Vyvážení bílé u Nikonu D90, poraďte prosím.

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod klara91 2. 5. 2010 10:09

Před pár dny jsem si po dvou letech focení s Nikonem D60 koupila Nikon D90. Ale musím říct, že mě dost zklamal, hlavně díky barvám a vyvážení bílé, se kterými pořád bojujeme.

http://img21.imageshack.us/i/51701432.jpg/
http://img205.imageshack.us/i/40677873.jpg/
http://img265.imageshack.us/i/60736155.jpg/

Přijde mi, že při vyvážení bílý automaticky je všechno strašně modré nebo zelené a při manuálním zas moc do žluta. Vím, že se to nejspíš dá celkem snadno upravit v počítači, ale na D60 bylo v tomhle ohledu 99% spolehnutí a přijde mi zvláštní úměrnost - čím lepší foťák, tím víc úprav třeba, ale možná se pletu. Nevíte prosím, jestli jsem narazila na špatný kousek nebo je to u tohohle typu běžné? Děkuji za radu.
klara91
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Tom4-8 2. 5. 2010 10:15

Určitě to není žádným špatným kouskem. V menu běž do nastavení vyvážení bílé, zvol položku auto (nebo jakoukoliv jinou) a tam nastav kladné či záporné hodnoty. Sama uvidíš, co to dělá.
Tom4-8
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Q-Axis 2. 5. 2010 10:56

máš tam hrozne veľa spôsobov na nastavenie bielej. cez nastavenie teploty osvetlenia až po nastavenie bielej podľa vzorky.

všetko je to aj tak zbytočné, ak sa fotí do RAW. potom je doladenie nastavenia bielej otázkou pár sekúd ;)
Q-Axis
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ggrand 2. 5. 2010 13:51

podle fotek vidim, ze mas rada fotky do tepla, docela na muj vkus moc, ale jinak neboj ja s tim bojuju taky, je to celym tim firmwarem,ktery ma zpracovani obrazu stejny jako D90,D300,D700... takze na D300 jsem s tim bojoval a ted na D700 taky. Vetsinou to resim nastavenim WB na oblacek, nebo si na miste nastrelim primo WB na sedy papir anebo dam auto a pridam tomu trosku teplych odstinu.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 2. 5. 2010 14:09

WB u D90 ma tendenci vyvazovat co neblize stavu "aby bila bila byla", coz plati obzvlast pri foceni pod zatazenou oblohou.Ja fotim prakticky stale do RAWu, takze me tohle nejak zvlast netrapi, vzdyt i v samotnem fotaku lze fotku v rawu prevest do jpegu behem par sekund s vyvazenim bile dle libosti.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kozakm 2. 5. 2010 16:59

- U protrétu dívky mi přijde lepší automatická varianta, ruční vyvážení je dost do tepla.
- Mimino na trávě bude vždycky vypadat "špatně", protože chytá zelenou od trávníků a nic s tím neudělá sebelepší fotoaprát.
- A v místnosti s žlutým obkladem stěn a při mixu žárovky a blesku (pravděpodobně) si automaticky neporadí také většina přístrojů, ani žádný přednastavený režim moc nepomůže.

Suma sumárum, chce se to naučit pracovat s fotoaparátem a světlem, eventuelně fotit do RAWu.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod odklizec 2. 5. 2010 19:18

Pridavam se k nazoru, ze auto WB casto zkresluje. Obykle je prilis konzervativni a tudiz hodne studena. Ja vetsinou fotim venku na "mracek" pripadne nekde kolem. Zalezi podle svetla. RAW je obvykle jistota. Nejlpesi je fotit RAW+JPEG a kdyz nahodou JPEG nevyjde, clovek si vzdycky muze vyvolat RAW bez ztraty kyticky. Kdyz JPEG vyjde, RAW se da vzdycky zahodit a nebo nechat pro strycka prihodu. Pamerove karty jsou dneska tak smesne levne...
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fojťan 3. 5. 2010 00:01

klara91 píše:Před pár dny jsem si po dvou letech focení s Nikonem D60 koupila Nikon D90. Ale musím říct, že mě dost zklamal, hlavně díky barvám a vyvážení bílé, se kterými pořád bojujeme.

http://img21.imageshack.us/i/51701432.jpg/
http://img205.imageshack.us/i/40677873.jpg/
http://img265.imageshack.us/i/60736155.jpg/

Přijde mi, že při vyvážení bílý automaticky je všechno strašně modré nebo zelené a při manuálním zas moc do žluta. Vím, že se to nejspíš dá celkem snadno upravit v počítači, ale na D60 bylo v tomhle ohledu 99% spolehnutí a přijde mi zvláštní úměrnost - čím lepší foťák, tím víc úprav třeba, ale možná se pletu. Nevíte prosím, jestli jsem narazila na špatný kousek nebo je to u tohohle typu běžné? Děkuji za radu.


Podle meho soudu je auto vyvazeni zcela v poradku; minimalne u prikladu, kde je srovnani vedle sebe.

Take zalezi na kalibraci barev na monitoru. Jak rikam, me se zdaji obrazky "auto" zcela v poradku, ty manualni jsou velice vyrazne a neprirozene do tepla (ale samozrejme proti gustu...).

Resenim je raw. Na automatiku neni nikdy spoleh, a tim zvlast, kdyz to chce clovek mit vyvazene pokazde treba trochu jinak... jpeg je jednou hotovy, a je to. A nastavovat pred kazdou fotkou v menu, zda chci mit snimek vic do tepla nebo studena? to asi neeee...
learnin' to fly
Fojťan
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kelav 3. 5. 2010 06:47

Ahoj, mám taky D90 a pokud fotím do JPG, tak s tím taky bojuju. Vyvážení bílé na Auto nikdy nepoužívám, je dost nespolehlivé. Snad kromě nějakého focení za sluného dne, když fotím nějakou krajinku, tak tam se většinou automatika nesplete.

Když už fotím do JPG tak buď nastavuji na sluníčko, pokud je pod mrakem tak mráček. Často taky nastavuju hodnotu teploty barev v Kelvinech na manuální stupnici. Vždycky je to o tom, že si nejdřív cvaknu nad danou scénou víc fotek s různým nastavením a podle výsledku vyberu teplotu barev.

Nejspolehlivější se mi ale často jeví jednoduchá pomůcka. Do fotobatohu si přibalím obyčejný bílý papír do tiskárny. Na místě si pak vyvážím bílou na onen papír. Výsledky pak jsou opravdu parádní, respektive tonalita fotky odpovídá přesně tomu jak to vidím já svýma očima, výsledné snímky nikam barevně neujíždějí.

Variantou dvě je focení do RAWu, prostě to nacvakat a v editoru si s tím pohrát, nezabere to moře času, ale výsledek je daleko lepší, než když člověk fotí do JPG. Já sám si nedovedu už představit focení do JPG, když mi někde maličko ujede teplota barev, nebo mám nějaké slabé přepaly ve fotce, tak to v editoru doladím. To s JPG nikdy neuděláte a pravdu máte v tom, že je to na D90 trochu otročina.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pufko 3. 5. 2010 10:52

... mna by len zaujímalo ako fotíte momentky, preboha ved ten foťak nemôže to vyváženie bielej automaticky nastaviť až tak zle, a tu niektorý len 5 minút nastavujú foťák pred každým fotením ak sa zmenili svetelné podmienky.
Zasa z toho nerobte "kovbojku". Tiež by som povedal že problém bude skôr v nastavení monitoru ako v nastavení DSLR a taktiež každému sa môže páčiť iné farebné nastavenie.
Ked človek fotí napríklad tam kde je žlté svetlo , tak je snád prirodzené , že tvár osoby bude mať iný farebný odtien, ako pri dennom svetle a v podstate to dotvorí atmosféru a nie nasilu utiahnúť farby tak ako by to bolo za snečného dna...
pufko
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 3. 5. 2010 11:12

Pufko: Momentky fotíme do RAWu, že? A upravíme v editoru :) Nejlepší varianta, nastavím akorát iso a clonu a ahoj... zbytek nechám na pozdějc...
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod file12 3. 5. 2010 11:14

u první a třetí mi přijde auto taky lepší. Bud máš fakt radši teplejší barvy, nebo je na tom špatně monitor.
D7000; 18-105; 35/1,8G; Sigma 70-200/2,8 HSM Macro II
MacBook Pro,2,26ghz,4GB RAM,SSD, foto zpracovávam v Aperture,GIMP
file12
Návštěvník

Odeslat příspěvekod klara91 3. 5. 2010 15:55

Asi jsem se špatně vyjádřila, to čemu říkám manuální nastavení je právě nastavení pomocí bílého papíru.
Moc děkuju za rady, pořádně jsem všechno prozkoumala a začínáme si na sebe s Nikonem zvykat.
klara91
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ganec 3. 5. 2010 17:48

Ja mozne, ze vacsina dnesnych fotakov ma za denneho svetla chladnejsie farby.
U mojej Sony H20 som to zistil pri diskusii je foto s bleskom farebnejsie?.
Za denneho svetla ma nenapadlo nastavit WB manualne .. no WB daylight nastavujem pomerne casto...

Pri foteni v miestnosti bez blesku (co robim casto) mam vzdy dilemu .. WB ziarovka robi priliz "sterilne" zabery, takisto manualne nastavenie WB. Automatika zase do zlta (co sa mi az tak moc nepaci). Problem je aj v tom, ze manualny WB/ziarovka produkuju citelny modry sum.
Takze to riesim zvycajne tak, ze skusim doladit wb priamo vo fotaku (u manual/ziarovka pridam cervenu, u auto WB inaksie) a znizim saturaciu, lebo potom je zaber az neprirodzene farebny.
Zvycajne sa potom uz neoplati hrat sa s RAW-mi...
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod golem2 3. 5. 2010 19:06

Ganec píše:Pri foteni v miestnosti bez blesku (co robim casto) mam vzdy dilemu .. .


Pen nemá custom WB? Odfotíš biely papier, alebo ešte lepšie sivú tabulku.
Canon 6D, 17-40, 24-105,70-200/2,8,100/2,8 IS,
golem2
Návštěvník
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků