Lightroom Classic CC

Všeobecná diskuze o grafických programech pro práci s fotografiemi

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar 19. 6. 2022 05:36

Thunderbolt byl navržený Intelem, práce na projektu začala v roce 2007 pod kódovým označením Light Peak. TB umožňuje použití protokolů DisplayPort a PCI Express ve stejném rozhraní. S Applem se podle mne začalo proto, protože Apple jako standardní rozhraní měl Mini DisplayPort, tím začal TB 1. Thunderbolt od verze 3 přešel na konektor USB typu C, a umožnil tím použití standardního USB protokolu na stejném rozhraní. Všechno to jede v mědi, přestože původní myšlenka TB byla založená na optických vláknech.

Prvními počítači, které jej využívaly, jsou v chronologickém pořadí MacBook Pro, iMac, MacBook a také Mac mini od výrobce Apple. Používaly procesory Intel Core i5 nebo Core i7 běžící na mikroarchitekturách Sandy-Bridge, Ivy Bridge, Haswell a Skylake. Konektory Thunderbolt 1 a 2 jsou plně kompatibilní se standardem Mini DisplayPort, takže můžete připojit externí monitory.

Takže jako v diskusích o zrcadlovkách a bezzrcadlovkách, mícháte v diskusi řešení z různých období. Stará verze existovala, ale není to TB 3. Tohle už je ale taková doba kamenná, že si to nepamatuji v detailu.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod landov 19. 6. 2022 06:44

Nechcete si ísť toto riešiť do iného vlákna?
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 20. 6. 2022 06:31

Tu rozoberajú nejaký problém, kedy príde po aktivácii exportu s GPU k spomaleniu (zostava robená skôr na inú prácu ako fotky - 64 jadier CPU a 2 profi grafické karty), je to ale iba začiatok vlákna:
https://www.fredmiranda.com/forum/topic/1761167/6
M1 Ultra: from 16 minutes and 20 seconds to 6 minutes and 20 seconds
TR3995WX, 2x RTX6000: from 13 minutes and thirty seconds to 14 minutes and 20 seconds

Ak máte niekto tento LR a PC s grafickou kartou, tak by to bolo zaujímavé porovnanie a dobrá možnosť upgradu zostavy :)
U rôznych verzií M1 dochádza k zrýchleniu od cca 20% až po vyše 60%, u klasických NTB/PC je to zatiaľ nejasné,... len rôzne debaty vo fórach. PC zostáv s modernými GPU a LR je plno, no výsledky nejak chýbajú.
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tomashr 20. 6. 2022 07:15

No nevím, na odkazu, co dáváš, to měl v sestavě s AMD Threadripper, což je CPU dost problematické - super na virtualizace a další věci, které jsou dobře optimalizované na spoustu jader (a pokud možno přímo na TR), ale u jiných věcí může fungovat trochu "divně" a občas i zpomalovat. Navíc tam podle popisu měl GPU dvě, což taky může LR nějak "zmást".
Samozřejmě by šlo o bug a Adobe by to mohlo vylepšit, ale pro běžné PC sestavy by se nemělo projevit. Co jsem zatím viděl, tak poslední update LR na PC zrychlil výrazně méně než na MACu, nicméně pořád zrychlil, zpomalení bych nebral jako standard.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 20. 6. 2022 09:42

Áno, presne preto som tam napísal, že zostava je na inú prácu ako fotky :)
Ďalší užívatelia sú na reddite, kde majú už klasické Ryzen 5600X či 5950X a zaznamenávajú dosť výrazné spomalenie exportu pi zapnutí GPU akcelerácie s AMD grafikami.
V prípade Windows PC to bude asi tak trochu pôrod s ovládačmi, verziami systému a firmwarmi...
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod cadjobss 20. 6. 2022 10:40

tak ono to asi nebude všespásné. Přeci jen v případě CPU jsou dva výrobci. V případě GPU také ,ale napasované do grafik od různých třetích stran.
Já když jsem měl období používání CO1 musel export přes GPU vypnout ,protože mi to občas generovalo "vadné" fotky
cadjobss
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 3. 7. 2022 11:59

Zrychlenie exportu LR 11.4 zatial neprislo u novych M2 procesorov, ktore navyse aj dost spomalili oproti predchadzajucej verzii LR 11.3.
Pri M1 sa cas exportov skratil asi na 1/2 a 14" M1 Pro dosahuju podobny vykon ako desktopovy i9 12900K.

Export 1000x D850 RAW do JPEG.jpg
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pemar 3. 7. 2022 16:22

Já mám v hledáčku Ultra. CPU šlape dobře, ale až budeme porovnávat nějakou aktivitu závislou na grafické kartě, tak očekávám, že RTX 3090 bude lepší.

Jinak RAM hraje podstatnou roli, takže je třeba porovnávat verze se stejnou velikosti RAM.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Sonyboy101 4. 7. 2022 18:56

Dobrý den, jdu si pro radu. Při kopírování souborů a importu do katalogu v Lightroomu (jpg i raw) z fotoaparátu (Nikon Z9) přes USB kabel se některé soubory nezkopírují a import se sám nedokončí. V hlavním okně nevidím přenesené fotografie a celý proces musím ručně ukončit, načež vyskočí dialogové okno s tou hláškou.
The following files were not imported because they could not be read or the destination folder is not writable. (119)
Při dalším pokusu o import se část vynechaných souborů zkopíruje a část je zase vynechána, s tím že počet souborů, které nejsou zkopírovány je logicky zase menší.
Momentálně mám za sebou cca 10 pokusů o import a stále mi cca 15 souborů chybí. Z celkového počtu asi 1500 fotek ze včerejšího focení.
Máte s touto patálií někdo zkušenosti?
Sonyboy101
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod landov 4. 7. 2022 19:03

Prečo nevyberieš kartu a neskopirujes fotky?
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Sonyboy101 4. 7. 2022 19:06

Ještě doplním, že problém s nakopírováním souborů se děje v samotných windows, kdy se objevuje chybová hláška při pokusu kopírovat soubory ze složky přímo ve fotoaparátu do složky na disku v pc. Mám podezření na chybu ve win. Kartu ve fotoaparátu mám CF express B Delkin 64 GB. Jinou kartu nemám možnost vyzkoušet. Čtečku na karty zatím nemám. Kabel je momentálně jediná možnost, jak fotografie přenést do PC.

-- 4. 7. 2022 20:10 --

landov píše:Prečo nevyberieš kartu a neskopirujes fotky?


Zatím nemám čtečku, takže musím fotky kopírovat přes USB kabel.
Sonyboy101
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pemar 5. 7. 2022 19:42

Udělal jsi fyzickou kontrolu toho cílového disku, na který to zapisuješ? Na jaký formát je zformátovaný ? S importem dat ze Z9 přes kabel jsem zatím neměl žádný problém.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Kirtap 6. 7. 2022 17:05

Podobně mi to načítalo jen část fotek po kabelu z foťáku R5, když jsem to dělal dle svého zvyku přes Zoner.
Od té doby jsem to začal dělat přes SW od canonu, které mi ty fotky bez problému naimportuje. Čím to bylo jsem nezjistil, ale připadalo mi, že se ten program zahltil při načítání obsahu karty, či vytvářením náhledů.
Kirtap
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Sonyboy101 8. 7. 2022 19:53

Tak problém vyřešen. Stačilo použít jiný USB port přímo na zadních portech od MB. Předtím jsem měl zapojeno na portech vyvedených na skříni.
Sonyboy101
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tomashr 18. 10. 2022 14:02

Lightroom má nový update (12.0) a zase jednou to není jen bugfix, ale i nové funkce - content aware remove je opět něco, co bylo ve Photoshopu, nyní se posouvá do LR, k tomu se dále hodně rozšiřují inteligentní masky a další věci.

Tak si občas říkám, zda Adobe trochu marketingově nedoplácí na koncept předplatného - pořád tomu říkají LR(LRc), ale přitom poctivě vyvíjejí nové věci s průběžným přidáváním. Ve výsledku je LRc z roku 2022 opravdu o hodně dále než verze z 2021 a vyloženě úplně jinde než verze z roku 2020, možná je rozdíl větší než mezi jednotlivými verzemi DXO či C1. Ale zatímco tyto firmy vždy "slavně" vypustí novou verzi s mohutným rozmáznutím každé změny, tak Adobe tohle tak docela dělat nemůže, když změny naskakují průběžně (minimálně 2x za rok je update s nějakou novou funkcí a ne jen opravy).
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků