Experiment v galerii: omezení hodnocení a mazání snímků

Pravidla, FAQ, náměty a připomínky

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 17. 4. 2009 15:51

Po poradě s šéfredaktorem DIGIareny jsme se rozhodli vyzkoušet v galerii dvě nové, mírně omezující funkce. Nejsme si stoprocentně jisti jejich efektem, musí se to prostě zkusit. Někteří uživatelé po nich volali, v redakci jsme měli trochu obavy z následků... ale jen diskuzemi na nic nepřijdeme.

1. Omezení hodnocení a komentářů. Nyní mohou fotky hodnotit a komentovat pouze ti, kdo sami vložili nejméně tři fotografie. Měli by se tím odfiltrovat lidé, kteří se chtějí hlavně hádat a sami nic nepředvedli.

2. Vloženou fotografii lze odstranit nejdříve za týden. Důvodem této změny je snaha eliminovat chování, kdy někdo vloží fotku, zjistí, že mu ji lidé neznámkují desítkami, tak ji hned smaže.

Uvidíme, jak se tyto změny projeví v kvalitě fotek, komentářů a také v návštěvnosti galerie. Osobně mám trochu strach z první změny. Nelze totiž jednoznačně říct, že ten, kdo nemá fotky, není pro galerii přínosný. Bojím se, aby se velmi nesnížil počet komentářů a hodnocení.

Uvidíme... jestli se ukáže, že se tyto změny na galerii projevují spíš negativně, nebude problém vrátit se zpět nebo vymyslet něco jiného.
Marek Lutonský
Hlavní administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pety 17. 4. 2009 17:28

Experiment fajn, ale prosil bych výjimku pro moderátory - nemohu moderovat.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod cikorsky 17. 4. 2009 17:59

Super...

díky za to.

PD: už je vidět, že někteří zoufalci vloží cokoliv, jen aby si mohli tohle pravidlo obejít... alespoň člověk hned ví, s kým má tu čest ... např:
http://galerie.zive.cz/showphoto.php?ph ... mit=recent

Věřím, že se experiment setká se 100% pozitivním přijetím těch, kteří neškodí a myslí to s galerii dobře.
cikorsky
Návštěvník

Odeslat příspěvekod RychJ 17. 4. 2009 19:01

S bodem jedna souhlasím na 110%...
RychJ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 17. 4. 2009 19:53

Špatného přijetí se nebojím, spíš toho, jaký vliv bude mít tato změna na návštěvnost a aktivitu galerie. Jestli hodně klesne, jestli bude u fotek mnohem méně hodnocení, to by nebyl dobrý závěr.
Marek Lutonský
Hlavní administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod rudi86 17. 4. 2009 19:57

me ze to pozdává, nemam s tim problem 8-)

add: odliv? no kvuli tomu smazani nepredpokladam a ti kdo opravdu se chteji vyjadrit a foti asi zustanou, by se to velmi jednoduse pro skodice da obejit kdyz budou chtit komentovat, picnou sem nejake foto a je to.. zkratka nic neni dokonale :eh
Not as seen on TV
so
Welcome to the playground
- - - - -
Nikon D90 & fisheye 8/3.5 + 10-20 HSM + 35/f1.8 + 85/f1.8 + 85/f3.5 micro + 70-300 VR
Sony Xperia U
Škoda Felicia Combi - Laurin & Klement
rudi86
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pety 17. 4. 2009 20:47

Dobrý, už mi to jde. Díky.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod karmy 17. 4. 2009 21:57

No, myslím že jsem našel slabinku. Dnes jsem poprvé vložil fotky (do soutěže upravujeme RAW a 1 "normální") a logicky podle nových pravidel nemám možnost komentovat ani hodnotit. Již jsem dostal první komentáře, ale nemohu na ně odpovědět. Zavedl bych proto výjimku že i přestože jste na galerii nový, můžete komentovat POUZE své fotky a teprve po vložení třetí fotografie i fotografie cizí.

Jinak tento krok je dobrý, pomalu se k tomu přistupuje na většině lepších fotoserverů.
karmy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vanDave 18. 4. 2009 00:18

Nebo bych možná nastavil limit pro první tři fotografie, že můžou být vložené v ten samý den - těžko bude někdo čekat týden a něco, aby mohl někomu zhodnotit fotku nebo k ní dopsat komentář :-)) - současný limit je 1 fotografie za 3 dny...

Jinak s prvním bodem souhlasím, s druhým ne.

Ještě mně napadlo, jestli by šlo nějak udělat, že by se vedle přezdívky hodnotícího třeba v závorce ukazoval celkový průměr hodnocení jeho fotek od ostatních uživatelů.
Pokud by tam byl třeba někdo, který záměrně dává nízké známky a svůj průměr by měl taky nízký, tak by si pak ostatní mohli rovnou říct, že jeho hodnocení neodpovídají skutečnosti nebo že ho nemají brát vážně.

V profilu má vlastně každý položky "Průměrné hodnocení fotografií uživatele" a "Průměrné hodnocení ostatních", takže by to možná šlo.
->>> Seznam hifiprodejen: http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1724&t=767373 <<<-
Gangsta asesoríz: Hlavní je řetěz. Skorozlaté řetězy se dají sehnat v metráži v železářství. Koupíme asi tak 5 metrů. :D
Olympus E-PM1 + 14-42mm
vanDave
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod stehlikt 18. 4. 2009 06:35

vanDave píše:Nebo bych možná nastavil limit pro první tři fotografie, že můžou být vložené v ten samý den - těžko bude někdo čekat týden a něco, aby mohl někomu zhodnotit fotku nebo k ní dopsat komentář :-)) - současný limit je 1 fotografie za 3 dny...

tak to si nemyslím....právě to zvedne vlnu těch "nesmyslných" fotek jen kvůli tomu, aby mohl ten dotyčný hodnotit

vanDave píše:Ještě mně napadlo, jestli by šlo nějak udělat, že by se vedle přezdívky hodnotícího třeba v závorce ukazoval celkový průměr hodnocení jeho fotek od ostatních uživatelů.
Pokud by tam byl třeba někdo, který záměrně dává nízké známky a svůj průměr by měl taky nízký, tak by si pak ostatní mohli rovnou říct, že jeho hodnocení neodpovídají skutečnosti nebo že ho nemají brát vážně.

To si myslím že je zbytečné, protože se na to může podívat v profilu daného uživatele a udělat si obrázek ;-]
stehlikt
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod _radzo_ 18. 4. 2009 08:29

.
Naposledy upravil _radzo_ dne 18. 4. 2009 09:38, celkově upraveno 1
_radzo_
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod rdk 18. 4. 2009 09:13

Tak já jako pravidelný šmírák ve fotogalerii(bez fotek) se také zkusím vyjádřit..

Marek L. píše:1. Omezení hodnocení a komentářů.

Nemyslím si, že by to něco vyřešilo. Nejvíce to omezí slušný lidi. Určitě je zde dost návštěvníků, kteří sem nedávají fotky třeba jen proto, že své fotky nepovažují za tak kvalitní, aby je ukazovali, ale chtěli by občas k něčemu vyjádřit.
A ten kdo chce škodit si otevře třeba malování a udělá obrázek čtverečku, kolečka a trojúhelníčku a až je sem všechny tři výtvory nahraje, už zase vesele bude škodit dál.

Marek L. píše:2. Vloženou fotografii lze odstranit nejdříve za týden.

Chtělo by to ale doladit... nevím jak je pečlivě je to řešené, ale člověk se občas taky může ukliknout. Já bych možnost odstranění fotky nechal třeba do prvního hodnocení nebo komentáře nebo do 5 minut od vložení, když by si to někdo rozmyslel.
rdk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 18. 4. 2009 09:18

RDK> Souhlasím s vámi, dá se říct, že v této věci jsem byl přehlasován :) Také bych řekl, že nelze klást rovnítko mezi lidmi, kteří nemají v galerii žádnou fotku, a prudiči. Opravdu bych řekl, že se to dotkne návštěvnosti, i když jádro galerie asi s těmito kroky bude spokojené; tak potom si v redakci budeme muset říct, co je důležitější.

Odstranění: to není špatný nápad, toto omezení by se mělo uplatnit až po prvním hodnocení/komentáři. Zkusíme to opravit.
Marek Lutonský
Hlavní administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod cikorsky 18. 4. 2009 13:11

Já bych nepředjímal - dotkne návštěvnosti / nedoktne - pokud do galerky přestane chodit 20 - 30 lidi, co tam nevystavují, ale jen bodují (myslím, že většina lidí, co nemá fotku, stejně jen hodnotí bodově, což je autorum bodovaných fotek většinou stejné k ničemu) bude to moc nebo málo? Věřím, že pak tento experiment (na který jsme dlouho čekali) vyhodnotí pečlivě.

Případné bych se nebál jako "podpůrný argument" jedné či druhé strany udělat i nějaké hlasování přímo na DA - ať se vyjádří sami účastníci galerie / návštěvníci - což by mohlo také mnoho vypovědět.

Navíc, podobný systém (hodnotim, jen pokud také vkladam) myslím funguje na všech ostatních velkých podobných serverech - takže to není žádná novinka/výmysl, ale systém, který jinde bez problémů funguje!
cikorsky
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Strider... 18. 4. 2009 14:32

hmmm, myslím, že toto je od adminů krok správným směrem...
velice vítám obě změny...
a taky souhlasím s Cikorem v tom, že pokud jsou nějaké obavy ze strany adminů, mělo by se udělat nějaké veřejné hlasování...
Canon EOS 400D, EF 50mm f/1.8 II, EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 II set + B+W cpl, home-made TS na hajzlgumě, odrazné desky 5in1, plastikovej stativ z Polska...
Strider...
Návštěvník
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků