Rozšíření snímacího prvku Feoven X3

Jak fungují digitály, principy optiky, nové trendy

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod cabannos 25. 5. 2008 10:46

Jaké mohou být důvody prozatím skromného rozšíření snímacího prvku Feoven X3? Je to technologická náročnost výroby, nebo její cena? Co vy na to?
Fotím, tedy jsem.
cabannos
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pety 25. 5. 2008 10:48

Obojí plus nutnost vydělat na investicích do výroby a použití CCD a CMOS. No a taky se naskýtá otázka, jestli je Foveon opravdu takový superhit, aby stálo za to přejít na jinou technologii.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod elho_cid 26. 5. 2008 13:58

Tipl bych si, že ten čip s více světlocitlivými vrstvami bude mít také víc vrstev masek a vodičů. To výrobu prodražuje.
Na monitoru vypadají fotky z Sd14 dobře, ale ještě jsem je neviděl na papíře. Pochybuju, že by vypadaly zásadně líp, než fotografie z konvenčního čipu.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod cache 26. 5. 2008 15:27

Pri zrkadlovke isto nie (resp. pri fotaku ako Sigma DP1). Avsak, ak by bol X3 o velkosti snimaca v kompakte, vystup je o dost lepsi, ako CCD. Otazne ale je, ci by bolo lacnejsie X3, alebo 3x vacsi CCD. Myslim ze CCD. Ale by to zase predrazilo objektiv, ktory by musel byt o dost vacsi.
Zhrnutie - lepsi kompakt by vdaka X3 dosahoval lepsie fotky (hlavne co sa tyka sumovosti), ale vdaka dnesnemu dumpovemu marketingu by stal rovnako ako najlacnejsie zrkadlovky, takze by im konkuroval. Aj preto sa nepouziva. Ak si clovek kupi zrkadlo, je pravdepodobne ze si kupi aj nejaky dalsi objektiv a na tom zarabaju teda 2x.
Můj bože, to je budoucnost! Mí rodiče, přátelé, má dívka.. Už je nikdy neuvidím.. JUPÍÍÍÍÍÍ! (Fry s1e1)
cache
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod irmo 2. 6. 2008 15:12

Foveon - bohuzial neviem ako presne funguje :( ak mi to niekdo objasni budu rad :)
Ako klasicky CCD je jasny .... ale Foveon zatial vobec. Ako je to stavane ???
Kazdy pixel je nejaka nadobka zo sylikonom kazde spektrum prenikne do inej hlbky sylikonu tolko mi je este jasne ..., ale co dalej ??? ako to otial precitam ??? Mam pocit ze nech pouzijem akykolvek system tak to citanie bude velmi velmi nepresne ... tzv budem mat pomerne nepresne farby. A myslim si ze akekolvek citanie bude pozadovat vacsie medzi bunkove priestori ako u CCD kde to mozem dat ciastocne pod senzor => maly Faveon sa nebude nikdy dat urobit!!!! Takze okrem vystrelkov ako DP1 sa asi v kompaktoch Faveon nedockame .... ibazeby hodne hodne zmensili medzibunkove priestori ... ak sa to vobec da ....

Dalej su tu iste veci ako to ze ludske oko rozlisuje zelenu farbu 2x lepsie ako ostatne, preto je dolezite aby boli nato upravene aj senzori u CCD lachko ... dametam 2x zeleni 1x cerveny 1x modry filter ale co favoen ???? heh asi nijak ....

Proste mozno sa snim nieco da dosiahnut, mozno nieco iba u vacsi senzor a mozno sa ani tam nikdy nepresadi ...., ale rozhodne sa odneho podlamna neda ocakavat nic az tak zavratne ako Faveon o sebe tvrdy ...
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 11. 11. 2008 18:19

Foveon koupila Sigma - 100% akcií firmy. Asi akcionářům Sigmy začal vadit pomalý (spíše žádný) vývoj? Jsem zvědav, jestli s tím Sigma pohne.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod irmo 12. 11. 2008 13:42

jj konecne by sa mala sigma vykaslat na svoje DSLR a pustit sa do spoluprace s 4/3 a nasadit tam foveony. Preco 4/3?? lebo by tim pokrila trh jak DP1 (mikro 4/3) tak ich DSLR :) a je partnerom 4/3 a tam by sa urcite zysiel novy senzor ;-).

Btw ale myslim si ze foveon ma 1 velku chybu a to tu istu ako senzori Fujifilmu (super CCD) pozaduju specialny procesor => ziadna firma to nepouzije v svojich pristrojoch (neodvazi sa), presne tak ako povedal zastupca fujifilmu ....
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 12. 11. 2008 15:41

cabannos píše:Jaké mohou být důvody prozatím skromného rozšíření snímacího prvku Feoven X3? Je to technologická náročnost výroby, nebo její cena? Co vy na to?

"rozšíření" alebo "rozlíšení?

Asi jednym z dovodov je nizke realne rozlisenie (4.6 MPix). Kupil by si si, keby sa ti sused vysmieval ze v mobile ma viac?
(ma sice 14,1 miliona senzorov, no tie uz predstavuju priamo RGB hodnoty, cize interpolacia ako u bayerovej masky sa tu neda vyuzit na zvysenie rozlisenia)

Dalsi dovod je asi slabsia citlivost pri horsich podmienkach.
Maximalne nastavitelne ISO je 1600 .. a to je dost malo v porovnani s inym druhom snimacov .. pri 4x vacsej snimacej bunke (plochou)
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ggrand 12. 11. 2008 19:27

Ganec: ty predstavujes typickou masu... proste cisilka a cisilka a cim vic tim lip.... ble...
ale k veci... proc je malo rozsireny? treba proto, ze snad jenom sigma ho pouziva(proc by Nikon sel do foveonu, kdyz ma canon cmos, se kterym mu to slape jak nikomu, proto i Nikon konecne zacal delat do cmosu). Na sigmu fotak das zase jenom sigmu, cili malo rozsireny bajonet, malo veci v bazaru, 3. vyrobci se tim taky nezabyvaji, takze proste zabity system(jak blesky tak vlastne vsecko). Dal je tu crop 1,7 ; v drivejsich dobach problem s barevnou vernosti i sumem... Jelikoz se tehle fotaku moc neproda, tak proste naklady na 1 kus jsou vetsi nez u modelu, ktere jdou na odbi/yt,cili este se zvysi cena, tak se pak nedivme, ze je to vlastne pro fajnsmekry. Zatim to tak vypada, ze Foveon je cesta do pekel pro financni oddeleni firmy.Bohuzel. Uz bych rad konecne videl nejake dobre fungujici reseni, jak obejit dopocitavani barev u klasiky.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 13. 11. 2008 11:07

Ja nepredstavujem typicku masu .. ja ju len dokazem zanalyzovat.
(co je dost tazke .. kedze aj "stado" moze mat obcas aspon ciastocne pravdu)

Este dalsim problemom mozu byt recenzie.
Podla http://www.cdr.cz/a/diskuze/13687 citujem:
"Bohužel, většina uživatelů zná Sigmu tak maximálně z prvních testů, ve kterých měly výstupy vinou zabugovaných FW a SPP ujeté barvy a spoustu barevného šumu..."

Podla mna je to ako koncept priliz zlozity na pouzitelny material a nikdy nebude dosahovat citlivost inych rieseni - teda na sport sa urcite pouzivat nebude.
Mozno "kombinovane riesnie" by mohlo byt efektivnejsie - ak by prva vrstva by bola citliva na jednu farbu a vrstva pod nou by bol jednoduchy ciernobiely snimac. Sice by sa uz znova muselo dopocitavat, no citlivost by mohla byt vyssia.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod irmo 13. 11. 2008 12:25

ako som povedal podlamna hladat chybu prilis techincky/cenov problem vobec nebude v senzori ci jeho cene ci komplikovanosti vyroby to vsetko sa da prekonat .... Co sa neda prekonat su firemne "know-how", "tradicie" a ine veci.

Ked vymenis senzor za tak snim musis vymenit aj procesor ktory spracovava obraz, ina balancia bielej farby, odsumovacie algoritmy tiez uplne ine, vsetko ako LV video atd je ti nanic zacinas odznova ... fps tiez uplne ine doska ina vsetko ine a nato si jednoducho zatial netrufne nalepit nalepku ani nikon ani canon .... Preco asi existovali DSLR kameri od fujifilmu ktore boli stavane na nikonackych telach ??? prave preto ze nikon nato uz nemohol dat svoju nalepku boloto prilis "ine" nespada do produktoveho radu .... preto to racej predavali pod znackou fujifilm ... (ci uz samotny fujifilm alebo to bol vlastne nikon?)
Podlaman sa jednozacne nedockate tela od canonu ci nikonu s foveon urcite nie v dohladnej buducnosti ....
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod beat 13. 11. 2008 13:09

irmo: Fujifilm dělal své vlastní zrcadlovky, akorát postavené na těle Nikon. Nikon s tím neměl vůbec nic společného. Bylo pro Fuji mnohem levnější koupit "těla", než zahájit vývoj svého vlastního zrcadlovkového... ;-)
beat
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 13. 11. 2008 14:21

no myslis si ze nikon by len tak dovolil kupit jeho telo a pouzivat ho s inou elektronikou ;-)
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 13. 11. 2008 14:46

Preco nie? Urcite to nebolo zadarmo a je tu sanca ze si potom ti co si to kupia neskor zaobstaraju Nikon objektivy. Poda mna dobry biznis...
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků