Jak upravit snímky pro lab, jak je přiostřit?

Tiskneme a vyvoláváme digitální fotografie

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Láďa2 9. 6. 2009 09:39

Zdravím všechny. Po přechodu na digi (EOS) je pře de mnou problém, který řeším už delší dobu a se kterým bych potřeboval poradit. Když odnesu do labu (chodím do fuji, páč když sem dělal s kinofilmu, tak mi přišly výsledky docela dobrý) fotky, tak se mi vrátí většinou takový jako rozteklý. Nosím to přesně v tom rozlišení co doporučujou, protože sem se porůznu dočet, že je to lepší než nechat převzorkování na nich (1831x1240 - 15*10cm), barvy samozřejmě na notbuku nedoladím, ale oni se alespoň v průměru trefujou. Co mi dělá starosti je jak moc fotku přiostřit aby na papíře byla akorát? A jak se zbavit takovýho toho rozteklýho vzhledu? Dokonce se mi stalo že kolem hran se vytvořilo něco jako barevná aberace, což na snímku nebylo.

zkoušel sem tam poslat fotky jako *jpg, i *bmp, protože jsem četl že s jpg ty stroje dělaj nějaký další úpravy nezávisle na obsluze. tak sem zkusil ten *bmp a výsledek nebyl o moc lepší. A to ani když to udělám z RAWu. Prostě nejsem schopnej získat prokreslený fotky příjemný na pohled, jako to bývalo z kinofilmu, zvláště ještě před tím než to začli skenovat.
určitě se s tím potýkalo spousta lidí, tak kdo jste na to přišli prosím poraďte. ;-) dík
Láďa2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod karmy 9. 6. 2009 10:21

a zkusil jste donést větší rozlišení..?
karmy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 9. 6. 2009 13:23

nedalo by sa na ukazku niekde na net zavesit prefotenu fotku ? :)

fotky davam na 300 dpi a nemam stym problem ... na dig/film sa pouzivaju ine stroje => dobra skusenost s filmom u fuji je nanic :(, ale tym nechcem povedat ze fuji je zle na digital :).

Jediny problem co mam s fotkami je u happy foto, lebo tam maju strasnu variabilitu.... nepresne orezi, niekedy uletena autokorekcia WB, svetelnost nieje stala atd atd .... ale neostrost? to teda nie .
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod miroslav 9. 6. 2009 14:26

miroslav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod beat 9. 6. 2009 14:36

Já to dělám jednoduše..
RAW si upravím dle libosti...poté konvertnu na TIFF či JPEG(pokud JPEG tak nejvyšší kvalita) samozřejmě v plném rozlišení, vypálím na CD-RW, odnesu do Fuji(FDi) a nechám tisknout A4.

Zatím jsem neměl nikdy problém...
Pokud potřebuju náhodou tisk 10x15, tak jim to hodím taktéž v plném rozlišení :-)
Od toho ty mašiny jsou..nebudu si mršit fotku resamplingem, když to chci na A4.
A nebudu se zdržovat resamplingem kvůli 10x15.

Fotky pro minilab NEDOOSTŘUJU.

EDIT:
Miroslav - doplň si do toho odkazu na konec písmeno "l"...jinak je ten odkaz nefunkční ;-)
Prostě ten odkaz musí končit "html" nikoli "htm"
beat
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Láďa2 10. 6. 2009 08:16

děkuji všem za reakce.
překvapilo mě to "nedoostřuju". to jako ani krdyž to převádíte z RAWu? tam to přeci nabídne takový ten jezdec "doostřit", ten opravdu necháte nastavený na 0?
větší rozlišení jsem zkoušel (ještě ze skenu) ale tam mi zase přišlo že když oni fotku resamplujou tak to přeci pak znova potřebuje doostřit. proto sem myslel že když přinesu fotku přesně v doporočeném rozlišení a a vhodně přiostřenou (což stejě nevím kolik je to "vhodně") tak že by to mohlo být lepší.
jo a taky sem se někde dočetl, že je lepší hotové fotky nosit v *bmp, protože když je to v *jpegu tak si lab čte exif a na základě toho se snímkem něco dělá, nemůže být problém právě v tomhle?
Láďa2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 10. 6. 2009 10:28

*exif sa da z jpegu pred finalnym ulozenim fotiek pre minilab jednym kliknutim zmazat.

Ja davam fotky do labu v nizsom rozliseni (vacsinou 3-4Mpx), so znizenym kontrastom a saturaciou - lab ich aj tak dofarbuje, tak nechcem este prikladat do ohna:) - mozno tie farby sposobuju "roztekly vzhled"
Ak chcem vacsie fotky, tak tie su v plnom rozliseni, s doostrenim jemne vyssim ako vo fotaku (tam mam 3 zo 7)....nestazujem sa,....iba ak na ceny :))
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod beat 10. 6. 2009 15:05

Láďa2 píše:to jako ani krdyž to převádíte z RAWu? tam to přeci nabídne takový ten jezdec "doostřit", ten opravdu necháte nastavený na 0?
Psal jsem, že upravím RAW dle libosti. Do toho patří vš co se RAWu týče, tedy i doostření(mírné). Já myslel, že se bavíš o dalším doostřování u fotky konvertované do JPG(doostřují se fotky sem do galerie, na WEB atd.)
Prostě jakmile překonvertuju RAW do JPG, tak už s tím pak nic nedělám...občas odmažu EXIF :-)
beat
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Láďa2 11. 6. 2009 08:05

Tak já to zkusím tak jak píšete. Třeba to bude ono;) A to mazání exifu děláte jenom tak, nebo se obáváte právě toho že by exif informace mohly ovlivnit výsledek?
Láďa2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod beat 11. 6. 2009 14:59

Obecně se traduje, že když se u fotky v RAWu dělají velké úpravy expozice, jasu a kontrastu, neměl by tam být EXIF.
beat
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Láďa2 16. 6. 2009 08:08

Po dloué době opět zdravím všechny. Nechal jsem udělat pár fotek normálně z *jpegu, aniž bych to nějak upravoval. No dalo by se říct, že už to nebylo tak rozteklé, ale zarazila mi jedna věc s níž si obsluha ani po upozornění nevěděla rady. Přefotil jsem udělanou fotku a místa označil kroužkem. Proč se na fotce vyskytuje takový to moiré (myslím že se tomu tak říká). Mě napadá jen že to nějak souvisí s převzorkováním, ale jak se toho zbavit? Přikládám i původní fotku (teda její výřez, protože tady to umožňije jen přílohy 1MB, a původně měla asi 3,5) :-)
Přílohy
původni.jpg
přefocená.jpg
Láďa2
Kolemjdoucí


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků