GB RAM,SSD, foto zpracovávam v Aperture,GIMP
file12
Návštěvník

Odeslat příspěvekod odklizec 3. 6. 2010 12:57

Ganec píše:mas Leica X1, Sigma DP1/DP2 .. na pokus s tym ako sa to bude predavat si myslim ze to ostatnym vyrobcom stacilo a nevyrobia vlastnu alternativu...

Nemyslim ze daky taky fotak este vznikne .. tieto vymenovane nemaju stabilizaciu .. a na to asi treba u vacsieho chipu trosku viac miesta. Asi preto v NEX-och nie je...


No ja nevim kde beres jistotu, ze se DP1/DP2 neprodalo dost? Naopak, diky tomu ze byli prvni se jich podle mne prodalo dost. To ze se neprodavaly u nas nic neznamena. To mas uplne stejne s Ricoh GRD a vubec Ricohama. Az ted zacal Skoda prodavat cely sortiment, ale necekam nejake zazracne prodeje, protoze lidi jsou tu strasne zavisli na ZNACKACH a nic jineho neberou ;) Ja si myslim ze dalsi kompakt ala DP1/2 vznikne.

X1 je z meho pohledu neadekvatne predrazeny fotak, tezici hlavne z jmena. Je pomaly, na baterky nevydrzi, LCD a vybec celou elektroniku bych v teto cene ocekaval spickovou. Ovsem LCD s 230k body, je v teto cenove katergorii neomluvitelny! To same plati pro rychlost (pomalost) tohohle fotaku. Navic je na muj vkus az prilis malo vybaveny po programove strance. Nekomu jednoduchost menu vyhovuje, ja ma radeji fotak, kde si muzu nastavit vsechno jak potrebuju.

Co se tyka DP1/2, tohle beru jako prvni pokus, ktery bohuzel Sigme ne uplne vysel. Sigma podcenila elektroniku a stejne jako X1 je vybaveny LCD horsi kategorie. Foveonu od zacatku fandim, ale 6 a vice sekundove ukladani RAWu je neomluvitelne. Takze jako prvni pokus super, obrazove skvely, ale je to "jen" 4.5MP, ktere se sice daji resamplovat na 10, ale na soucasne 12MP APSC s "bayerem" se uz nechyta ani omylem.

Jsem celkem zvedavy na LX4, protoze u nej si myslim, ze se dockame vetsiho senzoru a myslim si, ze prave 4/3, pri minimalnim zvetseni tela. Kazdopadne verim tomu, ze to bude bud Pana nebo Oly kdo prijde (po Sigme) se skutecnym kompaktem s vetsim cipem.
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 3. 6. 2010 13:00

Sigma DP1/2 se IMHO neprodává hlavně kvůli ceně - za ty prachy člověk nedostane právě mnoho. DP2 je momentálně v Česku k mání za dvacet a víc klacíků - nebo za šestnáct na Pixmanii, kdo je ochoten riskovat. DP1 jsem našel za devatenáct.
O Panasonic GH1 + 14-140 za 34,5 tisíce se myslím v ČR lidi taky moc neperou...
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Daemonius 3. 6. 2010 13:33

Eštěže máme sousedy polské. :) Maj lepší ceny.. Pixmania je ok btw.
Daemonius
VIP uživatel

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků