Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar 16. 9. 2021 04:40

Porovnáváte poslední generaci bezzcadlovek Nikonu s mnoho let starými zrcadlovkami Nikonu. D5/D500/D850 jsou oproti nim o parník jinde nejen na rychlý pohyb, ale i na statické fotky, kde rozdíl je hlavně v konzistentnosti ostření na krajní body a v použití objektivů třetích stran, hlavně u Sigmy Art.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod chvd 16. 9. 2021 07:11

noxx_cz píše:Tady ale opravdu záleží na tom, jak velkou plochu v hledáčku zaostřovaný objekt zabírá. Pokud převážnou část, tak problém není. Pokud malou, problém je na světě.

Jak kdy, nekdy muze byt i pomerne velka ta plocha a pokud je hodne mimo aktualni nastaveni zaostreni objektivu pri SINGLE AF POINT a neni uplne souvisla, tak ji fotak muze zcela ignorovat.
Viz treba muj mily nytek na lavicce. Tenkrat jsem to vyzkousel se single AF point v radech desitek pokusu, mozna ke stovce jich bylo. A pri preostreni "z dalky" to muj nytek ignorovalo a vesele ostrilo mezi temi latkami na zem, pripadne do "buhvikam". Klidne pet az deset namacknuti spouste(takze lze vyloucit chvejici se ruku jako puvodce problemu) a ani jednou se to nepreostrilo k nytku.
Obrázek
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 16. 9. 2021 07:29

V téhle situaci zkus před-ostřit na podobnou vzdálenost, ve které je tvůj nýtek. Myslím, že by ti to pak už nemělo ( v téhle situaci ) proostřit na pozadí.

Stačí ostřit hodně přibližně, třeba někam na zem poblíž
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod chvd 16. 9. 2021 07:33

houghs píše:. Ale proč velikost ostřícího bodu není takovým problémem na DSLR? Tam je jen jedna a tyto situace zvládá mnohem líp.

Ja si dokonce myslim, ze ty problemy se SINGLE AF POINT se projevi jen se Z skly. S Tamron zoomy jsem ten problem nezaznamenal, coz ale muze byt jen nahoda, tak asi prilezitostne vyzkousim.

-- 16. 9. 2021 08:37 --

Davidof píše:V téhle situaci zkus před-ostřit na podobnou vzdálenost, ve které je tvůj nýtek. Myslím, že by ti to pak už nemělo ( v téhle situaci ) proostřit na pozadí.
Stačí ostřit hodně přibližně, třeba někam na zem poblíž

JJ dik za radu.
Bavili jsme se tu o tom uz kdyz jsem to tu resil poprve....prave jsem se vztekal :) ze v takovych situacich je treba ostrit na dve etapy, coz je dost naprd, kdyz jde o cas.
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 16. 9. 2021 08:08

Mám podezření, že jde o pokus zaostřit pod minimální zaostřitelnou vzdálenost objektivu. Povedlo se udělat stejné foto jiným způsobem? Mám pod stolem tmu a Z6+85S zaostří bez problému na moji černou ponožku, když je dost daleko. Když fotím z výšky kolene, pod MFD, tak se samozřejmě vůbec nechytá. Znám to i z terénu, protože 85S používám jako makrosklo, když mi huntuje, je to v 9/10 případů tím, že jsem moc blízko, což poznám podle toho, že ani s MF nedostanu objekt do HO.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 16. 9. 2021 08:09

To, že se to projevuje se Z-skly, to mi přijde jako ostuda.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 16. 9. 2021 08:13

Pemar má samozřejmě pravdu. D7000 je úplně jiná doba. Mně osobně přišel fajn už D750, AF pro moje potřeby super a ani nevzpomenu, jestli mě někdy zklamal. Nicméně precizní pozicování AF jsem prostě musel řešit MF.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 16. 9. 2021 08:20

Mně přišel AF z doby D7100/D750 jako plně použitelný, jediný problém byl v konzistentnosti zaostření s tehdejšími Sigma Art skly, konkrétně 35mm a 50mm a v tom, že bez kalibrace i Nikon objektivy ostřily nepřesně (a paradoxně čím více profi, tím víc).

Nikon Z se dá také kalibrovat a kdybych Z řadu měl, tak bych to udělal, i když má podle měření Reikanu na AF-S menší rozptyl tolerancí, než zrcadlovky (pro mne má větší smysl AF-C, na AF-S prakticky nefotím).
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod chvd 16. 9. 2021 09:26

Dolgor píše:Mám podezření, že jde o pokus zaostřit pod minimální zaostřitelnou vzdálenost objektivu. Povedlo se udělat stejné foto jiným způsobem? Mám pod stolem tmu a Z6+85S zaostří bez problému na moji černou ponožku, když je dost daleko. Když fotím z výšky kolene, pod MFD, tak se samozřejmě vůbec nechytá. Znám to i z terénu, protože 85S používám jako makrosklo, když mi huntuje, je to v 9/10 případů tím, že jsem moc blízko, což poznám podle toho, že ani s MF nedostanu objekt do HO.

Pises o mem nytku?:) Tak tam by to urcite nemelo byt pod min.zasotr.vzdalenost(edit zkontrolovano na nikoncz - 40 cm), protoze jsem se podle ni ridil, nicmene to je typicky scenar, pak jsem to zkousel i na jinych objektech a ma to proste problem, na jakykoliv bod, i za dostatku svetla i s 50 i s 24-70.
Jinym zpusobem se povedlo, stacil ten pin point, ale ten se zase "boji ve tme"
Uz se mi podobny problem stal i u foceni lidi, nicmene proste jednou ...takze ....
Tak ono samozrejme je to zas ta akademicka debata, v praxi to nejak moc neomezuje. Na druhou stranu je neprijemne to, ze pak kdyz je situace, ze nechci o zadny zaber prijit, citim se misty nejiste, protoze "co kdyz zas neco neodhadnu" a fotak si to vylozi po svem :)
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 16. 9. 2021 11:48

Asi kvůli návyku na makrosklo se mi nedařívá dobře odhadnout MFD u 1.8Sek (nejvíc používám 50 a 85). Tudíž, když mi AF zahuntuje, okamžitě se posouvám dozadu a najednou se AF chytí perfektně. MF mi téměř vždy jen potvrdí podezření na příliš malou vzdálenost. Nevím, no, ale na nespolehlivost si u Z6 nemůžu stěžovat, nepřipadá mi ani ve složitějších podmínkách horší než D750, jen holt víc využívám různé režimy AF. ...A kontrolu MF dělám bez jakékoli změny AF režimů - uvolnit spoušť, otočit prestencem, vteřina, víc ne.
..houghs, asi se budeš divit, ale ty fotky řadím mezi dovolenkové. Větší část vznikla tak, že jsem do cyklobatohu hodil foťák s jedním sklem, kdyby něco. Pak jsem si v lese zastavil, tepovka 170, opřel kolo o strom a zdržel se 10 minut focením:) Orchideje jsou z teambuildingu s průvodcem, spěchal jsem, abych doběhl skupinu. Když jdu sám, mám víc času si s focením pohrát.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod houghs 16. 9. 2021 12:37

pemar píše:Porovnáváte poslední generaci bezzcadlovek Nikonu s mnoho let starými zrcadlovkami Nikonu. D5/D500/D850 jsou oproti nim o parník jinde nejen na rychlý pohyb, ale i na statické fotky, kde rozdíl je hlavně v konzistentnosti ostření na krajní body a v použití objektivů třetích stran, hlavně u Sigmy Art.


Toto je častá chyba a spousta lidí ani netuší že ten autofocus je u DSLR vydaných v r. 2016 a později zásadně přepracovaný. Příliš publicity se tomu nevěnovalo a features list se tímto také moc nechlubí. Thom Hogan si toho všiml, ty nedůležitější změny a přínosy jsou právě v parametrech, které na features listu chybí nebo nejsou dostatečně rozvedené. Byl jedním z mála, ne-li jediný kdo o tom psal, všude jinde se psalo že D7500 je proti D7200 hodně osekaný model, nemá druhý slot, možnost připojení gripu atd a že výměna za starší DSLR ani nemá význam. A tak lidé posuzují současné DSLR podle takových modelů jako D7000 a takový úsudek je hodně mimo. D780 a D6 mají fungovat snad ještě lépe, ale i tak faktem zůstává že od roku 2016 ten pokrok už není tak velký proti tomu na co jsme byli kdysi zvyklí. A tady se pak objevuje další chybný úsudek, že např. D500 je pět let starý a tudíž hodně zastaralý foťák.

-- 16. 9. 2021 13:42 --

Dolgor píše:..houghs, asi se budeš divit, ale ty fotky řadím mezi dovolenkové. Větší část vznikla tak, že jsem do cyklobatohu hodil foťák s jedním sklem, kdyby něco. Pak jsem si v lese zastavil, tepovka 170, opřel kolo o strom a zdržel se 10 minut focením:) Orchideje jsou z teambuildingu s průvodcem, spěchal jsem, abych doběhl skupinu. Když jdu sám, mám víc času si s focením pohrát.


Jasně, to je v pořádku. Fotky jsou pěkné, proč ne. Zajímavé je, že i když možná držíme podobné mašiny v ruce tak každý z nás je jiný. A hodně jiný. A to je dobře, hlavně se neučme bezhlavě přebírat cizí postupy a šablony.

-- 16. 9. 2021 13:46 --

milann88 píše:Houghs: prijde mi, ze spis nechces rozumet, proc je moznost menit velikost ostriciho bodu vyhoda a ne nevyhoda.


Já vím, možná to vypadá blbě a možná že jsem až příliš důsledný ve sbírání informací a opatrnější při formulaci závěrů. Já CSC opravdu neznám, i když budu aktivní a budu část manuál, tak budu mít hodně mezer, protože ty podstatné detaily tam nebudou, resp. ty nejzajímavější informace je možné obvykle nalézt pod čarou. Nikon si v tom hodně libuje.
Naposledy upravil houghs dne 16. 9. 2021 14:24, celkově upraveno 1
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 16. 9. 2021 12:50

Vůbec bych se nezlobil, kdybych další roky fotil s něčím jako D850. Pro mě takový foťák zaostřuje skvěle (už D750 takový byl), ale proti bezzrcadlovce 1) zaostřuje jen v menší ploše snímače (s DSLR jsem komponoval s rezervou kolem objektu, se Z6 víc natěsno = lépe využiju rozlišení snímače), 2) přes LCD ten dobrý AF už nemám. Buď je tam kompromisní implementace LV (D750 a D850) nebo celkem pěkná (D780), ale jinak se ovládá a funguje než OVF AF, což je při přepínání OVF-LCD matoucí.
Některá témata mi pak s DSLR skoro nešla, například psi na procházce z různých nízkých úhlů jdou se Z6 a animal EyeAF krásně, zatímco s D750 jsem se vůbec nechytal. Správně umístit AF bod v 3D trackingu na oko a udržet oko ve středové oblasti s AF body je výzva, když se psi hýbou. Z6 vše obstará sám, stačí přibližně namířit. A krom toho, člověk na bobku psa fotit může, člověk v leže na zemi nikoli, protože se stane atraktivním objektem psí hry.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 17. 9. 2021 05:49

Ja od cias DSLR pouzivam iba rezim AF-C, ktory vyuzivam vyhradne aj na Z6. Vacsinou so zaostrenim nemam problem aj na male objekty, najma ked je dobry kontrast.
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod chvd 17. 9. 2021 07:31

jo jednoducha reseni byvaji ucinna
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 17. 9. 2021 07:52

Já ne. Na stativu vůbec, na makro jen výjimečně. AF-C má svoje nevýhody. Pohybem při domáčknutí spouště můžu hnout kompozicí a zaostřit jinam, na pozadí. Totéž dělá větřík. Obvykle toto fotím na sklonku dne, z ruky, dlouhé časy a IS zvyšují pravděpodobnost chyby.
Dolgor
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků