Canon EOS R systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Davidof 13. 5. 2022 13:27

cport

Teď asi ano, teď už (asi) vím, co potřebuju a co dokážu využít, ale je možné, že ani to není finální stav.

Jednak člověk prochází různými obdobími, za druhé se mění i situace na trhu.

Před pěti lety měl Canon a Nikon jen DSLR a Olympus je válcoval velikostí a featurama (např. stabilizace).

Ale dneska je situace složitější. Olympus se taky posunul s obrazem a autofokusem, ale na druhou stranu třeba ten Canon má i tu stabilizaci, i malé lehké objektivy.

Takže tu je otázka, jestli místo EM1-3 a 12-100 nekoupit radši R6 a 24-240, zejména když si řekneš, že A3 je limit.

Proč ? Protože když tě to začne zajímat a zatoužíš po něčem portrétním, po světelné 35, nebo specialitách jako třeba 21/1,4 (mám a je to strašně zajímavé sklo), tak budeš mít dveře otevřené.

Tohle dřív moc nebylo, takže to rozhodování bylo jednodušší.


Ta diskuse se možná posunula někam jinam, názor, který jsem chtěl říct bylo spíš to, že bych od Canonu čekal to zmenšování a základní modely v řadě s FF, protože docela dost objektivů tomu nasvědčovalo, a přijde mi zvláštní, že je tu prostor pro ještě levnější a méně světelné modely.

Pokud ale bude ten základ v setu opravdu pod 20 000, tak proč ne, asi to mají líp spočítané, než já :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 13. 5. 2022 14:12

Ja vidim plus FF v tom, ze pokud se chci na nejake tema zamerit vic, muzu si pro dany ucel koupit z meho pohledu idealni sestavu. Tohle je podle me vysada jenom FF a prave z dlouhodobeho hlediska, kde menim i temata, co zrovna fotim, je to pomerne vyhoda. S mensim nebo i vetsim snimacem je to vic o tom, premyslet jestli zrovna pro ten muj ucel tam omezeni je velke nebo male.

Dnes je navic obrovske plus, ze je velka spousta levnych, lehkych, kvalitnich objektivu i na FF, coz bere vitr z plachet duvodum pro APS-C. I ten levny ekvivalent 18mm na FF dnes existuje, Samyang 18 2.8 stoji relativne malo penez a je to dospely objektiv, ktery vazi 145g. Naopak nevidim alternativu u mensich snimacu k objektivum jako je treba Samyng 24 1.8, 45 1.8 a 75 1.8 a AF a srovantelnou cenou, kvalitou a velikosti nebo k zoomum od Tamronu v podobe 17-28, 28-75, 70-180 2.8. V tomhle se oproti drivejsku karta pomerne obratila.

A podtrhl bych i to co psal Dolgor o charakteru optiky, kdo ma pro tohle trochu uchylku, tak u FF si muze daleko vic vybirat. Fuji tomu trochu jde naproti, ale na FF clovek muze leta zkouset i starsi objektivy a porad je co zkouset.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 13. 5. 2022 15:07

https://www.sonyalpharumors.com/list-of ... -japan-q1/

trochu specificky Japonsky trh, ale cisla co sa predavalo najviac v Q1 su jasne, lacnejsie kity.

Samozrejme celosvetovo a nie iba elektro predaje v nakupnych centrach budu davat ine vysledky.
EOS M teda peniaze priniesol.

A predaj skiel tam bol podobny, lacnejsie ale stale dostatocne kvalitne zoomy plus najlacnejsie pevne skla, ziadne GM Sony od 2.000euro hore :-)
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod JardaB1 13. 5. 2022 20:06

Venus Optics Laowa FF II 90mm f/2.8 CA-Dreamer 2X lens :
Read more: https://photorumors.com/2022/05/13/more ... z7TCEstGo6

13 optical structures in 10 groups, including 3 ED lenses and 3 high refractive index lenses
13 aperture blades
Close focusing distance: 204mm (the closest working distance is 74mm)
Filter size: 67mm
Dimensions: 74 x 120mm, Weight: is 619g
Sony E, Canon RF, Nikon Z, and Panasonic L mounts
Canon EOS RP | Canon EF 3,5-5,6/24-105 IS | Pentax K 2,8/30 + A 1,7/50 | Canon EF 2/100 | Canon EF 4-5,6/70-300 IS II
JardaB1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 14. 5. 2022 09:24

Tak výhody v oblasti menší HO snad FF nikdo nebere. Ale nepotřebuje to zdaleka každý a je otázkou jak moc je to účelné. Někde jsem viděl průzkum, jak moc rozmazané pozadí se lidem líbí, a lidi většinou vybrali nějaký zlatý střed.

Pokud někdo neví co chce fotit a chce mít možnosti otevřené, tak tam mi FF taky dává smysl. Ale tímhle stylem se dá dospět i ke koupi středoformátu :). Je nanejvýš dobré vědět, co potřebuju a podle toho nakupovat.

lennyl_2 píše:https://www.sonyalpharumors.com/list-of-the-most-sold-cameras-and-lenses-in-japan-q1/

trochu specificky Japonsky trh, ale cisla co sa predavalo najviac v Q1 su jasne, lacnejsie kity.


Není nad tvrdá data. Nejvíc mě překvapuje absence Fuji, přitom v ČR (podle Heureky) je Fuji docela populární.

-- 14. 5. 2022 11:05 --

Tak jsem v záložkách našel to video, kde lidi hlasují o bokehu na různých clonách.



U některých fotek mě výsledky hodně překvapily a podle toho videa lidi preferují spíš vyšší clony. Taky tam zaznívají hodně rozumné argumenty a trefné postřehy. Např. že se simulací bokehu na mobilech, tento efekt ztrácí na hodnotě a stává se velmi okoukaným.
Naposledy upravil Flor.cz dne 14. 5. 2022 10:20, celkově upraveno 1
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dolgor 14. 5. 2022 10:19

BCN ranking byl mnohokrát uváděn na pravou míru. Jsou to prodeje v řetězcích typu Datart nebo Elektroworld, kde prodávají jen někteří výrobci a je tam specifická zákaznická skupina. 50 % kusů se v Japonsku prodá ve více specializovaných obchodech a skladba prodeje i zastoupení značek jsou odlišné. ...Jinak ale je přirozené, že se levných věcí prodá víc kusů. Sami výrobci nicméně přiznávají, že zisk z low-endu je dnes narozdíl od minulosti velmi malý. Funguje hlavně jako tahák do systému a generátor tržního podílu.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 14. 5. 2022 10:31

Jen statistická poznámka: ty počty hlasů způsob toho video ohledně bokehu jsou příliš nízké. Ono je to celé dost Lama friendly, podívejte se na ty fotky, jsou vesměs i pro ilustrační účely dost slabé.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 14. 5. 2022 10:55

Ohledně té simulace v mobilech... Záleží, kde na to lidi koukají. Když jim pošleš odkaz na galerii a prohlédnou ji doma na větším monitoru nebo televizi, obvykle rozdíl mezi telefonem a kvalitním světelným objektivem vnímají. Jinak ale souhlas. Extrémně malá HO spíš potěší některé fotografy než publikum. U fotek zblízka to platí dvojnásob. Fotky v prostředí, kde je objekt dál a HO stačí, ale může pěkný bokeh posunout pozitivně. Navíc to není jen o HO, ale také o estetice daného skla, která bývá rozdílná u levných a dražších (světelnějších) variant, ovlivňuje ji zaostřená vzdálenost atd. Andrewova porovnávačka f/1.2 skla na plnou a po zaclonění nevypovídá nic o tom, jak by dopadlo levnější f/2 sklo, a už vůbec nic o rozdílu mezi formáty. Tak ji tedy chápu já a jeho ambice mimo tenhle kontext taky nemíří.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 14. 5. 2022 10:59

Takovýhle videa jsem také sledoval :-)

Ty fotky asi není nutno hodnotit, ale určitě tam chybí portréty ze střední vzdálenosti, fotky celé postavy, aspoň jedna fotka třeba z fotbalového zápasu, nějaký wildlife ... atd atd.

Kdyby se to bralo statisticky, youtube je plný podobných videí, kde kdosi podobně nešikovně obhajuje nutnost fotit pořád na plnou díru ... co si z toho vybrat ?


Tohle je jako v hudbě bavit se o tom, jestli je kytara nebo ukulele, že ty vysoký a hluboký tóny jsou zbytečný a že lidi jsou hlupáci, když si koupí kytaru :-) Nebo to ukulele.

A ono je to celý o tom tvůrci, že ... Nějaký nástroj je univerzálnější, jiný má zajímavý zvuk ... a s tím se musí pracovat.

Akorát jsem zatím nepoznal moc hráčů na ukulele, kteří by považovali větší rozsah kytary za slabinu systému :-))

https://www.youtube.com/watch?v=omqWkYFTPJc

https://www.youtube.com/watch?v=IXnse1iniNk
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Flor.cz 14. 5. 2022 11:27

Jo, ty fotky mohly být lepší, ale i tak si myslím, že je to docela vypovídající. Není to jen nepodložený názor. To že je extrémně malá HO přeceňovaná, si myslím, že platí bezezbytku. Obzvlášť při dnešní dostupnosti fototechniky (a fake bokehu na mobilech) se z bokehu stal další levný efekt.

Hlavní pointa toho videa je v tom, že zajímavějších výsledků se dá dosáhnout jinými způsoby oddělení popředí od pozadí. Fotek s rozostřeným pozadím je plný Facebook.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Davidof 14. 5. 2022 11:58

Nevím proč by se z toho měl stát levný efekt jen proto, že se to objevilo na mobilech. To by pak byl levný efekt v podstatě jakýkoli postprocess, protože ten ty mobily dělají taky.


Ale jak jsem psal, podobná videa jsou stejně bezcenná, stejně jako ta, která naopak tvrdí, že rozmazané pozadí musí být všude.

Rozmazané pozadí je jenom nástroj, který k některým fotkám patří, i když se proti tomu bude pár lidí vymezovat.

A u některé fotky je rozmazané pozadí špatně, i když to někteří nikdy nepochopí.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 14. 5. 2022 12:06

Dolgor píše:BCN ranking byl mnohokrát uváděn na pravou míru. Jsou to prodeje v řetězcích typu Datart nebo Elektroworld, kde prodávají jen někteří výrobci a je tam specifická zákaznická skupina.


Tak zrovna u M50 to sedí dobře, ten byl opakovaně na špici i třeba v USA ve více žebříčcích... Jinak se BCN nesmí přeceňovat, třeba v něm objektivně vycházely hodně nadhodnocené PENy, ale zase bych nešel ani do druhého extrému, kdy se naopak vyloženě zlehčuje, on svou logiku má.

Do DOF už se nechci moc pouštět, jen bych si dovolil podotknout, že DOF není ani náhodou synonymem pro bokeh (už vůbec ne pro "dobrý bokeh")!! Tyto pojmy znamenají něco zcela jiného a jejich průnik není ani náhodou samozřejmostí - DOF je prostě technická definice použitelné hloubky ostrosti, bokeh je naproti tomu subjektivní pojem pro to, jak rozostření vypadá a působí. Klasikou je, jak se ve velkém vykupují historické Trioplany a podobně řešená skla - světelnost tak maximálně 2,8, ale bokeh je naprosto nenapodobitelný ("bublinky") a mimochodem často vypadá ještě lépe při určitém zaclonění. Naopak už tu bylo vícekrát, že se u nějakého MF skla typu 50/0,95 okamžitě objeví v reklamě pojem "bokeh monster", ale ve skutečnosti je rozostření na plnou díru vyloženě hnusné...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Flor.cz 14. 5. 2022 12:41

Davidof: Tím levný jsem myslel, že jde o nadužívaný efekt, podobně jako třeba HDR. U spousty fotek je to vidět - když si nevíš rady s pozadím, rozmaž ho. Když fotíš za blbých světelných podmínek použij HDR.

Jo, v některých situacích není moc na výběr, např. právě u toho hokeje. Taky všechny fotky z hokejového utkání vypadají víceméně stejně.

Jinak proti použití menší hloubky ostrosti nic nemám, sám tak samozřejmě fotím. Jen si myslím, že se značně přeceňuje (vysoce světelná skla) a nadužívá.
Naposledy upravil Flor.cz dne 14. 5. 2022 12:57, celkově upraveno 1
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Davidof 14. 5. 2022 12:56

Chápu :-)

Já toho na Facebooku zase tak moc nesleduju ale třeba ve skupině "Ptáci našich zahrad" by aspoň trochu toho umělého rozostřeného pozadí být mohlo, i když by to fotku nezachránilo.

Já bych to zase tak příkře nehodnotil - podle mě je docela jedno, jak to dělají druzí a že nějaký motiv přehánějí.

Kdybys to takhle bral, v podstatě bys nemohl vydat spoustu svých stylizovaných fotek - temné zákoutí, posunuté barvy, hra se světlem - protože to samé někdo někde dělá blbě a přehání to.

Tím vůbec nenasazuju na tvoje dílo, naopak, už jsem to tu jasně psal, jen trochu protestuju, když se z nějaké možnosti výrazu dělá skoro zločin :-)

Ale možná je tohle všechno zbytečná konfrontace, já vůbec netvrdím, že "bokeh rulezz" a ty neříkáš, že je to vždy a vžde špatně. To je trochu problém té psané diskuse.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Flor.cz 14. 5. 2022 13:39

Jo, taky chápu :). Mě šlo o to, že se z malé DOF dělá někdy až modla. A výrobci to samozřejmě rádi přiživují. Opačný extrém je ale taky blbost.

Jinak mi přijde, že minimálně v Sony Photo Award vítězí právě fotky, kde je hlavní motiv oddělený od pozadí jiným způsobem než malou DOF. Právě proto, že to vyžaduje daleko promyšlenější kompozici a pozadí dodává fotce kontext:

https://www.worldphoto.org/portraiture- ... ompetition

Obrázek
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků