PC pro úpravu fotografií

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod atti.hombre 1. 1. 2022 19:06

32GB RAM ( 2x16GB ) aby sa dalo naalokovat dosť pamäte pre grafiku
3600MHz je ideal- viac sa vôbec nemusí dať nastaviť cez OC

APU nepodporuje PCIe4 ...len PCIe3 na PCI4 pracuje len CPU.

Na procesor poriadny chladič.

B550 stačí.
Ryzen7 5700G, B550 A, 32GB 3600MHz G Skill, Sam.970 Pro ,DT01ACA200 , RM 650x ...
Pentax K-3II Silver Edition
atti.hombre
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 1. 1. 2022 19:16

Já tyhle sestavy považuji obecně za poddimenzované (z řádu minut se při zpracování můžeš dostat třeba do řádu desítek sekund), integrovanou grafiku bych na Topaz nepoužil, u RAM sice 16 GB není mnoho, ale vzhledem k ostatním kompromisům bych to asi neřešil, u sebe bych pod 32 GB nešel. Chladil bych to vzduchem.

Na Lr asi relativně v pohodě (ale není to nic nadčasového, rychle to morálně zastará), na Topaz je to podle mne málo. Trochu by mohlo pomoci, že Olympus nemá moc velké rozlišení a tím má relativně malé soubory na zpracování.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod atti.hombre 1. 1. 2022 19:36

:-) Určite by tomu pomohla lepšia grafická karta s dostatkom pamäte. Ale ked sa človek pozrie kolko teraz grafiky stoja tak si radšej minutu pri spracované počká ( teda aspoň ja isto ) ...
Ryzen7 5700G, B550 A, 32GB 3600MHz G Skill, Sam.970 Pro ,DT01ACA200 , RM 650x ...
atti.hombre
Návštěvník

Odeslat příspěvekod yorg 1. 1. 2022 19:59

Díky pánové.
K PCIe - v parametrech píšou PCI Express 4.0, 1× PCIe x16, 2× PCIe x - tak by tam snad pro jedno SSD podpora měla být.
Chladič pro procesor mám Noctua.
Sestavu za poddimenzovanou nepovažuji. Nahrazuje 10 let starou. A tam je pokrok o světelný rok.
Grafickou kartu mám ve stávajícím počítači GeForce GTX 750 Ti KalmX, 2GB DDR5, tu použiju. Hry nehraju a do budoucna je to místo, kam by se to mohlo případně pohnout.
yorg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 1. 1. 2022 20:03

Trik je v tom, že některé grafické programy (Topaz nevyjímaje) používají grafickou kartu na akceleraci, nejen na zobrazení, takže RTX 1650 nebo 1660 bych bral jako minimum.

Noctua je v pohodě.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod yorg 1. 1. 2022 20:05

Ještě podotázka k pamětem. Je vhodnější použít 2x16 nebo 4x8 a obsadit všechny porty?

-- 1. 1. 2022 20:07 --

Já tu akceleraci z GK měl testoval v LR a žádný viditelný rozdíl jsem nepoznal.
yorg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 1. 1. 2022 21:18

Teď z hlavy nevím který, ale jeden z dvojice Sharpen a DeNoise jede převážně přes grafickou kartu, tuším Sharpen (ale nevím to jistě, musel bych pustit počítač).

Lepší výsledky dávají menší paměti v hojnějším počtu, ale u té tvé sestavy to nebude mít podstatný efekt.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod feanoor 1. 1. 2022 22:09

yorg
jaký přesně máš ten Noctua chladič? Aby se ti vůbec do té skříně vešel.

Chceš určitě mATX skříň?

Ta zákl. deska je nic moc, stejně tak SSD.

Radeon RX Vega v 5700G je nyní nejsilnější integrovaná grafika, ale už třeba taková GTX 1650 Super ji výkonem zcela rozdrtí. Ale bohužel jak víme, je teď s dedikovanými grafikami problém je vůbec sehnat za rozumnou cenu.

A ventilátory do skříně určitě radši zaměřené na airflow než na statický tlak, tzn Arctic řady F, nikoli P.

Barracudu rozhodně nebrat, chce to CMR disk, pokud už to musí být plotna. Tzn. třeba SkyHawk, ještě lépe IronWolf.
feanoor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod yorg 1. 1. 2022 23:24

Díky za příspěvek.

Je to tento chladič https://www.czc.cz/noctua-nh-c12p-se14/71995/produkt a backplate pro AM4 Noctua posílá po zadání skenu faktury chladiče a zákl. desky zdarma. Byl už použit v aktuální skříni. Takže tam vleze.

Skříň, zdroj a chladič (plus HDD a DVD) použiju z aktuálního počítače. Nechce se mi to vyhazovat. Je to funkční a tak proč dráždit ekology. Aktuální ventilátory do skříně by měly být poměrně slušné a není je skoro slyšet.

Píšeš "Ta zákl. deska je nic moc, stejně tak SSD." - Je vhodnější varianta v cca stejné ceně? Základní nástřel pro rozpočet je cena za procesor + deska cca 10000Kč. Teď tam jsem a výš s cenou moc jít nechci. Procesor taktovat neplánuji, taktoval jsem 2x v životě a pokaždé s tím byly problémy. Takže dražší desku vhodnou pro taktování nepotřebuji. Co bych ale ocenil, je stabilita desky na dalších 10 let. :-)

Co se týká SSD, tak bych chtěl mít OS na SSD PCIe4 a 500GB by mělo bohatě stačit a Crucial jsem vybral spíše podle ceny a toho, že jsem dřív četl, že by nemusel být špatný. Devět let mám OS na SSD 128GB a cca 20 GB je trvale prázdných.

Disky s plotnami mám WD Red 3TB WD30EFRX a 2TB WD2000FYYZ, ty teď neřeším. Fungují.

Nová grafika přijde na řadu někdy později, pokud to bude třeba.
yorg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod feanoor 1. 1. 2022 23:46

Pokud máš ATX case, tak bych určitě doporučil ATX desku, je tam obecně větší šance na delší životnost.
Pokud však to má být mATX, tak koukni na tuto, má mnohem lepší pasivní chlazení než to MSI.
Nejde jen o taktování, ale o lépe chlazené VRM, což se projeví na životnosti

https://www.czc.cz/asus-tuf-gaming-b550 ... 60/produkt

Zdroj bych ti taky doporučil nový, starý sice 10 let funguje, ale technologie pokročila, a starý ti taky může brzy odejít.
jen pro zvážení

https://www.czc.cz/be-quiet-system-powe ... 75/produkt

SSD dopručuji tento, má skoro 3x vyšší deklarovanou životnost - 850 TBW, než ten Crucial

https://www.czc.cz/seagate-firecuda-520 ... 80/produkt

Tvůj chladič procesoru neznám, a vůbec si nejsem jistý, jak Ryzen 7 5700G zvládne. Moc tomu ale nevěřím.
Kdyžtak použij ten co je v balení s procesorem, pokud tedy nechceš jiný.

Ostatní komponenty tedy také jak myslíš.
feanoor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod atti.hombre 2. 1. 2022 07:31

RAM: AMD = 2x16 GB 3600MHz
atti.hombre
Návštěvník

Odeslat příspěvekod yorg 2. 1. 2022 11:20

Díky všem pánové.
Vypadá to dobře. Chtěl jsem ušetřit, ale asi to tak nakonec dopadne.
yorg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 2. 1. 2022 19:49

yorg: jen poznámka ke stávající skříni a CPU chladiči - jsou nekompatibilní co se týče airflow. Ta tvoje skříň je stavěná na CPU chladič, který žene vzduch skrz skříň od předu směrem dozadu.

Obrázek

Kdyžto ten Noctua chladič se snaží brát vzduch z boku skříně, kde ovšem není žádný otvor pro nasátí vzduchu. Nějak to určitě funguje, ale za cenu vyšších teplot a hluku.

Vzhledem k tomu, že chceš použít dedikovanou grafiku, tak bys mohl koupit CPU bez integrované grafiky a trochu ušetřit.
✔️ Galerie pro fotografy:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod yorg 2. 1. 2022 20:43

Děkuji za upozornění a je to skutečně tak.
Ta skříň teď s tím chladičem "hostí" od roku 2010 Intel Core i5-750 přetaktovaný na cca 3500MHz a i v létě nikdy nebyl problém s teplotou včetně pasivní grafiky. Aktuálně je teplota jader procesoru cca 45°C. Teploty jsem dlouho sledoval kvůli přetaktování, které jsem tenkrát dělal v létě při 30°vedrech. Takže tady problém moc nečekám. Díky ale za upozornění, budu to pečlivěji sledovat.
staré_pc.jpg

Na to ušetření ale slyším. Vždy tam byla dedikovaná grafická karta. Pro 27" Eizo by integrovaná grafika možná ani nestačila. Faktem ale je, že nevím, který procesor bez integrované grafiky by mohl 5700G srovnatelně nahradit.

Zatím to mám vybráno takto:
AMD Ryzen 7 5700G
ASUS TUF GAMING B550M-E
Kingston FURY 32GB KIT DDR4 3600MHz CL18 Beast Black
Seagate FireCuda 520, M.2 - 500GB
AKASA M.2 SSD Heatsink
Be quiet! System Power 9 - 500W

Změna je podle zde daných doporučení u paměti na 32GB, SSD, MB a nakonec koupím i nový zdroj.
yorg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 2. 1. 2022 21:19

Alternativy jsou Ryzen 7 5800X (dražší, výkonější) a nebo Ryzen 7 3800X (levnější, starší generace)

Ušetřit se dá na základní desce - koupit původní MSI B550M PRO-VDH. Doporučuji podívat se na CZC.cz, kde je v parametrech i spolehlivost. Ta MSI má 100%, zatímco ASUS gaming jen 98%.
To že MSI nemá tolik pasivních chladičů, toho bych se nebál, když nebude vytěžovaná nějakým hardcore hraním. Případně se za pár desítek korun dá dokoupit nalepovací pasivní chladič na VRM mosfety.

CL18 časování je už dost pomalé, 3600CL18 je nejspíš srovnatelné s 3200CL16
✔️ Galerie pro fotografy:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka