Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod wikxzen 1. 8. 2022 12:00

Tak e-shopy dělají spíš video prezentačku výrobku ve stylu Horsta Fuchse než kritickou recenzi řadou známých recenzentů nebo průvodčích jako např. Michael The Maven, který se nebojí dělat i 3h video recenze a tutoriály. :-)

K tématu:

wikxzen
Pokročilý


Odeslat příspěvekod bosonozka 4. 8. 2022 15:24

Přemýšlím, že bych pustil XF 35mm f2 + 7artisan 35mm f1,2 II a vyměnil to za něco "ostřejšího" s lepším kontrastem na stejném/podobném ohnisku.

Uvažoval jsem o Sigmě 30mm f1,4 (zatím na fuji neni dost recenzí, takže nevím, jak moc bych si pomohl a asi by mi chyběl clonový kroužek) nebo také o tom, jestli nepočkat na XF 30mm f2,8 macro (tady by dost záleželo na ceně).

Viltrox jsem vyloučil, protože nemá dostatečné přiblízení. Mimo procházek v přírodě a městem totiž s tím chci fotit taky jídlo, tak bych chtěl objektiv, se kterým se dostanu i trochu blíž, ale vyloženě makro objektiv nutný neni.

Kupoval bych nové, takže XF 35m+33mm f1,4 jsou aktuálně mimo rozpočet.

Kdyby měl někdo dobrou radu, budu za ni rád. Díky.
bosonozka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Stan35 4. 8. 2022 16:51

Takto od pasu bazarový XF 35/1.4 - poplepsis si cca 7 cm v MFD a lepší ostrosti nebo vzít a zkusit manuální Voightlamder 35 Ultron až bude. Má mít 1:2 macro
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 4. 8. 2022 18:25

Jestli má být pokrok v ostrosti a lepším kontrastu, a to rovnou už od f1.4, tak jinak než u XF 33mm F1.4 R LM WR bych nezačal. Sorry. :D

Pro bližší záběry bych si pořídil mezikroužek, třeba ten 18mm od Viltroxu. Pokud nevadí ta pakárna se šroubováním mezi foťák a objektiv.

Ten XF 30mm F2.8 Macro bude mít cenu podobnou jako ostatní malé F2 skla.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bosonozka 4. 8. 2022 19:05

Mezikroužky mám, ale práce s nima mi nevyhovuje.

Můj hlavní problém je, že i když je přiblížení XF 35mm f2 pro mé účely (focení jídla) dostatečné, tak tenhle objektiv prostě neni dobře optimalizovaný na close up fotky - chci k XF 60mm něco širšího (23mm mám odzkoušeno, že je často až moc široký), clona f1,4 by byla příjemná, ale zdaleka ne nutná.

Jak jsem psal, jestli bude XF 30mm f2,8 macro za slušnou cenu, tak by čekání mělo smysl, cena f2 skel by byla tak na hraně. O Sigmě uvažuji, protože jsem na ni slyšel chválu (na sony E) a je za slušnou cenu, ale rawy z fuji jsem na internetu neviděl (přece jen ty objektivy se můžou na různých mountů chovat jinak).

Každopádně, radši bych šel do nového objektivu, s bazarem nemám vždy úplně dobré zkušenosti, max by ještě šlo Megapixel/Fotoškoda/Fujifoto, kde je možnost objektiv vrátit do 14 dnů a 1 rok záruka. A tam XF 35mm f1,4 nemají.
bosonozka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Stan35 4. 8. 2022 20:32

Anebo E-infin...
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 4. 8. 2022 20:33

U MPB (Berlín) si můžeš vybírat... už jsem z tama kupoval 3x tento rok a vždy v pohodě.
https://www.mpb.com/en-eu/product/fujif ... mm-f-1-4-r
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bosonozka 4. 8. 2022 21:01

Díky, ale určitě budu kupovat v CZ obchodu - ono jsou některé obchody v pohodě, dokud člověk nepotřebuje něco řešit/vracet/reklamovat (což na internetu lze dohledat i špatné zkušenosti s E-infinem i MPB - samozřejmě je otázka, jestli pravdivé) a přiznám se, že k zahraničí nemám u dražších věcí důveru a balík do zahraničí taky něco stojí. Asi ještě počkám a uvidim časem, zase to neni něco, co bych musel řešit hned.
bosonozka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 5. 8. 2022 07:27

Zrovna mpb bych se moc nebál, ti jsou korektní hodně (chyba se stane kdekoli a tady jsem ani moc důvěryhodné kritiky neviděl).
S e-infin je to horší - začíná to tím trochu zmateným statutem zboží, navíc tam velký zmatek udělal brexit atd., kdy člověk moc netuší, odkud to přijde atd. (už si prý trochu sedá, ale...).

Hlavně se u e-infin bavíme o dá se říct novém zboží, kde by člověk chtěl plnou záruku a tak je "ochota snášet případné komplikace" logicky menší než u bazaru, kdy je záruka (pokud je vůbec nabídnuta) vždy poněkud limitovanější...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 5. 8. 2022 07:58

Nadává se na US část MPB - pracuje tam zřejmě tým na který nejsou kladeny takové nároky jako u EU verze MPB. Zboží má méně přísné hodnocení - např. v US MPB objektiv s označením "Like New" či snad dokonce "Excellent" by evropský MPB označil spíše za "Very Good" - což je stav, kdy už se musí počítat se škrábanci z nešetrného zacházení, nečistoty uvnitř optiky, plíseň atp. nebo chybějící třeba orig. sl. clona, balení atd. Údajně i některé fotky patřily jinému zboží (stejný typ, jiný kus). Rovněž komunikace při řešení čehokoliv s US MPB více vázne.
Tak to mám vyčtené z diskusí na Fstoppers nebo DPreview. Zároveň tam ale zaznívají velmi pozitivní reakce na EU část MPB se sídlem v Berlíně. A jak jsem už napsal - mé zkušenosti s EU MPB jsou jen dobré za posl. dva roky.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 5. 8. 2022 08:04

Díky za doplnění, já právě vždy řešil jen EU MPB, tak to není v rozporu...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod drive18 5. 8. 2022 09:33

@bosonozka A co Fuji XF 18/f2.0, je to sirsi nez 23 a pry ma dobre az 0.5 zvacseni s 16 mm makrokrouzkem.
drive18
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bosonozka 5. 8. 2022 11:55

Díky, EU MPB ještě zvážím, i když asi počkám, jak se vycení s 30mm macro

@drive18: to je moc široké na mé potřeby
bosonozka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 5. 8. 2022 12:04

Mě třeba více zajímá ten Voigtländer 35mm F2 Macro APO Ultron. 8. srpna bude oficiálně představen. Tam tuším cenu zatím nejvyšší po obou Noktonech pro X-Mount. Měl by být opticky na tom nejlépe. Tu bude zajimavé jej pak srovnat s plánovaným Fuji XF 30mm F2.8 Macro - ten Fujifilm představí v září.

Voigtländer Macro APO-ULTRON 35mm F2 - The maximum magnification is 1:2. It has electronic contacts, and the supported body can also use functions such as focus check, shooting distance interlocking display, in-body image stabilization, and parallax correction. The suggested retail price is 102,300 yen [admin note: converted to 748 USD] including tax.
wikxzen
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků