PC pro úpravu fotografií

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Kirtap 2. 8. 2022 08:26

tomashr: pro mně tohle není řešení, beru jej párkrát ročně na dovolenou nebo fotoakce. Netahám to ven do parku ani do postele. Na poslední dovolené byla televize v hotelu v nastavení, že ani flešku to nedovolilo. Navíc cokoliv co se týká sdílení a sítových záležitostí jde mimo mně. Minule byla wifi pouze ve vestibulu hotelu a tak jsem jel přes data v mobilu a to je pro mně asi maximum co umím.
Kirtap
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 2. 8. 2022 09:06

Pro mne by to řešení tvého syna také nebylo plnohodnotným řešení, vyřešil bych dostupnost aplikace DxO, ale neměl bych k tomu EIZO monitor, takže bych stejně pak musel dělat část zpracování fotek doma (Eizo na dovolenou do letadla brát nebudu a nechtělo by se mi ho převážet ani autem, byla by to pakárna).

Dát notebook do zavazadlového prostoru v letadla, párkrát jsem to udělal, ale je to velké riziko, ať už krádeže nebo poškození, zacházení se zavazadly na letišti nebývá moc šetrné, občas vidím pěkné divočiny. Tříkilový 17 palcový notebook se mi nevejde ani do fotobatohu, a i kdyby se vešel, pak by se mi asi nevešel fotobatoh do rozměru palubního zavazadla.

Všechny tyhle zkušenosti mne nasměrovaly od notebooku k iPadu Pro, kde je sice výkon z mého pohledu nižší oproti desktopu (podobný jako u MacBooku), mám to jen pro úpravy menšího počtu fotografií, ale ta přenosnost to vykompenzuje. A jediný problém iPadu je spuštění DxO, s Lightroomem by univerzální workflow fungovalo asi už teď. Výhodou iPadu jsou iOS aplikace, některé úpravy oproti notebooku dost zrychlují a zjednodušují.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 2. 8. 2022 09:22

Tohle fakt nebylo míněno jako masové řešení, navíc to není přímo na focení :-) Ostatně pro mne to také není...
Píšu to spíš jako téma k úvaze a řekněme jisté podpoře "otevřeného myšlení" - prostě občas existují i velmi atypické postupy, které se vytrhují z běžných kolejí "na přenášení máme notebook" atd...
A navíc to ukazuje vliv vývoje - tohle je něco, co je opravdu dost vázáno na koncept jako má Mac Studio, tedy defakto highend desktop, ovšem v miniverzi, s klasickým velkým desktopem/towerem by to asi nedělal nikdo.

Ad iPad - mě právě pro změnu připadá, že s příchodem MB Air s M1 trochu ztrácí iPad smysl. Hmotnost 1,2kg proti cca 700g u většího iPad pro prostě nehraje roli, ani tloušťka se zásadně neliší (a pokud bych k iPadu chtěl přeci jen klávesnici, tak jde už úplně mimo), výdrž na baterku je také stejná. Tak proč nepoužívat plné desktopové aplikace bez kompromisů (tak maximálně s jistým poklesem rychlosti proti nadupané domácí sestavě)?
Ale ani toto neříkám nějak radikálně, spíš naopak toto pořád do jisté míry řeším a zvažuji alternativy, klidně je možné, že za další čas (třeba až teď na podzim vyleze zdokonalený iPadOS) se v názoru posunu.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 2. 8. 2022 09:53

Já to mám (také zatím) obráceně.

11 palcový iPad Pro má i nějakým tím obalem okolo 700 gramů a vejde se mi do kapsy fotobatohu nebo přihrádky u spolujezdce v autě naprosto pohodlně. Kdyby Apple dělal 11 palcový MacBook, byl by to game changer a asi bych na něj přešel, i když bych s sebou tu jeho klávesnici tahal celkem zbytečně. Spouštění aplikaci v iPadu nebo na iPhonu mi také přijde o něco pohodlnější, než na MacBooku. M2 mne zatím nepřesvědčil, tak uvidíme, co bude dál.

Chystám ještě jednu nebo 2 zámořské cesty, na cestách po Evropě bych asi snesl i něco většího a těžšího.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod wikxzen 2. 8. 2022 09:59

Tady aktuálně stručné shrnutí uživatele Apple k sestavě Mac Studio s monitorem.
https://fcracer.com/mac-studio-review-for-photography/
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 2. 8. 2022 10:03

Pemar - pokud ti stačí 11inch, tak pak dejme tomu, tam je rozdíl hmotnosti větší (dejme tomu dalších 200g dolů v základu). Ale na mne už to je přeci jen relativně blbý rozměr - to už buď radši vyloženě mrňavý iPad mini (má syn, tak jsem si s tím mohl hrát do detailu) anebo už ten 12,9...
Jinak MB Air M1 se v pohodě vejde i do menšího PD Everyday backpack 20l, člověk o něm ani moc neví, to mi jako problém nepřijde, i napáječ mu stačí podobný jako iPadu...
Třeba MBP14 už je v tomto horší (byť do zmíněného batohu se ještě vejde, ale už je to cítit), MBP16 pak už je vyloženě zásadní rozdíl, ten se vejde u PD Everyday až do 30l verze, což už je vše posun výrazný.

-- 2. 8. 2022 11:15 --

Docela dobrý komentář k M2 Air má Honza Březina - https://www.youtube.com/watch?v=UbJzFafF7Hs .
Žádná nekritická oslava, naopak tam v podstatě zmiňuje vše to, co jsem tu po kouskách taky psal - tedy důvody, proč to není zas tak velký důvod k nadšení a proč je v určitých ohledech pořád "starý" M1 Air stále lepší volbou.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 2. 8. 2022 10:33

Ještě poznámka k tomu Tomášovo případu - myslím, že jde zařídit, že ten MacMini funguje s IPadem jako monitorem, což by na tu dovolenou mohlo stačit :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 2. 8. 2022 10:59

To jsem ale davide psal - Sidecar... A pak samozřejmě alternativně remote přes VNC či něco takového, ale to nativní zrcadlení je sidecar.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 2. 8. 2022 11:17

Mac mini má rozměry cca 20x20x3cm a hmotnost cca 1.2 kg, k tomu ten iPad, takže mi použití Sidecar připadá jako drbat se levou rukou za pravým uchem, to mi přijde praktičtější si rovnou vzít ten MacBook.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 2. 8. 2022 11:49

tomashr píše:To jsem ale davide psal - Sidecar... A pak samozřejmě alternativně remote přes VNC či něco takového, ale to nativní zrcadlení je sidecar.


Sidecar ale neumožňoval, aby IPad byl jediný monitor, ale jako druhý monitor.

Myslím, že byl nutný program třetí strany (Luna Display), který umožnil, aby člověk měl jen Mac Mini a jenom IPad.

Možná se to už změnilo, je to už určitá doba, kdy jsem se o to zajímal.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 2. 8. 2022 11:52

Aktuálně o této podmínce již Apple nic nepíše:

https://support.apple.com/cs-cz/HT210380
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 2. 8. 2022 12:00

Jde to obejít, zrovna nedávno jsme se o tom bavili... A určitě jde varianta s VNC (Apple remote screen), ale to už jsme od témat fotofóra vyloženě daleko.
Jinak jak jsem psal výše - tohle není míněno jako primární monitor na fotky, spíš jen řešení "pro server".
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lennyl_2 2. 8. 2022 12:03

sem to moc nepatri. zena dostala darom starsi iphone 7 (ma ho ako zalozny mt) a som sa s nim chcel pohrat a uplne vybity, hned som dal prednasku, ze zariadenia sa odkladaju nabite a vypnute :-)

jasne, 6miestny pin nevedela, hladal som a skusal softy tretich stran, nakoniec som urobil reset cez iTune (fleshlo cely fw 5,25GB).

clovek ked prejde z android, je to ovladanie ine, iba jedno tlacidlo, cize funguju gesta. ipad bude taky isty predpokladam. aj tak som to nevedel uplne ovladat.
macOS sa musi clovek naucit ovladat, zvyknut si, na to som uz lenivy ... aj ked nieco lahke tenke by sa mi pacilo O:-)

je tu niekto kto kvoli uprave fotiek presiel z windows na macOS a je spokojny ?
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tomashr 2. 8. 2022 12:07

Na MacOS nic moc k učení není, to jde skoro samo :-)
Ne vážně - rozdíl mezi Windows a MacOS fakt není žádné drama, člověk se spíš učí optimálnímu přístupu než ovládání jako takovému.
Plné využítí celého systému s iPhone/iPad a dalšími věcmi je o něco náročnější, to nerozporuji, ale zrovna MacOS v režimu užití "pouze počítač" mi přijde hodně nezáludný :-)

Jinak já na Mac z Win přešel už za Jobse (ještě to běželo na PowerPC G4), fotky byly řekněme "jedním z důvodů", nešlo jen o ně, ale roli hrály a fakt jsem nikdy nelitoval. Možná ke konci Intel éry u Applu se to trochu srovnávalo (Apple ztratil CPU exkluzivitu, zároveň MS pomalu W10 dostal do funkční podoby), jenže pak přišel přechod na Apple Silicone a zase je to najednou hodně jinde :-)
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 2. 8. 2022 12:18

Mně je obecně dost jedno, jestli používám Windows nebo Mac nebo Linux, iOS nebo Android. Ten iOS mi přijde intuitivnější a uživatelsky příjemnější, Android se zase dá rychleji upravit dle svých představ. Ale klíčové jsou programy a aplikace, jejich spolupráce s OS a hardwarem.

Jako slabé místo MacOS mi přijde práce se soubory.
pemar
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků