koupe 1.zrcadlovky-poradte prosim - K10D?

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Draajea 27. 4. 2008 20:37

Zdravim, je to takovy muj dlouhodoby sen, ktery ted bude mozne zrealizovat, rec je o koupi meho prvniho vlastniho fotoaparatu - DIGITALNI ZRCADLOVKU. Jsem limitovany pouze cenou, chtel bych se vejit do 20 tisic vcetne objektivu. Mam nejake zname, co foti pro radost a maji nejake zkusenosti, takze ti mi pomohli zuzit vyber na tyto "stroje":

Sony alpha a300
Pentax K10D
Pentax K200D
Cannon 400D
Olympus 410
Olympus 510

Fotoaparat bych chtel pouzivat hlavne v prirode, jelikoz casto chodim nekde po horach, tak by mel neco vydrzet, to hovori pro pentaxy, jelikoz oba maji telo odolne vuci vode a prachu.

Muzete mi prosim poradit, ktery fotoaparat vybrat, nemusi to byt jen z teto nabidky. Dodam jen, ze jsem naprosty zacatecnik, nemam zatim zadne znalosti, budu se snazit to co nejrychleji napravit.
Draajea
Návštěvník

Odeslat příspěvekod janfran 27. 4. 2008 21:50

Já bych asi vypustil E410, jestli nejsou hlavním požadavkem co nejmenší rozměry. E510 má pár věcí navíc (stabilizátor, lepší ovládání, víc funkcí...) a pořád se do 20000 vejde s rezervou. Z ostatních si pak nejlíp sám vybereš po jejich vyzkoušení v obchodě, dobré jsou všechny. Spíš uvažuj, jestli vystačíš s jedním objektivem, nebo jestli budeš chtít dva. V prvním případě je můj tip A300 a ve druhém E510, ale chybu fakt udělat nemůžeš s žádným.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KubaPa 27. 4. 2008 22:04

A ti známí by ti ty svoje foťáky na nějakou chvíli nepůjčili? Důkladný vyzkoušení ideálně s výkladem majitele nikdy krátkým vyzkoušením v obchodě, natož pak diskusí na webu nenahradíš...
KubaPa
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Draajea 27. 4. 2008 22:38

Děkuji za odpovědi, no konkrétně ti známí mají jeden Cannon 400 D a druhý Pentax k100D super... Zatím pro mě osobně je favoritem ten Pentax k10D, jelikož jsem již v mnoha recenzích četl, že tento fotoaparát získal nějaké prestižní ocenění, už bohužel nevím jaké...Pak se mi také líbí ta značka- PENTAX, nevím sice proč, když jsem to před tím nikdy neslyšel, ale nepřijde mi to tak komerční jako třeba SONY... Dále pro Pentax k10D hovoří kladně to, že má mechanický stabilizátor, což myslím cannon 400 d nemá...a taky velmi důležité pro mne je to, že ten pentax je alespoň nějak vodě odolný.

Jinak koupil bych asi set, ten double zoom... Pentax k10D + dva objektivy: 18-55mm + 50-200mm a CENU jsem viděl okolo 21 tisic. Určitě bych někdy v budoucnu chtěl fotit makro, protože se mi to moc líbí, ale zjistil jsem, že je na to potřeba speciální makroobjektiv, který je docela drahý, takže to až někdy později.

Takže pravděpodobně to dopadne tak, že pořídím ten pentax K10D, koukal jsem, že ho tu má docela dost lidí...
Draajea
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Alesh.Rocker 28. 4. 2008 07:49

Jo..taky mě láká Pentax.. K10 získala ocenenění Eisa a Tipa http://www.pentax.cz/web-content/PDF/EISA_K10D.pdf
Dell E6410
Alesh.Rocker
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Draajea 28. 4. 2008 08:21

Jediné, čeho se u Pentaxu k10D trochu obávám je to, že jsem se v jedné recenzi dočetl, že její ovládání není pro začátečníky, tak ale snad to nebude tak "žhavé", vše se dá naučit. Nebráním se dalším vašim názorům, budu za ně rád, zatím tedy vítězí ten Pentax...
Draajea
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 28. 4. 2008 08:27

K10D je OK, jen si nastav silnější doostřování, pokud chceš mít hezké výstupy v JPG.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod elho_cid 28. 4. 2008 09:19

K200D má podobné vlastnosti jako K10D a jednodušší ovládání. Já mám K10D už přes rok a můžu potvrdit, že je to vynikající foťák, ale úplný začátečník by mohl být tím množstvím tlačítek, páček a nastavení trochu zmatený.
Po pár týdnech praxe ale je možné se s ovládáním sžít a pak množství čudlíků oceníte.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod KubaPa 28. 4. 2008 09:33

Na ceny zmiňované v recenzích se vykašli, těch cen je strašně moc a v podstatě každej foťák nějakou více či méně obskurní vyhrál. Ono i ty samotný recenze musíš brát hodně s rezervou - jak se začaly vyrábět digitální foťáky s kabelem na propojení s počítačem, ze spousty redaktorů počítačovejch časopisů se přes noc zázrakem stali experti na fotografii... Důsledkem je to, že se v recenzích podrobně rozebírá ta "digitální část" těchhle strojů na úkor praktický použitelnosti, ale i preferovanej způsob ovládání a podobně. A navíc ani sebelepší recenze nemusí vůbec nic řešit, každej jsme jinej a zatímco já získal při prvním uchopení svojí D200 pocit, že se ke mě domů, když jsem spal, vloupala banda inženýrů od Nikonu a pořídili si přesnej odlitek mojí ruky, jsou lidi, kterejm připadá pro jejich ruce moc velká nebo těžká. Zrovna tak mi vyhovuje ovládání, kdy do menu vlezu s manuálem v ruce po zakoupení foťáku, nastavím si co má dělat který tlačítko a kolečko a kterým směrem se má přidávat a kterým ubírat a pak už do menu v podstatě nemusím, no a někomu zase vyhovuje lýzt do menu pokaždý, když potřebuje nastavit jinou citlivost.
KubaPa
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tom.as 28. 4. 2008 13:29

Jen strucne, jak uz se to tady mnohokrat opakovalo: proste si zalez nekam do obchodu a nech si pozadovane fotaky fyzicky ukazat, abys vedel, jak ti sednou do ruky. Jinak vystupem a zpracovani jsou v podstate stejne. Me osobne treba vyhovuje prave male telo Olympusu E-4X0, ale treba nejmensi Nikon D40 nebo Canon 350 mi do ruky nejak nechtely sednout, ac maji tolik vyzdvihovany grip.
Stabilizice je fajn, pokud si uvedomujes, kdy ti muze pomoci, rozhodne neni samospasna v kazde situaci. U Canonu/Nikonu ji mas k dispozici pouze v objektivech, jinde se hybe cipem. "Mechanicka" je vsude, tzv. digitalni stabilizace (tj. zvysovani ISO) se snad dava jen do kompaktu.
Odolnost - jedine odolnejsi telo je asi ten Pentax K10D. Ale... Jsi pripraven si taky koupit odolne a utesnene objektivy? Ty ze zakladniho setu to urcite nejsou. Vetsina zrcadel i v "neodolnem" tele vydrzi docela dost, ac se to nemusi na prvni pohled zdat.
tom.as
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod irmo 28. 4. 2008 14:07

Draajea píše:a taky velmi důležité pro mne je to, že ten pentax je alespoň nějak vodě odolný.


a ako tu bolo uz spomenutu pozor nato ze setove objektivy niesu voduodolne ;-), inac je K10D dobra volba ... funkcii a tlacitok by som sa nebal.
Inac do 21k kc sa vojdes aj s olympusom e-510 + 14-42 +70-300 zuiko a zuiko 70-300 je makro 1:2 (tzv to iste ako makro 1:1 na FF), ale to makro 1:2 je na max 300mm a tam je HO teda uz sakra male takze treba hodne clonit a bez externeho blesku uz su velke problemi so svetlom ... takze to pita potom aspon fl-36.

Ale k10d je lepsia ako e-510 ... je o triedu vyssie. Takze mozno nejaky extension tube neoriginalny by na zaciatok mohol stacit.
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Draajea 28. 4. 2008 14:58

Děkuji vám všem za další rady... Tak asi nebudu fotoaparát objednávat přes internet a zajedu si někam do specializovaného obchodu a pěkně si ty foťáky osahám...
Draajea
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KubaPa 28. 4. 2008 16:12

Draajea píše:Děkuji vám všem za další rady... Tak asi nebudu fotoaparát objednávat přes internet a zajedu si někam do specializovaného obchodu a pěkně si ty foťáky osahám...
To uděláš dobře, vybrat zrcadlovku jenom podle recenzí a diskusí a objednat přes net je blbost. Osahej (lepší než obchod je když ti jí půjčí kamarád, kterej ti k tomu i něco řekne) a rozmysli a pak se podívej, kde koupit.
KubaPa
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Draajea 29. 4. 2008 09:18

Zdravím, ještě jsem "objevil" Nikon D80, co ten v porvnání s Pentaxem K10D?
Draajea
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Draajea 29. 4. 2008 10:57

no..tak to jsem už sám zamítl, je to už zase dražší...
Draajea
Návštěvník

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků