Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Davidof 15. 9. 2021 16:11

Houghs

Já ti od začátku píšu, že to považuju za rozumné :-)


Jinak tedy já tu nijak moc nějakých nadšených přesvědčovacích příspěvků od uživatelů MILC směrem u uživatelům DSLR nevidím.

Spíš naopak, místním koloritem byly spíš expresivní příspěvky zbylých uživatelů DSLR proti MILC, ale i to před časem skoro ustalo.

Za mě osobně - pokud ti foťák slouží a pokrývá všechny scénáře, tak je to skvělé.

A Z6/Z7 by pro tebe znamenali spíš jen obtěžující přeučování se a jejich výhody bys stejně neocenil, nezajímají tě, nepoužíváš ...

To je spíš pozitivní věc, ne ?

Na druhou stranu by nemělo být pro nikoho překvapením, že jiní fotografové mají jiná kriteria, fotí jiné věci, hodnotí fotku jinak, a jim třeba zrovna za Z6/Z7 perfektně slouží a třeba o tom i pochvalně napíšou.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod houghs 15. 9. 2021 16:12

chvd píše:Ale to je tim, ze to proste na tu kytku neostrilo/ostrilo mozna jinam.


Jasně, to všichni víme. Ostřící bod se nechytil, pokud by se chytil zaostří v pořádku. A já bych očekával že při 3D trackingu se chytí.

-- 15. 9. 2021 17:16 --

Davidof píše:Jinak tedy já tu nijak moc nějakých nadšených přesvědčovacích příspěvků od uživatelů MILC směrem u uživatelům DSLR nevidím.

Spíš naopak, místním koloritem byly spíš expresivní příspěvky zbylých uživatelů DSLR proti MILC, ale i to před časem skoro ustalo.


Ano, na tomto se shodneme. Diskutující zde drží nějaký standard což oceňuji. Snad až na jednu výjimku.

Nicméně na jiných fórech bývá často bohužel vidět něco jiného (dpreview). Úplně nejhorší jsou ty diskuse pod články (fstoppers).
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 15. 9. 2021 16:30

Není důvod, proč by se zrovna na 3d tracking měl fotoaparát chytit, tam to prvotní zaostření je stejne, jen se objekt dal sleduje po snímku. Tady je problém ve velikosti bodů, pin-point ti pomůže se zaměřit na malý objekt, případně mít tlačítko na lupu a vidíš, že máš lehce hnout bodem na objektu, aby se fotoaparát chytnul. 3D tracking neřeší ani jedno z toho. Ale stejně mi přijde ten hit rate při Noxxovu testu nějak moc malý a neumím si vysvětlit, čím to je.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 15. 9. 2021 16:38

Houghs

A jo, tam je to občas opravdu kentus :-)


Jinak zrovna ty fstoppers mi přijdou jako úplně neuvěřitelný server - v podstatě píšou jenom články, že někdo natočil o něčem video ... Jako rozcestník by to bylo OK, ale oni se tváří, že to jsou normální články, s autorem ... divné
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod noxx_cz 15. 9. 2021 16:46

Pokud by někoho zajímaly všechna ohniska a clony, tak tady jsou rawy ke stažení: https://www.dropbox.com/sh/nbqp0h5sva66 ... SkaLa?dl=0
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 15. 9. 2021 17:02

noxx_cz píše:
landov píše:
wikxzen píše:Heleďte se, pánové, a vy při marném snažení s AF na "kytku v šeru" nepřepínáte na chvíli na manuální ostření? Zaostřit ručně a klidně zas přepnout do AF, foťák už pak zpravidla se drží místa posledního zaostření. To mi obvykle přijde jako nejrychlejší řešení problému než jít do menu a přenastavovat režimy, byť můžou být částečně nemapované na tlačítka... Mě u Fujinonů "focus by wire" nikdy moc neseděl, tak jsem to využíval sporadicky, ale když jsem na to přistoupil, tak to obvykle byla úspěšná cesta. :-)

Bingo.
Toto so Z6 + Z35/1,8 bolo nemozne zaostrit s AF-C + Single AF, proste to huntovalo, ale nezaostrilo. Prepinat na AF-S a menit bod na PIN AF mi pripadalo ako zdlhava pakaren, ovela jednoduchsie a rychlejsie bolo manualne zaostrit s focus peakingom.
Obrázek

-- 15. 9. 2021 06:33 --

inac - to fotené je ryža :-)


Můžu se zeptat na vzdálenost, na kterou ta rýže byla? Já mám zkušenost s tím, že čím blíž k objektu, tím je úspěšnost větší, ale na větší vzdálenost je to průšvih. Moje "zkouška" byla fakt jen pro srandu, z ruky, v sedě a bez jakýchkoliv ambicí :-). A ten květ levandule byl ode mne tak metr a půl cca.

Asi 1m.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 15. 9. 2021 19:17

Pár příkladů využití pinpointu na kytky za různých podmínek a s různými objektivy, jsou tam adaptované Fkové i nativní 50 a 85/1.8 S většinou na plnou díru. Většinou jen mírné úpravy v LR. Různé podmínky včetně stínu ve večerním lese a protisvětla. Mívám konzistentně skoro všechno zaostřené správně, což jsem si teď potvrdil, když jsem procházel série fotek. Pinpoint samozřejmě občas zahuntuje, ale to mi DSLR (D750) dělala taky včetně neschonosti se chytit. Holt manuálně vrátím zaostření do blízkosti správné roviny a spravím umístění AF bodu, protože to je nejkritičtější moment. S 750 jsem rozhodně neměl takovou kontrolu nad místem zaostření (to platí i pro nejmenší PDAF bod u Z6), což je u makra často na plnou a s malou HO nemilé, většinou jsem vybíral z několika fotek tu s nejlépe vyhovující rovinou, mnohem častěji jsem používal MF a víc jsem clonil (a častěji se válel po zemi, protože LV na D750 je někdy utrpení).
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 15. 9. 2021 19:40

Tady ale opravdu záleží na tom, jak velkou plochu v hledáčku zaostřovaný objekt zabírá. Pokud převážnou část, tak problém není. Pokud malou, problém je na světě.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 15. 9. 2021 19:50

Třeba ten zvonek je velký výřez a zaostřoval jsem na bliznu vpravo, 50S na 1.8. Jaterníky jsem s D750 vždycky fotil na MF, protože trefit tyčinky bylo na hodně pokusů - Z6 pinpoint napoprvé. Pomněnky jsem s D750 fotil na kývačku atd. ...Mně tedy nedělalo problém nosit si zaostřené fotky ani s D750. Se Z6 je to spíš jednodušší, někdy o hodně, protože to zvládnu přes LCD a nemusím si lehat na zem.

-- 15. 9. 2021 21:06 --

...U každé z těch fotek je důležité, kam přesně je zaostřeno. Zaostření na okvětní plátek je k ničemu, protože orgány jsou pak mimo HO a nevypadá to dobře. Nějaké přibližné zaostření podle mě nestačí, což je důvod, proč mi pinpoint připadá jako bezva funkce.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 15. 9. 2021 20:17

Pravda, že pokud bych použil pin point, tak to bude nejspíš lepší a přesnější, ještě tak šero nebylo. Spíš jsem to bral opravdu jenom tak, že mám všechny tři stroje nastaveny stejně a pojedu z ruky sérii fotek a uvidím, co z toho vyleze. A pravda prostě byla jasná, u D750 zaostřeno víceméně všechno správně, u Z5 víceméně všechno špatně ... proto jsem to sem postnul, že mi to přišlo k tématu a samého mne to překvapilo. Nejspíš nad tím člověk opravdu musí víc přemýšlet než u zrcadlovek.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 15. 9. 2021 21:01

Podle mě musí. S D750 jsem fotil jako kdekdo tady v podstatě na dvě nastavení. AF-C + 3D tracking nebo AF-S + jednoduchý bod. Když ale došlo na precizní věci jako makro, měl jsem tam často MF nebo LV+MF. ...Po tom, co jsem se naučil se Z6, si myslím, že je pro mě Z6 lepší. Už tolik necvakám najistotu. Co jsem dřív dělal s MF, můžu nyní s pinpoint AF. EyeAF mi hodně pomáhá. Za nejpodstatnější považuju konzistetní foťák přes hledáček i LCD. Na D750 mě přepínání mezi dvěma filozofiemi zpomalovalo.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod houghs 15. 9. 2021 21:13

Dolgor: Tak tady už ses podle mého vnímání posunul mimo kategorii běžné fotky. Takové snímky se na dovolené nefotí. Alespoň teda já ne. Clona 1.8 je pro mě využitelná u focení lidí a tam nemívám problém (a takové sklo už na dovolenou neberu). Jasně fotím tou pětaosmdesátkou přece jen z větší dálky a ta hloubka ostrosti není tak malá jako když fotíš z jednoho metru. Takže zetka dokáží ostřit přesně, ale o tom tady snad nikdo nikdy nepochyboval. Jsem ochoten připustit, že DSLR by mohla mít v úspěšnosti podobných snímků o poznání horší statistiku.

Ale rychlé focení s objektem který snímku nedominuje, je v pozadí, nebo je horší světlo,tak to je už asi jiná situace. A vcelku běžná situace. A potíž tady diskutující spatřují ve velikosti ostřícího bodu, jehož správnou velikost je nutné před pořízením fotky v menu navolit. Ale proč velikost ostřícího bodu není takovým problémem na DSLR? Tam je jen jedna a tyto situace zvládá mnohem líp.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 15. 9. 2021 21:57

Bod nevolíš v menu. Default je Fn1 (u bajonetu) + rolery. Jeden roler na AF-S/C/MF, druhý na různé velikosti bodů. Na DSLR se volí stejným principem.
Já drtivou většinu focení na výletech (lidi + cvakání krajinek a okolí) nebo "reportážní" styl se Z6 zvládám s AF-C a Autoarea, kde je Eye detekce. V případě potřeby si do toho přes Fn2 zapnu tracking. Je to dost jednoduché na ovládnutí a stačí na kdeco, když to není hodně rychlé nebo opravdu hodně malé a daleko a ještě v protisvětle - až v těch případech je nutné hledat ostatní režimy. Když se ale člověk naučí poznat hranici, za kterou je bude potřebovat, nemá co řešit.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 15. 9. 2021 21:58

Houghs: prijde mi, ze spis nechces rozumet, proc je moznost menit velikost ostriciho bodu vyhoda a ne nevyhoda. Pokud nechces menit, tak fotis na nejmensi bod jako u DSLR a v drtive vetsine pripadu to bude bez problemu. Ten mensi bod volis v momente, ktere jsem pochopil, ze se te netykaji, protoze fotis "bezne fotky". To same kdyz chces zvetsit bod na Wide-S/Wide-L, pokud nejsi zvykly casteji pouzivat na DSLR Group-mode, tak ti to nastaveni ve finale asi ani chybet nebude.

Co se tyka rychleho foceni za spatneho svetla, tak to urcite nebude horsi nez s D7500, pri halovych sportech jsem mel se Z6 mene odpadu nez s D750/D4s na clony F1.8/F1.4 i v pripade, ze hrac zabira malou cast obrazu.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 15. 9. 2021 22:07

...Některé DSLR taky měly AF bod jak kopyto. Třeba D7000 mi na malý věci nezaostřil ani za boha. 3D tracking D750 nebyl zas tak spolehlivý v protisvětle nebo tmě, míval jsem někdy zaostřeno na "siluetu" , tam kde to Z6 hodí rovnou na pozadí, na nic tak jako tak. Spíš bych řekl, že DSLR měly lépe vyřešenou prioritu zaostřit na nejbližší místo objektu, i když ho AF bod přesahoval. Zatímco Ztka se klidně chytnou na silný kontrast za (tmavým) objektem, když do něj zasahují.
Dolgor
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků