Nikon D60 vs. Sony A350,A200

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod masaker 14. 4. 2008 16:49

Ještě by mě třeba zajímalo, jestli bude kvalita fotek u A300 stejná jako u A200. Pokud by se lišili pouze živím náhledem, tak bych spíš uvažoval o A200, protože je to věc bez které se obejdu. A neměl bych přeci jenom věřit spíše Nikonu D60, když je to ověřenější značka než SONY.
masaker
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Josef001 14. 4. 2008 16:56

Nechci shazovat Sony, dělá celkem dobré věci, např. CCD čipy. Bohužel doby, kdy tady válcovala trh jsou dávno pryč a dost zaspala. Nikon a Canon mají 81% trhu, Sony 6% a Samsung, který se teprve dostává do tempa taky 6%. Být tebou, tak si nejdřív foták otestuju než ho koupím, rozhodnout se podle internetu je dost přitažené za vlasy. Já bych si udělal pár fotek přes Sony, pár přes Nikona D60 a pár přes Canon 400D. Doma bych si ty fotky prohlédnul a pak bych teprve řešil nákup. Pokud bych něco koupil bez otestování, pak jenom proto, že se mi to líbí, jak to vypadá, to ovšem taky lze.
Josef001
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 14. 4. 2008 17:31

D60 je základní typ - nástupce D40(x). A300/350 je proti němu poněkud vyšší třída. Se 450D se snad srovnávat dá, ale D60 je ovládáním a funkcemi níž.

Nikon a Canon mají těch 81% kde a v čem? Prosím o bližší info. Právě u Sony se očekává rozmach zrcadlovek po překonání počátečních problémů - převzít jinou firmu nebo její značnou část a začít ji dobře využívat nějakou dobu trvá. Dnes má Sony na trhu 4 nové typy zrcadlovek, ještě letos zřejmě přijde na trh její fullsize DSLR.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod elho_cid 14. 4. 2008 18:02

V čem je A300 vyšší třída oproti D60? Mě to připadá jako stejný entry-level. Je sice hezké, že má Sony na trhu 4 modely zrcadlovek, ale chtělo by to nějaké rozumné objektivy. To znamená levné a dobré, jako má Canon, nebo Pentax.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pety 14. 4. 2008 18:07

Nojo, tak třeba Oehling má na Sony jen 69 typů objektivů, z toho se fakt vybrat nedá. :)
U Canonu ty levné nejsou dobré, nefantazíruj. Proč by všichni canoňáci pořád kupovali Sigmy, Tamrony nebo L-ka? Pentax je na tom s kvalitou levných skel trochu líp než Canon, ano. A výběr - u Oehlingu 59 typů.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Josef001 14. 4. 2008 19:18

Já rád experimentuju a zkouším různé výrobce, ale musím dát za pravdu lidem, kteří tomu rozumí a to je, že Canon je prostě No. 1. Ty věčné souboje jsou stejně k ničemu, protože lidi dokáží vyfotit hrůzu i s Canonem 5D nebo Nikonem D3. Podle mě se dají udělat hezké snímky čímkoli, je to jenom o podmínkách, rukách a nárocích uživatele. Odkaz na stránky o rozdělení světového trhu :
http://www.imaging-resource.com/NEWS/1207604859.html

Dopustil jsem se menších nepřesností, ale psal jsem to z hlavy, snad to není tak kritické :)
Josef001
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 14. 4. 2008 19:48

Díky za odkaz.

Podle mě se dají udělat parádní snímky s jakoukoli DSLR, jsou ovšem typy, které člověka omezují poněkud více, než ostatní - například (IMHO) nepovedená šumící Alpha 100, nebo D40(x) s vybavením a ovládáním omezeným na úroveň lepšího kompaktu. Stejně tak je spousta kompaktů, se kterými jdou dělat pěkné fotky, ale ty omezují člověka mnohem víc (jsou výjimky, třeba od Leicy :) ).

C ani N nedávají stabilizátor do těla a to já tedy považuju za odírání zákazníků. Všechny ostatní firmy (s výjimkou Fuji, která využívá tělo D200) dodávají výběr stabilizovaných těl a objektivů k nim tak široký, že se na C i N dá v pohodě zapomenout, pokud tedy člověk nepotřebuje fullsize čip...
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod KubaPa 14. 4. 2008 20:10

jak píše pety, parádní fotky jsou udělat libovolnou DSLR, dokonce i většinou kompaktů. Rozdíl je jen v tom,jak moc se na ně dá spolehnout v náročnějších situacích - s některejma se dá dobrej výsledek s vysokou pravděpodobností udělat v daleko širším spektru vnějších podmínek, než s jinejma.

Jinak Nikon a Canon maj jednoznačně navrch v jednom - nikdo jinej nedělá skutečně nekompromisní profi těla, který by uspokojily nároky fotoreportérů. Pro náročnějšího amatéra to má výhodu v rozšířenosti a v tom, že jsou v bazaru dostupný špičkový skla, na jejichž výskyt z druhý ruky se u jinejch značek taky dá čekat roky.

Co se ale týče běžnejch amatérskejch řad, tam je to daleko vyrovnanější a záleží spíš na tom, co komu víc sedne.
KubaPa
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Josef001 14. 4. 2008 20:41

Uživatel by si měl hlavně vybírat podle oboru, který chce fotit. Např. na krajinku mu je houby platný rychlost 6fps, ale potřebuje větší dynamický rozsah, na sport či ptáčky potřebuje rychlost fotáku a rychlý AF, na interiery, kde nesmí použít blesk, potřebuje kvalitní vyšší ISO atd..
Josef001
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Racek2008 15. 4. 2008 08:23

A co tato varianta pro začátek Sony 300 Body a k tomu od Ohlingu Tokinu AF 24-200/3,5, mají ji pro výrobce TV ve výprodeji za 4.999Kč!!!!!!! Nemáte někdo s touto Tokinou zkušenosti????
Jinak já se pohybuji v podobném vláknu ,kde se rozhoduji mezi Oly E 510 a S 300.
Racek2008
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod voyo 15. 4. 2008 08:51

Len tak medzi nami vyrobca TV Sony dodava aj cip do Nikon D300 :)
kvalitnych skiel na minoltu je na webe dost staci len hladat.

ja osobne cakam na A300 aby som vymenil svoju dynax 5 :) tesim tesim :)
voyo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 15. 4. 2008 15:57

Na větu:

C ani N nedávají stabilizátor do těla a to já tedy považuju za odírání zákazníků. Všechny ostatní firmy (s výjimkou Fuji, která využívá tělo D200) dodávají výběr stabilizovaných těl a objektivů k nim tak široký, že se na C i N dá v pohodě zapomenout, pokud tedy člověk nepotřebuje fullsize čip...

musím zareagovat. Canon a Nikon začali se stabilizací v době, kdy ostatní "odírali" zákazníky tím, že jim nedali stabilizaci žádnou. V té době stabilizovali objektivy, protože dost dobře nemohli třást kinofilmem.
Opravdu je stabilizace snímače taková výhoda, aby Nikon i Canon zahodili technologie stabilizace objektivů a začali stabilizovat snímače? Zvláště když IS a VR doplňují i do low-endových objektivů aniž by to nějak razantně zvyšovalo cenu? Kromě toho pro stabilizaci objektivů mluví krásný článek Radky Turcajové na Paladixu, která z titulu svého vzdělání i zaměstnání do toho poněkud víc vidí. Radka píše, že není stabilizace jako stabilizace a jsou stabilizace dražší a účinnější a levnější a méně účinné. A především jsou stabilizace specializované na určité druhy vibrací, které jsou různé na různých ohniskových vzdálenostech a u různých systémů. Pokud stojí profesionální teleobjektiv desítky až stovky tisíc korun, tak stabilizace v něm obsažená a pro něj specializovaná je úplně o něčem jiném, než stabilizace snímače v levném low-endovém těle, která navíc musí být "univerzální" pro f=10mm až 600mm. No a pak je tu otázka autofokusu. Stabilizace objektivu usnadní nejen fotografovi udržet ostřící bod na motivu, ale také (!!!!) umožní autofokusovému modelu v průběhu ostření vyhodnocovat fázový kontrast na stále stejném motivu!!! Když se mu ten motiv vibracema mění, tak je pak možná stabilizovaný výsledný obraz, ale zaostřený je kamsi do háje. A teď to důležité: stabilizujeme kdy? Když je málo světla a má tudíž problémy jak expozice, tak autofokus. A pak stabilizujeme především teleobjektivy na plnou díru, kdy je co? Malá hloubka ostrosti a kdy je fakt podstatné, kam se s rovinou ostrosti strefíme. Mám 16-85 VR. U skutečných netestovacích fotek jsem stabilizaci na 16mm ještě nepoužil a na 85mm funguje spolehlivě 1/8s. a neklepe se to v hledáčku. U 200mm nebo 300mm je ten rozkmit hledáčku a také ostřícího bodu ještě mnohem větší.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jirka S 15. 4. 2008 16:17

Mám 70-200/2.8 VR a mohu jen podepsat.
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 15. 4. 2008 18:31

Pety píše:C ani N nedávají stabilizátor do těla a to já tedy považuju za odírání zákazníků. Všechny ostatní firmy (s výjimkou Fuji, která využívá tělo D200) dodávají výběr stabilizovaných těl a objektivů k nim tak široký, že se na C i N dá v pohodě zapomenout, pokud tedy člověk nepotřebuje fullsize čip...


Taky nesouhlasím, viz oba příspěvky výše.
Odírání zákazníků je, když chce Sony za objektiv bez stabilizace víc, než Nikon nebo Canon za podobný objektiv se stabilizaci. Mluvím o např. 100mm makro nebo 70-200/2.8.

Stabilizace v těle má smysl a má svoje výhody (sám mám Pentax), ale není to důvod proč zahodit stabilizované objektivy.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod USER47 15. 4. 2008 19:26

Odírání zákazníků není nic z toho, co se tu napsalo. Zákazníci nemají žádnou povinnost nakupovat u konkrétního výrobce. Pokud proběhne směna, je vždy výhodná pro obě strany.
Glory to the flesh. Glory to the mass.
USER47
Návštěvník
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků