Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod chvd 23. 1. 2021 21:58

jestli pak neni ztraceny cas zit, protoze lzi, vymysly, nepravdy, podfuky, smecka, zavadeni ....jsou standardem dnesni doby a zakladnimi porstredky moderniho ziti
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 23. 1. 2021 22:32

Žít má smysl vždycky, ale spousta věci se v posledních letech zhoršila, z těch věcí, co se týkají foceni, je to sociální kontakt a cestování.

Na co by mi byl i lehký kompaktní Nikon Z7 II nebo Z8, když většinu času trávím na Home Office a nikam necestuji?
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod chvd 25. 1. 2021 10:06

No to je otazka pohledu samozrejme s tim smyslem :)

No Z7 se smysluplnymi skly zas tak kompaktni mala lehka varianta neni.(jen muj pohled)
Aspon teda pro mne je opravdu kompaktni varianta, kterou ocenim jedine Z50 s tim kratkym setakem... to je vazne jiny kafe...klidne to mam na krku pod bundou a vlastne to ani nevnimam, jde to dat i do nejaky vetsi kapsy, ale to mi neprijde tak pohodlny.
Z50 s objektivem treba Nikon 35/1,8 DX mi uz zdaleka tak kompaktni neprijde, pod tou bundou uz to otravuje. Z6/Z7 by mohla delat pocit kompaktnosti snad s tim setakem 24-50, ale ten nehodlam porizovat, to si proste vezmu tu Z50 se setakem radeji.
U Z6 ci Z7 pokud budu pouzivat 2,8 zoomy nebo pevna skla, tak v te kompaknosti nevidim zadny zasadni rozdil oproti DSLR ....jiste tohle je individualni, kdybych treba delal nejake dlouhatanske ci namahave turisticke akce nebo i kdybych casto lital letadlem a chtel s sebou hodne vybavy, tak pak by "kazdy gram" asi hral roli.
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 3. 2. 2021 18:12

Dovolím si poprosit o radu zkušenější. Pořídil jsem Z6 II a teď laboruji nad kartama. Chápu, že do slotu SD můžu dát víceméně cokoliv, ale co dát do Slotu 1? Musí to být CFexpress karta? A to jako vážně nejlevnější, co jsem našel stojí 5,5t?
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 3. 2. 2021 18:40

Měla by tam jít i běžná XQD ne? Jsem zvědavej na postřehy z používání Z6 II, rozhodl ses i pro nějaké nativní objektivy?
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 3. 2. 2021 19:10

Chtěl jsem právě v.II z důvodu dvou karet. Doma mám jenom klasické SD, tak mám zatím strčenou SD, ale zarazila mě cena těch CFexpress karet, to je fakt mazec. Nejsem videomaker, tak je mi skoro jednou, jakou má karta rychlost, bohatě mi bude stačit nějaká rychlá SD. Musím ještě mrknout, jestli jsou v prodeji nějaké redukce z CF na SD. Objektiv mám zatím jen seťák 24-70/f4 a k tomu pak přes adaptér F-kové skla.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 3. 2. 2021 19:55

Pomalá SD karta ten foťák hodně zpomalí, nejpomalejíš karta, kterou bych doporučil, má označení M, jinak mám vesměs G.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod lemming 3. 2. 2021 20:33

noxx_cz píše:A to jako vážně nejlevnější, co jsem našel stojí 5,5t?


Dá se použít třeba tahle XQD: https://www.alza.cz/sony-xqd-32gb-d5883459.htm
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod feathoron 4. 2. 2021 09:18

Nesmí se zapomínat, že od FW 2.2 pro Z6/Z7 lze použít i karty CFexpress, tady je např. Sandisk 64GB za 3500Kč (je x-krát rychlejší než uvedená 32GB, v praxi se pozná jen při kopírování do PC, kvůli nižšší propustnosti ve fotoaparátu)

https://www.amazon.de/SanDisk-Extreme-C ... 631&sr=8-1
feathoron
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 4. 2. 2021 13:26

Bacha na to, že Z6 a Z7 nemají druhy slot na SD. U dvojkových verzi hraje roli i SD slot, který mi u D850 byl schopný výrazně zpomalit i XQD při paralelním ukládání, takže i SD karta musela být rychlá (300MB/s). Rozdíl v rychlosti mezi XQD a CFXpress je ve foťáku opravd nulový, projeví se to jen při čtení do počítače a potřebuje k tomu i adekvátní čtečku.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod noxx_cz 5. 2. 2021 14:13

Opět jeden možná hloupý dotaz pro zkušenější. Jak, prosím, dostat do hledáčku nebo na display u Z6 před exponováním najednou histogram a "vodováhu"? U X-T2 jsem zvyklý mít vodováhu zapnutou permanentně (taková zelená čára přes prostředek) a histogram v některém z rohů. U Z6 jsem zjistil, že se dá obojí přepínat, ale netuším, jak to dostat na jednu obrazovku najednou.
Další negativní věc oproti Fuji, která mne dost štve, tak je, že použití focus peakingu negunguje při zvětšení náhledu v hledáčku nebo displayi - to je něco, co nepochopím.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 5. 2. 2021 14:31

Vodováha současně s histogramem asi nejde, taky mě to štve. Na druhou stranu X-T2 (pokud vím) umí jen pravolevou vodováhu, ale ne dopředu dozadu jako Nikon.
Focus peaking prakticky nepoužívám. Manuálně ostřím jen makro a nemám rád blokování obrazu peakingem.
Fuji má imho lépe implementované také AutoISO se třemi režimy a snadnou konfigurovatelností. U Nikonu toto a několik dalších věcí řeším položkami v MyMenu.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 5. 2. 2021 16:29

Nie, na Nikone sa neda mat spolu vodovaha+histogram. Ja som to vyriesil tak, ze mam zapnuty histogram a ako "vodovahu" mam zapnutu mriezku.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod noxx_cz 5. 2. 2021 19:04

Tak jsem to teď vyřešil taky. Průšvih je tak, že když se nedá chytnout žádného horizontu nebo něčeho podobného, tak je mřížka k ničemu. Docela naprd. To AutoISO je taky zbytečná chyba, že nejde nastavit více hodnot. Focus peaking mě fakt zklamal, jsem zvyklý ostřit často manuálně a v tom je přiblížení super věc, ale Nikon to nepodporuje ... hm, naštve.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Stan35 5. 2. 2021 19:28

Zajímavé:-). Pokud si pamatuju, když jsem Z-ko zkoušel, tak mu to šlo.
Ale netřeba hledat důvody proč foťák nechci. Mě toto přijdou jako absolutní maličkosti.
Stan35
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků