Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod chvd 14. 9. 2021 18:41

wikxzen píše:Heleďte se, pánové, a vy při marném snažení s AF na "kytku v šeru" nepřepínáte na chvíli na manuální ostření?

Jinak .... nejde o to, ze bych tu situaci/scenu neumel vyresit, kdyz ji rozpoznam jakozto potencionalne "narocnejsi". Problem je v tom, ze ne vzdy tu scenu takto rozpoznam. Treba posledne me velmi prekvapilo, ze vazne stacilo ostrit na list ve stinu a pin point se nechytl. Zjistil jsem to samozrejme az doma. Jiste, ze tohle se nestava bezne, spise velmi zridka. Ale proste u sestavy za 100+ jsem necekal, ze ta prace s ni bude az natolik jina a mnohdy komplikovanejsi pro urcite scenare nebo foceni.
Nevyhovuje mi to natolik, ze kdybych mohl vratit stav financi a vybaveni rok a pul nazpet, nejspise bych mel misto Z6 D780 (za predpokladu, ze by s D780 nemely velky problem me F objektivy co se BF/FF tyce)
Ono se to casem vstreba stejne jako jsem stravil, ze Z50 me zlobila a zlobi relativne dost. Ale ta nespokojena zkusenost proste zustane.

-- 14. 9. 2021 19:45 --

landov píše:Som momentálne na mobile, a téma je na dlhšie, takže rád odpoviem, ale až keď budem pri PC.

jasne
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petrsek 14. 9. 2021 18:57

Tak totok je ftipné, co si pamatuju, tak tu nejen Pemar označoval Sony bezzrcadlovky za Playstation kvůli složitosti ovládání. Jak je vidět, Nikon to umí ještě mnohem komplikovanějc :)
Naposledy upravil Petrsek dne 14. 9. 2021 19:10, celkově upraveno 1
Petrsek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Stan35 14. 9. 2021 19:02

A není lepší se těch "krámů" zbavit a začít si focení zase užívat? :-)) :-))
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 14. 9. 2021 19:23

Ono to asi bude platit obecně, čím více elektroniky, tím více komplikací. Tak jako zrcadlovky, tak i bezzcadlovky mají svoje slabá místa a Nikon Z není výjimkou. Přesto jsem byl hodně blízko tomu, Nikon Z koupit, ale odradil mne bajonet, AF, jenom jeden slot a malý buffer.

A byl jsem na opačném pólu v oblasti nadšení pro bezzcadlovky, viděl jsem je v té době jako těžce předražené a v recenzích nadhodnocené krámy, recenzenti jim tehdy dost neobjektivně fandili. Dnes je to všechno blíže realitě, hype opadla, dvojková verze má dost chyb odstraněných a u jedničkové šla dolů cena. To, co aktuálně fotím, se mi zatím nejlépe fotí s Nikonem D500, na kratší vzdálenosti s D850.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 14. 9. 2021 19:29

Tak jsem se snažil nasimulovat test, co dělal Noxx, fotil jsem úzkou tužku, jako pozadí jsem si dal časopis, který měl podobnou barvu jako tužka, akorát měl více tvaru na obálce, aby více matl AF, byl dost blízko za tužkou, aby se AF nemohl spolehnout na to, že se po zaostření na tužku více oddělí hloubkou ostrosti od pozadí, ze stejného důvodu, jsem fotil pouze s Nikkorem 24-200@50mm. Expoziční hodnoty F5.6 1/30 ISO 12800. Navíc ta tužka zabirala dost malou čast obrazu, ale dostatečnou na to, aby byla znát chyba. Takto si myslím, že je ten test výrazně složitější, než ten postovany.

Na AF-S a malý bod 8/10 v druhé sérii 7/10, pinpoint 10/10, na tlačítko mám 1:1 přiblížení a v tom případě jsem dal 9/10 i s malým bodem, při lupe je krásně vidět,že není zaostřeno a stačí lehce hnout s bodem a znovu namacknout. S Wide-S se chytal na pozadí. Takže za mě platí, používat velikost bodu podle velikosti objektu, to je cele.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 14. 9. 2021 19:39

chvd píše:
landov píše:Som momentálne na mobile, a téma je na dlhšie, takže rád odpoviem, ale až keď budem pri PC.

jasne

To ma tesi, ze ti je to jasne.

A teraz k meritu veci:
- pre mna najvacsi problem : pri foteni letoviek (moj oblubeny zaner) AF proste z nicoho nic "strati" objekt na ktory ostrim, aj ked je to napr. vtak na oblohe, bez rusivych vplyvov pozadia atd. Jednoducho, AF zacne "dychat" a uz sa nechyti...resp, chyti sa, ale uz pozde,
- nemoznost nampaovat rozny AF rezim na tlacidla, t. j. v sekunde zmenit pri AF-C z ostrenia na Single AF na Dynamic AF alebo Group AF...,
- nastavenie rychlosti serioveho snimania,
- blackout EVF pri sledovani objektu-letovky, panning..
- absencia 2.slotu

-- 14. 9. 2021 20:49 --

Petrsek píše:Tak totok je ftipné, co si pamatuju, tak tu nejen Pemar označoval Sony bezzrcadlovky za Playstation kvůli složitosti ovládání. Jak je vidět, Nikon to umí ještě mnohem komplikovanějc :)

No ano..ty si tu asi zastupca G vetvy ?
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 14. 9. 2021 19:51

Jo, na ten blackout a hlavně na zpoždění jsem zapomněl, to mi také vadilo. Nastavovat velikost bodu podle velikosti subjektu mi přijde jako pakárna.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 14. 9. 2021 20:00

Pemar: v tom pakarnu nevidím, je to stejne jako na DSLR přepínat group a jednotlivý bod a na větší prepinas hlavně pro akci, protože si zvysis šanci, že chytis větším AF bodem, co potrebujes.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 14. 9. 2021 20:10

Je teda pravda, že tu před časem byl dlooouhý příspěvek, popisující všechna možná nastavení AF na D850, podle toho, jestli se fotí šplh o tyči nebo gymnastka na kladině ... :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Stan35 14. 9. 2021 20:10

Pemar, ale nastavení velikosti bodu může být pakárna, v praxi ale výhodou oproti DSLR, kde byl bod pevné daný a navíc i u jednoho typu mohl být pro konkrétní kus jinak citlivý - nestačilo mít objekt jen tak nějak v jeho oblasti.
Ale pro mě obecně jsou jsou dnešní moderní krámy v určitych oblastech krokem vpřed a jsem za to rád. Co mi poslední dobou ale chybí je čistý a žádnými nulami nepřizpůsobeny obraz v hledáčku. Takže když to vezmu kolem a dokola, chtěl jsem zase více používat statickou D7100. Bohužel po návyku z X-T4 má tak malý hledáček, že přemýšlím o koupi FF DSLR.
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 14. 9. 2021 20:22

S tou komplikovaností nastavení zrcadlovek typu D500 nebo dokonce D6 máte pravdu, nic jednoduchého to není. Ale všechno ovládám s očima na subjektu, nelezu do menu.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 14. 9. 2021 20:42

Jednou to výrobci dotáhnou do stavu, kdy focení akce nebude o posunování čtverečků a obdélníků ostřící zóny ... ale odpůrcům je třeba dát za pravdu, že věci vždycky nejsou tak růžové, jak nám média malují.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod houghs 14. 9. 2021 21:26

Nastavování ostřících režimů na DSLR se děje přes rolery a ovládací tlačítka. U zetek se jak tomu rozumím musí jít nějak do menu. Ale v tom bych neviděl ten hlavní problém. Problém vidím v tom, kdy musím k těm změnám režimu přistoupit. A já při 3D trackingu prakticky nic neměním a fotky jsou ostré. To že bych ty květinky nebyl schopen při 3D trackingu zaostřit si vůbec nepřipouštím. Stejně tak 3D mě funguje spolehlivě i v horším světle. Neumím si představit, že květinku v popředí fotím v jednom režimu a krajinu dál v jiném. Nastavovat velikost ostřícího bodu, pin point - co to vlastně je?

Položím jasnou otázku a byl bych rád, kdyby mě - troubovi, který CSC skoro nezná a neví jak fungují - někdo srozumitelně a jednoznačně odpověděl. Fotím hlavně na dovolené, řádově několik tisíc fotek. Žádné sériové focení. Po nastavení ohniska a rychlé kontrole nastavení režimu expozice (na horním lcd displeji) mám na to abych udělal fotku dvě, tři vteřiny. Víc času nemám. Nějaké histogramy, náhledy expozice a podobné kraviny jdou absolutně mimo mě. Otázka zní, budu schopen třeba se Z6II mít stejné výstupy - tzn. stihnu fotit v dvou -třívteřinovém limitu s chybovostí zaostření pod 1%? Osoby v pohybu, fotky za šera, v noci při pouličním osvětlení apod. považuji za běžné fotky. Ta kytička co se tu prezentovala je jednoznačně běžná fotka zvládnutelná levným seťákem. Pravda, pevná skla 1.8 už po světě nevozím, seťáky stačí - 16-80 a 10-20. Fotku považuji za ostrou, pokud je ostrá na monitoru 24" a na (foto)papíru formátu A4. A dodám že jsem ochoten se přeučit na jiné postupy, nicméně se stejnou efektivitou.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 14. 9. 2021 21:46

S jistotou to asi může říct málokdo, ale myslím, že kdybys podobně rozumný a náročný způsob hodnocení svých fotek zkombinoval s přibližně stejně náročným procesem učení se nového systému, tak bys velmi pravděpodobně dosáhl přibližně podobných výsledků :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 14. 9. 2021 21:57

I na Zetku jedeš nastavení AF normálně tlačítko plus kolečko, pokud chceš nastavovat rychle. Stačí si tlačítko pro tohle konkrétní použití nastavit.

Pokud tomu dobře rozumím, používáš absolutní automat AF, kde se jen preferuje objekt, který je nejblíž, s tímhle Ztko nemá problém ve většině situaci, může nastat pokud na tom bližším objektu bude horší kontrast a v pozadí hodně výrazný. Obecně bych přes tenhle režim nešel, protože je ta autonomie fotoaparátu až moc velká. Nastavovat velikost ostříciho bodu tě nic nenutí, když pojedeš na nejmenší není problém, ale občas se hodí využít ještě menší pin-point pro specifické situace, kde foceny objekt zabírá extra malou část fotky. Větší bod ostření volis v případě akce, máš větší šanci, že udržís bod na sportovci atp.

S CSC nepotřebuješ čas na náhledy expozice atp., to probíhá neustále. Za mě všechno vyjmenované není problém fotit, akorát u nějaké půlnoční reportáže na ulici bych čekal větší odpad než třeba s D850.
milann88
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků