Facebook: nenápadná výpůjčka autorských práv k fotkám

Diskuze o výstavách a fotoakcích, pozvánky, doporučení, nejlepší weby

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Tomáš Vrabec 6. 2. 2010 19:38

Sociální sítě zaznamenaly, obzvláště v poslední době obrovský rozmach. Milióny lidí dávají ostatním uživatelům najevo jejich aktuální činnost, komunikují s lidmi, které možná nikdy osobně nepoznají, sdílejí nezřídka velmi citlivá osobní data, ale hlavně své fotografie. Ano je řeč o fenoménu zvaném Facebook a jeho konkurenčních portálech.

Obrázek
Vstupní portál sociální sítě Facebook

O „nebezpečnosti“ sociálních sítí toho bylo napsáno víc než dost. Ovšem nedávno, mne kolega upozornil na jistou kapitolku v pravidlech užívání sociální sítě Facebook. Hledal jsem podobný odstavec i na konkurenčním MySpace a Twittru, ovšem zde jsem nepochodil. Nebudu chodit kolem horké kaše, pokud si klikneme na Facebooku ve spodní liště na „podmínky užívání“ dozvíme se v prvním bodě druhého odstavce následující: „For content that is covered by intellectual property rights, like photos and videos ("IP content"), you specifically give us the following permission, subject to your privacy and application settings: you grant us a non-exclusive, transferable, sub-licensable, royalty-free, worldwide license to use any IP content that you post on or in connection with Facebook ("IP License"). This IP License ends when you delete your IP content or your account unless your content has been shared with others, and they have not deleted it.“

Obrázek
Inkriminovaný odstavec podmínek užívání

Ano, je to tak. Vy co vládnete angličtinou už možná překvapeni jste. Pro objasnění ostatním, tento článek pravidel Facebooku říká, že veškerý obsah, který nahrajete na úložiště Facebooku se stává víceméně volně šiřitelným. V doslovně – otrockém překladu by odstavec vyzněl následovně: „Pro veškerý obsah na něž se vztahují autorská práva (dále jen IP) dáváte v rámci nastavení soukromí a aplikací souhlas s ne-exkluzivní, přenosnou, royality-free, celosvětovou možností použít jakýkoliv IP obsah, jenž uveřejníte na Facebooku. IP licence končí se smazáním daného obsahu z Vašeho účtu.“ Podtrženo, sečteno, umístěním jakéhokoliv autorského obsahu na Facebook, dáváte svá práva všanc společnosti provozující tuto síť (v rámci nastavení soukromí daného obsahu). Ano, teoreticky je toto ujednání pochopitelné, ale když si pročteme celé podmínky užití, nikde není řečeno, že se námi nahraný obsah neobjeví na úplně jiném místě.

V dalším odstavci se ještě dovídáme, že i po smazání je náš „IP obsah“ nějakou dobu dostupný v rámci záloh sítě, ovšem již veřejně nedostupný.

Jak jste na tom vy? Prezentuje svá díla i na sociálních sítích? Čtete licenční ujednání u podobných služeb nebo vše jen prostě „odkliknete“? Máte jistotu, že podobný odstavec není třeba u nějaké další populární služby? Co když vkládáte svá dílka na foto server, kde jste při registraci souhlasili s podobným ujednáním?
Tomáš Vrabec
Redaktor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Daemonius 7. 2. 2010 00:05

Ono je to jedno jestli je to "jejich" nebo "tvoje".. vem si třeba Flickr, tam se krade jak na běžícím pásu. :) I když dneska už si lidi dávaj víc pozor..

A to přesto, že jsou tam autorská práva velmi jasně vymezená.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ewing 7. 2. 2010 02:31

je to ako s youtube...ked tam nieco dam tak preto, pretoze to chcem co najviac rozsirit. ak tam dam fotky tak to urcite nebudu fotky ktore idem zajtra predat na verisaz za par tisic kus. inak aj tak enviem na co by komu boli fotky v takom rozliseni ale tak budiz. skor to vidim tak, ze sa snazia nechat fb co najviac otvoreny a ten odkaz na privacy vedie tam kde si nastavis kto chces aby mal "defaultny" pristup. nieco ako ked si v NTFS nastavis prava pre rozne skupiny.

pamatam si ked bola ohladom toho minuly rok hodne velka afera a preberalo sa to s uzivatelmi a toto je vysledok.

take it easy :)
"Imagination is more important than knowledge."
Albert Einstein
ewing
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ivy046 7. 2. 2010 16:11

Myslím, že taková klauzule je nezbytná, už jen proto, aby FB vůbec mohl uložit tyto materiály na stránku a ukázat je i jen vašim přátelům. Viděla jsem to i na jiných serverech, i českých.
Jinak - fotek tam moc nenahrávám, je autoportréty. Když chci něco ukázat, odkážu na deviantART nebo na své stránky ;)
Ivy046
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Tomáš Vrabec 7. 2. 2010 18:43

To ano, klauzule je nezbytná přesně z tohoto důvodu, ale, nikde se neříká, že se daný obsah nemůže vyskystnout jinde.
Tomáš Vrabec
Redaktor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Filip Radosta photography 7. 2. 2010 19:22

Dávám své fotografie na FACEBOOK, aby známí a kamoši věděli co je nového apod.. Jinak DEVIANTART je nejlepší. Pravidla a ustanovení jsou všude, neřeším to.. Bych si nemohl potom založit ani EMAIL.
Filip Radosta photography
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dr.Ozdi 8. 2. 2010 07:56

Autorská práva vám nikdo nemůže vzít, nemůžete je prodat ani se jich zříci. Tj, nikdo nemůže tvrdit, že vaše dílo je jeho, byť ho nějak nabyl.
Nevím co si představují pod sub-licensable, to jsem ještě nikde neviděl. Můžete předat dílo s licencí royalty-free, ale nabyvatel nemůže k dílu už žádnou licenci předávat, byť dílo může (téměř) neomezeně šířit.
Dr.
Dr.Ozdi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fojty 2. 2. 2011 08:47

Ahoj, měla bych dotaz... to znamená, že když mám na FB fotku, může si ji Blesk vzít, vymyslet si k ní článek a celé to zveřejnit? Jako řidička tramvaje jsem vyfotila opilce v kolejišti a blesk to včera z veřejnil s vymyšleným článkem. Píšou:v Ostravě -Dubině (v Hrabůvce)... v pondělí (byla neděle) kolem jedné hodiny (v 5:36) ho tam našli náhodní chodci(řidička tramvaje)."Opilec měl štěstí, jelikož v té době nejela žádná tramvaj(jela 1. a 6 min před ni 3. a to tam ještě nebyl)" řekl svědek události Marek Jiřičňák. Svědci muže okamžitě probudili (opět řidička tram). Ten se zvedl a vydal se po svých (tramvají) do nedalekého bydliště...atd
Děkuji za odpověď
fojty
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Daemonius 2. 2. 2011 09:58

Nemůže, ta fotka je tvoje a autorský práva též. Kromě toho, myslim, že přesun FB - tištěné médium bude navíc ošéfované i ze strany FB.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod fojty 2. 2. 2011 12:27

Dík, ale nevím co dál... nechci to tak nechat, nejde o fotku, ale o princip.
Už mi odepsali:
Dobrý den, paní Fojtíková.
Článek, který vyšel v čísle Blesku pro Moravskoslezský kraj byl uveřejněn po výpovědi svědka, který nám i sám zaslal fotografie ze svého meilu, již pár hodin po incidentu, který se stal. Byl to čtenář David, který mi k celému příběhu vydal i výpověď, kterou jsem brala jako pravdivou, a tudíž jsem nad ní i nepochybovala, jelikož byla rovnou ze dvou zdrojů.
S pozdravem Anna Stramová, Blesk

A teď, babo raď!

Moje odpověď:
Dobrý den, děkuji za rychlou odpověď.
Jak ale sama uznáte po zhlédnutí mnou zaslaných fotografií, fotky jsou mým vlastnictvím včetně autorských práv. Fotky jsem zveřejnila v neděli odpoledne, tudíž Vám je nemohl nikdo poslat dřív! Na omluvě ve Vašem deníku trvám! Když si rozkliknete informace o mojí fotce máte tam moje jméno i moje autorská práva!
Omluvu v tomto případě příjmu i od Vašeho čtenáře Davida, ovšem uveřejněnou ve Vašich novinách!
Děkuji.
S pozdravem Dana Fojtíková
fojty
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ewing 2. 2. 2011 12:41

Zabudni na to. Nedockas sa ziadnych penazi ani nicoho akurat stracas cas.

Vsetci bojovnici za slobodu nech ma kamenuju ale tak to proste je. Move on
"Imagination is more important than knowledge."
Albert Einstein
ewing
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fojty 2. 2. 2011 12:51

Asi jo... nechci peníze, jen omluvu...všichni kamarádi a kolegové tu fotku znají jako moji a teď vypadám, že jsem ji ukradla já :(
fojty
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Daemonius 2. 2. 2011 19:14

Bohužel bys je musela zažalovat (ideálně se poradit s právníkem předem). Ty informace jsou ve fotce (EXIFu) publikované někde na jejich stránce?
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod fojty 2. 2. 2011 19:24

vyšlo to tiskem takže nevím jaké fotky mají... tvrdí, že je dostali mailem i s článkem a až kontaktují autora mailu a dají mi vědět... já exif u fotky nechávám a mám tam i svoje jméno jako autora fota i u autorských práv. Paní z Blesku mi to uznala a teď čekám co s tím udělá...

Citace:

Nyní se musím spojit s pánem, který fotografie zaslal a zjistit proč nám je takto pod svým jménem poslal. Jistě chápete, že nemohu pátrat po autorovi fotek, když jsem je od něj s čistým svědomím převzala s tím, že je autorem i s jeho přesnou výpovědí.

a další mail

Paní Fojtíková, mohu se zeptat, kde a kdy jste fotografie zveřejnila, ať se ujistím v kominikaci se čtenářem, který nám fotky zaslal?
Děkuji

Pro vás, fotky mám na http://picasaweb.google.com/fojty2011/T ... directlink jedná se o tu první, z FB jsem všechny fota smazala
fojty
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Tomáš Vrabec 2. 2. 2011 23:19

Pokud jakoukoliv fotku nahrajete na Facebook, automaticky dáváte facebooku souhlas s použitím jakkoliv, ale jen jim. Né blesku. Blesk si ji z facebooku vzít nemůže. Pokud jí stáhl někdo z vašich přátel a poslal blesku ... to už je věc další.

Je mi jasné, že jde o principy, ale v tomhle bych se opravdu vzdal nároků na fotografii, případně jí příště podepsal vodoznakem.

Je to jak bojovat s větrnými mlýny.
Tomáš Vrabec
Redaktor
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků