dilema pre zaciatocniika

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod qaxx 15. 5. 2008 09:38

sice mam nejake skusenosti s fotenim ale zatial som sa dostal iba ku kompaktom.
v sucastnosti mi neda spavat myslienka ze by som si mohol kupit nejaku zrkadlovku. ale kedze vsetky tie parametre su premna spanielska dedina, neviem sa optimalne rozhodnut. a uz vobec neviem nic a ich vyuziti v praxi. prosim poradte mi nejaky pre zaciatocnika. a nieje lepsie si kupit nieco poloprofesionalne ak v buducnosti neuvazujem nad kupou dalsieho tela?nevadilo by mi ze by som sa to ucil dlhsie..ja mam cas :-] ;-] cim sa vlastne liisi poloprofesionalny od toho pre zaciatocnikov?a na ktoru znacku by som sa mal zemerat co sa tyka dokupenia objektivu v buducnosti??
prosim ak mi budete doporucovat nejaky kuusok..napiste mi aj cim sa v praxi liisi od inych...chcel by som si to kuupit nba splatky..tak do 20 000sk

za vsetky rady dakujem...vytrhnuu ma ztehto neprehladnej situaacie :hm
qaxx
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 15. 5. 2008 10:05

Myslím, že by se ti hodil nějaký Kit, entry-level zrcadlovky. Na něm by jsi se naučil fotit a pak podle potřeby by jsi přešel, nebo jen dokoupil skla. Je to těžký něco doporučit. Každý Ti bude cpát "to svoje" s čím mám zkušenost. Jak se tady v česku říká - každká liška si chválí svůj ohon.

Druhá možnost je koupit nějaký kvalitní Ultrazoom. Nemyslím si, že je to ale ta nejlepší volba. Ultrazoomy mají většinou elektronické hledáčky, které nejsou nikterak kvalitní.

Jak jsem psal, kup levnou amatérskou zrcadlovku, která cenově vyjde stejně jako kvalitnější Ultrazoom.

Jinak pokud bych mohl doporučovat tak: Canon 400D, nebo Canon 450D, Nikon D60, Pentax 100D, Olympus E-410, atd atd.
Těch levných zrcadlovek je na trhu nesčetně a každý si vybere tu svou :-)
Snad jen.

Pokud výsledné fotky nevylepšuješ postprocesingem, tak ti můžu doporučit značku Canon. Má hodně dobrý převod do jpg. Fotky jsou fakt kvalitní. Ale je to můj názor.

Nakonec si stejnak vybereš něco jiného :-)
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qaxx 15. 5. 2008 10:06

aky je v praxi rozdiel medzi Nikon D40x , Nikon D80 , Olympus E-410 , Pentax K100D Super??
qaxx
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qaxx 15. 5. 2008 10:11

co sa tyyka upravy foto...dokoncujem si to v adobe photoshop. zatial som nemal moc kvalitne masinky,takze som sa skor snazil vystihnut strukturu foteneeho a dopracovat si to na PC.
ked sa mam priznat ieto odbornee vyrazy mi nic nehovoria :--
som student s obmedzenym rozpoctom a rad by co naj kvalitu za rozumnuu cenu...
sam voobec nevjem bo skazdej strany pocuuvam nieco ineee
qaxx
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qaxx 15. 5. 2008 10:15

co je Kit a entry-level ? :-[ :-- ???mne to fakt nic nehovorii...takze som tu za debilka...to mi siice neva voobec ale rad by rozumel....
inac vdaka za radu...ceniiim
ako sa lisia tie kuusky co si mi doporucil v praxi??
qaxx
Návštěvník

Odeslat příspěvekod USER47 15. 5. 2008 10:50

entry-level: Nejnižší třída zrcadlovek určená pro amatéry, lidi přecházející z kompaktů apod. Obrazovou kvalitou se nijak zvlášť neliší od poloprofi a profi těl (při použití stejnýho skla), liší se třeba množstvím tlačítek, odolností, robustností těla, množstvím funkcí (počet ostřících bodů, rychlost sériovýho snímání,...).

Kit: Myšleno jako sada tělo+objektiv "seťák" (základní zoom pokrývající potřeby běžného dovolenkového focení)

V praxi se ta zmíněná těla nijak zvlášť neliší, pokud budeš mít jeden setovej objektiv, kromě Olympusu, kterej má menší snímač a z toho vyplývající větší hloubku ostrosti při stejném úhlu záběru a cloně, než ostatní zmíněná těla. Takže třeba při focení portrétů je složitější dosahovat pěkně rozmáznutýho pozadí. Teoreticky by měl mít i větší šum, ale to v praxi asi ani nepoznáš.

Další věc, co by se slušela zmínit je rozdíl mezi Nikony D40 (D40x, D60) a vyšší třídou ve stylu D80 (D200, D300,...). Ta nižší třída nemá AF motor v těle, což není problém, pokud používáš jen seťák nebo jiné základní zoomy. Problém nastává, když chceš použít třeba pevná světelná skla (například na zmíněný portrét). Třeba pevná padesátka (takový základní amatérský portrétní sklo) ti totiž nebude automaticky ostřit a musíš se spolehnout na manuální ostření.
Glory to the flesh. Glory to the mass.
USER47
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod qaxx 15. 5. 2008 10:59

portreeety ani makro ma njaako netankujuu...zatial jedinee co ma fakt chitilo pri foteni je 3D efekt(alebo ako sa to vola) proste ked z fotky doslova ciitit ako padaa doseba. tiez mi neskonale vadii ked sa mi nieco nezmesti do zaaberu...
qaxx
Návštěvník

Odeslat příspěvekod USER47 15. 5. 2008 11:01

Aha, takže potřebuješ širokáč:). To bych na Olympus rovnou zapomněl, na jiný značky se budou širočiny shánět podstatně lépe.
Glory to the flesh. Glory to the mass.
USER47
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod qaxx 15. 5. 2008 11:04

ak teda neuvazujem o kupe dalsieho tela ale skor skiel, nebolo by lepsie kupit nieco vysie. je to az otolko narocnejsie stym zacinat? ajtak nato pojdem pekne krok po kroku a ja som ztych co sa venuju jednej veci dokym nepochopim cely princip aj so suuvislostami s uz naucenymi vecami predtym...
qaxx
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qaxx 15. 5. 2008 11:05

co sa tyyka vyberu objektiivou...ktora znacka je natom najlepsie?
qaxx
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ypres.bass 15. 5. 2008 11:32

když kelav psal o tom výstupu do jpegu, je na tom pentax spíše hůře nebo lépe? canon je v jpegu dobrý, ale co ty ostatní?
www.stanislavkolarik.cz
ypres.bass
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kelav 15. 5. 2008 11:39

Tak USER47 to tady hezky vysvětlil.

Co se týče objektivů, tak nejvěští a nejlepší nabídku mají Canony a Nikony. Být tebou vybírám mezi Canonem a Nikonem.

Jak tu psal USER47, Nikon D40, D40x a D60 jsou jednoduché zrcadlovky pro nadšeného amatéra, který chce mít nad focením absolutní kontrolu. No a výstupy jsou z nich velmi kvalitní.

Společné co mají tyhle zrcadlovky je to, že NEMAJÍ informační displej, veškeré hodnoty nastavení fotaku se zobrazují na hlavním, velkým LCD. To ale v dnešní době nevidím jako problem, to je prostě trend.

Jinak:
Nikon D40 - 6Mpix
Nikon D40 - 10Mpix, jinak totožný s D40
Nikon D60 - 10Mpix, systém čištění snímače proti prachu, a další novinky, fotky ale budou stejné jako z D40x.

Co se týče těchto Nikonů, v těle nemají ostřící motorek. Tudíž při koupi objektivů jsi omezen na koupi takových skel, které mají v těle objektivu zamontovaný ostřící motorek. To jestli ti budou stačit objektivy s vlastním ostřením či nikoliv si musíš rozhodnout sám.

Pak je tu Canon, podle mě mají Canoni vyřešeno lepší kompatibilitu s objektivy. Canon už dlouhá léta montuje do objejktivů ostřící motorky, a tak není problém i se staršími objektivy. A objektivy třetích stran (Sigma, Tamron, Tokina, atpd.)

Entry level od Canonů taky nemá na těle informační displej, všechny hodnoty se zobrazují na hlavním LCD, tak jako Nikon D60 už mají systém čištění snímače od prachu. atpd.

Osobně mně se třeba Nikon drží lépe a vyhovuje mi jejich ovládání. Nikoni dělají maličko větší těla s dobrým gripem. Canoni v entry levelu jsou na mou ruku docela malý. Naopak se mi u Canonu daleko víc líbí výstup v jpg.

Každopádně u těchto dvou značek vyloženě nešlápneš vedle. A i ty nejlevnější zrcadlovky už prostě umí dělat kvalitní fotky. Jen je potřeba mít na paměti, že kvaltní ostrou fotku nedělá foťák, ale objektiv.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod USER47 15. 5. 2008 11:45

kelav píše:Canoni v entry levelu jsou na mou ruku docela malý.

Imho nejde ani o velikost ruky, já mám ruku jak dítě a stejně mi Canony nikdy do ruky dvakrát nepadly. Chce to vyzkoušet.

kelav píše:Jen je potřeba mít na paměti, že kvaltní ostrou fotku nedělá foťák, ale objektiv.

A hlavně fotograf:).
Glory to the flesh. Glory to the mass.
USER47
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 15. 5. 2008 11:50

Ještě jedna rada. Doporučují Vám koupit si nějakou "chytrou" knížku o focení a zkoušet si to, co se v ní píše. Dobré zkušenosti mám s "Mistrovství práce s DSLR" viz: http://www.fotoroman.cz/offer2.htm Články na stránkách R. Pihana často z této knížky vycházejí (nebo tato knížka vychází z nich, tak se můžete podívat, jestli je to pro Vás dostatečně srozumitelně).

BTW na trhu je i řada jiných kvalitních knížek, které budou spolehlivějším zdrojem informací než fórum ;-)
Jan Čerbák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 15. 5. 2008 11:56

Jan Čerbák píše:Ještě jedna rada. Doporučují Vám koupit si nějakou "chytrou" knížku o focení a zkoušet si to, co se v ní píše. Dobré zkušenosti mám s "Mistrovství práce s DSLR" viz: http://www.fotoroman.cz/offer2.htm Články na stránkách R. Pihana často z této knížky vycházejí (nebo tato knížka vychází z nich, tak se můžete podívat, jestli je to pro Vás dostatečně srozumitelně).

BTW na trhu je i řada jiných kvalitních knížek, které budou spolehlivějším zdrojem informací než fórum ;-)


Je to tak, knihu od Romana Pihana mám taky doma a můžu ji jen vřele doporučit.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků