Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod aurum 15. 11. 2020 22:40

to Dolgor: Tvůj příspěvek byl pro mě velmi poučný a jsem rád, že jsi reagoval. Budu zkoušet a upřímně děkuji.
aurum
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 28. 11. 2020 17:31

Len pre zaujimavost, kde su vyrobene Vase Z-ka ?
Moja Z6 je Made in Japan, ale cital som , ze dalsia produkcia ako aj Z6/7II su uz Thajsko.

-- 28. 11. 2020 17:56 --

vraj sa chysta na buduci mesiac...ak je to pravda, tak to bude zaujimave
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 28. 11. 2020 19:33

Moje Z6 je taky Japan. Skla jsou Thajsko (24-70, 50) a Čína (35,85).

-- 28. 11. 2020 19:36 --

...Od Viltroxu (a Sigmy, Tamronu) by mě nejvíc potěšily DX Z objektivy, protože v nich bude nabídka Nikonu nejspíš dlouhodobě absolutně tristní.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod feathoron 2. 12. 2020 20:39

Porovnání AF u Z6 II, Canon R5, A7 III.
https://www.youtube.com/watch?v=QJwDozT ... MannyOrtiz
feathoron
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 2. 12. 2020 21:12

Testuje jen Eye-AF, jako by jiné módy neexistovaly. Klasická ukázka toho, kam to vede, když se člověk spoléhá na automatiku a jeden mód.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 2. 12. 2020 21:47

Fakt hrůza.

Portrétní fotograf a takhle zvorat test. Proč ty ženský nefotí na skupinu bodů, že jo ? Vůbec neví, co vlastně pro svou praxi potřebuje.


Přesto bych mu trochu vytknul, že přinejmenším R5 šlo nastavit trochu lépe. A Nikona nejspíš taky.
I tak mu všechny tři foťáky parádně fungovaly pro jeho použití.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 2. 12. 2020 21:51

V praxi asi bude fotograf znát svůj foťák a pohlídá si to, nebude fotit takhle blbě.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 2. 12. 2020 22:41

Dneska spis plati, ze kdo zna svuj fotak, tak foti podobny typ fotek na eye AF, pokud mu jde o vysledek a ne neco jako challenge pri foceni.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 2. 12. 2020 23:04

To mi přijde jako blbost, na tuhle vzdálenost to dám na D9 nebo D25 úplně spolehlivě a nebudu ostřit do křoví. Asi i s 3d bych tohle s D500 asi dal, jen bych za cíl musel správně zvolit obličej nebo aspoň tu postavu.

Baví mne ty všechny řeči o tom, jak volíte to správné oko a pak nekomentujete takhle velkou uživatelskou chybu. Celé to porovnání je pak jen o tam, jak to dopadne, když fotím jako LAMA.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 3. 12. 2020 00:13

Opravdu beres modelovou sitauci, ktera ma ukazat, kdy se prestane eye AF chytat v porovnani trech fotaku jako uzivatelksou chybu? To je asi jako hodnotit kompozici testovaciho obrazce na Dpreview.

Jasny na delsi vzdalenost to das i s jednim bodem, ale otazka je proc, kdyz existuje lepsi reseni, ktere prinese mene odpadu a stoji mene usili.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 3. 12. 2020 05:50

Každý test hledá limity technologie.

Kdybys testoval Nikoní 3D AF a ten se chytl někde blbě, tak připomínka, že jsi mohl zvolit D25 a proto jsi hlupák, je úplně zcestná.

Takhle nějak asi argumentovali manažeři v Nikonu v devadesátých letech ohledně výkonného AF. Výsledky jsou vidět dodnes a nikdy se to pořádně nenapravilo.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 3. 12. 2020 05:54

Souhlasil bych s tím, že je zapotřebí méně úsilí, s tím odpadem je to sporné, podle mne je to (zatím) přesně naopak a nejde o to, jestli Sony, Canon nebo Nikon dělají tu chybu o chvilku dříve nebo později, protože z mého pohledu je to nesprávné použití výrobku, respektive použití způsobem, který nedává optimální výsledek. Přesně proto mají ty přístroje více módů a ne jen jeden. Vyhladit jeden mód na to, aby fungoval univerzálně je možné, ale bez zapojení AI to asi nikdy nebude stoprocentní. Tohle není hledání technologie, tohle je celkem hloupý test.

Ono ale samozřejmě nic nebrání uživateli tomu, používat výrobek v tom jednom módu, on si ho koupil a má právo ho používat, jak chce, nicméně dělat na tomto základě testy a jakékoliv závěry mi přijde docela mimo mísu.

Na tom je mimochodem vidět, že portréty a sport mají, co se techniky fotografování týče, určitý průsečík, že třeba focení gymnastky se stuhou a focení rychle se pohybující modelky mají něco společného a fotoaparát typu D6 se na tu profesionální práci zatím může hodit více, než Z6. Nikon Z8 to může změnit, ale zatím tak daleko nejsme. Mimochodem, v trestu bylo na začátku i pár zajímavých momentů, týkajících se fungování AF, kterým mohla být věnována pozornost a které by podle mého názoru mohly mít větší praktický efekt.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 3. 12. 2020 06:40

On ten Manny Ortiz už párkrát otevřeně řekl, že foťák testuje jen pro účel, který on používá ve své praxi. Určitě ze sebe nedělá univerzálního testera.

A v jeho praxi je Face Detect absolutně nejdůležitější mód.


U fotek sportu, zejména těch komerčních, se opravdu razí nemilosrdné dogma - musí být vidět tvář ( a míč třeba). Takže funkční technologie, která tohle přináší, je výhodou.

Otázkou je, kde se ustálí nová rovnováha. I když se mi Face Detect líbí a funguje mi, myslím si teď, že je spousta modelových situací, kdy je lepší volit jiný mód.

Záleží na sportu a na konkrétní situaci.


Jako příklad uvedu třeba ten šerm - nakonec se pro kolmý záběr na dvojici nejvíc osvědčilo celoplošné ostření, které jinak skoro nepoužívám. Ale pro záběry v ose pohybu zase jednoznačně jeden nebo devět bodů.

Příkladů si asi může najít každý spoustu.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 3. 12. 2020 06:58

Ono to má všechno širší kontext, s bezzrcadlovkami přišel trend posuzovat věci mimo foceni, jako třeba video, recenzenti jsou mnohem více infuenceři a youtubeři, DxO Mark skoro a ostatní objektivní testeři skoro zkrachovali, po laboratorních testech není mediální poptávka, dokonce ani v Německu, i můj známý začal místo testů dělat kšefty související s videem.

Je asi mířené na boj s telefony (ale ani tam to nefunguje), ale nevzbudí to důvěru konzervativnějších zákazníků, kterých zrovna Nikon má hodně a oslovuje to jenom část trhu.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 3. 12. 2020 07:23

Neboj, nakonec si Face Detect zamiluješ :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků