Výměna dvou objektivů za Nikkor 18-200 VR

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Petr67 20. 9. 2008 08:57

Stojím před dilema, zda mé dva objektivy (Sigma 17-70 Macro HSM + Nikkor 55-200 VR) vyměnit za širokorozsahový 18-200 VR. Nevím, zda je tu nějaké vlákno o tomto objektivu, když tak mně odkažte. Tento objektiv mně velice láká ze dvou důvodů, a to stabilizace a samozřejmě široký rozsah, eliminující nutnost vyměňování objektivů. V praxi jsem přišel na to, že objektivy neměním, jednak mně to prostě obtěžuje a za druhé si nechci zaprášit snímač. Takže mám nasazený pouze ten záklaďák Sigma 17-70 a ten Nikkor teleobjektiv jsem nepoužil ani jednou! Tak jak jsem ho koupil, leží ve skříni. Není to pádný argument pro 18-200 VR, se kterám bych dělal i telezáběry a nemusel měnit objektivy? Doporučujete mi přechod na 18-200 VR, byť za cenu mírného doplatku? Není tento objektiv jako záklaďák už příliš velký a těžký? A nepohoršil bych si příliš co se týká kvality v porovnání s oběma uvedenými objektivy? Nebudu příliš litovat ztráty makro funkce u té Sigmy? To je asi hlavní věc, která mně při rozhodování brzdí.
Celově, stojí ten Nikkor za to, obětovat námahu s prodáváním dosavadních objektivů a asi 5000 doplatek?
Díky za radu.
Beyerdynamic DT-1990 PRO 250 Ohm Tesla
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Návštěvník
Uživatelský avatar


Odeslat příspěvekod Jirka S 20. 9. 2008 16:37

Radit lze jen těžko, snad jen úvaha:
1. ...za druhé si nechci zaprášit snímač...
Trochu úsměvný důvod, v cementárně měnit skla je blbost, to jo, ale neměnit vůbec s prominutím taky.
2. ...ten Nikkor teleobjektiv jsem nepoužil ani jednou...
Tak asi ten rozsah nepotřebuješ, ne?
3. O tom N 18-200 se toho už napsalo víc než dost, jako každý takový x-násobný zoom je to kompromis, byť v dané třídě asi momentálně nejlepší.
Vhodný pro cestovatele, kde je každá váhová úspora vítaná, a pak výlety typu "někam jdu a nevím, co budu fotit". Mohl bych ještě uvést, že je to vhodný objektiv pro začátečníka, který se teprve hledá a sám neví, jaký rozsah pro něho bude jednou důležitý. Ale to se tě asi netýká, když ti stačí jen kropovaných 70mm coby maximum.
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 20. 9. 2008 17:59

Á Petr67 :-)
Proč neprohazuješ objektivy? Já při různých akcích prohazuju i několikrát za den. A prach na čipu? Jednou jsem musel vyfouknout smítka ze snímače. Za půl roku to docela jde ne? Nevidím totiž důvod proč, když to potřebuji, neprohazovat objektivy.

Jinak podle mě je pro tebe ten Nikkor jasná volba. Myslím, že bude ostřejší než Sigma. Získáš větší rozsah ohnisek na jednom objektivu, VR. Záleží co ale fotíš. Koumeš tu stále techniku, ale fotky jsi nám ještě žádný neukázal.
Podle mě to je taky důležitý faktor.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jirka S 20. 9. 2008 20:54

Ten objektiv dost proslul svým nepříliš pěkným bokehem. Pokud tohle nevadí, vážně asi není co řešit.
Já bych, když už bych musel, asi volil N 16-85.
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr67 20. 9. 2008 21:31

No, nemyslím si, že by mi 70mm na dlouhém konci stačilo, např. focení v ZOO, ale jsem holt tak líný měnit objektivy, že prostě na tyto záběry rezignuji. Takže bych asi uvítal delší konec. Láká mně představa foťáku s širokým rozsahem objektivu v lehké pistolové brašně, místo nošení brašny s x objektivy. Pravděpodobně to tak udělám, jen mám pochybnosti, aby nebyl opticky horší, než ta Sigma a taky mně bolí ztráta makra :-(.Na druhé straně bych získal VR v celém rozsahu, což je skvělá zpráva. No, asi ty objektivy hodím na Aukro a teprve podle ceny, které mohu za objektivy získat, se rozhodnu. Oba jsou jako nové v záruce, na Oehlingu se prodávají: Sigma 17-70 HSM 8888 kč, Nikkor 55-200 VR 7499 Kč, to máme 16387,- dejme tomu za 14 bych je mohl střelit a koupil bych ten 18-200 VR za 16999,-
Zkusím a uvidím.
Beyerdynamic DT-1990 PRO 250 Ohm Tesla
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Jirka S 20. 9. 2008 21:46

Za 14 asi nemáš šanci, koukni na paladix. Reálné je tak něco mezi 10 - 12.
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod veka.vojta 20. 9. 2008 22:01

Ja ted v Tatrach menil objektivy aspon 30krat denne a vubec mi to nevadi, je to jenom o zvyku. No me spis napada proc jsis koupil zrcadlo, kdyz toho nechces ani vyuzit a chces si z toho udelat drahy ultrazoom...
veka.vojta
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pitris24 21. 9. 2008 07:02

Dřív jsem měl stejné obavy jako Ty - řeknu Ti jedno - na obavy z prachu na snímači se vykašli. Jednou se mi stalo, že jsem na dvou záběrech objevil skvrny a na pár dalších už nebyly. Zkrátka asi jak jsem to vezl na kole, ten prach se dost možná setřepal sám.

Kup si v Markofoto ofukovací balónek Dorr za 130 Kč. Až na snímači objevíš prach - a mě se tam dostal !!bez výměny objektivu!! to jsem měl jen seťák, dáš si panáka na kuráž, sundáš objektiv, sklopíš zrcátko, 2x foukneš a máš po starostech. Nikdy se snímače ničím nedotýkej, spousta lidí to sice čistí nějakýma tyčinkama, ale nezapomeň, že máš 10x čištění v servisu zdarma. Ale čištění - tzn. mokrou cestou, ofukovat si to můžeš sám. Foťák mám od února a ofukoval jsem to jednou, jak říkám, to jsem měl ještě seták. Od června mám tele a měním objektivy opravdu často a ještě jsem neofukoval. Není co :-)

Máš dobré objektivy tak je nejvyšší čas vyrazit třeba do té Zoo a fotit. Doma nasaď tele a běž ho protáhnout :-) V Zoo stejně využiješ zejména to tele. Nějaké fotky ze zoo z Tvého telete najdeš na mém novém :-) fotoblogu. www.petrmzicek.com
Lenost je hybnou silou pokroku.
<odkazy jsou zakázány>
pitris24
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pety 21. 9. 2008 07:59

Petra67 bych tak jednoznačně neodsuzoval, pánové. Ultrazoom má taky svoje výhody - abych se přiznal, mně osobně měnění objektivů taky vadí. Ne kvůli prachu na čipu, balonek na odsávání hlenu miminům za sedm korun (za totáče) mi zatím vždycky stačil, ale kvůli komplikovanému, zdlouhavému postupu, při němž mi utíkají záběry a překážím lidem kolem sebe. Komplikuji si to tím, že sundávám/nasazuji krytky objektivů a sluneční clony - techniku mi nekupuje vydavatel novin, takže nemohu (jako někteří reportéři) vyndavaný objektiv prostě odhodit, abych byl rychlejší. Navíc to znamená přetáčení Slingshotu - díky za něj, "běžný ruksak" by dokonce musel ze zad a zase na záda.

Ultrazoomy s kvalitním výstupem bohužel neexistují - proto nepovažuji zrcadlovku s UZ objektivem vůbec za špatný nápad. Pokud Petrovi vyhoví obrazová kvalita, proč ne?
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod pitris24 21. 9. 2008 08:24

Pety píše:Ultrazoomy s kvalitním výstupem bohužel neexistují - proto nepovažuji zrcadlovku s UZ objektivem vůbec za špatný nápad. Pokud Petrovi vyhoví obrazová kvalita, proč ne?


Úryvek z diskuse na kterou jsi dával odkaz a kterou jsem si ze zájmu přečetl.

A stejné je to u 18-200. Myslím že kdo si ho chce koupit, upřednostnil něco před něcím. Každý ví, že je to kompromis obrazově, musí být. Ale rozsah v jednom objektivu, kompaktnost atd. jsou pro kupujícího přednosti, kvůli kterým si ho vybírá. Myslím že kdo s koupí tohoto objektivu váhá a provnává kresbu a rozlišení, tak by si ho neměl kupovat. Pokud je pro někoho tenhle objektiv to pravé, ví to na první pohled, koupí si ho a je spokojený. Kdo váhá, vybírá a porovnává rozlišení, bude i po koupi 18-200 porovnávat, hodnotit, bude neustále nejistý a nakonec nespokojený, protože jeho dva kratší objektivy budou pravděpodobně v kresbě lepší.

Bohužel si myslím, že s "obrazovou kvalitou" moc spokojený nebude. Opravdu si musí rozvážit jestli půjde cestou univerzálnosti nebo "obrazové kvality" měřené testovacími obrazci. Nic proti testovacím obrazcům, ale pro Petra je to zkrátka kritérium kvality a to mu neberu.
Lenost je hybnou silou pokroku.
<odkazy jsou zakázány>
pitris24
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Petr67 21. 9. 2008 09:23

Souhlas s Pety, to je přesně ten důvod, proč nerad měním objektivy. Kvůli 1 záběru na dálku je třeba: Otevřít brašnu, najít zadní krytku sundávaného objektivu, sundat objektiv přičemž je nutno dbát na případnou prašnost v prostředí, v kterém se nacházím, opatrně odložit objektiv na místo v brašně, sundat zadní krytku nasazovaného objektivu, nasadit objektiv, zavřít brašnu případně hodit batoh na záda. Udělat jeden cvak a to vše nanovo. Tato skutečně komplikovaná procedura je opravdu neadekvátní získanému výsledku (1 fotka) a tomu, kdo říká, že mění objektiv 30x za odpoledne buď nevěřím, nebo si dotyčný své techniky dostatečně neváží a dělá to jako ti zmínění novináři. Podle mně je 18-200 pro mnohé lidi skutečná spása a radost z fotografování.
Jelikož jsem ale "fototechnofil", jak jistě mnozí zaregistrovali, určitě neodolám tomu, nafotit si s novým objektivem testovací obrazce a zkušební snímky, které pak následně porovnám s mou předchozí výbavou. A zde může přijít zklamání, kterého se velmi bojím. Takže je to takové dvousečné.
Ještě pokoukávám po objektivu Nikkor 16-85 VR, který je podle mnoha referencí téměř bezchybný. Otázkou je, stačil-li by mi rozsah do 85 a jestli bych zase nebyl tam, kde jsem byl. Silný argument je VR, který bych bezpodmínečně chtěl. Tolik zatím má úvaha, už mám nějaké ohlasy na prodej té Sigmy, tak se jim jdu věnovat :-)
Beyerdynamic DT-1990 PRO 250 Ohm Tesla
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod janfran 21. 9. 2008 10:06

Označovat D80 a 18-200VR s despektem jako "drahý UZ" je trochu pošetilé. Nikde není psáno, že z palety výhod DSLR musí být využita možnost měnit objektivy, ty ostatní výhody mají taky něco do sebe.
16-85 VR je určitě skvělý objektiv, ale jen o 15mm delší než Sigma, což v praxi neznamená skoro nic, i kdybych bral v potaz, že díky lepší ostrosti s ním půjdou dělat větší výřezy. Pak je tady ještě nový 18-105 VR, který podle prvních testů není opticky špatný, ale zase- 70 a 105mm podle mě pořád není dost velký rozdíl, aby se výměna vyplatila. Já bych v této situaci zkrátka bral 18-200 VR a smířil se s trochu horší optickou kvalitou, pokud by pro mě byla stále dostačující.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pitris24 21. 9. 2008 10:50

No, přeji Ti abys byl s výběrem spokojen a nelitoval. Myslím si, že

Podle mně je 18-200 pro mnohé lidi skutečná spása a radost z fotografování - rozhodně je

Jelikož jsem ale "fototechnofil", jak jistě mnozí zaregistrovali, určitě neodolám tomu, nafotit si s novým objektivem testovací obrazce a zkušební snímky, které pak následně porovnám s mou předchozí výbavou. A zde může přijít zklamání, kterého se velmi bojím. - přijde.
Lenost je hybnou silou pokroku.
<odkazy jsou zakázány>
pitris24
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Petr67 21. 9. 2008 11:00

Jde o to, jak velké zklamání to bude. Měl by být podstatně horší než plasťák 55-200 VR? Pokud by kreslil +- stejně, stačilo by mi to bohatě.
Ještě pořád je možnost koupě 16-85, získal bych VR, slušný rozsah a podle všeho skvělou kvalitu :-)
Beyerdynamic DT-1990 PRO 250 Ohm Tesla
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Návštěvník
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků