Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod cport 18. 1. 2022 08:30

No, tak nejak mi prijde, ze obdobny clanek ohledne Pentax nebo Sony looku se dal se stejnyma fotkama napsat taky :D

Dnesni RAWy jsou uz uzasne pruzne a dokazi se z nich vydolovat krasne veci, temer by se dalo rict "objektiv neobjektiv". Jasne, z nekterych skel leze specificky bokeh, jine zase maji potlacenou komu na astro, jine maji rychly AF ... ale nektere veci jako kdyz se 2-3 ruzne objektivy daly na stejny fotak s filmem a pak se porovnavalo, ktery obraz je kontrastnejsi a ktery ma jake barevne podani, to uz je temer pryc. Tyhle veci jako monochrome cip jsou takove "nice to have", daji pekny pocit z foceni, ale uz to neni "must have".

PS: Mam osobni zkusenost z kinofilmu - stary rusky objektiv daval daleko mene kontrastni a barevny obraz nez Pentax limited objektiv. A videl jsem i obdobny test, kdy nekdo vzal vyhlasene Pentax limited sklo (tusim 43/1,8) a srovnal to s nejakym Leica sklem a to teda ten Pentax dostal brutalne na ... v barevnem podani a kontrastu.
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 18. 1. 2022 08:46

Tak mě zaujaly ty fotky z Pákistánu, podle mě velmi povedené. Dobrá kompozice, práce se světlem a také dobře zvládnutý PP. Ten je relativně silný, ale mě se líbí. Nemyslím si že Leica v tom hraje zásadní roli. Podle mě všechny ty fotky se dají zvládnout začátečnickou zrcadlovkou a trochu slušným sklem.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 18. 1. 2022 08:58

Dal jsem ten odkaz na tohoto fotografa schválně, abych (těm co to uvidí) ukázal, že při adekvátním postprocesu se Leica look dá udělat i Panasonicem, ale když si ty fotky prohlédnete, tak to uvidíte jen v jedné kombinaci s jedním objektivem. Další zajímavý poznatek je, jak během doby ten fotograf fotí stále více a více tou Leicou.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod houghs 18. 1. 2022 09:08

Můj názor je, že ten "Leica look" hlavně vytváří dobrá práce se světlem. A to dává snímkům silný přirozený kontrast a barvy, anebo alespoň potenciál pro další práci v PP.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cport 18. 1. 2022 09:55

No, tak vzhledem k cene bych cekal, ze Leicari nebudou v drtive vetsine zelenaci a dokazi toho svetla i PP vyuzit.

Ale jak se zminuje ten leica look, jak znam ty svoje leicare - zrovna ty jejich snimky jsou kolikrat takove strasne ploche a nevyrazne.
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 18. 1. 2022 10:50

Podle mne hraje roli kombinace těla a objektivu, dokonce je i vyzkoušené, že některé Leica objektivy nefungují ani zdaleka tak dobře na jiných tělech jako na Leice, tohle platí bohužel i pro kombinaci Nikon tělo + Leica objektiv.

Já bych ale kombinaci těla a objektivu nemusel řešit, v době, kdy jsem o Leice uvažoval, tak přicházela v úvahu jen Leica Q a tam je objektiv napevno.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 18. 1. 2022 10:53

V tom je právě ta krása fotografie - zachycení unikátního okamžiku.

Pokud by na stejném místě, ve stejný okamžik, stálo několik stejně kvalitních fotografů s úplně různými foťáky a vyfotili úplně stejnou scénu s úplně stejným nastavením foťáku, udělali úplně stejný postprocess, a ukázali to ve slepém testu někomu, kdo tvrdí, že umí poznat ten Leica look ... a kdyby on to pemar neomylně poznal, tak by to bylo jasné :-)

Jinak tady zase budeme ukazovat fotky a ty budou chváleny a zpochybňovány podle potřeby ... ale tak to asi má být, je třeba to brát s nadhledem, přeci jen to tu je spíš takový nezávazný pokec o našem společném koníčku, než nějaký ostrý test o milion euro ... :-)

Nakonec, vyloučeno to není, třeba tam nějaké to Leica tajemství opravdu objektivně je
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 18. 1. 2022 11:54

Nepoznám to vždycky, i kvůli tomu postprocesu, ale trénoval jsem to na fotkách z Pákistánu :-).

Moc nevěřím tomu, že z nějakého RAWu ze Sony nebo z Canonu uděláte totéž, možná se tomu přiblížíte, jako já přes ty profily z DxO, možná to váš kamarád nebo manželka nepoznají, ale rozdíl tam bude, aspoň já jsem ho tam měl. Ono kdyby tomu tak nebylo, nebyl by důvod kupovat takové objektivy, jako je třeba Nikon 200/2 nebo jiné. Jinými slovy, není tomu tak, že různé objektivy přenesou obraz stejně (to by ani nemělo smysl ty dražší kupovat, ne?). A jak jsem psal, je to podle mne i o té kombinaci. Ale v dnešní spotřební době na to asi defekuje Bílý tesák.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Flor.cz 18. 1. 2022 12:15

Ten slepý test jsem zkoušel, Leica look natrénovaný nemám, tak jsem jen vybíral barevné verze, které se mi víc líbí. U dvou jpeg ze tří jsem trefil Leicu :).

No a taky jsem v PS zkusil z těch ostatních verzí vyrobit Leica look. S nástrojem selektivní barva v PS je to otázka minuty, tam se dají doladit barvy takřka libovolně. Umí pracovat se 6 základními barvami a s tonalitou. A každou tuto složku obrazu můžete ovlivnit v osmi dimenzích. Např. u červené složky můžu purpurový tón posunout víc do azurové.

Takže si lze snadno vyrobit barvy podle toho, jaké se k fotce zrovna hodí. Fotky z Kladna jsem takhle hodně ladil:

Obrázek
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Davidof 18. 1. 2022 12:22

Já bych víc věřil těm rozdílům v objektivech, než v nějaký zázračný Leica senzor.

Mimochodem, pro bajonet Leica existuje adaptér na RF (a patrně i na E a Z).

Takže by se dalo vyzkoušet i to, co vlastně udělá objektiv a co je dílem senzoru a RAW engine.

Stačí jen koupit pokusně pár základních Leica skel a jedno tělo. Já bych dodal tělo R5 ... :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 18. 1. 2022 12:34

V DxO mám těch barev dokonce 9 a mohu měnit saturaci, jas a rovnoměrnost dle libosti. Nejsem specialista na postproces, ale jak psal, umím se přiblížit, ale neumím se bez Color checkeru a editování po pixelech přesně trefit. Zatím lepší výsledek jsem získal přes v sekci barev přes Color rendering volbou Leica a příslušného modelu.

Možná je to jen mojí postprocesovou lamovitostí, ale z Nikonu se Leicu nikdy udělat nepovedlo a totéž platí pro objektivy, rozdíly mezi Sigmou, Nikonem a Zeissem jsem v PP nevykompenzoval, nejjednodušší je to neřešit a vzít si ten objektiv, který mi pro daný účel nejvíce vyhovuje.

Té kombinaci Leica objektiv a Canon tělo moc nevěřím, aspoň u Nikonu to nefungovalo. Není to asi zázračný senzor, ale asi jen vzájemné vyladění.

A ono to není jen v barvách, důležitou roli hraje i kontrast:

https://flic.kr/p/2cWC5A6
Naposledy upravil pemar dne 18. 1. 2022 12:42, celkově upraveno 1
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 18. 1. 2022 12:42

No u Nikonu s F mountem to asi moc fungovat nemohlo :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 18. 1. 2022 12:43

Leica R funguje na Nikonu F přes adaptér.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 18. 1. 2022 12:57

Já myslel, že mluvíme o dálkoměrech Leica
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 18. 1. 2022 13:03

Tak to jo, dálkoměr na Nikonu není a nefunguje.
pemar
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků