Kompakt pro černobílé kopírování textů

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod víík 26. 2. 2010 16:27

Máme doma kompakt Olympus SP350 který má také režim text. Nezkoušel jsem to

Výstup z Ricohu je moc pěkný. Jde o to, jestli chcete tisknout či ne.
Totiž pokud je text vyhlazený, vypadá to dobře na monitoru. Vyhlazení tvoří šedé pixely na hranách písma. Při tisku si s tím laserová tiskárna ale neporadí. Černobílý lehce kostrbatý výstup z Ricohu by dopadl líp.
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod neveceral 4. 3. 2010 11:00

tak jsem si v Německu objednal Ricoch CX3, k dodání do konce měsíce za 350 €, tak snad budu spokojen :potichu
neveceral
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod neveceral 9. 3. 2010 08:23

Tak ho mám doma a focení textů funguje skvěle, jenom si musím dát pozor, aby část textu nebyla ve stínu. Na ostatní fotky taky dobrý, mít ještě lepší světelnost, tak jsem úplně spokojený, ale to byl zase větší, takže závěr doporučuji.
neveceral
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod odklizec 9. 3. 2010 08:39

Tak to gratuluju! To jsi asi jeden z prvnich, kdo ten CX3 u nas ma! ;) Tak si ho uzij. Co by se ti mohlo libit, je scenovy mod Miniature. Je to sice ptakovina, ktera se da udelat kdykoliv na pocitaci, ale primo ve fotaku to potesi a sem tam se tenhle efekt fakt hodi.
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod neveceral 3. 8. 2011 12:32

Tak jsem zase zpět Ricoh CX3 sice funguje na texty, ale špatná světelnost 3,5 je docela limitující, nemáte někdo zkušenosti s Olympusem XZ-1, který začíná na 1,8, jestli by nebyl lepší? Pokud jej někdo máte, můžete sem vložit fotku nějakého textu za podmínek v běžné velmi špatně osvětlené kanceláři daleko od okna a zcela pod mrakem foceno na automatiku? Předem velmi děkuji.
neveceral
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod odklizec 3. 8. 2011 12:51

No to vis, ze XZ-1 se svetelnosti f1.8 bude na foceni v mistnosti mnohem lepsi nez fotak se svetelnosti f3.5 ;) Tezko ovsem rict, jak je na tom s focenim textu? Nevim, jestli ma podobny rezim jako ten CX3.

Pokud ti jinak CX3 vyhovoval a nechce se ti ucit se zase novy system menu, muzes zkusit Ricoh GRDIII? Momentalne je jeho cena velmi nizko, nebot do mesice bude na trhu GRDIV. Svetelnost f1.9 neni o moc horsi nez f1.8 u XZ-1 a ma stejny textovy rezim jako CX3. Jediny problem muze byt, ze nema zoom. Ma to to fixni 28mm objektiv (s moznosti nasadit wide predsadku). O to ma ale kvalitnejsi kresbu v rozich, minimalni soudkovitost a aberaci, oproti jakemukoliv zoomu.
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod neveceral 3. 8. 2011 13:49

No on je problém v tom, že režim CX3 pro texty je pro mě nepoužitelný, neboť je hrozně citlivý na stíny, což je pro mě často činí nepoužitelným, nadto kvůli tomu je nemožné fotit texty třeba z prostředku svazku, kde je vždy nějaký ohyb. Používám proto režim se zvýšeným kontrastem a černobílým nastavením, často je ale stejně text špatně čitelný něco jako tmavší šedá na světle šedé.
Jinak Olympus XZ-1 má také nějaký režim na text, ale nevím, jak to funguje, proto se ptám na zkušenosti.
neveceral
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod odklizec 3. 8. 2011 18:25

No od toho je tam ta gradace. Ale obavam se, ze chces od fotaku neco, co ti asi zaden neda? Respektive, mas prilis velke naroky. On je to problem dobre oskenovat takovou knihu i se skenerem a ty to chces od fotaku, navic nejspis bez stativu a bez pritlacne desky, ktera ti stranku pekne vyrovna (proto tam mas ty tmave mapy). Moje rada teda zni, kup si jakykoliv svetelny fotak, fot v barve/CB v co nejlepsim rozliseni a fotky si uprav v nejakem editoru. Bohuzel, znamena to vic prace nez asi ocekavas? ;) Lepe a automaticky jedine se skenerem.
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod neveceral 3. 8. 2011 18:38

No právě, já naběhnu někam do tmavé kanceláře, kde když je zářivkové světlo, tak si ho stejně odstíním hlavou, dostanu svazek podivných výtisků nějakého textu, který nejde ani pořádně rozevřít, jak je sešívaný (špagátem přes děrovačku kombinovaně se sešívačkou), jednou rukou držím foťák a druhou jenom otáčím stránky a pouze cvakám. U sebe v kanclu z toho udělám bez jakýchkoli úprav PDF, dám na server, pak si to někdy asi jednou přečtu,občas v tom něco dohledám a nakonec zase asi po roce smažu. Takže žádný stativ, pořádné osvětlení, natož deska. Mně ale nejde o kvalitu, potřebuji to jenom někdy přečíst.
Takže je otázku, jestli mi to vůbec nějaký foťák umožní obstojně.
PS: Při ceně kopírování 15,- Kč/A4 (takhle si to nacenil stát) se mi ten foťák zaplatí asi už za půl roku, takže nechat si to kopírovat, tak se nedoplatím.
neveceral
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků