Přepálení červené (red channel clipping) a jak to řešit

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod dropsyy 24. 6. 2009 14:33

Ahoj všem.
Dost často řeším problém, jak vyfotit květinu v jasně červené, fialové či modré barvě. Obvykle dojde k přepálení jednoho z barevných kanálů (obvykle červeného) a přijdu nejen o detaily v kresbě ale i věrnost podání barvy.

Zkoušel jsem samozřejmě focení do RAW s podexpozicí a následné softwarové úpravy, ale výsledek mne nikdy příliš neuspokojil. Poměrně nedávno jsem si pořídil filtr hoya blue intensifier k širokoúhlému objektivu na rovnoměrné ztmavení oblohy. V kombinaci s vhodným vyvážením bílé (používám jakousi variantu expodisku) to funguje velmi dobře. Omezí propustnost světla ve vlnové délce modrého světla. Napadlo mne, že by se dalo obdobným způsobem filtrovat světlo v červeném kanálu - omezit červenou složku světla vhodným filtrem a tedy zabránit přepalu červeného kanálu.

Máte s tím někdo nějaké zkušenosti? Jaký filtr je nejúčinější? Nebo máte nějakou jinou metodu jak zabránit přepalu červené?

Díky za příspěvky.
dropsyy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod E-Ryc 24. 6. 2009 15:41

Pokud pouziju barevny filtr (a tudiz oriznu barevne slozky nestejne), tak taky prijdu o "věrnost podání barvy". Podle me je nastaveni korekce expozice tak, aby ani jeden kanal nebyl prepaleny, tou spravnou cestou.
E-Ryc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 24. 6. 2009 16:10

Co mas za fotak?

Mozes skusit "test", aky som si spravil ja (pri ktorom som si prvy krat vsimol ze mi fotak prepaluje): odfotenie cervenej z LCD. Aj ked mne vyslovene prepaluje aj za normalnych okolnosti (a stale neviem preco), na tom testovacom zabere (z prispevku o 27. 11. 2008 16:51) sa da urobit pokus s nastavenim EV - az kym ti nezacne menit farbu.
Ak ti uz prepaluje uz aj na 0 EV, tak asi nieco nie je v poriadku.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dropsyy 24. 6. 2009 16:23

Mno, to přepalování je celkem běžná věc. Myslím, že to souvisí s tím, že při Bayerově uspořádání buněk na čipu prostě červená a modrá za určitých okolností (zejména při jasném světelném zdroji) budou přepalovat proti zelenému kanálu, který je zastoupen dvojnásobným počtem buněk, více či méně vždycky. Ten odkaz zkusím. děkuji.

Co se týče poznámky E-Ryca: je pravda že věrnost podání barev se s použitím filtru vždy mírně změní, ale v tomto případě by to bylo u barev, které mne zas tak netrápí. Abych řekl konkrétní příklad/důvod: Chci např. vyfotit nějakou červěně kvetoucí rostlinu do elektronického herbáře. pokud bude na zeleném pozadí (běžná tráva či jiné rostlinstvo) a já ji vyfotím s barevným filtrem, který trochu omezí průchodnost červené, patrně se to odrazí mírným zkreslením barev ostatních, ale ty na té fotografii nebudou zas tak podstatné. Podstatné bude věrné podání červené barvy s dobrou kresbou a ne zcela podexponovaným pozadím. Ikdyž musím podotknout, že právě zkušenosti s Blue Intensifierem od hoyy jsou v tomto směru dobré. Pokud správně vyvážím bílou s nasazeným filtrem, modrá ztmavne a ostatní barvy jsou (aspoň na první pohled) velmi věrné.
dropsyy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 24. 6. 2009 16:53

Mozno je prepalovanie bezne, no mozno to uz dnesne fotaky dako vedia osetrit.
Aspon u Ricoh CX1 sa pise:
The new sensor .. has a series of additional technologies to boost dynamic range. The first is a multiple exposure mode that effectively produces in-camera HDR images, the second is a system that uses red and blue data to calculate a green value when the green channel over-exposes.

A mam pocit, ze novsie fotaky zvladaju prepaly lepsie (asi musia, pri tych megapixloch).
Mam Konica-Minoltu Z10, ktora ma zvycajne lepsie farby nez FujiF50, no obcas sa mi zda ze prave cervena je prepalena. U Fuji som nikdy ten dojem nemal.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Nill 17. 8. 2009 21:54

Zkusil bych si pohrát s channel mixerem ve Photoshopu, ja takhle resil cervene prepaly na koncertech - http://blog.flor.cz/cervene-svetlo/. Treba to bude fungovat i na kytky..
Nill
Návštěvník
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků