PC pro úpravu fotografií

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod tomashr 22. 11. 2020 18:19

Jak píšu - já předchozí Intel Mac Mini mám připojený tím kabelem USB-C/DP, funguje v pohodě a bude chodit i u nového. Jen prostě dodávám, že bych daleko raději používal HDMI-HDMI, bohužel ale mám starší monitor, který se na HDMI hlásí nějak nekorektně (jako HD ready televize) a obejít to je tak složité, že jsem na to rezignoval.
U novějších monitorů už to je v pohodě, holt ale pokud máš ten HDMI na monitoru obsazený něčím jiným, tak se nedá nic dělat.
Co já vím, tak z HDMI není redukce prakticky na nic (myslím jednoduchá, neuvažuji různá monstra), tento konektor je skutečně míněn jako "koncový produkt", tedy "do HDMI" se dá převádět ledacos, "z HDMI" ale moc ne.

-- 22. 11. 2020 18:22 --

pemar píše:Dva počítače na jeden monitor, to je tedy dobrá vychytavka :-), já to znám jen obráceně, jeden počítač na dva monitory.


Tak třeba u vývojářů a IT je to dost běžné, já měl dokonce jednu dobu připojené k jedinému monitoru počítače tři :-) Jeden "normální" na fotky většinu času, pak možnost přepnout na server a k tomu ještě Linuxový desktop na RaspberryPI.
Jo moment, vlastně čtyři - ještě mi z monitoru trčí kompositní vstup, přes který jsem občas ladil s externím tunerem různé modelářské FPV videopřenosy :-)
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod fotofanda 22. 11. 2020 22:21

Jak jsi řešil přepínání klávesnice a myši? Já zatím prohazuji ten bezdrátový dongl z jednoho USB do druhého, ale je to občas docela opruz.
Sony a7III + Sony FE 28-70/3.5-5.6 OSS + Sony FE 70-200/4.0 OSS + Sony FE 35/1.8 + Samyang FE 45/1.8
fotofanda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 22. 11. 2020 22:44

To RPi mělo vlastní atypickou klávesnici, u serveru si úplně nepamatuji, ten se připojoval méně často, tak jsem asi moc neřešil.
Jinak ale USB přepínače se dají koupit, když nejde o disky, ale jen o banality typu klávesnice, tak to je dokonce za pár korun, jen jeden ilustrační příklad: https://www.alza.cz/dataswitch-21-usb-m ... 156725.htm
Složité a drahé jsou přepínače videokabelů nebo pro diskové úložiště (tam je žádoucí i ošetřit bezpečné odpojení), ale klávesnice a myš je snadná.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod fotofanda 22. 11. 2020 23:17

Díky za tip. Vypadá to sice jako amatérský výrobek z 80 let minulého století, ale snad to bude fungovat. Už jsem to i objednal.
Sony a7III + Sony FE 28-70/3.5-5.6 OSS + Sony FE 70-200/4.0 OSS + Sony FE 35/1.8 + Samyang FE 45/1.8
fotofanda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 23. 11. 2020 07:03

Nechápu na co jí přepínat, mám oboje připojené přes Bluetooth, jednou za měsíc dobijim baterky. Na desktopu mám klávesnici Apple i myš Apple připojenou přes Magic Keyboard utilities, žádné dráty a velká spokojenost.
Naposledy upravil pemar dne 23. 11. 2020 08:05, celkově upraveno 1
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 23. 11. 2020 08:04

Dotaz byl na USB klávesnici a myš (nebo bezdrát s USB dongle), u BT to logicky nutné není :-)
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 23. 11. 2020 08:06

Mne nedávalo moc smysl to připojovat přes USB.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 24. 11. 2020 12:42

Teď něco, co sice dost souvisí s M1 Apple (plně optimalizovaná aplikace), ale týká se vlastně všech, včetně Windows uživatelů - je docela výrazné BlackFriday pro Affinity, sleva 30% na vše.
Pro příklad pro toto fórum asi nejzajímavější Afinity Photo za 899 místo 1290, to už celkem cítit je...
Viz https://affinity.serif.com/en-us/store/ ... F20UKE1_V2
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 24. 11. 2020 13:55

Šest důvodů, proč moje dcera nechce Mac M1 k Vánocům:

1) zatím problematická kompatibilita aplikací
2) není možné mít 32 GB RAM
3) prakticky není možné mít MacBooky s více externími displeji protože máte
4) poloviční počet portů
5) na Boot Camp můžete zatím zapomenout
6) není podpora externích grafických procesorú, žádná eGPU.

Jinými slovy, výkon a cena jsou super, ale člověk musí zvážit omezení. Na druhou stranu, i s Rosetta 2 to překonává Intel v Office aplikacích o hodně velký kus, cca o 80%.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 24. 11. 2020 14:05

Mě by docela zajímalo, na co konkrétně narazila u bodu 1, zda náhodou jen neomílá nějaké "jistě platné pravdy"...
Trochu se to týká i bodu 2, přijde mi, že opravdu M1 nějak lépe hospodaří s RAM, já bral na testy záměrně levnou 8GB verzi a on tam fakt není problém, přijde mi, že lidí, kterým by nestačilo 16GB bude strašně málo. Zřejmě tu je skutečně je nějaký bonus v efektivitě, navíc zřejmě RAM není sdílena s GPU (to druhé jsem ale ještě úplně nepochopil), takže ve výsledku Air s 8GB odpovídá minimálně 10-12GB u Intelu, 16GB bude asi ekvivalent něco přes 20GB.

Zbylé 4 body dejme tomu OK, tam už to je individuální z hlediska dopadu, ale fakticky to beru.
Polemizuji pouze s těmi prvními body, kdy se mi neustále potvrzuje, že kompatibilita Mac aplikací je až neskutečně dobrá (čekal jsem daleko více problémů) a u RAM pro změnu není porovnání tak přímočaré, jak by se zdálo na první pohled.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 24. 11. 2020 14:23

Po update BigSur padá Edge, například, zejména při prvním spuštění. A některé aplikace způsobují rychlejší vybíjení, vesměs od Microsoftu, Outlook, Skype, od Googlu Chrome. U toho druhého bodu máš pravdu, hospodaření s paměti to kompenzuje.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 24. 11. 2020 14:32

Chrome už je vyřešený (už je nativní ARM verze), takže již kategorie bajek. Edge je taky OK - klidně věřím, že hned po nástupu BigSur padal, ale od té doby byly od MS minimálně tři updaty, poslední mimochodem dneska (vím jistě, před chvíli mi to tu proskočilo).
Co se týče zbytku od MS, tak na Intel BigSur pohoda, popravdě na tom M1 to nemám, tam mám jen Teams, kde je naopak reportována až neskutečná výdrž na baterku, padla i ironická hláška, že NB s M1 jsou jediné lehké NB, které přežijí 10h nonstop Teams call (děsná představa :-) ).

Ještě dodávám, že u MAC aplikací je ten nástup Universal Apps (tedy nativní podpora M1) fakt extrémně rychlý, za tu chvíli, co to mám, se takto ze mnou užívaných aplikací posunul třeba BBEDIT a Handbrake (ten tedy Beta, ale finální, ne tak nedodělaná jako u Adobe). A to je fakt jen pár dní... Tohle mne taky lehce překvapilo, já sice čekal, že Apple bude mít podporu vývojářů velkou, ale že to půjde až tak rychle jsem přeci jen nečekal.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 24. 11. 2020 14:58

Máš pravdu, ten Edge byl na začátku a jen při prvním spuštěním, já tyhle informace nemám 100% aktuální, protože jsme ho zatím nekoupili.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 24. 11. 2020 15:12

Jinak k fotografickým testům. Odmítám se dělat s benchmarky, zajímá mne reálný user experience, tak jsem vzal víkendové focení ptáků, což bylo asi 750 RAW z Olympusu a zkusil běžně zpracovat - nejprve velká probírka mazání, pak úpravy LR, několik vybraných se dostalo i do PS či Topaz. To vše na nejlevnějším MB Air M1 s 8GB RAM.

Celá práce v LR absolutně bez chyby, sice to jede v emulaci, ale subjektivně response opravdu lepší než na Intel MacMini, vše naprosto svižné, žádné příznatky nedostatku RAM. To samé ve Photoshopu, s jedním rackem jsem mimochodem cvičil docela dost, kus jsem ho posouval a pak doplnil pozadí přes content-aware fill, což není právě triviální operace, ale prostě pohoda.
Jediné zhoršení je to, co jsem už psal - v Topaz Denoise i Sharpen je svižné přepočítávání náhledů, ale z nějakého důvodu je proti Intelu cca 2x delší finální čištění souboru. Tady jsme ale zase u toho rychlého posunu - o víkendu ještě nebyl Topaz oficiálně podporovaný ani pro BigSur o M1 nemluvě, co jsem se díval, tak dnes už snad je venku vylepšení pro BigSur (M1 pořád ne), tak zkusím ověřit, zda výkon emulace nevzrostl (nepřekvapilo by mne).
To celé na lowend notebooku naprosto tichém navíc s výdrží na baterie opravdu jasně přes 10 hodin...
Za mne je to výkon docela z kategorie snů - nejde o to, že by byl výkon až tak extrémní, to zas není, neskutečné je ale, že je takto dobrý i v režimu emulace. Když to srovnáme s tou ostudou, kterou si utrhl Microsoft s emulací ve W10ARM (a to ještě jen 32bit), tak je to fakt neskutečný rozdíl, tomuhle bych prostě předem nevěřil, klidně přiznávám, že tohle jsem fakt nečekal a mýlil jsem se. Ale zcela jistě nejsem jediný...

-- 24. 11. 2020 15:21 --

pemar píše:Máš pravdu, ten Edge byl na začátku a jen při prvním spuštěním


Ještě poznámka k M1 - už jsem viděl i vyloženě hloupou recenzi, kdy někdo natočil, jak klikl na aplikaci vyžadující emulaci a ona třeba 20s skákala a pak teprve naběhla, dotyčný na tom ilustroval, jak je to naprd.
To je ale právě omyl - ono to těch 20s trvá jen při prvním spuštění (případně později při prvním spuštění po updatu), během kterých si systém vytvoří doplňková překladová data pro emulační vrstvu, která při další startu použije rovnou a naběhne už bleskově.
Netvrdím, že se to týkalo toho, co jste četli o Edge (padat by to nemělo vůbec, tam šlo spíš o nějaký bug), reaguji jen na tu poznámku o prvním spuštění - z hlediska rychlosti bude první spuštění skutečně vždy propastně pomalejší než kterékoli další, to je ale v pořádku a má to tak být.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 24. 11. 2020 15:33

Mám takový nepěkný nehezký zvyk. Na úpravu fotek si postupně otevřu LR, C1, Affinity photo, FastStone, na pozadí mi už obvykle běží jen Firefox (a různí utajení SW vyžírkové, které jsem ale nespustil:). Skáču mezi softy, úpravami v nich, exporty. Občas se dostanu na limit těch 16GB RAM, které mám v PC, a musím vypnout některý z aktuálně nevyužívaných SW, abych se zbytečně nebrzdil v aktuálně používaném. 8GB se mi zdá dost málo. Někdo třeba namítne, že slepuje panoramata ze 40ti 40mpix 16bit Tiffů a potřebuje aspoň 32 GB RAM. Já většinou neslepuju z víc než 10ti a vystačím si pohodlně s 16 GB.
Dolgor
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků