Jaky objektiv nejvice pouzivate na sve DSLR?

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Davidof 23. 11. 2020 07:19

Kvalitní ostřící systém se zastaralým ovládáním z nikoho neudělá lepšího fotografa a ty kompetentní fotografy zbytečně omezuje.

Přes veškeré diskusní vyhlášení vede ten zrcadlovkový ovládací systém autofokusu k nekonečné řadě fotek zaostřených na středový bod, protože ho fotograf nestihl přesunout, nebo byl líný. Čest výjimkám.

Cesta nastavená bezzrcadlovkami vede k tomu, že ti, kdo chtějí, aby jejich fotky k něčemu vypadali, budou moci svobodněji komponovat i v situacích, kdy se zrcadlovkou honili bod nebo skupinu, a doufali, že se to chytí někam rozumně.

To samozřejmě umožňuje i bezzrcadlovka, přeci to není jen o detekci, všechny ostatní módy tam jsou taky, i když se třeba jinak jmenujou.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 23. 11. 2020 07:41

S automatikou to jednodušší a za některých okolností to i lépe funguje, někteří fotografové ke kompaktům tíhnuly odjakživa, to není nic nového. Nicméně, dělat z jednoduché úlohy něco, co bych bez automatiky dříve nezvládl je něco, to mne obvykle vyprovokuje k reakci.

Automatika má stinnou stránku jak jsem psal, používáním automatiky ztrácíte řemeslné návyky, když se vrátím k tè paralele s řízením auta, po letech s automatem jsem ježdění s manuální převodovkou nezapomněl, ale vždy potřebuji nějaký adaptační čas. Totéž ve sportu, bez pravidelného tréninku se mi zhoršuje svalová paměť.

Prakticky to znamená, že přechodem na automatiku si snižuji schopnost fotit na jiné neautomatické režimy, 100% to platí pro náročné situace a u těch ostatních je to otázka rychlosti degenerace schopností.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 23. 11. 2020 07:51

Já chápu, že tě to dráždí, to je v dané situaci pochopitelné. Úplně nekompromisní náhrada D850 není ani v DSLR ani v MILC.

Ale s tou automatickou ztrátou návyků nesouhlasím.

Žádoucí návyk v tomhle případě je dobře nakomponovaná dobře zaostřená fotka.

Skutečnost, že s DSLR se jí dosáhne obtížněji nerozvíjí nic speciálního, spíš to vede k tomu, že to všichni fotí na střed a max. to pak oříznou (lajdáci ani to :-) ).
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 23. 11. 2020 08:10

Na střed a na překomponování jsem nefotil NIKDY, a v nějakém větším měřítku už vůbec ne, to je těžký LAMA level.

S tou svalovou pamětí je to tak, jak píšu, jsou na tom založené všechny sportovní soutěže, že na to nemyslíš a děláš to automaticky. Vím, že mám pravdu, ale vykašleme se na to a vrátíme se se sem zpět k diskusím o použitých objektivech a fotkách.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod bob222 23. 11. 2020 08:29

No, k tým návykom, jazdím celkom pravideľne 4 rôznymi autami, A keby som mal možnosť zaveliť celosvetovo na jednu spiatočku, tak to urobím z fleku... :)

No a k veci, roky som s ostriacim bodom riešil možné aj nemožné a momentálne môžem povedať, že nie je pre mňa nič pohodlnejšie ako detekcia a výber ostriaceho bodu dotykom po celej ploche.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 23. 11. 2020 09:03

Já v tom mám také jasno, je to radost, když něco funguje.

ad pemar - tak úplně nevím, co vlastně tvrdíš.

Že je jedině správné posouvat ostřící bod kolečky nebo joystickem na patřičné místo ?

A že používání detekce tváře je oproti tomu podřadné a jeho používáním člověk zdegeneruje a přestane správně fotit ?
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod rodri 23. 11. 2020 09:22

Animal Eye AF bych do foťáku bral hned, protože mám plno fotek , kdy pes má ostraj čumák, ucho, nebo jinou část těla a jen oko je neostrý. Pokud pes sedí nebo vyklusává tak není zas až tak velkej problém udržet ostřící bod na oku, problémem to začne být, až se pořádně rozběhne. Pak by se funkční Animal Eye AF sakra hodil. Pemar má pravdu v tom, že takový vychytávky můžou způsobit ztrátu řemeslných nároků, ale to je holt daň pokroku. Tak to platí odjakživa, míň práce, lepší výsledky. To začalo pěstním klínem a možná asi ještě dřív.
rodri
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 23. 11. 2020 09:25

Ja v tomhle nechapu to brojeni proti pokroku, ve finale je stejne dulezitejsi ten vysledek a pokud se k nemu muzu dostat jednodussi cestou a venovat tu energii do neceho jineho, co zlepsi tu fotku, tak to je za me idealni cesta. Urcite bude vice technicky slusnych fotek od lidi, co maji fotak prvne v ruce, protoze ta automatika pomaha, ale na tom neni nic spatneho, aspon budou moct venovat cas kompozici, svetlu,...

Preci si pri reportazi taky nenastavis na fotaku vsechno na manual, abys byl vic fotograf.

Co se tyka toho objektivu, tak mi docela pripomina charakterem Fkovy Nikkor 85 1.8G.

Edit: A jeste je tezke posuzovat fotky na internetu, co do ostreni, protoze nevidis, jaky byl odpad pri foceni. Kdyz mas jednu super akcni fotku zaostrenou z celeho foceni manualnim objektivem, tak to uplne neni srovnatelne s plnou kartou ostrych fotek s automatikou, byt mene akcnich.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Stan35 23. 11. 2020 10:01

rodri píše:Animal Eye AF bych do foťáku bral hned, protože mám plno fotek , kdy pes má ostraj čumák, ucho, nebo jinou část těla a jen oko je neostrý. Pokud pes sedí nebo vyklusává tak není zas až tak velkej problém udržet ostřící bod na oku, problémem to začne být, až se pořádně rozběhne. Pak by se funkční Animal Eye AF sakra hodil. Pemar má pravdu v tom, že takový vychytávky můžou způsobit ztrátu řemeslných nároků, ale to je holt daň pokroku. Tak to platí odjakživa, míň práce, lepší výsledky. To začalo pěstním klínem a možná asi ještě dřív.


Není lepší přiclonit? :-) Asi jako efekt dobrý mít ostré jen oko, ale...

Milan88: abych byl více fotograf, tak zrovna při reportáži se hodí ostřit na hyperfokál (zone focusing), takže ano, na manuál :-))

Pokrok nezastavíš, ale staré věci platí stále.
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 23. 11. 2020 10:05

Já s tím pemarovým argumentem, že to dá i DSLR s výhradami souhlasím, ale má to také další rozměr. Při focení psů (a dětí) silně preferuju fotky z jejich perspektivy, ze země, max několik desítek cm nad zemí. S DSLR, abych byl schopen dobře kontrolovat foťák, musím často zalehnout, takže mám v mžiku psí jazyky v uchu a je po focení, nehledě na to, že v současném počasí budu hned jak prase. Vždycky jsem si ťukal na čelo, když jsem viděl youtubery fotit portrét se Sony v natažených rukách, protože takřka nikdy nejsou v pozici, aby nemohli koukat do hledáčku, ale u psa s 30 cm v kohoutku je to jiná. Se zrcadlovkou jsem fotil 15 let a např s D750 jsem byl velmi spokojený, fotek psů na plnou díru mám dost, ale vím, kolik úsilí mě každá dobře zaostřená stála, jaký jsem měl odpad kvůli tomu, jak jsem nestíhal jejich pohyb, kolikrát jsem to vzdal kvůli terénu nebo momentální rozjařenosti psů, kolikrát jsem musel kompozici přizpůsobit rozmístění AF bodů,... S foťákem, který má EyeAF je to řádově (sic!) snazší.
milann, 85G a S jsou si charakterem velmi podobné. Sko je na plnou výrazně ostřejší, téměř bez aberací, ale v bokehu má výraznější kočičí oči.
Pořád uvažuju o 58/1,4 G, ale mám obavu, že bude hůř zvládat akčnější focení. Soudím z rozdílu mezi 1,8Gčky a Sky.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 23. 11. 2020 10:20

Stan35

Vždyť zone focusing není zrušený ani zakázaný (u MILC) :-)

Nevím proč se rozšíření možností pořád označuje za konec těch starých technik - máš jen možnost volby, nic víc, nic míň.


A určitě jsou situace, kdy je žádoucí mít ostré vše, nejen zónu pár cm, a tam se na Face/Eye Detect můžeš vyašlat.

Určitě to ale není scénář "dvojice psů běhající v podzimním lese" :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Stan35 23. 11. 2020 10:28

Když oni si tak pěkně naběhli, že mi to nedalo:-)

-- 23. 11. 2020 10:28 --

A už mlčím, tyto debaty nemají konce a je to k ničemu.
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 23. 11. 2020 10:33

Zonove ostreni je urcite fajn, ale ma dost uzke pouziti a tezko muze byt nahradou za bodove ostreni, automaticka volba bodu na oko do znacne miry ano. Ja jsem ho pri reportazi nepouzival nikdy, asi bych k tomu sahnul leda, pokud bych prestoupil na dalkomer :)

Dolgor: Ostrost je pro me uz na tom Gcku dostatecna, z toho mi trochu vychazi jako nejvetsi deviza prestupu na novou verzi zbaveni se FTZ. Ta 58G je hodne lakava, malo modernich objektivu ma takhle zajimavy obraz, taky bych ji chtel zkusit.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 23. 11. 2020 10:37

Stan

Tak nějaký světoborný význam to samozřejmě nemá :-)

Ale stejně je to legrační pozorovat, jak najednou ten rychlý a chytrý autofokus, dosud předkládaný jako jediné kritérium správného foťáku, je najednou relativizován - ve chvíli, kdy je překonán něčím dalším :-)

Ale ať už má PRAVDU kdokoli, důležité je, že vybrat si může každý, větší svobodu v možnostech ostření, jako dávají moderní MILC, jsme nikdy neměli.

A jestli to přinese méně ostrých racčích křídel, méně zaostřených boků a kyčlí, méně tupých středovek, tak to bude jen dobře.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod vendda 23. 11. 2020 10:49

Pemar píše: "Na střed a na překomponování jsem nefotil NIKDY, a v nějakém větším měřítku už vůbec ne, to je těžký LAMA level." No a jak to mám udělat jinak, když na stařičké filmové Minoltě je pouze jeden zaostřovací bod ve středu? Pak nezbývá, než být Lama. A nebo nefotit ve středu, ale ve čtvrtek. :-)
vendda
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků