PC pro úpravu fotografií

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar 18. 11. 2020 15:56

Apple M1 dle měření grafickým výkonem dotahuje desktopové grafické karty GeForce GTX 1050 Ti a Radeon RX 560, který má stejný hrubý výkon 2,6 TFLOPS a tím pravděpodobně i RTX 1650, což je dnešní desktopový standard.

Na 2060, 2080 nebo dokonce 3080 podle všeho šanci nemá, pro notebooky to bude ale více než stačit, nicméně u mini to nebude konkurovat hi-endu. Takže bude pro vyšší grafický výkon konkurují desktopu zapotřebí buď externí eGPU, nebo jiné řešení.

Na druhou stranu bych nechtěl dělat závěry jen na základě výsledku Geekbench 5, počkal bych na měření výkonu v aplikacích, které používám.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 18. 11. 2020 16:11

A uvědomuješ si tu absurditu úvahy "nicméně u mini to nebude konkurovat hi-endu"?
Máme tu naprosto první CPU tohoto typu, MacMini s M1 je pojat jako totální lowend, dokonce proti Intel verzi cena nezanedbatelně poklesla. Ale výsledky jsou takové, že se najednou reálně píše ve stylu "no dobrý, ale úplný highend to nestačí" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ne, tohle je prostě totální bomba a s odstupem mi ta prezentace od Apple přijde spíš ještě umírněná, nikoli nadsazená. A pokud za rok přijdou třeba iMacy s nějakým "M2" laděným více na desktop s menším důrazem na spotřebu, tak začne mít AMD i Intel fakt velký problém, ono to totiž nesporně podnítí i další postup Microsoftu u W10ARM a zrovna tak šanci nepřehlédne Qualcomm se Snapdragony i další...

Jinak osobně skutečně půjdu do MB Air, to už je celkem jisté, za určitých okolností možná objednám již zítra. Akorát se toho po recenzích začínám lehce děsit v tom smyslu, že se klidně může ukázat, že to můj současný MacMini s 6core CoffeeLake (snad "jezero" nepletu) převálcuje natolik, že ještě dojde na dock a nakonec se z toho stane můj jediný privátní počítač...

Jo ale přeci jen jedno negativum - na eGPU zatím zapomeň, bohužel M1 Macy to neumí. Zřejmě je to jen dočasný stav, ale zatím to zkrátka nejde.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 18. 11. 2020 16:29

Já to beru jako dočasný stav.

Každopádně se vracím k myšlence, že všechno převedu do jednoho ekosystému, aktuálně to mám v jednom systému přes iCloud a OneDrive. Kromě jiného to má nevýhodu v prakticky dvojnásobném objemu přenesených dat, což bych sjednocením všeho pod Apple zrychlil. Ono mi to totiž zpomaluje i přenosy třeba na flickr.

K MacBook na první úpravy se určitě nevrátím, lehčí iPad mi vyhovuje o hodně víc. Nějaký Dock by se mi na MacBook Pro líbil, stejně jako ta eGPU. Klidně to ale může být mini, finální úpravy dělám stejně dělám doma a ne na cestě, kvůli monitoru.

Zajímavé je, že syn nový Apple odmítl kompletně (ale to je spíše z neochoty zvykat si na iOS), ale dcera na MacBooku pracuje běžně a odmítla upgrade také, asi se boji, že každý rok ji ho kupovat nebudu a že pěsti modely se vyplatí víc. Zajímavé také je, že vůbec neřeší jednotný ekosystém a jede na mnoha platformách současně.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 18. 11. 2020 17:04

U nás v rodině tedy "čistý Apple" máme - iPhone, nějaké iPady a počítače kombinace různých Macbooků a MacMini, jedinou výjimkou je můj Chromebook, ale ten pomalu umírá. Výhoda to je - iMessage v rámci rodiny fajn, přenosy dat přes Airdrop atd. Príma je třeba i integrace volání s iPhone - sedíš u Teams na Macbooku, někdo ti volá na telefon, ale nezvoní to jen na telefonu, ale i v Macbooku a ty vezmeš telefonní hovor na počítači do sluchátek, která už máš tak jako tak na hlavě...
Kupodivu iCloud bych ani tolik nejmenoval, to je spíš taková užitečná věc v pozadí, ale člověk o ní v podstatě neví (což je asi dobře).

Ad iPad - já sice tvoje argumenty naprosto chápu, ale tohle holt vidím trochu jinak. Ale není to na polemiku, v daném případě to je pouze o trochu jiném přístupu, nevidím v tom žádný bod, který bych ti chtěl rozmlouvat :-)
Co je trochu škoda je to, že s M1 Apple nevzkřísil koncept Macbook 12, měl jsem osobně, teď má dcera a to bylo prostě geniální zařízení - plnohodnotný notebook, ale s hmotností 900 gramů už jsi fakt v relaci tabletů. Zrovna tohle zařízení by si o M1 Silicon přímo říkalo, ale Apple zjevně šel na jistotu a Airy už byly dobře odladěné (poslední verze už měla dobrou klávesnici atd., problémy s chlazením zase odpadly díky M1), tak si ušetřili práci.
Ale docela bych si vsadil, že je jen otázka času, kdy se kromě výkonnějších desktopů vrátí i notebook pod kilo...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 18. 11. 2020 19:34

Jestli jsem dobře pochopil, architektura nového Apple čipu má vysoké IPC, ale neumožňuje vysoký takt (údajně 3-3,2 GHz). Dost možná běží na maximu nebo blízko maximu už v představených strojích s aktivním chlazením. Je to prostě mobilní čip a o mnoho víc z něj nedostaneme ani ve velké chlazené krabici. AMD Zen 3 procesory mají +- stejný jednojádrový výkon (na 4,9-5 GHz) ale víc jader, takže pro výkonné desktopy bude Apple potřebovat jiné větší a dražší čipy nebo vícečipová řešení, jestli chce být konkurenceschopný.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 18. 11. 2020 19:47

Na nízký takt běžely i AMD Ryzen Zen 2, teprve třetí generace by měla být přetaktovatelná, ale potvrzené z praxe to ještě nemám.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 18. 11. 2020 20:05

Tak jelikož v single-core překonává už teď v podstatě vše na trhu až na pár highend Ryzenů, tak máš odpověď dost jasnou - bude se zvyšovat počet cores, případně se udělá deska s více SoC... Navíc bych byl s tím maximálním taktem opatrný, on tam nějaký prostor bude. Podobně jako jsem si rýpl předtím do pemara, uvědomuješ si vůbec, že to CPU má jen 10W odběr (CPU fakt 10W, už je to popsané, i s GPU je to 15W), ale v testech se to najednou staví běžně vedle CPU s TDP 65W i více? Tohle je fakt až lehce úděsné... Navíc si ale myslím, že zatím nikdo úplně neumí docenit budoucí plné využití "vedlejších funkcí" jako neural engine, jak naznačují třeba ty komentáře u Pixelmator Pro, tak ono to asi některé operace posune dost jinam, než by odpovídalo přímo výkonu CPU.

Jinak je dost evidentní, že by k nemalému posunu i v multicore pro desktop stačilo předělat současných 8 jader v modelu 4x highperf, 4x úsporná na 8x highperf (ty současné testy multicore jsou defakto jen pro 4 jádra, zbylá nic moc nepřidají), což technicky nebude žádný problém zcela jistě, ale cest je tu více.

Já jsem spíš zvědavý na to, jak se u desktopů vyrovná Apple s RAM, ta interní RAM v rámci SoC (tedy spíš SoM) je super efektivní, ale přeci jen pro profidesktop s možným osazením 64GB RAM či dokonce více už to může mít své problémy (ekonomické i praktické), tohle může být paradoxně větší oříšek než navýšení přímo CPU výkonu. A na diskusi je přirozeně i GPU...
Každopádně ale pro desktop ve stylu iMacu nevidím žádný problém, "zajímavé" to začne být až u MacPro... Kdybych si měl vsadit, tak to skončí více CPU sockety, koneckonců třeba u starších konceptů "ARM desktopů", případně ARM serverů pro virtualizace (testuje třeba Google) se šlo právě touto cestou.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 18. 11. 2020 21:16

Já se nestavím ani na jednu stranu. Mně se líbí zařízení s vysokým výkonem při nízké spotřebě, ale nechci za něj platit nějaké šílené částky, což se obávám tyhle nízkotaktované ARM čipy ve výsledku přinesou. Aspoň tak chápu tradeoff, který nesou současné ARMy, tedy velká jádra, cache, integrace (=hodně tranzistorů a velká plocha) za cenu nižších taktů proti x86 architekturám na stejném výrobním procesu.
M1 má vysoký výkon mimo jiné díky obrovskému množství tranzistorů (16 miliard vs necelých 10 miliard u Ryzen 4000 (ty s integrovanou grafikou). Pravděpodobně tedy M1 čip je dost velký proti hypotetickému x86 čipu na stejném procesu, který cílí na nižší výrobní cenu a výkon dohání takty a spotřebou energie.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 18. 11. 2020 21:49

Nojo, ale co když fakt třeba ten neural engine zrychlí některé věci kolem zpracování obrazu až 15x ? A opakuji, tohle netvrdí Apple, to tvrdí u nové verze Pixelmatoru: "With a dedicated Neural Engine in the M1 chip, the Core ML-powered features of Pixelmator Pro will see huge performance boosts of up to a staggering 15 times."...

Ono to totiž taky může skončit tak, že výkon v něčem jako Geekbench nebude proti topclass x86 zas tak skvělý, jen jaksi reálný výkon optimalizované aplikace bude někde úplně jinde. Popravdě tohle by mi dávalo smysl, místo tupého zvyšování výkonu jeho zvýšení díky optimalizaci a specializaci...

Akorát pak bude děsná legrace číst následné diskuse :-)
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 18. 11. 2020 22:07

Proto říkám, že mne bude zajímat, jak se to buď schovat s aplikaci, kterou preferuji. Mimochodem, na DxO běží tyhle diskuse také. Za mne jsou to spekulace, rozhodne praxe.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 18. 11. 2020 22:09

Moc se mi nezdá, že by neurální enginy byly Apple specific. V grafikách je takových věcí taky čím dál víc. Pozor na bubliny ;-)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 18. 11. 2020 22:22

Ať jen nechválím, tak jedna věc mne nepotěšila - sice je již uvolněná beta optimalizovaného Photoshopu jak jsem psal výše (což je obecně dobře), ale co jsem se koukal na seznam omezení, tak to asi k reálnému použití pro srovnávací testy nebude, omezení je zatím moc. Naopak už byly k vidění nějaké reálné ukázky LR Classic v Rosettě a ty vesměs dopadly velmi slušně (tedy na to, že jde o emulaci spíš skvěle).

Hotová již je zcela jistě pro M1 optimalizovaná verze Pixelmatoru Pro a asi i Affinity photo.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 18. 11. 2020 22:32

Apple o této technologii toho zatím moc neprozradil, na první pohled Apple vložil modul podobný GPU do svého nejnovějšího procesoru pro svůj nový smartphone, aby zvládl novou poptávku po aplikacích AI v této nové vlně Deep Learning / Machine Learning.

Apple povolil své vlastní funkce systému, jako např. FaceID, aby využili možnosti zpracování neuronové sítě. Základním požadavkem na zpracování AI je spuštění velkého počtu maticových operací, můj odhad je že tento Neural Engine je vytvořen pro optimalizovaný výkon s více variantami modelů Deep Learning, využívající InceptionV4, ResNet a Mask R-CNN. Kromě toho se dá očekávat využití pro rozpoznávání řeči. Fotoaplikace podle mne nejsou primárním cílem, jen v oblasti Deep Learningu těží z nových možnosti (pokud je dovedou využít)

V tuto chvíli ani vývojáři nemají jasno, je třeba počkat na více informací.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 19. 11. 2020 07:14

Ta poslední věta mi přijde jako nesmysl, neural engine už je přece třetí (nebo čtvrtá?) generace a principy se nemění, pouze roste výkon. Změnou je jen to, že dosud byl dostupný jen pro iPhone/iPad, nově i pro klasický Mac desktop, vývojářské nástroje jsou ale už déle sdílené, takže kdo se o to zajímal, tak to pro něj až taková novinka není. O víkendu se na to vyptám syna, který se podobnými věcmi opravdu živí, tedy nepůjde jen o teorie :-)
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 19. 11. 2020 08:05

To se klidně zeptej, já jsem to myslel ve vztahu k mnou používaným fotoaplikacim, ne ve vztahu k funkcionalitě Apple, v tom máš pravdu, koprocesor v čipsetu Apple používá od A11 (iPhone X) pro Animoji a Face ID.

Jinak plnohodnotné neuronové sítě nejsou žádná sranda, jsou velmi náročné, neurálni engine je nutnost, umožňuje telefonu spouštět tyto superintenzivní algoritmy bez 100% využití zdrojů a bez okamžitého vybití baterie. Ale pozor, neurálni engine je hardware, má obvody naladěné na zrychlení určitých druhů softwaru umělé inteligence, které jsou dobré při zpracování obrazu a řeči nebo u rozšířené reality, tj. všechno jsou to fičury mimo oblast zpracování fotografií, ale něco z toho využitelné je a to je to, co si musí vývojáři ujasnit. Jeden z příkladu je třeba odšum, tam výsledky vypadají nadějně. Ale v principu to není nic extra nového, pracuji na tom všichni, i Google tohle má v TPU a Huawei to používá i pro foceni, v Ascendu 910 nebo Kirinu 980.
pemar
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků