Pentax k10D-jaký objektiv?

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Draajea 13. 1. 2009 12:13

Zdravím, již nějakou dobu vlastním Pentax k10d. Nejčastěji fotím krajinky, takže jsem si zatím vystačil se setovým objektivem od Pentaxu: 15-55mm. Dále vlastním teleobjektiv Pentax 55-300mm (který moc nevyužívám, asi jsem si tu koupi moc nepromyslel). Teď bych chtěl nějaké sklo, kterým bych nahradil ten seťák a které by bylo kvalitnější. Nebo další varianta by byla, že bych ten seťák měl pořád a pořídil bych si nějaký objektiv, se kterým bych mohl fotit makro a portréty, ale který bych zároveň mohl použít někde v přírodě. Moc mě nebaví přendavat objektivy. Když někam jdu, mám seťák a v brašně teleobjektiv, který nikdy nepoužiju=) Teď bych rád takový podobný objektiv, jen prostě kvalitnější.Doporučíte mi nějaký?


///EDIT: nebo mě taky ještě napadlo, že bych si mohl pořídit externí blesk, nebo třeba battery grip...prostě chtěl bych nějak rozšířit svoje fotovybavení za peníze z brigády. I když u toho blesku nevím, jestli bych ho využil...
Draajea
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cabannos 13. 1. 2009 18:21

Jaký je tvůj finanční limit? Co takhle Pentax DA* 16-5O/2.8 nebo DA 17-70/4. Pak je tady ještě alternativa v podobě Tamronu 17-5O/2.8, nebo Sigmy 17-70/2.8-4.5. Na makro však u nich zapomeň. Blesk je fajn na portréty i krajinu, kde si přibleskneš popředí např. Osobně bych investoval do lepšího skla.
Fotím, tedy jsem.
cabannos
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Draajea 13. 1. 2009 20:58

limit mám tak do 15 000kč
Draajea
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kulich 13. 1. 2009 21:20

No máš více možnosti, když chceš jenom nahradit zákláďák, tak máš jak psal kolega výše Pentax DA* 16-50mm/f2.8, Pentax DA 16-45mm/f4 a nebo Pentax DA 17-70mm/f4...

a nebo když tě nebaví přehazovat objektivy tak Pentax DA 18-250mm/f-hodne, který je kvalitativně o něco málo lepší než set a máš univerzální sklo. A potom seťák a to tele můžeš prodat.

Jinak nevim, takhle divně se ptát, jestli si mám koupit grip, blesk, nebo objektiv? Jenom proto, že chci utratit to jsem si vidělal? Všechno se odvíjí od toho co ve skutečnosti potřebuješ...

Takhle mi to příjde poněkud zvrácené...

Jinak na krajiny je nejlepší něco hodně širokého a pak dlouhého, aspoň pro mně...
Kulich
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod JirkaJi 13. 1. 2009 21:35

Zdravím majitele bezva Pentaxu.
Souhlasím s příspěvkem s možnými kvalitními náhradami setového zoomu 18-55. Jen bych dodal, že pro objektiv Sigma 17-70 neplatí "zapomeň na makro". Je to oblíbený základní zoom vyšší kvality, který kromě dobrého rozsahu umožňuje "makro-zobrazení" až 1:2. Tím právě mezi podobnými objektivy vyniká. Speciál makro objektivy mají sice až 1:1, ale zde je právě možnost neměnit sklo a fotit téměř vše. 1:2 už je dobré měřítko. A s velmi dobrou optikou. Najdi si na netu recenzi toho objektivu, popř. spešl diskuze o objektivech.
Přeji dobré světlo, oko a nápady. JirkaJ.
JirkaJi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ggrand 13. 1. 2009 22:57

pokud si chces polepsit, tak se vyhni 16-50... nemusim tohle sklo mit,abych vedel, ze za ty penize nestoji, viz test na photozone nebo optyczne. Z vlastni zkusenosti muzu doporucit Tamron 17-50,ma sirsi uhel zaberu nez sigma, ikdyz mm jsou stejne.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fojťan 14. 1. 2009 00:10

predevsim musis sam vedet, co chces - s tim ti nikdo neporadi. jestli chces sirokac na krajinu, standart, nebo makro, nebo dokonce blesk. dost tezko ti nekdo muze doporucit treba makro objektiv a pak ho srovnat se zakladakem.
pokud nerad menis objektivy, tak zaprvy nikdy nedostahnes idealnich fotek za podminek, ktere jsi jmenoval, a zadruhy misto vseho toho cos vyjmenoval vybirej spis neco ve stylu 18-200. a mas vystarano.
btw z vymeny objektivu ma clovek z pocatku strach, ze to trva dlouho, ze pri dane prilezitosti zrovna nebude mit nasazeny odpovidajici objektiv... ovsem vez, ze po trose treninku vymenis objektiv z brasny behem nekolika vterin.
learnin' to fly
Fojťan
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Draajea 14. 1. 2009 13:13

Děkuji vám za tipy a rady...Já umím měnit objektivy a docela rychle, toho se nebojím...Chtěl jsem tím říct, že nejsem tak daleko, abych měl třeba skla s pevným ohniskem...S tím bleskem nebo battery gripem uznávám, že je to divné psát "co si mám koupit"? .Myslel jsem to tak, že bych chtěl rozšířit svoje fotovybavení, abych se posunul někam dál, dělal lepší fotky...Takže jestli je externí blesk to co by měl každý fotograf mít, aby byl schopen fotit výborné fotky, tak bych mohl koupit ten blesk, stejně tak je to i s tím battery gripem. Ale to bylo jen tak na okraj...hlavně bych chtěl nový objektiv...Jelikož fotím často krajinu, no i ostatní věci, ale v pohodě si vystačím s rozsahem 15-55mm, jen myslím, že jelikož je to setový objektiv, a já s ním fotím tak často, vlastně všechny fotky jsem s ním pořídil, tak bych chtěl objektiv s podobným rozsahem, jako ten co mám teď, jen kvalitnější... Nějaký ultrazoom nechci...mám ještě teleobjektiv...nicméně jsem pro něj ještě nenašel moc velké uplatnění. Takže dobrou volbou by mohla být ta sigma 17-70mm a zbavil bych se toho seťáku.
Draajea
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Tomplee 24. 1. 2009 18:20

Ahoj, já to chápu, člověk si prostě chce udělat něčím radost a neví, co si vybrat. Nejsi tak daleko, abys měl skla s pevným ohniskem? Já taky nejsem daleko, a skla s pevným ohniskem mám. Výhodou je, že tě objektiv neobtěžuje nějakým zůmováním, a ještě máš hezčí fotky. Na tvém místě bych si koupil některou z nových pentaxích "placek", asi Pentax SMC-DA 21mm f/3.2 AL Limited. Na krajinkách budeš mít menší soudek, zbavíš se chromatické aberace a budeš mít lepší kresbu (bych tak řekl, neb tvůj 15-55 neznám). Anebo bych si koupil rybí oko, na krajinky se taky hodí 8-P . Ale měnit jeden zům za jinej mi přijde jako nesmysl.
Tomplee
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod SkyHawkCZ 24. 1. 2009 20:02

tak to já třeba chcu svůj seťák od sony vyměnit za zům.... nějakej záklaďák potřebuju a zoom se hodí

btw: bude to tamron 17-50 f/2.8
SkyHawkCZ
Návštěvník


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků