Právo a morálka: fotografování cizích osob a objektů

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod ITGuru 3. 5. 2009 22:46

Zdravím, mám dotaz, jak řešíte (a jak myslíte, že by se řešit měly) případy, kdy chcete vyfotografovat nějaký objekt nějaké cizí osoby nebo přímo tuto osobu. Nebo třeba situaci pro někoho nepříjemnou nebo pro mě jako přihlížejícího nemorální. Např. když chci fotografovat:

  • Psa náhodně kolemjdoucí osoby
  • Pána co si čte noviny
  • Soukromou zahradu u domu (majitel to nevidí)
  • Ruch na ulici - tedy několik osob / obličejů
  • Auta na silnici (včetně SPZ popř. obličeje řidiče)
  • Žábu na otevřeném ale soukromém pozemku
  • Autonehodu s mrtvými
  • Interiéry veřejné budovy (banka, obchod)
  • Na chodník potřeby vykonávajícího psa
Tj. nevím jak poznat co můžu a nemůžu vyfotografovat, za co mě budou mít diváci za úchyla a jak to řešit. Jestli mi něco s toho zakazuje nebo nařizuje nějaký zákon. Nic není "špatné" a všechno mohu z nějakého důvodu chtít nebo potřebovat.

Co fotit jen tak a doufat že to nikomu nebude vadit? Co fotit pouze se souhlasem majitele nebo fotografovaného? Co raději nefotografovat vůbec?
ITGuru
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod SpeedMaster 4. 5. 2009 00:03

Viděl jsi vůbec někdy nějakou fotku? Tak nefoť když se ti to nelíbí. S tvým přístupem by nikdo nikdy nic nevyfotil. Jo když budeš fotit na ulici psa, jak vykonává potřebu, tak budeš divnej. To je fakt.
Canon EOS 450D; Sigma 17-70 f2,8-4,5; Canon 55-250 f4-5,6 IS; Canon EF 50 mm f/1,8 II; Speedlite 430 EX II
2x 4GB SDHC, fotobatoh Adventure 7, stativ Sherpa 750,
SpeedMaster
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ITGuru 4. 5. 2009 00:37

A já si myslím, že se to tak jednoznačně říct nedá. Co když fotím nějakou reportážní fotku do novin jak "psi **** po chodnících a majitelé to neřeší" (neříkám že to musí být detail té potřeby - pak už bych se z toho nevykecal :-) ). Jinak, ano fotek jsem viděl mraky a právě si myslím, že dost jich podléhá tomuto "soukromému právu". Neříkám že se mě to nelíbí, jen nevím jak to fotografové řeší a zajímá mě to. Ale chápu, když by si někdo stěžoval že náhodou narazil na fotku kde je a při pořizování o tom nevěděl.
ITGuru
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 4. 5. 2009 08:31

Fotit na verejnosti mozes koho chces a co chces,... jedine, co sa ti moze stat je, ze ti niekto rozkaze fotku zmazat, co by si mal spravit...
Nieco podobne sa rozoberalo tu: http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia ... erejnosti/

Zaujimavy je hlavne nazor pravnicky,....
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ITGuru 4. 5. 2009 09:47

Je to zajímavé čtení - díky. Takže to chápu tak, že na veřejnosti můžu fotit co chci (pokud mě někdo nepožádá o nefocení nebo výmaz). Otázka je, jestli soukromá zahrada nebo otevřený pozemek je "veřejnost", když to je soukromé :-)

Podle tohoto pravidla ale tedy může úchyl fotit výstřihy na ulici a lidi na pláži, pedofil děcka u vody atp. a všechno bude v pořádku? Nikdo s tím nic nemůže neudělat? Řekněme, že nevyfotil mě, takže ho nemůžu požádat aby to smazal a už vůbec ne aby odešel - přesto evidentně fotí to co by neměl. Můžu zavolat benga, když "fotí na veřejnosti a tedy nic neporušuje"?
ITGuru
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pety 4. 5. 2009 10:07

Zavolat je můžeš, ale pokud nic neporušuje, seřvou tebe a ne jeho. :)
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ITGuru 4. 5. 2009 10:21

To je mi jasný :-) Takže prostě můžu maximálně přihlížet - to je ale zase docela blbý. Takže v takovou chvíli by asi byla nejlepší obrana říct to všem fotografovaným a ideálně fotit jeho jak fotí to co nemá a vystavit to na netu :-)
ITGuru
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 4. 5. 2009 10:47

Nebude to vporiadku,....niekde je napisane zakaz fotit, zakaz vstupu so zmrzkou, zakaz vstupu s kocikom atd....kto tam tak ide, ten uz riskuje...
PS: urcite by som na sukromny pozemok nevstupoval a ak by som ho mal fotit, tak iba sposobom, aby som bol jednoznacne viditelny a videny - nic sa nesnaz schovavat, lebo skoncis ako uchyl.....
A naposledy,...ak budu chciet, aby si fotky zmazal, tak ich musis zmazat....
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod SpeedMaster 4. 5. 2009 11:29

Tak jsem přečetl článek, na kterej tady nechal odkaz Ondrej Bobek a jednoznačně bych doporučil

NEFOTIT DĚTI !!!!

Vyhnete se zbytečným problémům s rodiči a jejich dětmi. :-D Na psy snad lidi tak hákliví nejsou. :pozor
Canon EOS 450D; Sigma 17-70 f2,8-4,5; Canon 55-250 f4-5,6 IS; Canon EF 50 mm f/1,8 II; Speedlite 430 EX II
2x 4GB SDHC, fotobatoh Adventure 7, stativ Sherpa 750,
SpeedMaster
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pety 4. 5. 2009 12:39

Fotil jsem vnoučata u nás v ZOO mockrát v houfu jiných dětí, třeba na skluzavkách, a nikdy nikdo neprotestoval... Asi jsou tady v okolí jiní rodiče? :) Nebo to bylo tím, že bylo jasné, které děti fotím - protože jsem s nimi mluvil, například?
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod riman 4. 5. 2009 13:56

To je ten rozdíl - fotím "své" děti, jak si hrají s jinýma.

Já jsem byl jednou na dětském hřišti a všechny maminky na mě koukaly div ne jako na úchyla... a to jsem pouze fotil detaily prázdných prolézaček, houpaček, laviček...
riman
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ITGuru 4. 5. 2009 14:13

Já myslím, že lidi jsou nejcitlivější na to focení jejich dětí a focení jich samotných. Když někdo fotí jejich děti, tak si asi myslí že jde o ucho já a myslím že to je v pořádku (raději preventivně podezírat než nechat fotit opravdovým pedoušem), ale řešit by se to mělo dohodou (nefoťte prosím, smažte prosím, ukažte prosím) a ne hned policií. A když někdo fotí je, tak se bojí kde na webu bude jejich obličej a jaký k tomu komentář atp.

Myslím, že když budu fotografovat jejich zahradu, psa, auto nebo větší skupinu lidí, tak to většině vadit nebude. Předpokládám, že většinou se dá domluvit. Když budu fotit reportáže fotbalových fanoušků, tak můžu dostat do držky. Jinak je to asi bezpečné :-)
ITGuru
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ITGuru 4. 5. 2009 14:23

Právě jsem si přečetl článek Google zítra začne fotit ulice pro Street View také v ČR a vidím tam silnou spojitost s touto diskuzí.

Lidem vadí, že Google Street View fotí obličeje a SPZky. Tak to Google musí rozmazávat. Na GSV se prý dají najít fotografie, jak lidi lezou z nebo do bordelů, močí někde u silnice atp. Toto je vlastně úplně stejný problém. Nejdřív tam bylo všechno a lidi si stěžovali, tak se rozmazávají obličeje a SPZ a když si někdo napíše o rozmazání dalších věcí, tak by to mělo jít zařídit. Takže se potvrzuje, že můžu fotit všechno, dokud mě někdo nepožádá o opak.
ITGuru
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod riman 4. 5. 2009 14:28

...a zase na straně druhé, byl jsem se synovcem na hřišti a fotil ho s ostatníma dětma bez jediného křivého pohledu. A to jsem měl nasazenou Sigmu 70-300, což je na dlouhém konci pořádný macek.
riman
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PhoenixG. 4. 5. 2009 19:40

Link na zákon,který toto upravuje. Shrnout by se to dalo: Můžu fotografovat vše, na čem není cedulka zákazu fotografování, pokud mi to fotografovaná osoba či majitel věci nezakáže.

§11 §13

http://business.center.cz/business/prav ... cast1.aspx

PS: Pokud někde bude na plotě cedulka zákazu fotografování tak prostor za plotem nemůžu fotografovat ani z protější strany ulice.
PhoenixG.
Kolemjdoucí

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků