Jaky objektiv nejvice pouzivate na sve DSLR?

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar 26. 9. 2021 18:40

Také jsem se k 300/4 + 1.4 vrátil, je to ideální kombinace na delší chození s fotoaparátem, na náročnější práci zůstávám u 500 PF. PF skla jsem si velmi oblíbil, jsem zvědavý, kdy bude první PF sklo pro Z řadu.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 27. 9. 2021 15:47

Šumava v černobílé s trochou extrémního procesingu, z JPGu na IPadu:

Obrázek

Nikon 300 PF + 1.4

Obrázek

Zeiss Distagon T* 21mm f/2,8
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod PalmTungsten 28. 9. 2021 18:31

Trocha Mallorcy - cestoval jsem s minimem věcí, takže do batohu vlezl jen X100F s oběma oficiálníma předsádkama (tzn. 28/35/50 eq.) a tělo X-T1 se sklem Olympus 85mm F2 (cca 135mm eq.) a malý cestovní stativ.

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

A.jpg

B.jpg

C.jpg

D.jpg


-- 28. 9. 2021 19:43 --

X100F (35mm eq.) + stack NiSi filtrů: polarizer a GND + zapnutý integrovaný ND3 v X100F. Vše na plnou díru za slunečného dne.

A.jpg

B.jpg

C.jpg

D.jpg
Přílohy
4.jpg
3.jpg
2.jpg
1.jpg
Nikon / Fuji.
PalmTungsten
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pemar 28. 9. 2021 19:17

Paráda, oko na tom se zálibou spočine, hlavně teď na podzim.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 29. 9. 2021 17:21

Mallorca moc povedená:)

Tady trochu podzimu že včera Z6&24-200

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 29. 9. 2021 18:44

I podzim má svoje kouzlo.

Obrázek

Nikon 18-105mm f/3,5-5,6 AF-S DX G ED VR

Maynooth, hrabství Kildare, Irsko, ležící 15 mil (24 km) západně od Dublinu, cca 2015.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Petrsek 30. 9. 2021 07:09

Pemar: Jo, tahle fotka má svoje kouzlo. Dost ho ale kazí přepal přes 2/3 oblohy. A ten čistě bílý mega flek místo oblohy nad tou šumavskou chalupou už vůbec nechápu. To dneska vyfotí líp i automatika mobilu. Tipl bych, že v optickém hledáčku ty přepaly nejsou vidět a neodhadneš jak moc máš kompenzovat :).

milan88: moc pěkný podzim a bez přepalů :)
Petrsek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 30. 9. 2021 12:46

Toto je focené Nikonem D50, který byl v prodeji v letech 2005–2007. Šlo o první z řady tzv. low-endových zrcadlovek, které nabízí základní funkce za dostupnou cenu. Vzhledem k výbornému poměru cena/výkon se stal tento fotoaparát legendou díky svému rozlišení 6,1 megapixelů, pěti zaostřovacím bodům a rychlosti snímání 2,5 obr/s. Kvůli “strachu z přepalů” má tento Nikon nastavené maticové měření tak, že pocitově podexponovává, proto jsem u něj dával korekci +0.7 a více, abych nemusel upravovat expozici v PP a nějaký ten přepal je daň za moji lenost.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Petrsek 30. 9. 2021 13:00

To je právě ono - "strach z přepalů", které v optickém hledáčku prostě nejsou vidět. Dá se akorát odhadovat jestli taková či maková korekce povede k podexpozici nebo přepalům.

A jaké máš vysvětlení pro ten bílý flek nad chatou? To by mě zajímalo daleko víc :) Protože takový výstup z profi fototechniky je dost zarážející.
Petrsek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 30. 9. 2021 13:33

Tenhle argument, že v EVF vidím přepaly a proto jsou bezzrcadla nej, jsem nikdy nepochopil. Svědčí tak leda o tom, že se daný člověk nenaučil nakládat se svojí technikou. Dlouhá léta byly EVF tak nekvalitní, že v nich člověk viděl přepal nebo černou, i když výsledná fotka nedostatkem dynamického rozsahu v rawu vůbec netrpěla. Pohled do takového EVF naopak pořízení fotky spíš komplikoval, protože člověk nevěděl, jak komponuje. Dnešní EVF jsou daleko lepší, přesto já sám náhled přepalů (ani úprav) téměř nepoužívám, mám většinu času nastavenou simulaci OVF, abych měl příjemný ničím nerušený obraz. S expozicí nebojuju, je velmi přesná i bez pomocníků, stejně jako bývala na DSLR. ...Kromě toho si nemyslím, že správná expozice je vždy ta bez přepalů. ...A některé přepaly vznikají v PP. Někdo je dělá i záměrně ;-)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 30. 9. 2021 13:48

Ta formulace že bezzrcadla jsou nej, protože v EVF vidím přepaly, ta je trochu přehnaná.

Jak to bylo před pár lety, to neumím posoudit, ale dneska to funguje dobře. Foťák dává fotografovi nějaké informace a je na něm, co s nimi udělá.

Pokud to někomu nevyhovuje, prosím, ale spousta zrcadlovkářů fungovala tak, že vyfotili fotku a následně si ji zkontrolovali na zadním LCD, buďto jen tak, od oka, nebo na histogramech, jestli to je OK.

Nevidím moc rozdíl v kvalitě LCD oproti EVF, a oboje zobrazuje samozřejmě jen nějakou interpretaci toho uloženého RAW, ale říkám si, že je pro mě lepší vidět tu informaci už před vytvořením snímku, než až potom - často už není druhá příležitost.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 30. 9. 2021 14:00

U velkého DR je to pakárna, foťák to tak jako tak nevezme, takže člověk má tři možnosti, buď mu přepal nevadí a má méně práce v PP, nebo to podexponuje a pak vytahuje stíny (to je u Nikonu bez problému, ale následný PP mne moc nebaví) nebo se použije přechodový filtr, ten ale dost často s sebou nemám.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 30. 9. 2021 14:20

Jenže tu kontrolu uděláš u první nebo druhé fotky a pak už jedeš. Nevím, čím fotí lidé, kteří si myslí, že to je nutné pořád, ale já jsem tyhle kontroly na Nikonech řešil jen v kontrastnějších podmínkách a nikdy mi to nezabralo moc času. Nedělám víc kontrol s DSLR nebo Z6 (simulace OVF) než na X-T2, kde mám zapnutý náhled. Obvykle hlavím cílem kontroly dokonce ani není expozice ale kompozice. Mně spíš přijde, že si lidi v mysli amplifikují nějaký špatný zážitek a staví na něm, že se bez náhledu v EVF nedá žít. Kdoví, jakou roli v tom hraje značka techniky, případně stadium, kdy došlo k přechodu. Nebudeme si nalhávat, mezi zrcadlovkami byly značné rozdíly ;-)
...To není přehnaná formulace, ale velmi častý argument, který někteří předkládali jako jednu z hlavních motivací k přechodu na ML. Asi záleží na kontextu sebevnímání. Dokud jsem fotil s DSLR, všímal jsem si toho argumentu často. Dnes ho přehlížím, protože je podle mého názoru nepodstatný. Pro mě je hlavním změnou k lepšímu konzistentní foťák přes hledáček a LCD, protože často fotím z obtížnějších pozic a potřebuju je rychle střídat. Náhled expozice, AF atd. jsou podružnosti, ale kdo měl špatnou DSLR, nepochopí, představuje si pod tím pojmem asi něco jako ruchadlo vedle JohnaDeera :)
Naposledy upravil Dolgor dne 30. 9. 2021 14:40, celkově upraveno 1
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ferin 30. 9. 2021 14:36

Bezrcadlovka má v tomto ohledu (pro mě) jednu báječnou věc - a sice že mám nastaveno (krátké) zobrazování vyfocené fotky s histogramem v hledáčku. Přestože se tak (většinou) snažím fotit tak, aby histogram byl bez (větších) přepalů co nejvíc namáčnut doprava, to při focení nijak neomezuje a nezdržuje (pokud neberu nutnost druhé (lepší) expozice na základě této kontroly). A vyhovuje mi to víc, než jiná možnost - sledování živého histogramu v hledáčku před expozicí.

Jinak mi to nedá, ale neustálý postování fotek, který mohly být dobrý, kdyby ... (bylo lepší počasí/světlo, nebyl bych línej vstávat/vzít si stativ/filtr/jiný objektiv/udělat lepší PP a nezacláněli tam lidi/vedení/mlha), moc nechápu. ;-)
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 30. 9. 2021 14:48

Takže radši nepostuješ vůbec :-).
pemar
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků