Olympus E-510 vs E-420

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod elho_cid 2. 4. 2008 15:08

RzeCZek píše:Myslel jsem tim, ze parametry jsou na tom setove objektivy u Oly lepe nez u jinych znacek. . . . aspon v tomto duchu jsem chapal ohlasy a hodnoceni na forech. . je mi jasne, ze v teto kategorii nemuzu chtit kovove objektivy :-)))) viz priklad (ne pro Oly) http://digiarena.zive.cz/default.aspx?s ... ticle=5205


Pokud je hodnotili uživatelé olympusu tak to chápu. Ale nechme být. důležité je tohle:
Jdi si ty foťáky vyzkoušet!
Pokud bys kupoval třeba základní desku do počítače, tak není co řešit. Koukneš na ohlasy na fórech a nějaké testy, koupíš, našroubuješ a dva tři roky jí nevidíš.
Ale foťák je něco jinýho. Já když začal uvažovat o koupi zrcadlovky, vyzkoušel jsem si Olympus e-1, Nikon D70 a Canon 300D a rozhodl se tehdy pro Nikon - protože z hledáčku "profi" E-1 mi bylo na blití a Canon 300D vypadal jako plastová hračka z tržnice. Ale bylo to na základě osobní zkušenosti!
To že jsem pak vyboural auto, nákup musel počkat a skončil jsem u Pentaxe je jiná story. Ale proboha nekupuj si Olympus dokud si pořádně neosaháš ty ostatní.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod drAcOniS 2. 4. 2008 17:41

Osobně bych z těchto dvou vybral E-510, ale E-420 každý Čech zná zatím pouze z papíru, fyzicky by měly být v ČR dostupné v půlce dubna.
Nikon D80 + Tamron 17-50mm F2.8 XR Di II LD Asp.(IF) + Sigma 70-200mm F2.8 EX APO HSM
drAcOniS
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod RzeCZek 3. 4. 2008 15:53

D70 jsem mel v ruce, Canon 350D tez. . . . az se mi do rukou dostane dalsi "zelezo" vyzkousim. Zatim proste prohledavam "teren" a uvazuji dle mych pozadavku a predstav. Z Tvych reakci elho_cid mam dojem, ze jsi zaprisahly odpurce Olympusu jako takoveho. . . . Hodnoceni E-1 je mozna vystizne, ale uz je davno prekonana. Cili me to pripomina flame, ktery se odehrava/odehraval mezi priznivci ATI a nVidie nebo Intelu a AMD. . . . prosil jsem o nazory, abych si mohl udelat obrazek "nasucho", abych vedel, pro co a naco si jdu zhruba sahnout. . .
Nehlede ze v teto kategoriii o moc lepsi zpracovani nez "plastova hracka" asi nesezenu. . . . nekde vyrobci usetrit musi. . .
RzeCZek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod elho_cid 3. 4. 2008 23:18

Jo, mas pravdu, Olympus mi sympaticky neni. A to kvuli podrazu ktery udelali v roce 2004 na ostani vyrobce. Prosadili lobbingem zakaz dovozu optickeho skla s primesi olova do evropske unie, takze diky nim se prestaly vyrabet ty nejkvalitnejsi objektivy jako Canon 200/1.8, nebo velka cast produkce Pentaxu.
Vsichni museji pouzivat titan jako nahrazku, coz je drahe a horsi. Takze to mi na Olympusu vadi. Divis se?
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod KubaPa 3. 4. 2008 23:40

RzeCZek píše:Proč špatné?
KubaPa
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod irmo 4. 4. 2008 07:13

KubaPa to teda vobec nieje to co sa snazi elho_cid povedat, ale nevadi ..... Ved si precitaj ten jeho prispevok nad tvojim ...

Co tak sledujem tak vzasade plati: Majtelom nejakej znacky sa drzi, ovlada najlepsie ta ista znacka .... (pretoze sa to neda otestovat a tympadom to mozu bez zabran tvrdit + to ze uz su nanu zvyknuty a zvyk roby vela, vsetko co je ine je zle....), btw e-3 ma vacsinou velmi dobre hodnotenu ergonometriu ;-)

e-510 jednoznacne ponuka naviac funkcii a velmi dobru obrazovu kvalitu za tu cenu, ale! drzanie + vyhovovanie (hladacik atd, osobne preferencie) je vzdy na 1 mieste.
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KubaPa 4. 4. 2008 09:02

irmo:
myslel jsem to, co psal elho_cid předtím, ne ten poslední jeho příspěvek, ten už je opravdu o něčem jiným.

To, že majitelům připadá (v rámci třídy) pro ně nejlepší ergonomie tý jejich značky je imho naprosto přirozený, jednak jde opravdu o zvyk, jednak si díky tomu ten svůj foťák vybrali. E3 jsem dosud v ruce neměl, už jsem tu někde v jiném vláknu psal, že doufám, že E3 nebude taková parodie na profi tělo jako E1 (tou jsem fotil a byla šílená ve dvou věcech - šum a pomalost (opravdu se tomu ani nedalo říkat nízká rychlost, to byla vysoká pomalost :mrgreen: ). Do ruky mi celkem sedla.
KubaPa
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 4. 4. 2008 17:43

2KubaPa: E-1 má podstatně lepší ergonomii než E-3 !!! E3 má stejně hroznou ergonomii jako moje 30D, ale protože váží o dost víc, tak je horší ergonomie hodně znát. Stejně ale jde hlavně o zvyk.
Canon EOS 30D, EF-S 17-85mm IS USM, EF 50mm F1,8 EF 70-300mm IS USM, Speedlite 550EX
Jan Čerbák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Boyda 26. 4. 2008 17:13

Nebudu tady psat jaky jiny znacky ci modely si poridit, nebo delat reklamu Olympusu stejne jako elhocid propaguje Pentax... hodne je to vec nazoru, jestli se rozhodujes mezi E510 a E420, tak osobne bych sel rozhodne do 510tky - lip se drzi, lip technicky vybavena, stabilizace... v ruce sem mel E400 i E410 a ani o jedne se neda rict ze by se mi drzela dobre..
Do what you like, and like what you do.
Boyda
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod veka.vojta 18. 8. 2008 00:40

Nevite nekdo jak je to u E-420 a focenim pres Live View??? Otec ma hodne silne bryle a pres hledacek se mu strasne spatne foti s brylemi, tak jestli uz je tady opravdu pouzitelny Live View a mohl by fotit pres nej jako s kompaktem.
veka.vojta
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kromec 18. 8. 2008 06:14

veka.vojta:
At si to vyzkousi ,ale:
-rychlost ostreni u LV je vetsinou pomalejsi nez u kompaktu
-Zrcadlovka je podstatne tezsi a vetsi(objektiv) nez kompakt. Sice je A420 nejmensi ,ale drzet ji pri foceni v natazenych rukou asi nebude moc pohodlne a pokud by si chtel dokoupit naky lepsi(tezsi) objektiv, tak nevim nevim. Nejlepsi si to vyzkouset sam, je to individualni.

Nepises kolik ma dioptrii, nestacila by dioptricka korekce hledacku(je zabudovana) respektive mela by se dat pripadne dokoupit k(nekterym znackam???) dioptricke korekce na hledacek. Takze doporucuji zajit nakyho lepsiho fotoobchodu a vyzkouset si ruzne hledacky pripadne s dioptrickou korekci, tez si vyzkousej LV jestli bude pouzitelne atd... Mozna zjistis ze u nekterych znacek se pujde divat do hledacku i pres bryle nebo to vyresis dioptrickou korekci

PS: Ja mam tez bryle a divam se do hledacku pres ne ;)
CPU Zilog Z80 A/3,5 MHz, RAM 48 KB, ROM 16KB, grafika 256x192 bodů v 15-ti barvách,magnetofon ;) :)
kromec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod veka.vojta 18. 8. 2008 10:17

Ja mam zrcadlovku Pentax K100D S, ale pro rodice je to moc tezke, hlavne pro mamku, proto me napadla E-420. Objektivy asi dokupovat nebudou, ty v setu by jim urcite stacily. Tatka ma hodne cilindru, musi mit specialni odlehcene bryle, aby nemel popelniky a mamka bryle nepotrebuje, takze ta dioptricka korekce by nepomohla, proto jsem se ptal na foceni pres LV. Doufal jsem ze uz nekdo E-420 ma a mohl by napsat jeho postrehy s focenim pres LV, prece jenom kdyz to ma nekdo doma, tak to vyzkousi lepe nez, kdyz udelam par snimku na prodejne. Mamka fotila dlouhe roky s kinofilmovou zrcadlovkou a ted maji uz dlouho Canon A85ku a chteji na to koupit konvertory a to se mi zda zbytecne.
veka.vojta
Návštěvník

Odeslat příspěvekod SkyHawkCZ 19. 8. 2008 08:46

olympus bych si nikdy nekoupil když jsem se podíval do hledáčku E510 tak jsem myslel že čumíkm klíčovou dírkou!!
SkyHawkCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 19. 8. 2008 10:40

Hmm, to jsou dost rozdilne pozadavky v jedne rodine.
Ten E-420 je maly, lehky a s LV, ale nema stabilizaci, takze fotit s nim pres LV bude trochu problem.
Fotak tak lehky, s LV a stabilizaci zatim neexistuje. Co se dioptrii tyce, tak se daji koupit hledacky s dost extremnimi dioptrickymi korekcemi, i na ten Pentax. Skoda je ma v nabidce.
Co se tyce nizke vahy, tak na Photokine Pentax slibil predstavit novy model, ocekava se, ze bude maly a lehky. Lehci a mensi fotak podobny K100D je Samsung GX-1L, odvozeny od Pentaxu *istDS2. Mozna by vyhovel, i kdyz uz neni nejmodernejsi.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod divotvorca 19. 8. 2008 11:26

Chcel yb som sa znalych opytat ohladom uvedenych modelov co do kvality fotenia- maju mos snimac..aky je rozdiel medzi nym a cmos? (napr canon 1000D) viem ze je mensi..ale co to v praxi znamena?...zaujal ma jeden kit kde su 2 objektivy pre olympus a pripadne by som casom dokupil pancake...alebo ist do 1000D a tam zriesit nejaku 28 pevne sklo...o ergonomiu drzania mi nejde to sudi kazdy sam..
today will be a good day
divotvorca
Návštěvník
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků