Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod FotoABC 9. 12. 2022 14:03

jozef6: mám drobné dilema: na jedné straně kvůli omezujícím manželky požadavkům do toho druhého systému prakticky nemůžu promítnout žádné své potřeby, na druhé straně si ale stejně říkám, že tak jako tak z toho bude i můj kontakt s bezzrcátky a druhý systém do rodiny.
Takže jsem si říkal, že třeba bych manželce koupil budoucí Fujifilm X-S20, Fujinon 23/2 a nějaký lehký zoom se světelností šero-tma, no a pak bych si k tomu já koupil na hraní nějaké třeba i manuální sklo f/0,95 až f/1.4, které si k Nikon DSLR fakt nekoupím. No a měl bych otevřenou cestu do budoucna, kdyby mě bezzrcátka zaujala. Třetí systém fakt chtít nebudu.
Dnes když jsem si vyzkoušel X-S10 a Z50, tak se ze mě stal ještě militantnější zrcadlovkář :-D , protože jsem si furt říkal "zlatá D500, kterou nemusím sundavat od oka", no a měnit třeba AF-S na AF-C v menu nebo na displeji mně připadlo podobné jako kdyby byla v autě řadící páka na střeše. Ovšem jsem si vědom toho, že moje DSLR výbava bude už nafurt totožná a výběr lehkého systému pro manželku se může pomalinku v průběhu let rozrůst do něčeho serióznějšího. Proto Fujifilm nebo Nikon. A proto NE m4/3, proto NE kompakty, proto NE Canon, který má pro FF jiný bajonet, proto NE sony kvůli drahým sklům a blbé ergonomii ovládání. Samozřejmě všechno je relativní a někde člověk musí couvnout, nicméně dnes jsem na tom, že příští rok do léta koupím buď zatím neexistující X-S20 + 23/2 + nějaký lehký zoom (Sigma? Tamron? ???) nebo Z50 / Z30 + zatím neexistující 24/1.8 + 16-50/3.5-6.3. A prostě si umím za 3 roky, 5 let představit, že v případě Fuji koupím nějaké high end tělo a lepší skla nebo v případě Nioknu zjistím podle FTZ na Z50, že všechna moje F-mount pevná skla se chovají na bezzrcátku přes adaptér FTZ slušně a koupím třeba bazarovou Z6, Z7 nebo naopak vychytanou Z6 IV. Ale neztratím určitý kontakt. Nicméně dnes jsem se nadšeně vrátil k zrcadlovce, kde jsem si řekl, že to ovládání je pro radost z focení naprosto zásadní. Rozhodně zásadnější, než jánevím kresba v levém dolním rohu na plnou díru. Ovšem to není o zrcadlo/bezzrcátko, to je o kategorii těla, nějakou low-end zrcadlovku bych zahodil se stejným znechucením. Ale třeba už vím, že pokud elektronický hledáček má nahradit optický hledáček D500, tak to musí být kurňa vyšší třída, než v X-S10 a Z50, jinak neee.
Jinak si časem vyvolám nacvakané testy, ale opět si říkám, že prostě kvalita v drtivé většině potřebuje hodně skla. I proto kvalita Sigmy Art proti dřívějším Sigmám narostla proto, že hmotnost Sigma Art objektivů je asi tak 5x vyšší, než starých Sigma alternativ.
Takže jde udělat úžasně fajn palačinku, když to opticky jde, ale velké optické členy při stejných výrobních tolerancích neudělají tolik viditelných malérů jako pidičleny.
Fujinon 23/2 je moc fajn a pro video mé ženy asi nejlepší sklo na světě, nicméně myslím, že násobně větší Nikon 24/1.8 prostě zákonitě musí tím větším množstvím skla mít něco navíc. Aspoň ty fotky na mě dělají ten dojem, ten kontrast u 23/2 není úplně první liga, věřím, že 23/1.4 bude jiné kafe. Ale jak říkám, pro mě, ne pro mou ženu a u videa se na totální detaily nehraje, zvláště pak ne u 1920 * 1080, když nechci stříhat 4K, aby počítač nerendroval přes noc.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 9. 12. 2022 16:24

Nešikovné ovládání je věc modelové řady, jak říkáš. Na vyšších Fujinách a Ztkách je situace lepší. Když vezmu do ruky střední lowend DSLR Nikon D5100, který máme v práci, taky je nastavování otravně nemotorné.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 9. 12. 2022 18:09

Když jsme u toho, tak X-S10 minimálně má 4 custom režimy na hlavním voliči, takže lze rekonfigurovat ze "statického stylu" třeba právě s AF-S na "dynamický" jediným pohybem horního voliče...
Ne že by to či ono nebylo u jiných Fuji lepší, ale popravdě zrovna na tu celkovou rekonfiguraci přístroje jsou C režimy praktičtější než spousta voličů různě po přístroji (tohle se týká i dalších značek). Tohle je celkově dost o zvyku, ale že má využití C předvoleb smysl mi přijde celkem nesporné, individuální je jen to, co konkrétně si na ně člověk dá...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod FotoABC 9. 12. 2022 18:41

To je právě to, že to si musí člověk měsíc promýšlet a učit se to a pak si to nějak ergonomicky vyladit a musí mít jen ten jeden systém. Ale střídat dva je peklo.
To už bych dopadl jako můj kolega, který má benzíňáka a elektromobil, neustále to střídá a už se mu staly oba trapasy:
Přijel k nabíječce, byla obsazená jiným chlápkem, který ho ale ujistil, že za 12 minut má hotovo, tak čekal, pokecali o zkušenostech s elektromobily a ten chlápek se ho pak zeptal:
"A jste si vážně jistý tím, že tohle je elektromobil?" :-D
No a prý jen o týden později zase dojel s elektromobilem k benzínové pumpě, ke stojanu, vzal do ruky zelenou pistoli a ejhle, von je to elektromobil.
Tak nemusím být úplně furt jen za blbce, když budu sám fotit Nikonem a manželce budu nastavovat Fuji, i když ona už ví desítky let, že jsem blbec, takže zase nebude tak překvapená jako ten chlápek u stojanu.
Ono stačí, že jsem zkostnatělý u jednoho systému. Já tradičně desítky let fotím na prioritu clony, takže čas kontroluju přes změnu ISO, protože pokud to expozice dovolí, tak clonou reguluju hloubku ostrosti a cíleně expozici jen když je to nutné.
A nikdy jsem nějak moc nepoužíval M + Auto ISO, vlastně manuální režim používám jen s bleskem nebo na panoramata nebo nějaké ultra-noční fotky.
Ale jak fotím ty pohyblivé vnoučata ve špatném světle, tak jsem si řekl, že priorita clony pro to není úplně optimální a přešel jsem na M + Auto ISO, abych si ten čas na zmrazení pohybu reguloval rovnou. Bezva, řekl jsem si, že já blbec jsem to nepoužíval už dávno a považoval jsem to za ideál až do okamžiku, kdy mě to logicky vypeklo.
Bystří už vědí... ;-)
Zlepšilo se světlo, já jsem clonou kontroloval hloubku ostrosti, časem pohyb, ale najednou jsem měl fotky přeexponované, nevnímal jsem expoziční osu, kterou u priority clony vnímat až na těžké výjimky nepotřebuju, prostě AutoISO dolezlo na stovku a níž už to nešlo. :-D
Takže teď si představuju ten armagedon, kdybych střídal dva odlišné systémy. To se pak bude muset naučit moje žena sama. :-D
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jozef6 9. 12. 2022 22:55

Recenzia či skôr praktické skúsenosti s používania Fujifilmu X-T5, aj v porovnaní so Sony 6500 - https://www.ephoto.sk/komunita/clanky-u ... film-x-t5/
Ak to tu už niekto dal, tak sa ospravedlňujem za duplicitu.
jozef6
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 10. 12. 2022 09:40

Fcracer se už k X-T5 (a srovnání se Sony) také vyjádřil.
https://fcracer.com/fujifilm-x-t5-first ... ns-review/
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod JardaB1 11. 12. 2022 14:36

Laowa 19mm f/2.8 Zero-D for Fujifilm GFX Coming Soon :
https://www.fujirumors.com/laowa-19mm-f ... ming-soon/

Focal Length: 19mm Aperture Range: f/2.8-22
Angle of View: 110° Format Compatibility: Medium Format
Lens Structure: 12 elements in 10 groups Aperture Blades: 5
Min. Focusing Distance: 18cm Max. Magnification: 0.185X
Filter Thread: Ø 77mm Dimensions: About Ø 82.6*80mm
Weight: About 546g Mounts: Fujifilm GFX
Canon EOS RP | Canon EF 3,5-5,6/24-105 IS | Pentax K 2,8/30 + A 1,7/50 | Canon EF 2/100 | Canon EF 4-5,6/70-300 IS II
JardaB1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 13. 12. 2022 18:50

Když už se tu Laowa 19mm pro GFX nakousla...
Review Laowa 19mm GFX f/2.8 Zero-D - Ultra-wide lens for Fuji GFX medium format


Laowa 19mm GFX conclusions
I’ll be extending/refining this review with a bit more testing, but I wanted to get it done ready for the launch of the lens.
The lens is solidly built and quite compact when mounted on the GFX100S. At ~550g it’s heavy for the size, but doesn’t feel out of scale with the GFX100S body.
It takes 77mm filters on the front, which is useful for such a wide angle lens.
In terms of image quality, it had no problem dealing with the 100MP sensor and in particular, the images cleaned up with software like Topaz Sharpen AI very nicely,
If I was getting such a lens I’d personally prefer a version without the 5 blade aperture – the star spikes can look great, but I don’t always want them jumping out at me from the image.
Whether the lens suits ‘typical’ users of a GFX100S is a question I can’t answer – for me the manual operation is a trivial matter.
At the price, if you shoot wide, it’s a very interesting proposition…
The list price (US) for the Laowa 19mm GFX is $999

Za tu cenu už bych přeci jen ocenil WR a i nějakou základní "elektroniku" uvnitř. Ať ten Exif není takový "pustý".

Galerie DPreview...
Laowa 19mm F2.8 Zero-D for Fujifilm GFX sample gallery
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 16. 12. 2022 10:24

Přistálo mi to včera v e-mailu s tím, že je třeba po migraci změnit heslo. Z původního, pro mě trochu zbytečného, "Fujifilm Connect" se stal klasický oficiální obchod Fujifilmu.

Předpokládám, že akční a sezonní slevy budou kopírovat ostatní obchody.

Fujifilm X | GFX eShop

Stránky evidentně prochází ještě dolaďováním. Přihlasit se ke svému účtu je zatím spíše loterií a odkazy někdy bez odezvy s nutností reloadu. Včera večer se zdálo, že vše funguje (vč. e-shopu s cenami), aktuálně probíhá asi údržba nebo aktualizace.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Titan_66 20. 12. 2022 16:11

Koncem roku vyjde Viltrox 75 1.2, to bude hodně zajímavý:

https://www.fujirumors.com/viltrox-75mm ... -christmas
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 20. 12. 2022 18:40

Je to už docela "hovado". Veliký (a asi i těžký) jako 16~55mmF2.8 nebo 50mmF1.
Obrázek
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod foto1977 20. 12. 2022 21:11

To je ta blbá přímá úměra, že čím větší ohnisko a světelnost, tím větší "hovado"... :)
foto1977
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Titan_66 20. 12. 2022 22:20

Fyziku holt neoklameš, myslim, že se tady ani nedá očekávat něco kompaktního. Ale už jen ten samotnej počin, je fajn, že Viltrox zkouší i experimentovat. Nějaký kupce si to určitě najde.

Už třeba 13 1.4 se jim povedla, divím se, že Fuji neudělalo světelnej pevnej širokáč Tím nemyslím 18, ale právě kolem 10-13.

I když co se týče rozměrů a váhy, tak mě třeba mile překvapila Sigma 18-50 2.8. To hovado rozhodně není, celkem dost kompaktní vzhledem k parametrům. A nevypadá vůbec špatně i opticky.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 21. 12. 2022 10:00

A to stačí jen použít jednodušší optickou soustavu, odstranit AF, snížit světelnost i počet lamel clony a voilà, máme tu kompaktní pětasedmdesátku do kapsičky.
Kipon 75 Iberit.jpg
Kipon 75 Iberit.jpg (84.6 ) Zobrazeno 1495 krát

Vím, nepovedený vtip. :D
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 21. 12. 2022 10:29

Na jednu stranu vtip, ale na druhou je to ilustrace té jisté "neintuitovnosti" odhadu vlivu na velikost, dokud si to člověk fakt nespočítá...
Typicky u ohniska 75mm, což už je konstrukce spíše mírně teleobjektivová je nutný minimální průměr vstupní čočky prostě F/f - a ejhle, u f2,4 je to směšných 31mm, u f1,8 42mm, ale u f1,2 už 62mm (ve všech případech je nutno připočíst tak aspoň 10mm na věci kolem). Když si to člověk nakreslí, tak je to zatraceně velký rozdíl už jen na průměru. Ale reálně samozřejmě roste i délka (index lomu není nekonečný, takže u větší čočky musí být ta další v pořadí i dále, "aby to vyšlo") a přirozeně i hmotnost a ono se to zatraceně hodně nasčítá...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků