Sony A7/A7r - zkusenosti

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Davidof 25. 5. 2023 11:43

Tohle je postup zkušeného fotografa a asi to jde zvládnout ( ale já to nedal :-) ).

Já osobně mám v okolí tři kamarádky, které zlákal buď Oly nebo Fuji - krásné foťáčky - ale nakonec skončily u mobilu, kvůli složitosti a nespolehlivosti transferu.

Ale píšu o tom jen v souvislosti s tou R100, která by měla míři právě na uživatele mobilů.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 25. 5. 2023 11:51

Ja vela toho cez mobil nerobim, menej ma to bavi a nechce sa mi s tym babrat, aj ked urcite by som mal, je to skvela reklama. Sem-tam si do mobilu poslem nejake male 2Mpx jpeg nahlady alebo S&Q videa a tie posielam dalej na socialne siete.
Je to dobra vec, ale ja som skor typ cloveka, co hodi mobil do brasne a spomenie si nan az ked fotenie skonci.... vela fotografov z okolia stiha popri svadobnom foteni este tocit live na instagram, robit rozne videa do dni, pridavat fotky a popritom sa aj hrat na telefone. Ja to nedavam, som na to asi stary, resp. potrebujem sa viac sustredit na fotenie, aby som mal pocit dobre urobenej roboty.
Ak by bolo prepojenie fotoaparatu a mobilu rychlejsie, jednoduchie a stabilne funkcne, mozno by ma to viac bavilo, ale so sucasnym systemom je to skor otravne a ked uz niekde nieco zverejnujem, tak to radsej cvaknem rovno telefonom...
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Obšák 25. 5. 2023 17:25

Tak za sebe můžu říct, že propojení mojí GX9 a telefonu se mi zdá jako jedna velká katastrofa. Když jsem měl tu GX9 novou, tak jsem ten přenos fotek zkoušel. Po instalaci programu od Panasonicu do telefonu a půlhodinovém zkoušení se mi tedy nakonec podařilo nějakou fotku přenést. Po nějaké době mě kamarád požádal o fotku, co jsem ten den vyfotil a byla to pro mě zase maturita jako poprvé. To prostě používat nechceš. Kdyby to bylo i pro lamy jako jsem já jednoduché a rychlé, tak bych to občas použil. Teď to nepoužívám. Takže jo, výrobci foťáků mají asi hodně co zlepšovat :-]
Obšák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fotofanda 25. 5. 2023 19:28

Myslel jsem, že v tomto zaostává pouze Sony a ostatní jakž takž fungují, ale vidím že je to katastrofa všude. Dříve jsem měl snahu přenášet nafocené fotky přes wifi do tabletu, aby je viděla i manželka, protože tablet má větší displej. Kompletně jsem si tím zasekal Apple Fotky.

Dokonce jsem zvažoval i koupi nové iPadu, který by měl po USB-C kabelu vidět na kartu ve foťáku, ale ani to není ono, protože mazat fotky na kartě vložené ve foťáku nepovažuji za bezpečné.

Líbil by se mi režim, kdy zapnu foťák do režimu kdy se sám spojí s mobilem/tabletem a v nich bych si mohl prohlížet alepoň velké náhledy fotek. Když bych se mi nějaké fotky líbily, jen bych je poslal do sociálních sítí stejně jako to dělám s fotkami v telefonu. Jak to udělají je mi jedno.

Jo a muselo by to fungovat vždy a spolehlivě. Ne jak teď kdy občas hledám co je blbě, že se mi nenačítají GPC data z mobilu.

Jediné co funguje dobře, je prohlížení fotek v TV přes Wifi. Když ve foťáku zapnu prohlížení, TV se sama přepne a fotky se místo na displej zobrazují v TV.
Sony a7III + Sony FE 28-70/3.5-5.6 OSS + Sony FE 70-200/4.0 OSS + Sony FE 35/1.8 + Samyang FE 45/1.8
fotofanda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod monikash 25. 5. 2023 20:24

A co spojit sony (foto) se sonym (mobil)? To nikdo nezkoušel.

Prohlížet fotky z foťáku v TV přece nikdo nemůže chtít (podle vyjádření akcionářů Kodaku v 70. letech... https://www.diyphotography.net/5-bizarr ... ten-about/ ) :-)
Sony RX100/7, A6600, A7R2, A7III

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod JardaB1 26. 5. 2023 18:15

RUMOR: Sony 70-200mm G II macro might be 30% smaller than the predecessor !
https://www.sonyalpharumors.com/rumor-s ... edecessor/
Canon EOS RP | Canon EF 3,5-5,6/24-105 IS | Pentax K 2,8/30 + A 1,7/50 | Canon EF 2/100 | Canon EF 4-5,6/70-300 IS II
JardaB1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Clona 3.5 až 6.7 27. 5. 2023 08:20

monikash píše:A co spojit sony (foto) se sonym (mobil)? To nikdo nezkoušel.

Ja teraz neviem, či je to len hypotetická otázka v rámci témy, alebo sa to myslí doslova a potom je mojou povinnosťou dať do éteru model ILCE-QX1. :lol: :mrgreen:

fotofanda píše:Začínám litovat, že mám Sony. Strašně to tlačí do videa a pro blogery. Za posledních 12 měsíci uvedly 3x ZV, 1x FX a pouze jednu Alfu. Kdybych volil značku dnes, šel bych do Canonu. R8 je jako dělaná pro mne.

Náhodou tieto moderné video kamery majú lepšiu podporu adaptéru LA-EA5 pre AF a fotografiu, než mnohé celkom populárne "natívne" fotoaparáty E-Mountu. Sony je plné týchto neskutočných paradoxov...

Apropooo riešili sa tu aktualizácie. Canon/Nikon to šúpali rad za radom už za čias DSLR. Sony to nutne potrebovalo u SLT aparátov (ktoré takýchto prístup viac menej vyžadovali...) a začali to robiť viac menej, keď už bolo neskoro...
Ale ako marketing má tá firma naozaj krásny. :mrgreen:
Clona 3.5 až 6.7
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod monikash 27. 5. 2023 08:48

To Clona, myslela jsem to tak, jestli v mobilech od sony už není nějaká apka, která by propojení s fotoaparáty sony uživatelsky neusnadňovala.
Sony RX100/7, A6600, A7R2, A7III

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 27. 5. 2023 19:33

Tie fungujú výborne najmä ako externý monitor, rekordér a tuším aj na live streaming (všetko cez kábel). Nezdá sa mi že by ponúkali niečo navyše pri sťahovaní a prezeraní fotiek.
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Clona 3.5 až 6.7 27. 5. 2023 21:28

monikash: Určite tu niekedy bolo spomenuté Playmemories Online, ktorého myšlienkou to bolo takto riešiť v minulosti a Sony za to celkom lobovalo.

Faktom, že Sony chýba komplet niekedy nejaký ucelený koncept, tak to šúpajú rad za radom pomerne nezmyselne. Ale tá spoločnosť bola taká asi vždy. Aj teraz som na TW našiel účet s príznačným názvom že "ObsoleteSony", kde zdieľajú takéto veci. K fotoaparátom sa ešte zatiaľ síce ešte nedostali, ale materiálu majú dostatok na ďalšiu dekádu. :D

Som nejaký neskutočne cynický. Hold prepáčte, Sony mám ešte od čias A bajonetu. Takže ešte primárne Éčkari máte 5-6 rokov nestarostí pred sebou. Potom Vám to neskutočne zarežú... ;)
Clona 3.5 až 6.7
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 28. 5. 2023 11:40

Celý A mount mal krátku históriu u Sony, tuším kratšiu než má E bajonet už teraz, tam sa už po 4-5 rokoch hovorilo o konci a ďalšie roky boli skôr len také umelé udržiavanie pri živote.
Najviac pritom vadilo to, že veľmi veľa rokov neexistoval jeden slušný adaptér, ktorý by umožnil rozumný prechod na bezzrkadkovky, do ktorých sa riadne opreli. Toto Canon urobil dobre hneď na začiatku (mal aj najlepšie vyriešený AF pohon) a Nikon celkom dobre už s druhým adaptérom v kombinácii s novšími telami.
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dolgor 28. 5. 2023 12:56

Druhý adaptér od Nikonu FTZII je funkčně identický s prvním. Rozdíl je jen v patce se stativovým závitem.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 28. 5. 2023 12:58

Aby to nevadilo při focení o 90% při stisku spouště, mechanicky a elektricky jsou jinak totožné.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fotofanda 28. 5. 2023 13:59

Je to tak. Sony A-mount tady byl 10 let od 2006 do 2016. E-mount je tady od 2010, takže už 13 let. A co se týká adaptéru A->E tam měli sice horší výchozí pozici, protože adaptér musí obsahovat motorek na ostření, ale zvládli to pozdě, až u 3. generace LA-EA5 a i tam je to silně omezené pouze na některé nejnovější těla. Ani A7C, která byla uvedená až po uvedení LA-EA5 adaptér nepodporuje. Buď to podcenili nebo to schválně tak pozdrželi, aby se zbavili skladu A-mount těl.
Sony a7III + Sony FE 28-70/3.5-5.6 OSS + Sony FE 70-200/4.0 OSS + Sony FE 35/1.8 + Samyang FE 45/1.8
fotofanda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 28. 5. 2023 20:14

Davidof píše:Já osobně mám v okolí tři kamarádky, které zlákal buď Oly nebo Fuji - krásné foťáčky - ale nakonec skončily u mobilu, kvůli složitosti a nespolehlivosti transferu.


No jak píšu - oni to posunuli právě jen u posledního PENu E-P7, kde je ale dost nejasné pokračování ve vývoji. Nicméně tam to právě jede o dost "instantněji" s větším využitím BT (ne jen WiFi) a za mne je to náznak správné cesty.
U všech ostatních Olympusů je to na jedno brdo jako jinde, tedy aplikace sice funkční, ale dost opruz. Lumix taky jeden mám a je to s aplikací to samé (spíš ještě malinko horší). A jak tu čtu diskusi, tak to jinde není o nic lepší :-(
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků