Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Davidof 14. 6. 2022 13:42

No, myslím, že to bude tak, že při focení mobilem a následnou editací RAW v C1 na IPadu budu mít ve Photos prostě dva podobné obrázky, čemuž jsem se chtěl vyhnout.

Ale těch fotek z IPhone 13 asi zas tolik nebude, bohužel ho používám i jako pracovní a budu muset myslet na to, abych ten RAW neměl zapnutý při focení nějakého výkopu nebo výztuže, to by asi zbytečně žralo prostor a zatěžovalo datové přenosy.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 15. 6. 2022 06:54

V neděli mě kamarád pozval na motokros do Stříbra, že tam chodí fotit a že mi to domluví.

Po třech letech se zase skákala pověstná stříbrská bestie - skok přes silnici vedoucí skrz areál. Jsou to vlastně skoky dva, hned vedel sebe - jeden směrem nahoru a jeden směrem dolů. Divácky je to hodně atraktivní a navíc to nejde natrénovat, silnice je mimo závody normálně v provozu.

Na startu bylo husto
Obrázek

Bestie v obležení diváků
Obrázek

a potom skoky, zatáčky, skoky ...
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek


... a všudypřítomný prach.
Obrázek
Obrázek


Z každého závodu si musím přinést jeden abstrakt
Obrázek


A jednu mrňku v dálce :-)
Obrázek


Tahle byla hodně zblízka
Obrázek


A vítěz s přehledem krouží zatáčku jednou rukou
Obrázek


Divácky i fotograficky velice příjemný areál a moderátorská dvojice ten dobrý pocit ještě znásobila.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 15. 6. 2022 12:32

Zkusím být konstruktivně kritický...
Za mne je opravdu bez námitek ta první ze startu, to má atmosféru, dobře to vypadá atd. Velmi dobrý je pak i ten "skok do dolíku" a ten světlem prosvícený "plošný prach", to má taky dost co do sebe.

V tom horším si ale myslím, že se necháváš moc unést panningem (či jinými "dynamizujícími postupy") až za každou cenu (špatný vliv Kozáka?) - třeba ta jak píšeš "mrňka v dálce" je mi vyloženě nepříjemná a s očima mi to vyloženě mlátí, první s prachem za kolem by podle mne byla dost možná lepší se zmrazeným ostrým prachem (panning je fajn u silnice, ale v prachu a písku toho spoustu pro zvýraznění pohybu dělá právě prach). A "abstrakt" taky jde tentokrát dost mimo mne, upřímně to trochu působí spíš jako neostrá fotka "prohlášená za umění" :-P :-P

Prostě mi přijde, že je na tobě pozitivně vidět spousta praxe v tomto oboru (já bych na motokrosu či třeba horských kolech dopadl hůře už jen proto, že nemám tu praxi), z druhé strany se mi ale moc nezdají některé postupy, které se snažíš používat prakticky na všem, co pak ukazuješ...

Tak jen nevím, zda jsem právě neskončil v nejhlubším ignorlistu :-(
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 15. 6. 2022 12:45

V žádném ignorlistu jsi určitě neskončil :-)

-- 15. 6. 2022 13:57 --

Já teď bohužel něco finišuju, takže zase nestíhám :-)

Obecně bych řekl, že všechno, co píšeš, beru úplně v klidu a bez urážky - každý má právo na svůj názor. A basta.

Ten můj výběr je nakonec taky veden jedinou věcí - tím, jak se mi ta fotka líbí, nebo jak zapadá do celku. Naprosto subjektivně.

Bohužel je to focení a následný výběr a editace docela osamělý koníček, alespoň tedy v mém případě.


Zpětná vazba, nebo nějaký konstruktivní pokec je vzácnost.

Sociální sítě jsou dobré v tom, že se dá udělat pár lidem z toho oboru radost, ale tam je to samozřejmě o jiných emocích a jiných hodnotících kritériích. A hlavně o tom, kolik označíš známých lidí :-)
Takže ten pozitivní feedback z nich je třeba brát s rezervou.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Ferin 15. 6. 2022 13:27

Za mě super, je to takový davidofsko-kozá(č)kovský styl, k tomu jsem ještě nedospěl.
Je pravda, ale za oči některý trochu tahají (ale proč by netahaly - tady to není v tom negativním smyslu).
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Stan35 15. 6. 2022 13:39

Davidof, osobně se mi série líbí a můžu říct, že jako jeden z mála máš cit pro vyprávění nějakého příběhu pomocí fotografie. To osobně stavím nad jine detaily, protože ani jedna fotka není tak špatná, aby se na ni nedalo dívat.
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 15. 6. 2022 14:13

Davidof píše:Zpětná vazba, nebo nějaký konstruktivní pokec je vzácnost.

Sociální sítě jsou dobré v tom, že se dá udělat pár lidem z toho oboru radost, ale tam je to samozřejmě o jiných emocích a jiných hodnotících kritériích. A hlavně o tom, kolik označíš známých lidí :-)
Takže ten pozitivní feedback z nich je třeba brát s rezervou.


Jo, bohužel máš pravdu, dobrat se u fotek k reálnému komentáři není snadné. V podstatě jsou na sebe buď lidé až moc hodní a přátelští za každou cenu anebo se narazí na rýpaly za každou cenu, kteří často kritizují spíš s cílem ublížit, než proto, že by něco věděli. A mimochodem tohle platí i naživo, občas jsem i na fotoslezinách, tam nebývají "virtuální škodiči", ale lidí ochotných kritizovat taky moc není, vesměs se preferuje pohoda.

Tady u tebe se kritizuje ještě docela dobře - dobré fotky, kde člověk jen poukazuje na to, co by podle něj mohlo být ještě lepší a celkově spíš chválí, se setřením někoho za fotku opravdu bídnou bych asi váhal více - prostě se do toho nechce :-( Asi je to škoda.
Naokraj, Jimmy Cheng zrovna má nové video s tímto docela související - https://www.youtube.com/watch?v=0SYxfDaKDE8 , taky tam docela rozjímá nad tím odklonem debat od fotky, světla atd. k technice a ryzí teorii
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 15. 6. 2022 14:25

Něco málo by se dalo vylepšit, asi bys potřeboval (jako já) někoho, kdo by ti pomáhal s postprocesingem, něco trochu jinak saturovat, něco zkusit jinak oříznout, přidat kontrast, … ale ten základ to určitě má !
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Ferin 15. 6. 2022 14:53

Já myslím, že by to pak mohly být úplně jiný fotky.
A možná, že by to pak už vůbec žádný fotky nebyly! ;-)))
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 15. 6. 2022 15:04

Ferin - a to zase ne, doladit postproces by neuškodilo a byl by to jen "tuning", na podstatě fotek by se nezměnilo nic, základ je slušný.
Hlubší změnu by (možná) přinesl až ořez, ale popravdě jak se koukám na ukázky, tak nemám pocit, že by jim zrovna tohle až tak pomohlo, podle mne zrovna ořez má davidof docela rozumný na všech.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ferin 15. 6. 2022 15:40

To byla reminiscence. Davidof, myslím, pochopil. ;-)
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 15. 6. 2022 16:58

A zase je o čem přemýšlet :-)

U těch mých fotek se asi vždycky budu pohybovat někde na hraně, taky proto, že ta focená scéna vypadá nějak takhle Obrázek

Takže je v tom silná snaha vidět něco jinak. To samozřejmě, spolu s mezerami v metodice a postprocesu, někdy u někoho tu pomyslnou čáru překročí.

Ten názor s tím panningem musím nějak promyslet, často vybírám mezi fotkou (sportovce zboku) focenou časem 1/80 a 1/2000 a popravdě, ta s krátkým časem vypadá jakoby stál. Když je zrovna v nějaké vypjaté póze, tak to třeba nevadí, ale většinou u mě vyhrává ta s delším časem. Ale taky to může být problém té konkrétní fotky - mám takovou vizi, jak má tahle fotka vypadat a stále mi to uniká

Popravdě - panning mi přináší strašně moc tvůrčích trablů, kdybych se ho zbavil, ušetřil bych si tolik zklamání a práce … ale nějak pořád věřím, že tam něco bude :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 15. 6. 2022 20:16

Já mám s panningem nějak problém - samozřejmě zvedne dojem dynamiky, to funguje bez debaty, jenže zároveň prostě to pozadí (ale někdy trochu i objekt) zkrátka vypadá divně a někdy až vyloženě blbě. Docela jsem si s tím hrál v zimě na RC autech, tam bylo na panningu fajn, že se jako vedlejší efekt vyřešilo ISO (málo světla), ale nějak mne to esteticky nepřesvědčilo. Třeba se mi i fotka povedla z hlediska sledování celkem perfektně (objekt ostrý a držení rychlosti OK), ale výsledný dojem mne úplně nenadchl. V podstatě mne víc oslovily fotky typu jak píšeš "ve vypjaté póze" focené kratším časem - u RC aut to typicky byly nějaké skoky přes pokličky a tak.
Ale taky to netvrdím nějak vyhroceně, možná to zkrátka jen neumím dost dobře, nevím...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 15. 6. 2022 20:32

Jestli mně něco vyloženě tahá za oči, tak je to ta poslední fotka, ta oranžová. Možná je to módní nebo i realistické, ale vypadá to blbě.

Na těch ostatních fotkách mi zaniká subjekt, přijde mi malý, jako by to nebyla fotka motokrosu, ale jakási krajinářská kompozice, kam se připletla motorka. Já bych chtěl vidět opačný efekt, aby ta motorka byla všude, řvala na mne, abych cítil ten písek a bláto, to úsilí toho jezdce, on se nejede projet, on chce být na stupních vítězů. To tam necítím. Jedou jako na výlet.

Takže bych to asi zkusil více oříznout. Toho panningu je na můj vkus hodně, ale Ok, je to tvůj styl.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod houghs 15. 6. 2022 20:53

Fotky jsou bezpochyby dobré. Já ovšem na silné výrazové prostředky si také moc nepotrpím, takže panning mě nenadchne, na můj vkus je to příliš odtažené od reality. Není mě úplně jasné co kdo myslí tím zlepšením PP, zdá se mi že je tam přidaná saturace a jistý posun k oranžové, ale myslím, že to je celkem OK. Souhlasil bych s pemarem, že tu oranžovou by bylo vhodné stáhnout, tento problém se objevuje velmi často pokud zesiluju saturaci. Typicky semafory, dopravní kužely, bezpečnostní vesty, v New Yorku třeba i žluté taxíky.

Jinak kompozice se mě líbí, v PP jen maličkosti a shrnul bych to asi tak, že z té sady fotek by si asi každý z nás něco vybral. Každý máme trochu jiné preference.
houghs
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků