Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod landov 28. 11. 2020 11:51

Z6+300PF + brutalny orez. Chcelo to mat aspon 200-500. Ale keby som ju mal, tak urcite by som nenatrafil na Volavku :-))
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 28. 11. 2020 12:33

Milann88: Na sport potřebuješ k D850 originální grip a baterií D5, ale to je to asi jasné. A pk trochu cviku při používání režimů. Když budeš využívat oba stroje na automatiku, D850 pojede na půl plynu, ale to je asi jasné.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 28. 11. 2020 13:51

Grip nemám, ale já tolik nekropím, takže mě ty FPS navíc zase tolik netrápí, jde mi čistě o AF. Režimy plánuju používat group a D9, na to jsem zvyklý z DSLR i CSC, různé automatické sledování nepoužívám, protože je to často moc velký chumel hráčů a hodně měním, na koho zrovna ostřím, podle toho kdo má míček.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 28. 11. 2020 14:05

Není to (pokud vím) oficiálně popsané, ale ten grip pomůže i AF, nejen sériové snímání (AF sensor vidí obraz déle a AF běží pod vyšším napětím 10,8V místo 7,2V, nicméně rozdíl nemusí být přesvědčivý, hodně záleží na spolupráci těla a objektivu). Na sport kombinuji AF-Group, A9, A25 a 3d (Z6 tuším A25 nemá, mně se to hodně osvědčilo na halové sporty), 3d ideálně na sporty typu judo, třeba když je bílé kimono na modrém pozadí, prostě když je tam dostatečný barevný kontrast. Dá se to i na ten míček, pokud se AF má čeho chytit, ale chce to trochu cviku při začátku série. Ale jak jsem psal, vizuálně to ne vždy dopadne dobře, ostrý míček a neostří hráči mohou působit divně.

Záleží ještě na kompatibilitě, když jsem zkoušel Sigmu Art 135m, tak jsem měl nesrovnatelně větší odpad než z Nikonu 105/1.4 , ale možná to už napravil nějaký update fw, prý tehdejší fw nepoznal polohu ostřících elementů a rozbíhal ostření opačným směrem. Sigmu nemaje, přestal jsem to sledovat a měl bych ještě dodat, že jsem to testoval docela extrémně.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 28. 11. 2020 14:59

Ja pouzivam hlavne D9 a Group na halove sporty, mam nafoceno uz urcite pres stovku zapasu s ruznou technikou a v ruznych halach a tohle se mi osvedcilo nejvic, jakykoliv pokrocilejsi tracking se mi neosvedcil, protoze casto je treba menit, na co ostrir.

Kdyz jsem shanel info, tak se vsichni shodovali, ze je Sigma 135 rychlejsi nez Nikkor 105.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 28. 11. 2020 15:54

Sigma je rychlejší jen o malý kousek a musí mít přitom zapnutý delimiter. Nicméně, pokud se stane to, co jsem popisoval, tak Sigma vůbec nestačí zaostřit a fotka je rozmazaná. Samozřejmě, že se té situaci dá i předejít, zjednodušené tím, že v okamžiku, kdy fotím děj, který mne zajímá, tu sérii nezačínám, začínám ji o chvilku dříve. Jinak mně se pokročilý tracking osvědčil, ale jak jsem psal, chce to trochu cviku. D25 se velmi hodí třeba u baletu, kdy se ti subjekt rychle horizontálně pohybuje mezi subjektem, který je k fotografovi blíže a druhým, který je naopak dále, takže D9 to v takové situaci dostatečně nepokryje a Group-AF na to nefunguje.

Nikon je podle měření pokud si dobře pamatuji o dvě desetiny pomalejší při přeostřování z kraje do kraje, hlavně proto, že na rozdíl od Sigmy nemá přímý převod, ale zpřevodování do pomala přes ozubená kola. To sice není dlouhodobě moc spolehlivé řešení, ale dokud se ty plastové kola neožvýkají, tak Nikon ostří bezkonkurenčně přesně.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod landov 29. 11. 2020 09:47

Dnes rano napadlo cca 10cm snehi, tak som sa vybral trochu pofotit. Skoda, ze nesvietilo slnko, ale aspon bolo bielo. Je zvlastne, ze som nevidel absolutne ziadne male vtactvo. Dokonca ani vrabca alebo holuba.

Z6+300PF
Obrázek

Obrázek

Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 29. 11. 2020 12:11

Tady sníh není ani náhodou. Ptáci nic moc, ale jeden se přeci jen našel...
PB291602.jpg


EDIT a poznámka na okraj - na jiné fotce ptáka jsem si dnes opět potvrdil, že ISO3200 je s Olympusem E-M1III naprosto v pohodě, pro tisk na papír bych na to nejspíš ani nepouštěl Topaz Denoise. Na Instagram a jiné netové účely tomu trocha "žehlení" prospěje, ale pro tisk se mi charakter šumu při tomto ISO bez legrace až líbil, je to trochu styl filmového zrna, žádné barevné "ošklivosti".
PB291544-Edit.jpg
Naposledy upravil tomashr dne 29. 11. 2020 12:23, celkově upraveno 1
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 29. 11. 2020 12:23

Přijde mi to fakt úsměvné, jak tu řešíte generace foťáků, které snad ještě nejsou ani na papíře a většina z nás dokáže současnou techniku (klidně tu nejmodernější - D850, Z6, Z7) využít tak z 10% :-). Zvlášť Pemar (a to myslím úplně v pohodě a bez urážky) horuje za D880 a přitom fotí tak, že to zvládne třeba stará D300 s prstem v nose :-). Ale já mám naprosto pochopení pro posedlo technikou a technologií, to zase jako jo. A když má člověk ty (finanční) možnosti, tak se hrozně těžko odolává. Sám to teď vidím, kdy jsem tak nějak nechtíc a samovolně přešel z Nikonů (naposled D750) na Fujiny. Ano, technická kvalita, menší čip, horší ergonomie atd. jsou docela znát, ale na výsledné fotce to prostě znát nejde. Při porovnání 1:1 a 200-300% zvětšení to poznám, ale jinak absolutně ne. A pokrok v rychlosti a přesnosti zaostření v nových strojích? Ano, ten je poměrně značný, ale kdo ho dokáže z nás využít? Kozák? Kdo jiný tu fotí fotky s takovými nároky na autofocus, že vyfotí fotku, kterou si pak nechá zvětšit a udělat z ní třeba fotoobraz místo toho, aby ji jen pověsil na FB? Ale aspoň se o tom dobře kecá, to jako zase jo ;-).
Já třeba taky teď koupil X-T4, ne kvůli potřebě, ale protože jsem prostě chtěl a protože zvítězila touha mít nový foťák, hlavně kvůli IBISu. Včera jsem testnul večer po Praze - funguje a dobře. Ale že by z toho pak lezly fotky, které bych si nechal vyvolat? Nee ... Stativ to nahradit nemůže, nižší ISO je fajn, ale stejně to lepší fotku neudělá :-).
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Stan35 29. 11. 2020 12:41

Noxx, nedostal jsi náhodou akutní syndrom marnosti a pocitu zbytečnosti s přebytku :-)) ?
Já u Fuji přechodu nelituji. Rozdíl oproti Nikonu poznám:-), ale to nic nemění na faktu, že budu i nadále používat stativ, filtry a všechny okolní aspekty poctivé práce a snažit se, abych byl spokojený s výsledkem (což ale nebudu asi nikdy). Fotku na zeď nedělá technika, ale fotograf:-)
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 29. 11. 2020 12:48

Ani ne, ta X-T4 je fakt super stoj, bez debat a koupě nelituju. Jen prostě ten vliv na výsledek oproti X-T2 není znát :-D. Ale to je přesně o tom, že kvalitní fotku člověk udělá skoro čímkoliv, pokud má ten správný cit a umí z techniky vyždímat to nejlepší.

On hlavní cíl koupě X-T4 bylo to, že jsem měl pocit, že tím nahradím souběh D750 a X-T2 pouze jedním strojem. Původně jsem měl v úmyslu jít do Z6 (nebo líp) Z7 II, ale přechod na Zko je finančně šílený a pro mě neopodstatnitelný. A používat Zko s Fkovým objektiva se mi prostě nechce. Když už nová technologie, tak komplet s nativními skly.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Stan35 29. 11. 2020 13:08

Ale to jsi vážně nemohl přece čekat, že čistě obrazově to bude znát :-)), ač jinde ano.
Stejně tipuju, že jednou tu Z7 koupíš. Když se to vezme, tak prodejem všeho na ni mít i se základním setakem budeš. Abys za další rok dva zjistil, že to stejně není ono:-)
Radši užívej radosti s tím co máš a neřeš kraviny, pokud finančně nekrvacis.
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 29. 11. 2020 13:30

Noxx_cz: To si musime davno priznat, ze diskuze na fotoforech a foceni jsou dva odlisne konicky, ktere maji souvislost jenom zdanlivou a technika neni hlavni determinant vysledne kvality fotky. :)

Takze X-T4 jeste neni motivace k tomu prodat D750 a mit jen jeden system?
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 29. 11. 2020 13:56

No to právě musím zjistit. Zatím se seznamujeme krátce. Ale svůj vliv má i to, že z X-T2 jsem byl fakt nadšený (kupoval jsem jetou) a nemít vícero nestabilizovaných skel, tak o X-T4 vůbec ani nepřemýšlím. Pro mě to fakt bylo jenom o tom IBISu, jinak mi nic nechybělo.

Otázka ohledně jednoho systému ... no jak to napsat, asi se D750 nezbavím, protože mě právě baví i ta odlišnost těch dvou systému a občasné střídání, byť to za poslední rok bylo tak 80/20 ve prospěch Fujiny. Ale jinak ano, čistě logicky a neemočně si umím fungování jen s X-T4 představit a D750 poslat do světa, stejně jako X-T2. Na "záložní" tělo nějak nehraju, protože jsem to nikdy za těch x let nepotřeboval řešit. Nejsem profesionál, který by pár dnů nebo týdnu bez foťáku nevydržel. A když už, tak existují možnosti zápůjček po dobu opravy - to si myslím zrovna u Fuji docela funguje, protože mi to sami nabízeli při opravě skla.

Ono celkově jsem byl velmi mile překvapený, jak nevidím žádný rozdíl mezi full framem a APCS od Fuji a to dokonce ani v šumu při vyšším ISO - že by vliv odlišné barevné masky na snímači?
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 29. 11. 2020 15:02

Co sleduji informace ruzne po internetu, tak si X-T4 asi taky dokazu predstavit jako jediny fotak bez vetsich kompromisu, v nekterych ohledech bych zamackl slzu u hodne svetelnych skel, ale v praxi by me to spise nelimitovalo. Co se tyka toho sumu, tak mne to "nesumeni" Fuji moc nesedi, mel jsem asi pres mesic doma X-T20 s 16 1.4, 35 1.4, 18-55 a pri vyvolavani fotek jsem mel casto pocit, ze jsou detaily takove digitalni a uz lehce prezehlene, samozrejme pri prezentaci by to vliv absolutne nemelo a byl to spis jen muj takovy pocit, ale xtrans mi proste nejak nesednul, i kdyz bych treba X100 chtel, ale ty soubory se mi moc nelibi. Jo a zkousel jsem Lightroom, ktery bych na xtrans soubory nesnesl, C1 i Iridient. Ale tim nechci vyvolavat zadny flame, to jen takova poznamka, zajimalo me jestli treba mas podobny duvod, nebo je zatim neco jineho.
milann88
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků