Aky rodinny digitalny fotoaparat do 10 000 SK?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Dreamer 26. 8. 2008 16:22

Vyberam digitalny fotoaparat pre rodinu ktora caka dieta (nie pre seba), bude sa pouzivat hlavne doma, aj na dovolenkach, take bezne pouzitie. Neviem este z akej kategorie by mal byt, nerozhodol som sa, ci ultrazoom, alebo kompakt, zrkadlovka ale urcite nie. Ake su hlavne vyhody / nevyhody ultrazoomov? Pomozete mi prosim?

Poziadavky:

- cena 5 - 10 tisic SK
- dobry pomer cena/vykon(kvalita)
- co najvyssia kvalita fotiek
- 7-10 MPX
- opticky zoom aspon 4x
- opticky stabilizator obrazu
- co najintuitivnejsie ovladanie pre amatera/zaciatocnika
- format 16:9 pre fotky (aj pre video ak je to mozne)
- kvalitne video s (tiez kvalitnym!) zvukom
- video musi zvladat aspon 640x480, prip. HD, pri (aspon) 24fps
- format videa musi byt jednoducho editovatelny, napr. vo VirtualDub, aj bez rekompresie, asi AVI, urcite nie MOV
- velkost video obmedzena len velkostou pa. karty
- podpora pam. kariet SD
- podpora USB mass storage
- musi si zapamatat datum, cas a ostatne nastavenia aj po vypnuti, vybrati baterii
- tuzkove baterie

Ak medzi poziadavkami nieco chyba, mozete mi poradit na co by som sa este mal zamerat pri vybere a ak mate pripomienky k niektorej poziadavke, tiez si rad necham poradit.

Zatial, aj podla toho co som nasiel, mam 2 znacky Canon a Nikon - este nemam konkretne modely, ale myslim ze Canon ma problemy s USB mass storage. Ak budete navrhovat nejake modely napiste prosim aj najdolezitejsie vyhody/nevyhody - ak ich poznate, podla toho zvazim co je pre mna dolezitejsie a vyberiem si.

- - - - - - - - - -

Teraz trosku OT, aj ked to spolu suvisi a pomoze mi to aj pri vybere fotoaparatu pre rodinu. Chcel by som nejaky fotoaparat aj pre seba, poziadavky by boli rovnake, ale chcel by som skor kompakt, nieco ploche do vrecka. Mam teraz mobil SE K750i a rozhodujem sa medzi:

- novym mobilom s kvalitnym fotoaparatom
- a samostatnym kompaktom

Neskor, aj keby som sa rozhodol pre mobil, by som chcel urcite aj standardny fotoaparat, ale zatial ho nevyhnutne nepotrebujem. Chcem aj nieco do vrecka co bude robit kvalitne fotky, velky fotak pri sebe nemozem mat stale.

Kvalita fotiek z novsich mobilov, aj s vacsim poctom MPX nie je IMHO nijak vyrazne lepsia ako ma moj SE K750i, mozno len blesk a autofocus umoznia zvysit kvalitu za urcitych podmienok, napr. sero, tma, ale na fotkach v dobrom svetle velke rozdiely nevidim. Na samostatne dig. kompakty nie su tiez dobre reakcie, aj tam musia setrit miestom a tak kvalita ide dole, alebo aspon s poctom MPX nestupa, len neviem ci sa to tyka len lacnych kompaktov a ci sa daju uz dnes porovnat niektore fotomobily s kompaktami.

Tiez, aj koli vyberu toho fotoaparatu pre rodinu, by som chcel vediet, len strucne, ake velke su rozdiely (v kvalite fotografii, nie moznostiach ako napr. opt. zoom) medzi:

- najnovsimi fotomobilmi
- kompaktami
- ultrazoom-ami

Podla toho by som sa rozhodol aj co by som kupil pre seba a aj co pre rodinu.

Vopred dakujem za pomoc.
Dreamer
Dreamer
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod audis 2. 9. 2008 16:04

ja bych ti doporucil "canon s5 is". je to ultrazoom. ja mam starsi model. ma vse, co pises, fotky v 16:9 nevim, massstorage u me je nejaky divny, nemohu nakopirovat soubroy z pc do fotaku. ale to mi nevadi, mam ctecku karet za dve kila, video dela dobre vc stereozvuku a uklada do avi.

ma spoustu uzitecnych ficur, ktere nikde nevyctes, pak par pokrocilych funkci se zrcadlovek (seriove foceni, synchronizace blesku), moc kompromisu nema. vadi akorat, ze korekce expozice neni na prvni zmacknuti nejakeho tlacitka, ale nejdrive jedno menu a pak se hned koriguje. s odstupem casu vidim, ze by mi 4x zomm i stacil... pocatecni nadseni se bezem ruzneho foceni neprojevilo. kvalita fotech trochu nadprumer. obcas vidim skvele ceny v letacich. levnejsi je olympus 510 a 550, ale nepovedla se optika, kvalita fotech mizerna. a
Mohli bychom prosím vystoupit ihned z Evropské Unie?
audis
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vanDave 2. 9. 2008 19:24

Fotka z 3MPIX SE K800i: http://galerie.mobilmania.cz/showphoto.php?photo=15575 a stejná fotka z 3MPIX Kodaku CX7330: http://rodina.cz/Sajdlerovi/album/100_1616_1.jpg
Na fotomobil bych zapomněl...
Naposledy upravil vanDave dne 2. 9. 2008 19:47, celkově upraveno 1
->>> Seznam hifiprodejen: http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1724&t=767373 <<<-
Gangsta asesoríz: Hlavní je řetěz. Skorozlaté řetězy se dají sehnat v metráži v železářství. Koupíme asi tak 5 metrů. :D
Olympus E-PM1 + 14-42mm
vanDave
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod SkyHawkCZ 2. 9. 2008 19:32

vanDave píše:Fotka z 3MPIX SE K800i: http://galerie.mobilmania.cz/showphoto.php?photo=15575 a stejná fotka z 3MPIX Kodaku CX7330: http://rodina.cz/Sajdlerovi/album/100_1616_1.jpg
Na fotomobil bych zapoměl...



nesrovnatelný!
SkyHawkCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PC 2. 9. 2008 22:41

Fotomobil vs. foťák za bratru pět až deset tisíc korun ? Foťák ZATÍM vždy porazí libovolný fotomobil. I ty levné foťáky pokud to není jó aušus tak jsou pořád lepší nežli fototelefon.

Osobně bych na rodiné focení doporučil Panasonic FZ-8. Je to loňský model, dnes se vyprodává pod pět tisíc českých korun, má 12x zoom,RAW, hodně věcí lze u něj nastavovat podobně jako u zrcadlovky. Nevýhodou je více šumící čip ale myslím že u fotek standardní velikosti je to jedno (navíc třeba za pomocí zoneru jde šum zredukovat).Foťák umí i točit video, vcelku kvalitní ale neumí při videu zoomovat. Tento model (a i jeho pokročilejší následovníci) FZ-18 a FZ-28 mají místo tužkových baterii plnohodnotný akumulátor, s foťákem cvakám už rok a pořád drží, na jedno nabití lze vyfotit až 300 fotek. Foťák na tužkovky bych už nechtěl.Přepínat mezi formáty na tomto fotoaparátu jde 4:3, 3:2 a 16:9. Pro "takové to pohodové focení" (modří vědí) jsou ve foťáku scény, navolíte si scénu a nemusíte se už o nic starat. Má taky pár fičur,třeba že lze nastavit dobu dovolené a foťák vás pak bude informovat a možná to i značkovat ze kterého dne dovolené je to fotka. Osobně mne k jeho koupi tehdy přesvědčil pěkný,jasný a dle mého názoru i velký displej jakož i podobně kvalitní mini displej v "hledáčku". Myslím že za ty peníze co je dnes to je skvělá koupě,já ho měl za desítku a jediné co bych mu vytknul je ten šum ale to je snad vada většiny kompaktů (Ultrazoomy jsou pořád kompakty).Je jisté že konkurence nabízí podobné modely ale ty neznám ani nevlastním.
Back to Mac - with new Mac Book Pro !
PC
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ZbynekN 3. 9. 2008 07:29

PC píše:Nevýhodou je více šumící čip ale myslím že u fotek standardní velikosti je to jedno

Nebyl si to náhodou ty, kdo se tu čílil a nadával, že naletěl a koupil hroznej šumák?
ZbynekN
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 3. 9. 2008 07:53

On si člověk prý časem zvykne i na šibenici - ale ruku na srdce, opravdu ten šum a žehlení tolik vadí na fotkách 10x15 cm? Do ISO 800 je to obvykle OK...
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Ganec 3. 9. 2008 10:43

K tomu OT:
Aj ja som si hladal fotak do vrecka, dal som si ho do ladvinky a pri vytahovani mi vypadol (oprava LCD stala 2900 Sk). Odvtedy ho mam vzdy v kapsicke a nosim ho bud na opasku (len obcas vo vrecku aj s kapsickou).
No v navode som si precital, ze vo vrecku (nohavic) by sa nemal nosit, lebo hrozi "rozpucenie" (puknutie LCD a podobne). Takze maly, to ano, no aj opaskovy staci...

Rozdiel v kvalite medzi ultrazoomom a kompaktom nie je za beznych okolnosti ziaden, aj ked ultrazoomy posobia dostojnejsie.
Len ked fotis na vacsom zoome (aj porovnatenom .. napr. 3x), tak vtedy maju ultrazoomy vacsiu svetelnost a teda staci im kratsi expozicny cas (= mensi sum, .. blalbla). Plati ale, ze cim vacsi rozsah zoomu, tym vacsie problemy s optikou (aberaciou).

K videam - MOV sa da prerobit na AVI. To nie je az taky velky problem (napr. MediaCoder, Mp4cam).

K tomu S5is .. do 10000 Sk to asi nebude. Pre rodinu skor posluzi nieco ine...
A ine fotaky co maju MJPEG video kodek (Panasonicy, Nikony, Canony, ...) zase maju slaby zvuk (samplovaciu frekvenciu).

Na videa skor kamery, alebo hybridne kamery.
Fotaky su v tomto dost pozadu, nielen pouzitelnostou (zvuk, autofokus), ale aj kvalitou .. aj ked teoreticky by na to mali mat (maju vacsi chip).
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PC 3. 9. 2008 11:00

Nj ale já nedělám fotky standardní velikosti.
Back to Mac - with new Mac Book Pro !
PC
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vanDave 3. 9. 2008 12:47

K těm videím - Panasonic používá MOV a zvuk u Panasoniců je hodně špatný (8kHz a co jsem tak měl možnost vidět videa, tak docela potichu), mnohem líp jsou na tom třeba některé vyšší modely od Sony (kodek MPEG 1, zvuk 32kHz). Ohledně Canonů - většina má zvuk 11kHz, ale S5 má zvuk 44,1kHz stereo. Problémů se zaostřováním (i při zoomování) jsem si v žádné recenzi nevšiml, takže bych řekl, že by jako náhrada kamery šla použít.
Na http://www.dpreview.com/reviews/canons5is/page8.asp jsou ke stažení 2 ukázky videa a od 11.strany dál je pak srovnání fotek s některými ostaními digitály včetně Panasonicu FZ8.

Zvuk a celkově video ale není vše, nenech se tím ovlivnit a vybírej hlavně podle fotek - třeba barevné podání Canonů mně oproti ostaním značkám přijde takové docela studené, Sony a Panasonic mají barevné podání teplejší/líbivější, ale občas je to až přehnané.
Některé Canony (včetně S5) umožňují v určitých mezích upravit poměr barev R-G-B, ale neměl jsem možnost to vyzkoušet...
Na Panasonic hodně lidí nadává kvůli agresivní redukci šumu, která likviduje detaily ve stínech a na vyšší ISO, kdy pak fotka vypadá jak omalovánka. Nové modely s procesorem Venus 4 jsou na tom o trochu lépe, ale pořád žádný zázrak.

S5 se dá sehnat i pod 9000Sk: http://www.fotoexpert.sk/digitalne-foto ... shot-s5-is
Naposledy upravil vanDave dne 3. 9. 2008 13:56, celkově upraveno 3
->>> Seznam hifiprodejen: http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1724&t=767373 <<<-
Gangsta asesoríz: Hlavní je řetěz. Skorozlaté řetězy se dají sehnat v metráži v železářství. Koupíme asi tak 5 metrů. :D
Olympus E-PM1 + 14-42mm
vanDave
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dreamer 3. 9. 2008 13:30

Najskor, dakujem za reakcie, pokusim sa reagovat...

audis píše:ja bych ti doporucil "canon s5 is". je to ultrazoom...

s odstupem casu vidim, ze by mi 4x zomm i stacil...

Uz som sa pytal aj inde a tiez mi odporucali okrem lacnejsich modelov aj tento Canon, asi je to najlepsia volba do 10 000.

Ten zoom, tiez neviem ci ho vyuzije rodina s dietatom, preto je zatial horucim kandidatom iny model, ale chcem sa venovat len jednemu modelu na reakciu, aby to bolo prehladnejsie.

K tomu S5is .. do 10000 Sk to asi nebude. Pre rodinu skor posluzi nieco ine...

Do 10 000 SK by aj bol, ale ako som napisal vyssie, asi by bol zbytocne drahy a nevyuzity.
Naposledy upravil Dreamer dne 3. 9. 2008 14:27, celkově upraveno 1
Dreamer
Dreamer
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dreamer 3. 9. 2008 13:37

vanDave píše:Fotka z 3MPIX SE K800i: http://galerie.mobilmania.cz/showphoto.php?photo=15575 a stejná fotka z 3MPIX Kodaku CX7330: http://rodina.cz/Sajdlerovi/album/100_1616_1.jpg
Na fotomobil bych zapomněl...

Dik, ja viem ze kvalita fotomobilov bude vzdy horsia, takze ani najnovsie 5 a viac MPX fotomobily sa nedaju porovnat s klasickymi fotoaparatmi? Toto sa pytam pre seba, chcel by som nejaky kompakt ktory mozem nosit vo vrecku, alebo na opasku, budem kupovat aj novy mobil, tak som chcel len vediet ci ma zmysel uvazovat o fotomobile, samozrejme by som chcel aj klasicky fotoaparat, aj fotomobil alebo kompakt/"placku".
Naposledy upravil Dreamer dne 3. 9. 2008 14:29, celkově upraveno 1
Dreamer
Dreamer
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Petr1968 3. 9. 2008 14:22

Možná nové Casio :D
Smrt je pouhý okamžik, kdežto hanba trvá navěky.
Petr1968
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dreamer 3. 9. 2008 14:23

PC píše:Fotomobil vs. foťák za bratru pět až deset tisíc korun ? Foťák ZATÍM vždy porazí libovolný fotomobil. I ty levné foťáky pokud to není jó aušus tak jsou pořád lepší nežli fototelefon.

Je to nedorozumenie, ten hlavny fotak za 5-10 tisic nie je pre mna, ten fotomobil, alebo kompakt/placka by bol pre mna, pytal som sa len informativne a k nemu by som si este kupil aj klasicky fotoaparat, urcite som nechcel porovnavat fotomobil s fotakom za 10 tisic.

PC píše:Osobně bych na rodiné focení doporučil Panasonic FZ-8. Je to loňský model, dnes se vyprodává pod pět tisíc českých korun, má 12x zoom,RAW, hodně věcí lze u něj nastavovat podobně jako u zrcadlovky. Nevýhodou je více šumící čip ale myslím že u fotek standardní velikosti je to jedno (navíc třeba za pomocí zoneru jde šum zredukovat)...

RAW oni nevyuziju, ani tie nastavenia zo zrkadloviek, naopak ten sumiaci cip by mohol byt problem, oni fotky v pocitaci upravovat asi nebudu, takze tento model asi nie.
Dreamer
Dreamer
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dreamer 3. 9. 2008 14:45

vanDave píše:K těm videím - Panasonic používá MOV a zvuk u Panasoniců je hodně špatný (8kHz a co jsem tak měl možnost vidět videa, tak docela potichu), mnohem líp jsou na tom třeba některé vyšší modely od Sony (kodek MPEG 1, zvuk 32kHz). Ohledně Canonů - většina má zvuk 11kHz, ale S5 má zvuk 44,1kHz stereo. Problémů se zaostřováním (i při zoomování) jsem si v žádné recenzi nevšiml, takže bych řekl, že by jako náhrada kamery šla použít.
Na http://www.dpreview.com/reviews/canons5is/page8.asp jsou ke stažení 2 ukázky videa a od 11.strany dál je pak srovnání fotek s některými ostaními digitály včetně Panasonicu FZ8.

Zvuk a celkově video ale není vše, nenech se tím ovlivnit a vybírej hlavně podle fotek...

Ja viem, video je samozrejme druhorade, hlavna je kvalita fotiek, len ked je kvalita fotiek porovnatelna a jeden model ma kvalitnejsie video, tak by som vybral ten. Nema tu byt nahrada za kameru, tu budu chciet tiez, neskor.
Dreamer
Dreamer
Návštěvník
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků