prechodove filtre

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Matu3s 20. 6. 2008 20:20

chcem sa opytat, ako su riesene prechodove filtre, napriklad sedy,tabakovy, modry prechodovy filter.. tiez su cirkularne ? alebo ako su riesene ? ked fotak zaostruje tak sa filter otaca zaroven s nim... tak ma zaujima ze ako to je :-)

dakujem za odpovede
Matu3s
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 21. 6. 2008 08:19

Já mám zatím filtry jen dva, ale taky musím sbírku rozšířit. Mám ochraný UV a polarizační. Polarizační jsou všechny cirkulační (to znamená, že s ním můžeš otáčet), UV je napevno a myslím, že přechodové a různé jiné budou na tom stejně.

To znamená, že pokud se Ti otáčí přední člen na objektivu, tak jsou více méně nepoužitelné. Vychytaný je ale systém Cokin, kde nasadíš nástavec na přední člen objektivu a pak už si jen do nástavce nasadíš filtry podle potřeby a cvakáš...
Myslím, že otáčející přední člen bude také znemožňovat nasazení nástavce.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod seyhello 21. 6. 2008 11:22

pokud se budeme bavit o normalnich filtrech, ne o zadnych systemech (Cokin, Kood apod), tak sem se jeste nesetkal s jinymi prechodovymi filtry, nez s temi ktere se daji otacet. Kdyby nesli otacet tak by to dost stezovalo praci nemyslite? :-).

ovsem vy tu mluvite o cirkularnich prechodovych fitrech, trochu tady michate jabka s hruskama:-), cirkularni filtry jsou polarizacni a nema to nic spolecneho s tim ze se s nima da otacet, ale vychazi to z jejich konstrukce, kdyztak si neco prectete tu:
http://www.paladix.cz/clanky/polarizacn ... larni.html

jinak pokud se vam otaci predni clen na objektivu, neni vubec problem prechodove nebo polarizacni filtry pouzivat, chce to jen trochu zvyku a cviku :-)
seyhello
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Matu3s 21. 6. 2008 11:30

no tak to asi budem muset napisat mail do toho obchodu lebo ked sa pozrete
http://prolaika.inshop.sk/inshop/filtre ... -58mm.html
tak tam nepisu ci je cirkular...

popripade mam dalsiu otazku, daju sa ***** na tieto filtre dalsie filtre? napriklad modry prechodovy a tabakovy prechodovy ? neuskodi to nejako tomu filtru? maximalne na fotke uvidim ten filter v rohoch, ale to sa da vystrihnut..
dikes
Matu3s
Návštěvník

Odeslat příspěvekod miroslav 21. 6. 2008 16:14

Přechodové filtry lineární nebo cirkulární neexistují,filtr ti pouze ztmaví nebo zabarví část snímku.Nevýhoda kulatého je,že přechod je dán na tvrdo,nemůžeš ho tedy posunout třeba nahoru.Musel by jsi použít čtvercové filtry system Cokin,které jdou posouvat.Přechodový filtr jde na rozdíl od polarizačního celkem dobře nasimulovat v PC.Zagoogluj,na netu jsou toho mraky.
http://www.fotohans.net/
http://www.fotoroman.cz/
Filtrů můžeš našroubovat na sebe kolik chceš,ale bude to vinětovat
miroslav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kromec 21. 6. 2008 19:21

-zkus hledat o prechodaci je to ho tu hodne vcetne porovani
-otaceci predni clen objektivu nebrani pouziti filtru jen je to trochu min pohodlne
-barevne a UV filtry jsou pro digitalni fotografii "zbytecne" ,protoze se daji nahradit upravou v PC. upravou v PC se neda nahradit CPL, sedy neutralni a sedy prechododovy
-UV filtr nekteri pouzivaji jako ochranu objektivu ,ale podle me pokud nefotis napr. rally zblizka kde lita sterk je lepsi pouzivat krytku a slunecni clonu.
-krome COKIN existuje cela rada jinych znacek napr. KOOD,LEE,format, HI-tech .... Ja mam ykusenost s COKIN a KOOD a jsou kompatibilni.
CPU Zilog Z80 A/3,5 MHz, RAM 48 KB, ROM 16KB, grafika 256x192 bodů v 15-ti barvách,magnetofon ;) :)
kromec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pety 21. 6. 2008 20:46

Barevnými filtry lze zabránit přepalům v jednom nebo dvou barevných kanálech při správné expozici zbytku, a tedy zachovat v nich podrobnosti. Následnou úpravou v PC lze pak získat o něco lepší fotku např. červeného nebo žlutého květu, než bez fitru.

Cituji pana Pihana, http://www.fotografovani.cz/art/fozak_d ... ries1.html

--------------
Barevné filtry
Použití barevných filtrů jak v barevné tak v černobílé digitální fotografii pokleslo, protože je snadné a pohodlné nahradit barevné filtry v PC. Řada editorů má i přímé funkce na simulaci klasických barevných filtrů. Přesto má použití barevných filtrů své místo v situacích, kdy na scéně převládá světlo jedné barvy a je nutné tuto barvu kompenzovat.

Kompenzaci je sice možné provést pomocí vyvážení bílé ale je nutné si uvědomit, že vyvážení bílé probíhá výpočtem až po expozici. Převládá-li na scéně světlo např. červené barvy (běžná situace při nasvícení scény halogeny či žárovkami), je červený kanál nejvíce exponován a tudíž nejvíce náchylný k přepalům. I když následné vyvážení bílé červený kanál výpočtem zeslabí, přepalu způsobeného při expozici již nezabrání.

Je tak vždy lepší upravit barvu světla na bílou a tedy vyrovnat expozici jednotlivých RGB kanálů opticky ještě před senzorem a tím předcházet přeexpozici jednoho kanálu. K tomu právě slouží barevné filtry a díky této jejich funkci se jim často říká konverzní.

-------------
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod irmo 23. 6. 2008 07:42

Kromec: ako nahradim UV filter v pocitaci????

neni cirkular ako cirkular .....
1) Cirkular Polarizacny => specialna konstrukcia aby dokazal DSLR automaticky ostrit
2) Cirkular => ked je otocny (dasa snim tocit nezavyslo na objektive), ale pravdupovediac s neotocnym som sa uz hodne davno nestretol a myslim, ze vacsina vyrobcov to tam uz ani nepise ....
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kromec 23. 6. 2008 08:02

irmo:
napsal jsem to blbe. Mel jsem si to po sobe precist. UV filtr nema u digitalu zadny ucinek(krome pripadnych odlesku a poklesu kresby pokud neni kvalitni) protoze je uz obsazen v pristroji pred snimacem.
Pety:
to jsem nevedel dik. Kazdopadne nestacilo by pak fotit do RAW? Dik
CPU Zilog Z80 A/3,5 MHz, RAM 48 KB, ROM 16KB, grafika 256x192 bodů v 15-ti barvách,magnetofon ;) :)
kromec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod irmo 23. 6. 2008 08:50

stim uz suhlasim :)

ne

co tym riesis ??? (pre jednoduchost si prectav sylne modre svetlo a slabe zelene, cervne svetlo, fotenim do raw nijak nepomozem senzoru, ale ked predto dam zlty filter (potlaca modru farbu) tak mozem zabrinit prepalom na modrych fotocitliv snimacoch ;-))
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 23. 6. 2008 08:57

RAW to neřeší - jen zmírňuje. Protože zvyšuje využitelný dynamický rosah. Ale je fakt, že na běžné focení nejsou konverzní filtry potřeba, i když - přepaly v červeném (květiny) a modrém (obloha) kanále mi zmršily už dost fotek...

Konverzní filtry se mohou hodit v portrétní nebo produktové (reklamní) fotografii. Na druhou stranu - dnes se místo reflektorů hodně používají studiové záblesky s denní barvou světla, tam tenhle problém moc nehrozí.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Matu3s 23. 6. 2008 11:02

teraz som z toho jelen, tak su tie farebne prechodove filtre cirkularne ci nie? budem si moct otacat ten filter nezavisle od objektivu ci nie ?
Matu3s
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fotohans 23. 6. 2008 12:14

Pane bože to je zase blbostí! :oboze

1 - pouze polarizační filtry se dělí na lineární a cirkulární a otáčet se samozřejmě dají oba
jinak by to přece nemělo žádný smysl

2 - CIRKULÁRNÍ u polarizačních filtrů znamená crkulární polarizaci světla a s otáčením nemá nic společného
http://www.paladix.cz/clanek.php?aid=10022

3 - cirkulární přechodový filtr je nesmysl a neexistuje

4 - přechodové filtry se samozřejmě také otáčí všechny a jsou buď kulaté šroubovací na objektiv nebo hranaté (čtvercové) které se zasouvají do spec držáku
v odkazu máš několik animací montáže a uchycení filtru
http://www.photorevue.cz/Sekce2/Cok_montaz.htm

5 u těch čtvercových je výhodou, že si můžeš přechod nastavit jak potřebuješ, u kulatých je přechod třeba v polovině a zůstane v polovině ať s ním točíš jak chceš
fotohans
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 23. 6. 2008 12:28

:pozor
1) linearne ano, cirkularne vid bod 1-4 ;-)
2) mozem ti doniest Linearny PL na ktorom je napisane cirkular a znamena to tolko, ze sa snim da tocit (njn HAMA ... co dotat, rok vyroby cca 95-96)
3) to iste ako v bode 2 ale u farb. filtru
4) mozem ti par doniest co sa nedaju otacat ... rok vyroby cca 197x :)
nepodcenuj marketing ;-), slovicka sa daju vselijako zneuzivat.

Matu3s, ako som napisal uz dlho som nevidel filter prechodovy, ktory by sa nedal otacat .... preto sa tam uz nic ani nepise, takze je temer iste ze ano bude sa dat otacat (pokial nekupis nejaku velmi pochybnu znacknu)
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Matu3s 23. 6. 2008 13:44

jaj tak to pardon, ja som ako myslel cirkularny znamena ze sa da otacat... pardon :oops: :-[
tak uz viem rozlisovat cirkularny a otacavy... este raz prepacte ^^
Matu3s
Návštěvník


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků