Právo a morálka: fotografování cizích osob a objektů

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod ranovak 4. 5. 2009 19:49

Co kdby jste tady přestali teeoretizovat a prostudovali si příslušnou legislativu!

Občanský zákoník:

§ 11
Fyzická osoba má právo na ochranu své osobnosti, zejména života a zdraví, občanské cti a lidské důstojnosti, jakož i soukromí, svého jména a projevů osobní povahy.


§ 12
(1) Písemnosti osobní povahy, podobizny, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkající se fyzické osoby nebo jejích projevů osobní povahy smějí být pořízeny nebo použity jen s jejím svolením.

(2) Svolení není třeba, použijí-li se písemnosti osobní povahy, podobizny, obrazové snímky nebo obrazové a zvukové záznamy k účelům úředním na základě zákona.

(3) Podobizny, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy se mohou bez svolení fyzické osoby pořídit nebo použít přiměřeným způsobem též pro vědecké a umělecké účely a pro tiskové, filmové, rozhlasové a televizní zpravodajství. Ani takové použití však nesmí být v rozporu s oprávněnými zájmy fyzické osoby.
ranovak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ranovak 4. 5. 2009 19:49

Phoenix byl rychlejši...
ranovak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod karmy 4. 5. 2009 20:06

použít přiměřeným způsobem pro umělecké účely... tímhle se řídím
karmy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ammiga 5. 5. 2009 07:01

Fotit na ulici můžeš co chceš, pokud Ti to přímo fotografovaný nezakáže. Nesmíš ale použít fotku pro komerční účely - reklama a pod. Pak potřebuješ písemné svolení fotografovaného, stejně jako třeba majitele nemovitosti či auta.
Problém je u focení dětí. I u reportážní fotky, má-li být použita třeba v novinách. Pak musíš mít svolení (písemné) zákonných zástupců.
Nedávno jsem fotil ilustrační fotky ve školce. Šéfredaktor potom musel zjistit jména dětí na fotce a požádat rodiče o písemný souhlas.
ammiga
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ITGuru 5. 5. 2009 10:40

Dobře, díky všem! Myslím že je mi to jasné - napsal jsem takové malé shrnutí a dovolím si odkaz. Pokud k tomu ještě něco máte, pokračujte v diskuzi - pro mě to je velmi poučné čtení. Teď mě nejvíc zajímají vaše zkušenosti z konfrontací. Já žádné nemám, protože teprve fotografovat začínám.
ITGuru
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pitris24 5. 5. 2009 19:57

Osobně naštěstí žádnou konfrontaci nemám, spíš bych ale doporučoval nebát se a minimálně se zeptat... Dodnes mě mrzí jeden nerealizovaný záběr sympatického slovenského penzisty..nebudu to rozepisovat ale necvakl jsem to protože jsem se ostýchal. Obecně si myslím že po optání by nemusel být problém fotit i ty děti na prolízačkách, zvlášť když má u sebe fotograf nějakou vizitku s kontaktem.
Lenost je hybnou silou pokroku.
<odkazy jsou zakázány>
pitris24
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pelcik 5. 5. 2009 22:29

Jako nejlepsi moznost bych autorovi tohoto vlakna doporucoval fotit ty mrtvy lidi po autonehode...Rekl bych, ze ti uz si stezovat nebudou...
Je to cerny humor? Mozna... Ale ptal se na to? Tak tady ma odpoved.
pelcik
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod karmy 6. 5. 2009 07:14

Někteří lidi tohle tak trochu obcházejí průkazkami z Flickru... funguje to jak na ochranku v místech kde by vás běžně vyhodili, určitě to bude fungovat i na lidi které fotíte na ulici apod.
karmy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ITGuru 6. 5. 2009 10:23

Toto mě taky napadlo - nosit průkazku "PRESS" s fotkou a infem (telefonem na bratra a domluvit se aby věděl co odpovědět, když někdo zavolá) :-) Nicméně to už je docela drsný řešení.
ITGuru
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod karmy 6. 5. 2009 14:17

Ano, je, ale mnohdy jsou ony zákazy apod drsnější. Třeba katedrála sv. Víta... Začal jsem rozdělávat stativ ahned u mě byl nějakej člověk z ochranky a česko-anglicky na mě "No stats here!". Začal jsem se smát a odpověděl "OK". Hned na to se mě náš učitel česky zeptal co chtěl... celkem zíral že jsem čech no.. ale odbíhám od tématu. Ano, přehlédl jsem zákaz stativů, ale zákaz blesku tam byl přeci také! Tak jak můžou tisíce turistů fotit s bleskem z pidikompaktů se světelností snad horší než průměrný seťák k zrcadlovce a ze kterých nic moc stejně nepůjde vidět..? Chápu že se někde bleskem prostě fotit nesmí, chápu že to může ničit památky, ale když už tam tyhle ***** s bleskem fotí i přes zákaz, proč nemůžu já se stativem..? Kdybych to chtěl prodat coby profi snímky, nepřijdu s ultrazoomem a zrcadlovka se v nejhorším bez stativu i obejde, bude-li mít přiměřeně světelnej objektiv. Takže tyto průkazky neodsuzuji, spíše mnohdy naopak.
karmy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod df_cz 7. 5. 2009 09:58

karmy píše:Někteří lidi tohle tak trochu obcházejí průkazkami z Flickru...


Mohl bych vědět něco bližšího? :) O těch průkazkách? :)
df_cz
df_cz
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod karmy 7. 5. 2009 14:30

http://bighugelabs.com/flickr/badge.php

Popř mám trohu jinou verzi ve formátu PSD pro Photoshop...tak když budete mít zájem...
karmy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod df_cz 7. 5. 2009 14:45

karmy píše:http://bighugelabs.com/flickr/badge.php

Popř mám trohu jinou verzi ve formátu PSD pro Photoshop...tak když budete mít zájem...


Opravdu na tohle ochranky a jiní "skáčou"? Tedy, ptám se hlavně ze zvědavosti... ;) Jinak zájem bych měl, jestli Vás mohu poprosit...
e-mail: davidfro@centrum.cz

Díky moc :)
df_cz
df_cz
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod karmy 7. 5. 2009 14:54

no, ne vždy, ale kolikrát ano :)
karmy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ITGuru 7. 5. 2009 15:37

No já bych si asi zjistil jak vypadá novinářská průkazka v ČR a udělal přesný duplikát a vyplnil na sebe a za laminoval aby to vypadalo maximálně profi. Pak věřím že než by si to někdo ověřoval, tak mě pustí. Kdyby to nevypadalo moc profi, tak si koledujete o průtíže :-) Dával bych si ale pozor abych v některých případech neporušil zákon nebo tak něco, ale jinak, abych pravdu řekl, proti tomuto řešení nic nemám.
Ale je docela zajímavý, že někde tisk fotit může a fotografové ne. Proč? Když to půjde do novin, tak proč bych nemohl mít vlastní fotky?
ITGuru
Návštěvník
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků