Kompakt do 170 euro

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Jamp 2. 4. 2010 15:40

Dobry den, chcem kupit kompakt do 170 euro.
S fotenim uz mam skusenosti, fotievam digitalnou zrkadlovkou (A200), preto hladam nieco, kde si mozem nieco nastavit. Fotak je urceny na fotenie vsetkeho mozneho, no nic extra, vylety, trochu ludi a prirody. Nepotrebujem velky zoom ani video, hodia sa podrobnejsie nastavenia a co najlepsia kvalita za danu cenu. Makro je plus, no nie nutne. Pozeral som po Panasonicu, F62, no nemam vobec prehlad.
Dakujem.
Jamp
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Daemonius 2. 4. 2010 18:25

Panasonic ujde, ale moc tam toho nejde nastavit pokud vim..

F70EXR co mam já má plně manuální režim.. nicméně díky kvalitě fotek mi to přijde, že je to jedno. :D Ale je to "použitelné" aspoň na web.

Jinak z mých zkušeností vim jen to, že žádný kompakt se zrcadlovce nepřiblíží.. Jediné co se jakž takž dá je L3X. A pak už jen bez-zrcadlovky..

Za 170 EUR si můžete leda vybrat jak moc velká bída to bude.. pokud chcete malé obrázky na web, tak ta F70EXR ujde..
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Jamp 2. 4. 2010 18:49

Som si vedomy toho, ze sa k zrkadlovke nepriblizim, no hladam rozumnu kvalitu. Ten F70EXR, myslite ze pre kvalitu je jedno, ci ma nastavenia, ta kvalita je taka uzasna alebo taka hrozna?

Ohladom manualnych nastaveni, neplanujem robit nejake velke pokusy, staci regulacia uzavierky. Proste aspon aka-taka kontrola.
/edit
OK, po chvilke dalsieho surfovania som sa rozhodol ozeliet aj regulaciu uzavierky, dnesne fotaky su snad inteligentnejsie, a za danu cenu to zuzuje vyber az velmi.
Jamp
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pufko 2. 4. 2010 19:59

čo to je regulácia závierky ??? :hm :hm Myslel si asi manuálny režim v ktorom môžeš nastaviť expozičný čas , nie ??? Odporúčam rovanko FUJI F70 alebo niektorý z nových modelov.
pufko
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 2. 4. 2010 23:23

No spíš hrozná.. V rámci kompaktů je to velmi dobrý foťák, bohužel sem byl zvyklej na mojí ultra-light bezzrcadlovku, která měla výstup na úrovni klasické dSLR. Takže ho asi vrátim a koupim si K-X nebo K-7. :D Nebo něco podobného...

http://www.flickr.com/photos/mescaphoto/

Tři poslední fotky jsou dělané Fuji F70EXR. Moc to asi neřekne, ale trochu ano.. Jestli něco umí slušně tak fotky s minimálním šumem, nebo velmi slušným dynamickým rozsahem.. LightRoom z toho umí vyždímat i něco málo navíc.. Zajímalo by mě, jestli Fuji S200EXR fotí lépe, ale kdo ví..

Jinak to má klasické "M" mode s nastavením clony/závěrky.. já fotim na EXR režim, což je v podstatě adekvátní "A" režimu.. nastavíte si ISO napevno a snad jde i clona a foťák jen dopočítá expozici. Má to i "A" režim - priorita clony a snad i priorita času. Na kompakt to má velmi slušné manuální nastavení.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 3. 4. 2010 05:51

Zrovna jsem se rejpal v starším (12/2009) vydání časopisu DTEST, kde testovali digitální foťáky, tak ti to třeba přijde k "duhu". Dělám brigošku pro jeden nový řekněme srovnávač, tak jsem tam podle něj mlátil různé výrobky a mimo jiné i foťáky a ty ceny jsou ještě výrazně lepší, než ty uváděné (někdy i poloviční). Tak snad ti to bude jako tip platné:

DOBRÁ RADA
Mezi testovanými jednoduchými
kompakty je snadné si vybrat, pokud
chcete kvalitní přístroj. Z 22 testovaných
pouze pět získalo celkové hodnocení
»dobře« a z nich pouze jeden, Casio
Exilim EX-H10 (dobře, 7230 Kč), získal
známku »dobře« i za kvalitu snímků.
Tu nezískal žádný z testovaných pokročilých
kompaktů, i přesto že všechny mají
celkové hodnocení »dobře«. Nejlepší
z levných, tedy přístroj s dobrým
poměrem cena / výkon, je Kodak
EasyShare Z915 (dobře, 4330 Kč). Pro
ty, kdo od fotoaparátu moc neočekávají
a čtyři tisíce jim přijdou moc, postačí
Samsung PL51 (uspokojivě, 2860 Kč).
Většina »uspokojivě« hodnocených
kompaktů jsou přístroje kvalitou více či
méně přijatelné a srovnatelné bez ohledu
na několikanásobné rozdíly v ceně.
Pokročilé kompakty jsou dražší, ale umí
toho víc. Pro ty, kdo si rádi s nastavení
expozice občas pohrají a touží po velkém
rozsahu zoomu a jiných možnostech
nastavení, jsou dobrou volbou. Nejlepší
snímky z pokročilých kompaktů umí
Samsung WB1000 (dobře, 7190 Kč),
nejlepším ultrazoomem je Canon
PowerShot SX 20 IS (dobře, 9770 Kč).
Nejvyšší kategorie systémových
fotoaparátů a digitálních zrcadlovek je
určená pro fotografické fajnšmekry.
Všechny testované sice získaly celkové
hodnocení »dobře«, ale jen jeden, Canon
EOS 500D (dobře, 21 760 Kč), získal
známku »dobře« za kvalitu snímků.
Horší hodnocení kvality fotografií je
dáno tím, že fotoaparáty byly testovány
s levnými a méně kvalitními objektivy
dodávanými spolu s přístrojem v tzv.
kitu. Nejlevnější v této kategorii je
Fujifilm Finepix S200EXR (dobře,
11 500 Kč). Jeho hlavní nevýhodou je,
že nemá výměnný objektiv, nicméně
umožňuje použití filtrů a má velký
rozsah zoomu. Nejlevnější testovanou
„pravou“ zrcadlovkou je Olympus E-450
(dobře, 11 660 Kč). Celkovou kvalitou je
na hraně dobrého hodnocení, nicméně
pro začátečníky, kteří se chtějí věnovat
poloprofesionálnímu fotografování
a nemají tolik peněz, postačí.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pety 3. 4. 2010 18:48

//Pety: Smazány off-topic příspěvky.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Daemonius 4. 4. 2010 05:07

A ten thrash nesmažeš? Vždyť jsou to blbosti..
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Pety 4. 4. 2010 08:28

No a? V tomhle fóru jich je... Jsou-li to blbosti, vyvrať je. To jediné má smysl.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Petr1968 4. 4. 2010 09:25

was is das thrash? :hm
Smrt je pouhý okamžik, kdežto hanba trvá navěky.
Petr1968
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod never 4. 4. 2010 10:52

.. odpad.. ;-)
Canon EOS 6D...víc na webu :-)
never
Návštěvník

Odeslat příspěvekod odklizec 4. 4. 2010 11:16

Myslim ze uplne by stacilo rict, ze ten vycuc z DTestu ktery postnul PatrikChrz je proste subjektivne udelany test, orientovany na masy a bez jakekoliv vypovedni hodnoty. Oni proste vzali halabala fotaky, ktere byly v ten moment u nas na trhu a vubec je netrapilo, ze mixujou velikosti snimacu, zamereni nebo vybavu. V online verzi testu je pry tech fotaku "otestovanych" az 68 ale jen jedna je zrcadlovka.

Na druhou stranu je ale treba rict, ze plno lidi co si dnes kupuje fotak nema o foceni nebo o technice ani paru, takze podobny test jim mnohdy staci. Odpad je ve skutecnosti 90% vsech kompaktu a ultrazoomu s pidi senzorem, ale nekomu to treba staci? Jinak by si to asi lidi nekupovali a vyrobci nevyrabeli. Lidem proste casto staci rict ze 12MP je lepsich nez 10MP a ze cim delsi zoom tim lip a lidi kupujou jak divi. A pak se jenom divi ;)

Jamp:
Pokud chces rozumnou kvalitu od kompaktu, neber nic, co ma mensi cip nez 1/1.8 - 1.7" (tim vyloucis 90-95% dnesnich kompaktu a ultrazoomu). Ovsem tim jsem ti zaroven zrusil vsechny fotaky v tve cenove relaci ;) Takze moje rada zni, kup si treba nejaky starsi model se senzorem 1/1.8". I starsi fotak s timhle cipem bude lepsi nez jakykoliv dnesni kompakt s cipem o velikosti 1/2.3". Druha rada, neber nic co ma vic jak 10MP. A pokud se presto rozhodnes pro fotak s mensim cipem, hledej neco co ma jeste min jak 10MP. Nejlip tak 7-8MP. To ovsem bude taky problem, protoze ty se uz dneska taky nedelaji. Takze opet neco starsiho.
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 4. 4. 2010 12:05

Já vím, že je to děláno pro masy. Jenže, jak píšeš, dneska lidi prostě takový foťák chtěj a tak je výrobci vyráběj. Co nejvíc MPx a co největší zoom. A test se jaksi vyplatí dělat jen na aktuálně vyráběné modely, aby byl nějakou dobu platný - takže je to o tom vybrat z té nouze, co se nabízí to, co je nejlepší i když to bude král mezi jednookými. Třeba konkrétně ten vítězný model od Casia dnes nestojí ani 5 tisíc (na Pixmanii 183 EUR) a jeho zoom začíná rovněž na 24 mm, což je rozhodně plus. Takže to, že ten test nemá vypovídající hodnotu bych neřekl. Tazatel chtěl kompakt (a nepsal, že použítý) s limitem ceny, tak jsem prostě něco doporučil co se tomu limitu blíží a je reálně ke koupi.

Málokdo si chce koupit použitý foťák, nikdy nevíš na co narazíš. Ten, kdo ho prodává k tomu má asi nějaký důvod (třeba ten, že na něm něco nefunguje, nebo mu zmoknul, atd)

Třeba já mám Nikona 8400, co má čip 2/3", 8 MPx a zoom 24-85mm. Papírově teda nic moc, málo MPx, a zoom jen 3,5x. Jenže na druhou stranu při běžně dělaných fotkách (kdo dneska dělá větší fotky než 10 x 15) to bohatě stačí i na poměrně radikální výřez a rozhodně využiji více širokoúhlou část (když potřebuji dostat do záběru skupinu osob), než tele ("na jeleny" se s kompaktem obvykle nevyráží), takže ve svém důsledku je pro mě lepší, než třeba 10 x zoom 38-380 mm. Stejně tak poslouží různé drobnosti, jako třeba otočný display nebo na sluníčku neocenitelný další display v hledáčku. Co mi dost chybí je stabilizátor, ale ten se tehdy, když jsem ho kupoval, v kompaktech moc nevyskytoval. Byl sice tehdy na trhu už i Nikon 8800, jenže ten nebyl tak širokoúhlý, což já dost využívám. Uvažoval jsem i o koupi širokoúhlé předsádky, ale jednak to stojí nehorázné peníze (to bych snad možná ještě překousl), ale pak se jaksi ztrácí ta výhoda toho kompaktu.

Když se kohokoliv, kdo fotí, zeptám na doporučení foťáku, vždycky to nakonec skončí u zrcadlovky, jenže tu já mít nemůžu a nejde vůbec o peníze (kdyby se vyráběl supr kompakt neměl bych za něj problém dát klidně 20 tisíc), ale o hmotnost. Už tak je tahle velikost maximum, co jsem ochoten a hlavně schopen s sebou tahat (stačí, když ho mám chvíli na krku a už mě všechno bolí) a až doslouží budu koukat spíš po něčem menším, tenhle má asi půl kila, s battery gripem ještě o něco víc. Na druhou stranu je celokovovej a přežil tak i pád ze sedadla Oktávky na asfaltovou silnici :). Ideálně bych bral tak něco do 350g a "tvarově skladného" aby se to dalo dát do kapsy; na ceně mi přitom vůbec nezáleží. Vím, že obrázky ze zrcadlovky jsou kvalitativně jinde, jenže kdybych si jí koupil, tak vím, že zakrátko by ležela doma na poličce, protože bych se s ní nechtěl tahat, takže bych neměl obrázky žádné.

S moc foťáky zkušenost nemám a těžko se tak porovnává. Třeba o Panasonicích je známo, že opravdu dost šumí, ale zašuměnou fotku umím vyfotit i s tím mým Nikonem. Obecně nemocí digitálních foťáků je světlo - resp. jeho nedostatek. Na zasluněné pláži uděláš v podstatě se všema plus mínus koukatelné fotky, ale stačí fotit v místnosti (blesk u kompaktů nemívá dosah ani dva metry), natož večer a položí je na lopatky obyčejný jednorázový plážák na kinofilm :(

-- 4. 4. 2010 13:13 --

Ještě jedna věc. Není pravda, že ta zrcadlovka je tam jen jedna. Jsou tam:
CANON EOS 500D, OLYMPUS E-620, SONY ALPHA 330, PENTAX K-7, SONY ALPHA 380, NIKON D3000 a OLYMPUS E-450 a pak několik "falešných zrcadlovek" (tedy kompakt s výměnnými objektivy) a samozřejmě test je rozdělen do skupin - protože je jasné, že jakýkoliv kompakt nikdy nemůže zrcadlovce konkurovat. Takže i "uspokojivá" zrcadlovka pořád bude dělat lepší snímky, než "dobrý" kompakt.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Daemonius 4. 4. 2010 17:01

Kompakt s výměnnými objektivy? :D

Panasonic GH1? Dost daleko do kompaktu.. asi tak daleko jako k němu má klasická dSLR. Jediné co se dá považovat za "kompakt" je asi Ricoh s APS-C a 50mm objektivem.

Držel bych se toho co doporučil kolega předtím, co největší senzor s co nejmenším množstvím mpix.

Casio je odpad, prakticky cokoliv od té značky je odpad.. bych musel spáchat harakiri, kdybych měl jen o uvažovat o koupi něčeho takového.

-- 4. 4. 2010 18:05 --

Jo a super-compakt?

Leica X1, Sigma DP2, Panasonic GF1 s 20mm f/1.7 nebo Olympus E-P2 s tím samým..

Neřek bych, že nejsou.. Jen jsou fakt dost drahé.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Petr1968 4. 4. 2010 19:05

Už je to tady :tleskani Casio je odpad,Fiat je odpad atd. Jenom lidi nejsou odpad :mrgreen: Za 170Euro si žádný FOTOGRAF stejně foťák(nový ) nekupuje, a zbytek si koupí červený Olympus :mrgreen: :mrgreen:
Smrt je pouhý okamžik, kdežto hanba trvá navěky.
Petr1968
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků