Nikon NX Studio

Všeobecná diskuze o grafických programech pro práci s fotografiemi

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod landov 4. 3. 2021 08:12

Nikon dnes zlucil programy Capture NX-D a View NX-i do jedneho programu NX Studio, ktory je free. Prave som ho nainstaloval a na prvy pohlad je celkom svizny. Zatial len tento postreh ;-) Podporovane su samozrejme vsetky Nikon fotaky od archaickych po posledne modely.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 4. 3. 2021 14:08

Zkusil jsem si ho nainstalovat, má trochu jinou logiku ovládání, než NX-D, jinak mne nic extra nezaujalo, pozitivně ani negativně. Ale asi si ho nechám NX-D smažu.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod landov 4. 3. 2021 16:17

Ja to beriem ako 2 programy v jednom a urcite ho sem-tam pouzijem. Mam to hlavne na urcenie ostriaceho bodu.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 4. 3. 2021 17:17

Také to na to používám.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod landov 4. 3. 2021 19:28

landov píše:Nikon dnes zlucil programy Capture NX-D a View NX-i do jedneho programu NX Studio, ktory je free. Prave som ho nainstaloval a na prvy pohlad je celkom svizny.

No, teraz som skusil trosku upravit jednu fotku, ze co a ako. Musim sa poopravit, svizne to velmi nie je. Akoze na prezeranie fotiek a zistenie polohy zaostrovacieho bodu je to OK. Akonahle sa pride k editacii, tak je to take trhane a tazkopadne...oproti LR je to strasny krok dozadu.
Urcite budu updaty a postupne sa to bude zlepsovat.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod houghs 5. 3. 2021 12:43

Je to velmi překvapivý krok, nikdo nic netušil do doby než vyšel včera press release. Za uvedení nového SW zaslouží Nikon teď velkou chválu, protože existenci dvou aplikací jsem za celé roky nebyl schopen pochopit. Na jedné straně skoro plnohodnotný editační program CNX-D a na druhé prohlížecí View NX-i s některými funkcemi, které chyběly v CNX-D. UI a ovládání naprosto nekompatibilní. Toto konečně je pryč a také je značně vylepšeno ovládání programu. I když jsem si na CNX-D dávno zvykl, tak například ten systém levých ikonek v editačním ovládacím panelu byl pro nové uživatele hrozně matoucí. Toto vypadá daleko lépe. Je vhodné si nastavit vlastní nabídky nastavení, aby se nemuselo dlouho rolovat.

Největší výhodu vidím v relativně snadném ovládání, není tam příliš moc matoucích šoupátek tak jak v darktable a skvělou věcí jsou právě kontrolní body pro lokální úpravy. To je právě to co mě u ostatních SW zoufale chybí, hodně jsem si na to zvykl. Potřeboval bych to i na úpravy RAW z Olympusu, naivně jsem si myslel, že Silkypix je taková plnohodnotná varianta CNX-D použitelná i pro ostatní RAW, ale hodně jsem se spletl. UI je sice velmi podobné, ale jinak ten program je úplně jiný. RawTherapee také nemá kontrolní body a dokonce žádnou možnost lokálních úprav.

Na to, že je to první verze, tak stabilita programu není špatná, ale CNX-D je rozhodně jistější a NX Studio není zatím ve stavu, že bych CNX-D mohl odinstalovat. Předpokládám, že budou následovat další verze, které nedostatky budou postupně odstraňovat. CNX-D při uvedení v beta verzi na tom nebyl nijak slavně. Drobnou nepříjemností je to, že se nedají přizpůsobit jednotlivé panely z hlediska uspořádání pracovní plochy a také to, že program nedokázal naimportovat presety z CNX-D - celkové nastavení, NR, Unsharp Mask, LCH a L&T. Dá se to udělat tak, že na sérii neupravených fotek se postupně aplikují jednotlivé presety, otevřou se v NXS a pak zaregistrují.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod regine 12. 3. 2021 14:12

Docela mi funguje.
Asi BETA. :oops: Například na českých (německých) stránkách ani zmínka k 12.3.2021. Ke stažení jen Capture NX-D a ViewNX-i.
https://www.nikon.cz/cs_CZ/products/category_pages/apps_software/apps_software.page
Prvotní test. Vůči původnímu ViewNX v případě videa a titulků. Dříve šel text vložit kdekoliv, nyní omezení jen na začátek či konec na předem definované vteřiny (3 možnosti). Například pokud delší úvodní titulek, potom se nestačí za max. možný čas 7 vteřin přečíst.
Pro nás stále pokrok. ;-) První Capture NX byly zadarmo jen k některým přístrojům, šlo o placený SW.
Nice Day :-) Hezky den :-)
regine
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků